Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwanie DAC-a

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Od paru miesięcy poszukuję DAC-a, który przypadnie mi do gustu i zadomowi się na stałe w moim systemie. Okazuje się, że to niełatwe zadanie.
Czego konkretnie poszukuję? Brzmienia naturalnego, czyli nie męczącego słuchu i dającego frajdę - szczegółowego, ale bez przesady. Co do tej pory odsłuchiwałem?
To są moje subiektywne opinie i dotyczą testów w moim systemie:
- topping - generalnie ta marka jest dla mnie skreślona, sorry jeśli komuś się narażę, ale miałem kilka i żaden nie zrobił na mnie wystarczająco dobrego wrażenia
- audiolab m-dac+ - bardzo mnie rozczarował - suche brzmienie, nie wzbudzające emocji - z pozytywów jakość wykonania i funkcjonalność, ale to by było na tyle
- musical fidelity mx-dac - to kolejny DAC, który nie wniósł do mojego systemu zupełnie nic nowego
- chord qutest - jak dla mnie zbyt analityczny, zbyt szorstki/jasny - jedynie na filtrze zielonym brzmienie było akceptowalne, ale to wciąż nie to 🙂
- denafrips ares II - jak dla mnie najbardziej zbliżone brzmienie do analogu, ale tu z kolei po jakimś czasie zaczęło mi brakować szczegółów
- smsl su-9n - do tej pory najlepszy DAC typu delta-sigma jaki miałem ... tylko jest mały problem - sprzedawany jest z Chin przez Amazon.pl i podobno nie ma certyfikatów wymaganych do sprzedaży bezpośrednio w Europie - grawancja chyba tylko na 12 miesięcy i pytanie co dokładnie oznacza ten brak certyfikatów - czy używanie takich sprzętów jest bezpieczne i rozsądne? może jednak warto zrezygnować z chińszczyzny? 😉

Co jeszcze warto odsłuchać? Myślę, że jestem w stanie wydać do 7-8tys jeśli cena będzie adekwatna do jakości oczywiście.

https://www.audiostereo.pl/topic/159898-poszukiwanie-dac-a/
33 minuty temu, wojtek_o napisał:

Co jeszcze warto odsłuchać? Myślę, że jestem w stanie wydać do 7-8tys jeśli cena będzie adekwatna do jakości oczywiście.

Gustard R26, SMSL SU-10

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

Gustard R26, SMSL SU-10

Dzięki. Tylko to znowu chińszczyzna 🙂 Są jeszcze jakieś inne marki z EU lub USA, które robią dobre DAC-i? Widzę, że np marka Schiit daje aż 5 lat gwarancji i sporo osób chwali te produkty. Może ktoś się wypowie?

11 minut temu, wojtek_o napisał:

Dzięki. Tylko to znowu chińszczyzna 🙂 Są jeszcze jakieś inne marki z EU lub USA, które robią dobre DAC-i? Widzę, że np marka Schiit daje aż 5 lat gwarancji i sporo osób chwali te produkty. Może ktoś się wypowie?

Jeśli dobrze gra to co za różnica ? Trzeba być obiektywnym a nie uprzedzonym. Za te pieniądze ciężko będzie nabyć europejski DAC grający na podobnym poziomie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Jeśli dobrze gra to co za różnica ? Trzeba być obiektywnym a nie uprzedzonym. Za te pieniądze ciężko będzie nabyć europejski DAC grający na podobnym poziomie. 

No tak, tylko nie chciałbym żeby mi mieszkanie spłonęło, bo DAC nie spełniał norm europejskich 😄 przydałąby się gwarancja co najmniej na dwa lata.

11 minut temu, wojtek_o napisał:

No tak, tylko nie chciałbym żeby mi mieszkanie spłonęło, bo DAC nie spełniał norm europejskich 😄 przydałąby się gwarancja co najmniej na dwa lata.

Widać, jesteś uprzedzony. Gustarda sprzedaj 4HiFi. 

Spróbuj koniecznie RME ADI FS-2.

Ma niesamowity DSP. 

O RME ADI słyszałem i na pewno spróbuję, Teac w takim razie też.

A takie marki jak NuPrime, Burson, Schiit albo Musical Fidelity - coś z ich oferty jeszcze warto przetestować?

12 minut temu, wojtek_o napisał:

A takie marki jak NuPrime, Burson, Schiit albo Musical Fidelity - coś z ich oferty jeszcze warto przetestować?

Schiit. Ale w Polsce nie dostaniesz ...

Teraz, Piopio napisał:

Schiit. Ale w Polsce nie dostaniesz ...

Oni mają direct sell, ale w Europie i możliwość zwrotu + gwarancja 5 lat. Lepsze warunki niż np Denafrips gdzie zwrotów nie ma, a serwis jest problematyczny.

1 godzinę temu, wojtek_o napisał:

- chord qutest - jak dla mnie zbyt analityczny, zbyt szorstki/jasny - jedynie na filtrze zielonym brzmienie było akceptowalne, ale to wciąż nie to 🙂

Obiektywnie to doskonały przetwornik, który w swej klasie cenowej nie ma niewielu poważnych rywali. Ma jedną, "brzydką wadę". Pokazuje, jak gra źródło. Tak więc być może warto go oceniać przez pryzmat tego, co jest do niego podłączone. Posłuchaj z innym źródłem i może być dokładnie to, czego szukasz. Albo szukaj w dobrej cenie Pontusa. Będziesz miał połączenie analogowego brzmienia Aresa z rozdzielczością Chorda

4 godziny temu, wojtek_o napisał:

A konkretnie w jakim aspekcie?

Dla mnie RME gra płasko i bezdusznie. Teac ma jakąś glebie, gra wszerz i w ogóle w dźwięku coś jest. Dla mnie RME to chyba bardziej zabawka, ale zaraz się zleca obrażeni użytkownicy tego cuda. Ze jak to, przecie to taki studyjny, wypasiony sprzęt.

?👈

Ja pozwolę sobie zaproponować coś od nas:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytając Twoje wrażenia, myślę, że powinien się fajnie wpasować w Twoje wymagania i jeszcze zostanie kilka zł na płyty :) 

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 minuty temu, maciek36 napisał:

Może Lector ? Z drugiej ręki cena pewnie atrakcyjna

No, Lector to potęga.

1 godzinę temu, adams84 napisał:

Polski Protagonist DAC gra super. Przestrzennie, szczegółowo ale pięknie nasyconym dźwiękiem.

A jego konstruktor w ch…….j uczciwy 😂 Nie rób reklamy oszustowi 

12 godzin temu, adams84 napisał:

Polski Protagonist DAC gra super. Przestrzennie, szczegółowo ale pięknie nasyconym dźwiękiem.

I wcale dobrze nie gra.

43 minuty temu, wojtek_o napisał:

A moze DAC od PS Audio? Ktos testowal? Jak one wypadaja?

Te drogie dobrze. Ale nie wiem czy warte są swojej ceny.

A będziesz na Audio Show i jeżeli akceptujesz DIY, @wojtek_o, wejdź do pokoju 410 w Sobieskim i posłuchaj daca wystawianego przez kolegę Seyv.

Edytowane przez RobG1974
3 minuty temu, RobG1974 napisał:

A będziesz na Audio Show i jeżeli akceptujesz DIY, @wojtek_o, wejdź do pokoju 410 w Sobieskim i posłuchaj daca wystawianego przez kolegę Seyv.

Tak, wybieram się na AudioShow. Do tej pory nie myślałem o DIY, ale z ciekawości zajrzę.

Jest to dac na autorskiej koncepcji aktywnej konwersji lampowej i zasilaniu lampowym, dac gra na 2 lampach ECC88 / z możliwością zastosowania PCC88 (przełącznik inny prąd żarzenia) i na jednej diodzie prostowniczej. Mam tego daca i Pontusa oraz Qutesta. Porównywałem do Maitnera MA-2 wstydu nie było. Nie ma on wsparcia dsd natywnego, ale i tak gra bardzo dobrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi