Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy do Denon DP-300F

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jaki moglibyście mi polecić przedwzmacniacz do tego gramofonu? Poszukuję takiego, który trochę będzie obcinał bas, a bardziej eksponował wysokie. Ten wbudowany wali samym basem bez wysokich, również ten wbudowany we wzmacniaczu na kolana nie powala. Wkładka na razie oryginalna, ona też jest do wymiany. W tym temacie również potrzebuję trochę pomocy, jaka wkładka będzie w miarę dobra? Również mi zależy na takiej, która nie eksponuje zbytnio basu. Myślałem nad jakąś AT lub Ortofon. Ale nie wiem co wybrać, bo jestem w tej kwestii zielony. Mój życiowy epizod z winylami zakończyłem na „Arturze” w 1989r. Czyli podsumowując, jaki pre i jaką wkładkę możecie polecić? 

Pewnych cech korekcji RIAA nie da się przeskoczyć bo to jak by nie liczyć

jest pewnie ok. +20 dB dla basu i - 20 dB dla góry pasma.

Czy masz możliwość porównania tego samego utworu z winyla i CD -

to mogłoby już coś wyjaśnić - co do systemu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

52 minuty temu, audioburak napisał:

Pewnych cech korekcji RIAA nie da się przeskoczyć bo to jak by nie liczyć

jest pewnie ok. +20 dB dla basu i - 20 dB dla góry pasma.

Czy masz możliwość porównania tego samego utworu z winyla i CD -

to mogłoby już coś wyjaśnić - co do systemu.

Z CD nie mam, bo nie używam. Mam porównanie z decka kasetowego i streamera. Gramofon wypada najgorzej. Wiem, że tam jest najpewniej najtańsza wkładka, ale czy aż tak zła? Nie chcę kupować niewiadomo jak drogiego gramofonu czy wkładki w cenie mercedesa do sporadycznego słuchania płyt winylowych. Głównie korzystam ze streamera i serwisów.

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i? Przeczytałem wcześniej i nic nie znalazłem. Myślisz, że gdybym znalazł tam odpowiedź to zawracałbym komuś du.., przepraszam głowę? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mercedesa za nią nie kupisz 😉  ... no, może dobrze dotartego.

Sądzę, że poruszamy się w budżecie za wszystko do 1,5 - 2 tys i tak naprawdę

nie wiadomo, co jest powodem tego stanu; trzeba coś poćwiczyć ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 godzin temu, halvor napisał:

Jaki moglibyście mi polecić przedwzmacniacz do tego gramofonu? Poszukuję takiego, który trochę będzie obcinał bas, a bardziej eksponował wysokie. Ten wbudowany wali samym basem bez wysokich, również ten wbudowany we wzmacniaczu na kolana nie powala

Po 1- 

Nie kupujesz przedwzmacniacza do gramofonu, tylko do wkładki. Sam gramofon ma w tym przypadku niewiele do powiedzenia, bo jeśli używasz zewnętrznego pre, znaczenie ma jedynie układ wkladka > przewód > pre.

Po 2-

Piszesz, że wali basem. Wkładka firmowa, to AT 3600 i choć jej jakość nie powala, nie da się o niej tego samego powiedzieć. Wniosek może być taki, że albo masz tragicznie niedopasowany przedwzmacniacz, albo przewód połączeniowy o zbyt dużej pojemności własnej i tworzy on na wejsciu pre filtr obcinający wysokie pasmo.

Na wewnętrznym pre jest lepsze zrównoważenie? Sądzę, że powinno być, więc kup AT VM 95 E lub EN i będzie wielka poprawa.

A jak lubisz dźwięk gładszy, to 2M Red.

Uważam, że stosując wkładki o typowych parametrach elektrycznych, które nie wymagają specjalnego strojenia wejścia pre riaa, zmiana pre nie da aż takiego wzrostu jakości dźwięku, jak wymiana wkładki. Odpada też problem pojemności połączenia gramofon- pre.

Wychodząc z gramofonu sygnałem o poziomie liniowym (150-200 mV), odpada wiele problemów z przewodem i zakłóceniami.

7 minut temu, porlick napisał:

Po 1- 

Nie kupujesz przedwzmacniacza do gramofonu, tylko do wkładki. Sam gramofon ma w tym przypadku niewiele do powiedzenia, bo jeśli używasz zewnętrznego pre, znaczenie ma jedynie układ wkladka > przewód > pre.

Po 2-

Piszesz, że wali basem. Wkładka firmowa, to AT 3600 i choć jej jakość nie powala, nie da się o niej tego samego powiedzieć. Wniosek może być taki, że albo masz tragicznie niedopasowany przedwzmacniacz, albo przewód połączeniowy o zbyt dużej pojemności własnej i tworzy on na wejsciu pre filtr obcinający wysokie pasmo.

Na wewnętrznym pre jest lepsze zrównoważenie? Sądzę, że powinno być, więc kup AT VM 95 E lub EN i będzie wielka poprawa.

A jak lubisz dźwięk gładszy, to 2M Red.

Uważam, że stosując wkładki o typowych parametrach elektrycznych, które nie wymagają specjalnego strojenia wejścia pre riaa, zmiana pre nie da aż takiego wzrostu jakości dźwięku, jak wymiana wkładki. Odpada też problem pojemności połączenia gramofon- pre.

Dzięki za odpowiedź. Kable połączeniowe to te oryginalne (stałe) Na razie gramofon jest na gwarancji więc nie chcę ich ruszać. Kiedyś zamontuję gniazda. Zacznę więc od wkładki. Czy wkładka AT95ML będzie lepsza od tych E lub EN? To ciekawe co piszesz, bo na forum „winyl coś tam” piszą, że te wbudowane pre w budżetowych gramofonach i/lub wzmacniaczach zintegrowanych są do du.. i żeby od razu kupować zewnętrzne pre. Tam to w ogóle nie polecają nowych gramofonów tylko stare Duale czy Technicsy na przykład. Może i one są dobre, ale ja mieszkam w kraju, w którym naprawa starego sprzętu może cię puścić z torbami. 

Radek Łabanowski w AUDIO od razu każe odłączyć wbudowany:

Najbardziej ogranicza to brzmienie wbudowany przedwzmacniacz korekcyjny.

Ukryta Zawartość

Nie wiemy jednak na ile stanowi to on problem, a wymiana kabla też jest

niełatwym zadaniem, bo chyba jest wbudowany na stałe.

Wkładka ML na pewno jest dużo lepsza w zakresie wysokich tonów,

niż E a tym bardziej dostarczona z gramofonem.

Poza tym porównując AT 440 MLb z VM95E zmienia się nieco równowaga

tonalna właśnie w kierunku góry pasma. Pozostaje pytanie:

Czy to wystarczy ? 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Tak, tam kabel jest wbudowany na stałe i jak zacznę przy tym grzebać teraz to o gwarancji mogę zapomnieć. Chyba, że się z tym pogodzę że w razie czego muszę kupić nowy gramofon i wymienić i kable i wkładkę.

Może podjąć próbę - do serwisu, że głuche brzmienie - brak wysokich tonów.

Ciekawe, co by na to odpowiedzieli ...

To samo powiedziała moja żona, że gra jakoś tak „głucho”. Osoba nie mająca żadnego pojęcia o dźwięku i nienawidząca wszelkiego rodzaju sprzęt audio, ponieważ burzy jej wyobrażenie dobrego wnętrza. Moje głośniki to dla niej „te pudła na podłodze”. Gramofon kupiłem w dobrej cenie na Amazon Deutschland, więc nie wiem czy to do nich muszę się zwrócić czy do obojętnie jakiego serwisu Denona.

Niedawno bawiłem się AT LP-120 USB. Ma wbudowane pre oraz przetwornik A/D z wyjściem USB. Znajomy chciał, bym mu pozbył się tego bo pisali, że tak będzie lepiej. Otóż po porównaniach okazało się, że wbudowane pre nie jest wcale złe i nie ogranicza wkładki ST VM 95E (fabryczna). Sądzę, że niska jakość wbudowanych przedwzmacniaczy to kolejny, powszechnie funkcjonujący mit, jeśli gramofon jest już w przyzwoitej klasie jakościowej.

Niestety, konstrukcja gramofonu uniemożliwiła demontaż płytki z pre i ADC, bo była też na niej rozbudowana sekcja zasilania. Skończyło się na obejściu od łączówek przewodów ramienia do gniazd wyjściowych i "masowania" pre i ADC oraz rozpięcia zasilania w.wym. sekcji. 

Kolega dostał też przewód dedykowany do gramofonu (56pF/m). 

Ukryta Zawartość

Na zdjęciu stan jeszcze sprzed wprowadzonych zmian.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

Miałem AT3600, przesiadłem się na AT-VM95E i równowaga tonalna nie zmieniła się. Zmniejszyly się IGD dzięki czemu bez zbytniego zdenerwowania mogę słuchać płyt do końca. Gramofon Reloop RP1000 MK3 czyli chiński wyrób "typu Technics SL1200" bez wbudowanego pre na fabrycznym przewodzie. Porównując CD z winylem nie słyszę utraty wysokich tonów a basu jest tyle ile być powinno. Używam pre wbudowanego w amplituner. Coś więc u kolegi ewidentnie jest nie tak z wkładką.

A jak wygląda sama igła przy powiedzmy 5-cio krotnym powiększeniu,

bo może tu coś, prawda ... 😉     jakieś jeszcze zajechane płyty ...

Igła jest nowa, jak cały gramofon zresztą. Płyty z lat 80, porządne VG+. Żadnych przeskoków igły czy trzasków. Jak „sie wnerwie” to kupię jakiś ładny, srebrny ÈQ Pioneerka i jemu to się żadna wkładka nie oprze😄

Z wkładką nic nie kombinowałem, jest ustawiona fabrycznie. A nacisk też ustawiony tak jak zaleca producent. Próbowałem co prawda zmniejszać nacisk, ale bez żadnego efektu.

5 godzin temu, halvor napisał:

Tak, tam kabel jest wbudowany na stałe

To też nie musi być wadą, bo:

1- producent zastosował przewód o optymalnej pojemności.

2- mniej złączy to zaleta dla bardzo niskiego sygnału, jakim jest bezpośrednie wyjście z wkładki MM (nie sądzę, by komukolwiek w tym gramofonie chciało się zamontować MC).

Przyklad- mam Lenco L500. Producent zastosował w nim ramię z gniazdem din- przewód jest wpięty do niego, ale zamocowany od spodu zaciskiem. Myślałem o wymianie na lepszy, ale po dokładnych oględzinach zrezygnowałem. Okazało się, że przewód pomimo nieciekawego wyglądu jest porządnie wykonany, a niepozorne wtyki mają bardzo porządne styki ze srebrzanki. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość