Skocz do zawartości
IGNORED

pioneer a-77x czy nakamichi ia-1

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem możliwości słuchania tego Nakamichi, ale posiadam tego Pionka w kolekcji. Co o nim?

Fajny wzmacniacz, bardzo porządna wydajność prądowa. Bas przy "neutralnych" kolumnach nie ma najniższego pier**l.n.i.ęcia, więc lepiej by były to  kolumny, które tego basu mają więcej. Regulacja basów pokrętłem nie załatwia sprawy bo wypłaszcza niskie.  Minusem jest brak filtra konturu ( dla ortodoksów oczywiście nie )

Warto pamiętać, że były produkowane w wersji od 4 i 6om.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Jak już coś to Pioneer A88x który gra znacznie lepiej od A77x ten drugi to poziom Denona pma 750 jak nie gorzej, ogołocono go z kluczowych elementów w środku które wpływają na dobre brzmienie A88x, zresztą ten był prawie dwa razy droższy od A77x kiedy był nowy w latach 80 Niemcy w Stereoplay zestawiali go z takim piecami jak Sansui Aux 901, Accuphase E205, Harman Kardon pma 665vxi

6 minut temu, Dune napisał:

Niemcy w Stereoplay zestawiali go z takim piecami jak Sansui Aux 901, Accuphase E205, Harman Kardon pma 665vxi

Panie ale te dwa pierwsze to teraz sa w cenie 1000eur a pioneer 77x to kolega oglądał w sklepie za 210 eur stąd pytanie 🙂

Pytanie jeszcze o Sansui AU-X711?

To bliżej do 77x czy 88x?

Sasui AU-X711 zdecydowanie bliżej do A88x,  Pioneer A77x kosztował  1000DM te pierwsze  dwa ok 2000DM inna klasa podobne pieniądze kosztowały Grundig A9009 czy Akai AM 95 w tamtym czasie to był hiend tamtych lat, droższe był już tylko topowe Luxmany czy Accuphase wtedy.

Mi udało się kupić srebrego poniżej 2kzł, ale teraz ceny idą w górę i to się tyczy wszystkiego.. Jeszcze jedno bas w A88x jest jak dzwon i dynamika w każdej skali bez porównania do A77x i wzmak gra najlepiej w trybie odciecia line straight jakiekolwiek ruchy gałkami barwy zaburzają scenę dźwiękową. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

5 godzin temu, Dune napisał:

Jak już coś to Pioneer A88x który gra znacznie lepiej od A77x ten drugi to poziom Denona pma 750 jak nie gorzej,

W tym porównaniu do Denona to trochę pojechałeś. A77X to inna kultura grania, lepsza nawet od wyższego modelu Denka tj. PMA 770 z rozwleczonym basem.

5 godzin temu, Dune napisał:

Sasui AU-X711 zdecydowanie bliżej do A88x,  Pioneer A77x kosztował  1000DM te pierwsze  dwa ok 2000DM inna klasa podobne pieniądze kosztowały Grundig A9009 czy Akai AM 95 w tamtym czasie to był hiend tamtych lat

...które obecnie są do nabycia w chorych pieniądzach bo są bardziej znane, a taki Dual CV441RC jako mało znany kosztuje spor mniej, mimo że był droższy od A88X i wykorzystano go w testach z Infinity Kappa 9, a to o czymś świadczy. O dźwięku jaki generuje nawet nie wspominam.

Ale wracając do tematu, @rotor7 wyraźnie napisał jakie modele wzmacniaczy go interesują.

zaiste różnica w cenie kosmos

Ukryta Zawartość

Tylko wygląda ....

Bardzo biednie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rotor7

No cóż, mam i tego Pionka, i tego Duala  i ten "biedniejszy" ma i loudness, i pilota, i jest mocniejszy  i.... dźwiękiem niszczy Pioniera.

Edytowane przez matoole

Niestety używanie loudnessu według mnie nie świadczy za dobrze o torze audio...

5 godzin temu, matoole napisał:

W tym porównaniu do Denona to trochę pojechałeś. A77X to inna kultura grania, lepsza nawet od wyższego modelu Denka tj. PMA 770 z rozwleczonym basem.

...które obecnie są do nabycia w chorych pieniądzach bo są bardziej znane, a taki Dual CV441RC jako mało znany kosztuje spor mniej, mimo że był droższy od A88X i wykorzystano go w testach z Infinity Kappa 9, a to o czymś świadczy. O dźwięku jaki generuje nawet nie wspominam.

Ale wracając do tematu, @rotor7 wyraźnie napisał jakie modele wzmacniaczy go interesują.

Ja lubię pma 770 u mnie zagrał dopiero jak trzeba po wyregulowaniu biasu i wyczyszczeniu przekaźników, selektorów, bardzo wrażliwy na wygrzanie z każdą godz grania brzmiał na moje coraz lepiej na barwie i dźwięk słychać było bardziej w przestrzeni, nie ma się co oszukiwać to nie poziom precyzji i kontroli Krella kav 300i, ale z moimi kolumnami i resztą brzmiał przyjemnie, natomiast pma 750 to kompletnie inny dźwięk raczej po jaśniejszej stronie z lekkim basem podobnie jak A77x

Dual jest  tani bo firma  nie zasłynęła raczej jakoś za bardzo z produkcji  wzmacniaczy i ten model trzeba powiedzieć wprost nie wygląda za ciekawie :-/ a dla wielu ten wygląd i marka w vintage też ma znaczenie dlatego ludzie rzucają się najczęściej na te wszystkie stare luxmany, accuphase czy inne sony es, dual to mi się kojarzy raczej z takim markami jak saba, nordmende, hitachi, może i dobrze, że ten cv441 nie stał się jeszcze legendą? przez to ma przynajmniej normalną cenę..

Test Duala cv441rc z 1988r Oberklasse i 3 uszy

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, rotor7 napisał:

To nie kupić tylko ukraśc 🙂

Teraz 2000zl to 77x kosztuje

Nie zapłaciłbym nigdy takiej kwoty za 77x to są ceny handlarzy 

4523ff.thumb.png.eb89af5efd795a16c1062f569161f032.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nakamichi ia-1 z pewnością również należał do klasy wyższej 99,800 yen lub 1700DM, poniżej też jakaś tam recenzja można przetłumaczyć na pl, mało info ogólnie o tym wzmaku..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, Dune napisał:

Niestety używanie loudnessu według mnie nie świadczy za dobrze o torze audio...

Używanie loudnessu świadczy tylko o tym, że godzimy się z charakterystyką ludzkiego słuchu.

• 2 tygodnie później...

Czy założyciel wątku kupił któryś z tych dwóch wzmacniaczy ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Nie kupiłem 

Z Pioniera zrezygnowałem na rzecz Marantza pm 7200 lub 8000.

Za Nakamichi się rozglądam ale to ciężki temat

Chybe zejdę nieco niżej jak nic nie znajde, np Cambridge Audio 640A