Skocz do zawartości
IGNORED

jaka alternatywa dla Tidal, i Spotify

Rekomendowane odpowiedzi

witam, 

od "zawsze" używam Tidal, kolega namowił mnie na próbną wersję Spotify, i teraz mam problem

zalety Spotify : obsuga aplikacji, szata graficzna, podpowiadanie utworów, synchronizacja z aplikacją Shazam, Podcasty, zakładka Netflix, i pewnie wiele innych których jeszcze nie odkryłem ......

zalety Tidal :  dzwięk 

obsługa Tidal czasem mnie irytuje, w Spotify bardzo mi się podoba, lecz dzwięk w porównaniu do Tidal 👎

czy jest jakaś aplikacja, coś co łączy zalety obu wyżej wymienionych  ???

https://www.audiostereo.pl/topic/160287-jaka-alternatywa-dla-tidal-i-spotify/

Jak dla mnie Quobuz, Amazon Music, Apple Music - tu generalnie masz najlepszej jakości muzykę. A wygoda czy wygląd  appki czy dodatki w postaci śmieciowej telewizji Netflix mnie tak nie ruszają, to sprawa drugorzędna.

42 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Jak dla mnie Quobuz, Amazon Music, Apple Music

Deezer jeszcze , chociaż mniej intuicyjny niż taki Tidal, czy Qobuz.

Ale jakościowo bdb i przy tym niedrogi.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Jeśli chodzi o jakość to polecam Qobuz z jego Hi-Res.

Jeśli chodzi o obsługę to Roon.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Qobuz i już nie zmienisz. Większość Hi-Res. Petarda!!!

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tu na forum jest wątek "jak Qobuz używać w PL" (coś w tym stylu) - zajrzyj tam. Jeden kolega podał adres do strony gdzie przy wykupieniu na 5 lat Qobuz wychodzi ok. 6 zł na miesiąc 🙂

Deezera nie znam, ale słyszałem, że też jest niezły / ciekawy. I jest obsługiwany przez większość amplitunerów - jeśli to ma dla kogoś znaczenie.

Roon wygląda interesująco (nie korzystałem z niego), ale to kolejne ~60 zł / miesiąc (od stycznia drożeje na 12.5$ / ms). I trzeba mieć jakiś mini komputer (SBC) lub NAS, żeby odpalić ich Roon Core. Wiem, że "wypaśne" amplitunery i wzmacniacze mają Roon na pokładzie ale to sprzęt za kilkanaście tys. lub więcej.

A tu jest link o którym pisałem: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
57 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Wiem, że "wypaśne" amplitunery i wzmacniacze mają Roon na pokładzie ale to sprzęt za kilkanaście tys. lub więcej.

Nie mają Roon a są end-pointem. Roon musi chodzić na PC lub Mac tak czy siak.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

A wygoda czy wygląd  appki czy dodatki w postaci śmieciowej telewizji Netflix mnie tak nie ruszają, to sprawa drugorzędna.

To zależy czego szukasz, dla widzów wychowanych na Marvelu itp , Netflix może wydawać się mniej atrakcyjny

Jednak jeśli się szuka kina bardziej ambitnego, zmuszającego do myślenia ,ten kanał jest bezkonkurencyjny

Znajdziesz tu produkcje od Argentyny po Islandię, praktycznie z całego świata

To najbardziej różnorodny serwis w sieci i nie ma powodu by stosować określenie "śmieciowa telewizja"

Może i są tam jakieś dobre filmy, ale nazywając Netflix śmieciową telewizją (a właściwie VOD-em) miałem na myśli ich własne produkcje, które są w większości denne, nudne jak flaki z olejem i beznadziejne. Netflix miał też kilka produkcji uderzających w Kościół Katolicki.

Miałem Netflix dwa lata temu przez kilka miesięcy i podziękowałem, bo zwyczajnie nie było co oglądać. Dobre filmy były owszem, ale z lat 80. i 90., które już wcześniej oglądałem. A te nowe "hity" to tragedia. To już polskojęzyczny TVN ma lepsze filmy 🙂

53 minuty temu, Piopio napisał:

Nie mają Roon a są end-pointem. Roon musi chodzić na PC lub Mac tak czy siak.

Dobrze wiedzieć, aczkolwiek i tak nie planowałem zakupu tych urządzeń.

2 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Może i są tam jakieś dobre filmy, ale nazywając Netflix śmieciową telewizją (a właściwie VOD-em) miałem na myśli ich własne produkcje, które są w większości denne, nudne jak flaki z olejem i beznadziejne.

Mam zupełnie inne zdanie. Ich seriale są często lepsze niż filmy pełnometrażowe. 

Witajcie koledzy.

Włączę się do tematu, bo również od jakiegoś czasu szukałem, właściwie szukałem jakiegoś prostego sposobu wykupienia subskrybcji Qobuz, a nie zamiennika TIDAL lub Spotify, Deezer, AM, bo wszystkie wymienione tutaj serwisy testowałem i kiedy w innym temacie znalazłem link do trzymiesięcznej subskrybcji Qobuz do kupienia na eBay, natychmiast skorzystałem. Druga potrzeba to streamer lub player. Na razie testowo zainstalowałem Audirvana Studio. Roon już kiedyś testowałem, ale z Tidalem. Drugi raz testowo nie mogę Roon zainstalować, żeby przetestować z Qobuz, bo już mają w bazie numery mojej KK. 
W mojej ocenie Qobuz jest super. Jakość dźwięku lepsza od TIDAL. Tak przynajmniej mi się wydaje, a w żadne głupie ślepe testy bawić się nie chcę. Dopisałem to, bo wiem jak to w audio. Telewizja, komputery, motoryzacja jest mniej skomplikowana 😉 W audio osobiste wybory zaraz poddawane są w wątpliwość przez inne osoby. Kolega u mnie posłuchał Qobuz i twierdzi, że między Spotify, a Qobuz różnicy nie słyszy 😳 

21 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

ich własne produkcje, które są w większości denne, nudne jak flaki z olejem i beznadziejne. Netflix miał też kilka produkcji uderzających w Kościół Katolicki.

Chyba wiara Ci zaburzyła oglądanie. Jest tam sporo dobrych seriali ich produkcji, np. Narcos, Stranger Things,F1, The Dark, The Crown i wiele innych

36 minut temu, Yoyo napisał:

że między Spotify, a Qobuz różnicy nie słyszy

Na jakim sprzęcie ? Jak kolega nie rozróżnia MP3 od FLAC czy HI RES to dobrze, mniej kasy na sprzęt audio musi wydać 😉

5 minut temu, g88 napisał:

Na jakim sprzęcie ? Jak kolega nie rozróżnia MP3 od FLAC czy HI RES to dobrze, mniej kasy na sprzęt audio musi wydać 😉

Nie najgorszym jak na własne ucho, ale jak wiadomo, dla niektórych to niska półka będzie, bez wsłuchiwania się w jakość dźwięku, więc już na sam widok to kiepski zestaw i kiepska jakość dźwięku, dla innych kasa w błoto 😉 

Za niecałe 20 kafli udało się złożyć przyzwoity set. 🙂

Godzinę temu, Yoyo napisał:

Drugi raz testowo nie mogę Roon zainstalować, żeby przetestować z Qobuz, bo już mają w bazie numery mojej KK.

Ja używam jednorazowe karty wirtualne Revoluta. Ale są też inne banki oferujące takie karty. Można też odtwarzać Qobuza przez Logitech Media Server. Lub pobrać player ze strony Qobuza, ale tylko przez VPN.

wygoda działania, jakość dźwięku, powszechność tidal connect w streamerach - szkoda, bo jako użytkownik sprzętów od Apple wolałbym AM, ale jak pisałem, Tidal bezkonkurencyjny

Na laptopie natywna aplikacja Tidala, Roon, Audirvana, Logitech Media Server, BubblerUPnP Server.
Na smartfonie apka Tidal, USB Audio Player, mconnect, BubbleUPnP.

22 godziny temu, marek.pap napisał:

Na laptopie natywna aplikacja Tidala, Roon, Audirvana, Logitech Media Server, BubblerUPnP Server.
Na smartfonie apka Tidal, USB Audio Player, mconnect, BubbleUPnP.

Możesz coś więcej opisać.

Coś muszę ściągnąć?

Podaj jedną dobrą łatwą metodę do używania Tidala w laptopie, smartfonie. 

Nie znam się za bardzo na tym.

33 minuty temu, Sławo1 napisał:

Poodaj jedną dobrą łatwą metodę do używania Tidala w laptopie, smartfonie. 

Roon

11 godzin temu, Sławo1 napisał:

Coś muszę ściągnąć?

Uważam że jeśli Tidal stworzył bardzo dobrą, praktyczną i przyjazną aplikację to po to ona jest żeby ją używać, a nie kombinować z aplikacjami pośredniczącymi.

Pozdrawiam

12 minut temu, PioZ napisał:

Uważam że jeśli Tidal stworzył bardzo dobrą, praktyczną i przyjazną aplikację to po to ona jest żeby ją używać, a nie kombinować z aplikacjami pośredniczącymi.

Pozdrawiam

Jak streamer ma Tidal Connect to owszem. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Jak streamer ma Tidal Connect to owszem. 

No nie do końca. W łazience mam urządzenie z Chromecast, które jest widoczne w Tidalu i bardzo dobrze działa.

Pozdrawiam

15 minut temu, PioZ napisał:

No nie do końca. W łazience mam urządzenie z Chromecast, które jest widoczne w Tidalu i bardzo dobrze działa.

Pozdrawiam

Niestety chromecast nie jest wspierany przez większość producentów. Google zrezygnowało z Chromecast. 

48 minut temu, Piopio napisał:

Niestety chromecast nie jest wspierany przez większość producentów. Google zrezygnowało z Chromecast. 

I znowu plus dla Tidala, Tidal wspiera Chromecasta. Mój pięcioletni łazienkowy, bezprzewodowy głośnik WiFi ma się dobrze i mam nadzieję, że tak będzie w przyszłości.

Natomiast nastawianie się na używanie Tidala, a później kupowanie urządzenia bez Tidal connect i być zmuszonym do stosowanie protez ujmujących funkcjonalność  oryginalnemu oprogramowaniu a  niejednokrotnie płatnych uważam bez sensu.

Pozdrawiam

13 godzin temu, Sławo1 napisał:

Coś muszę ściągnąć?

@Piopio dobrze radzi, Roon jest najlepszym sposobem ale najdroższym. Zacznij od natywnej aplikacji Tidala na Windowsa i  Androida.

• Pokaż nowe odpowiedzi