Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki streamer do zestawu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Kończę kompletować nowy zestaw stereo.

Wzmacniacz : Vincent SV-228
Kolumny : Pylon Diamond 30

Słuchałem, podobało mi się, mocne, głębokie brzmienie. Dobrze podkreślony bas od niskiego poziomu głośności. Stereofonia w porządku. Średnie i wysokie zakresy też ok. (choć na Sonus Faber Lumina było zauważalnie lepiej, ale zdecydowanie mniej głęboko i basowo)

Do tego potrzebuję streamer. Polecano mi Silent Angel Bremen B1 lub Primare NP5 Prisma MK2.
Bremen ma wbudowany DAC, którego raczej nie potrzebuję ponieważ Vincent ma już swojego DACa.

Wymagania:
- Tidal Connect
- Dobra platforma softowa (nie jak DTS Play-Fi bez bezpośredniego streamingu)
* fajnie jakby miał USB
* optical IN ma już wzmacniacz, czyli jakby streamer nie miał to podpinam TV pod wzmacniacz bezpośrednio o Streamer po Coaxialu.

Możecie coś polecić? Ceny wspomnianych streamerów to poniżej 3000PLN.
Jak oceniacie zestawienie wzmacniacza do kolumn? Może jakieś inne propozycji ew.

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/160318-jaki-streamer-do-zestawu/

Witam.

Wybór Silent Angel jest niezłym wyborem,grajacym muzykalnie trochę cieplej grający łagodniejszy w górze pasma .
Alternatywą jako sam transport jest troszkę wyższa wersja, Silent Angel Munich M1T.
Z jednych różnic między nimi jest brak funkcji Tidal Connect.
Będzie dostępna aktualizacja i ma się pojawić w nastepnej wersji oprogramowania .
Uważam, że na tę chwilę najlepszy wybór w tej klasie cenowej.

Pozdrawiam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Witam.

Wybór Silent Angel jest niezłym wyborem,grajacym muzykalnie trochę cieplej grający łagodniejszy w górze pasma .
Alternatywą jako sam transport jest troszkę wyższa wersja, Silent Angel Munich M1T.
Z jednych różnic między nimi jest brak funkcji Tidal Connect.
Będzie dostępna aktualizacja i ma się pojawić w nastepnej wersji oprogramowania .
Uważam, że na tę chwilę najlepszy wybór w tej klasie cenowej.

Pozdrawiam.

Pytanie czy lepiej użyć w moim wypadku zewnętrznego DACa jak np. w Bremen B1, czy wewnętrznego w Vincencie (i wtedy kupić sam streamer). Pytam pod kątem jakości dźwięku.

Dac w tym wzmacniaczu gra na poziomie innych w budżecie ok. 2tys. Jeśli chcesz go poprawiać to po prostu musisz więcej wydać. Spróbuj wypożyczyć sam streamer, podłączyć i zobaczyć czy taki dźwięk cię satysfakcjonuje. 

Myślę, że Vincent posiada przetwornik, który jest na podobnym poziomie co wbudowany w Silent Angel.
Więc jeżeli chcemy, poprawić tor sygnałowy warto pomyśleć o zewnetrznym 
przetworniku.
Uważam, że warto posłuchać urządzenia i samemu porównać różnice.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ktoś już wspomniał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Idealne rozwiązanie, jeżeli masz już DAC. Ma też znacznie większą funkcjonalność niż potrzebujesz obecnie, wiec spokojnie wystarczy na lata :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 godziny temu, Allmr napisał:

Dac w tym wzmacniaczu gra na poziomie innych w budżecie ok. 2tys. Jeśli chcesz go poprawiać to po prostu musisz więcej wydać. Spróbuj wypożyczyć sam streamer, podłączyć i zobaczyć czy taki dźwięk cię satysfakcjonuje. 

Tam siedzi Burr-Brown PCM 5102 DAC ... to nie jest poziom DAC za 2k zł.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

Tam siedzi Burr-Brown PCM 5102 DAC ... to nie jest poziom DAC za 2k zł.

Masz na myśli że to jakiś słaby DAC? W Silent Angelu Munich M1 jest dużo lepszy?

42 minuty temu, jozaf napisał:

Masz na myśli że to jakiś słaby DAC? W Silent Angelu Munich M1 jest dużo lepszy?

Tak, to jest słaba kość DAC. W Silent Angle siedzi jakiś ESS. Też pewnie z dolnej półki.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Tak, to jest słaba kość DAC. W Silent Angle siedzi jakiś ESS. Też pewnie z dolnej półki.

Mógłbym prosić o odpowiedź na zadane pytanie? Nie ogarniam tematu tak jak Ty, ESS nic mi nie mówi. Klarowny wniosek byłby dla mnie cenny.

Nie przejmuj się tym na jakiej kości gra dac, to jeszcze nie ten etap. Niech się tym martwią ci, którzy kupują sprzęt na podstawie pomiarów i testów wyczytanych w internecie.

Wypożycz, podłącz w domu i posłuchaj, nie ma lepszego wyjścia.

3 minuty temu, Allmr napisał:

Nie przejmuj się tym na jakiej kości gra dac, to jeszcze nie ten etap. Niech się tym martwią ci, którzy kupują sprzęt na podstawie pomiarów i testów wyczytanych w internecie.

Wypożycz, podłącz w domu i posłuchaj, nie ma lepszego wyjścia.

Coś czuję, że masz rację, doznania empiryczne najważniejsze 🙂
Choć z drugiej strony chciałem dowiedzieć się od osób w temacie, które pewnie przerabiały niejeden taki temat same wcześniej, czy ten DAC w Vincencie SV-228 jest coś warty, czy od razu lepiej kupić jakiś inny DAC z uwagi że streamery są właśnie albo z DACiem albo bez niego, a i tak muszę jakiś streamer zakupić.

Dzięki za pomoc.

Edytowane przez jozaf

Raczej mało prawdopodobne aby o brzmieniu w sposób istotny decydował DAC takiego czy innego producenta, szczególnie, że one wszystkie one mają obecnie bardzo dobre parametry, z dużym zapasem względem wymagań audio (mam na myśli nadpróbkowanie, ilość bitów). Raczej całościowa architektura układu, dokładności zegara i zestrojenie całości, stabilność zasilania itp. o tym decyduje.

Jest adekwatny do wzmacniacza. Miałem go parę lat temu i każdy doradzał mi kupno osobnego daca. Potestowałem parę sztuk i zostałem tym ze wzmacniacza. Oczywiście były różnice, ale na tym etapie na tyle nieistotne, że nie dokładałem kasy, ani następnego klamota. Zawsze lepiej dozbierać i zainwestować w lepsze kolumny. Tam się dzieją o wiele większe różnice.

14 minut temu, jozaf napisał:

Coś czuję, że masz rację, doznania empiryczne najważniejsze 🙂
Choć z drugiej strony chciałem dowiedzieć się od osób w temacie, które pewnie przerabiały niejeden taki temat same wcześniej, czy ten DAC w Vincencie SV-228 jest coś warty, czy od razu lepiej kupić jakiś inny DAC z uwagi że streamery są właśnie albo z DACiem albo bez niego, a i tak muszę jakiś streamer zakupić.

Dzięki za pomoc.

Jeśli nie jesteś osłuchany to doznania empiryczne mogą zawieść 😉 Jak nie znasz dobrych wzorców brzmienia to nie będziesz w stanie ocenić jak dany sprzęt gra ... może Ci się tylko podobać lub nie.

Każdy producent ma kilka kości DAC. Podstawowe i topowe. Te topowe lepiej brzmią. Sprawdzone empirycznie 😉

Kości DAC montowane we wzmacniaczach pochodzą z dolnej półki. Czasami zdarzają się wyjątki. 

"Lepszość" użytego scalaka jeszcze nic nie znaczy. Zawsze najbardziej liczy się aplikacja. I z PCM5102 można uzyskać fajne granie.

Aplikacja - layout - użyta kość DAC. W tej kolejności.

• 1 miesiąc później...

Jestem już po kilku solidnych godzinach odsłuchów u siebie w domu, w docelowych miejscu lokalizacji sprzętu.

Werdykt jest dość klarowny.

CA CXN v2 gra "w tym zestawieniu" bardzo nieprzyjemnie. Przejaskrawia górę + wyższe wokale. Wprowadza jakąś nienaturalną barwę dźwięku, jakby miał włączony tani equalizer nastawiony na efekty. Na 1/4 głośności wzmacniacza mam wrażanie jakby atakował dźwiękiem i po kilku minutach zaczynam czuć dyskomfort w uszach.
Aplikacja CA CXN jest ok. Wyświetlacz porażka w tych czasach. Mogliby dołożyć coś z sensowną czernią. Psuje efekt obcowania z tym sprzętem.

SA Munich M1 - muzykalne, ciepłe brzmienie. Kontrolowana góra. Lepsze pasmo niskie. Zdecydowanie lepszy i przyjemniejszy dźwięk jak dla mnie.
VitOS zdecydowanie mnie nie przekonał. Nie widzę nawet opcji ograniczenia listy źródeł. Brak Tidal Connect - producent podał termin lipiec 2023. Aplikacje do radia internetowego dużo mniej intuicyjne niż w CA lub MusicCast. Nie ma nawet opcji zapisania ulubionych stacji, bez konta w TuneIn... 
Brak wejścia optycznego.

Ergo - raczej będę szukał dalej połączenia brzmieniowego MUNICH, ale z innym softem.

Dajcie znać co myślicie i czy zaproponujecie coś w oparciu o powyższe wrażenia.

z góry dzięki!

Ja jako streamer polecam WiiM Mini. Tylko jakiegoś DACa musiałbyś dokupić, bo wyjście analogowe w WiiM jest słabe.
WiiM jest super tani (z dostawą około 430zł w gohomeaudio.com), ma świetne oprogramowanie/aplikację, którą ciągle rozwijają dodając nowe opcje. Jedyne czego mi brakuje, to wyświetlacza. Jest bitperfect, gapless. Wspiera Spotify Connect, Tidal Connect, Amazon Music, Deezer, RadioParadise, MQA, niedługo Roon Ready. Jak za chwilę będzie dostępny trochę droższy Wiim Pro to od razu wymieniam.
Można poczytać, co planują wdrożyć w oprogramowaniu w najbliższym czasie: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego akurat ma wyjątkowo dobre wsparcie, support.

Jako transport gra jednak jasno. Wazno dobrać dac pod preferencje finalne. 

Testowałem i test opublikowałem 🙂