Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 948 + Rotel RA-1592

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czy siak, tak czy owak ja też bym te Focale sprzedał. Nie da się z nimi długo wytrzymać, i może ciemne wzmaki to trochę zmieniają, ale przy tym tracimy też na reszcie...

8 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Tak czy siak, tak czy owak ja też bym te Focale sprzedał. Nie da się z nimi długo wytrzymać, i może ciemne wzmaki to trochę zmieniają, ale przy tym tracimy też na reszcie...

Miałem już kilka par głośników... Od klipschow, dali, triangle, heco, ostatnio polki.... Proszę nie mówić że z focalami nie da się wytrzymać... Dla mnie grają bardzo łagodnie, górę odbieram jako bardzo spokojną, na rotelu nawet trochę podbarwialem na sopranie.

Te focale bardzo dobrze kontrolują bass, nic się nie ciągnie, jest świetna separacja, mam dość duże pomieszczenie. Jest jeszcze jedna istotna zmiana przy focalach, która jest bardzo ważna. Przy większości pozostałych głośników, które miałem trzeba było szukać basu w różnych częściach pomieszczenia... Dajmy na to, że między kolumnami było gorzej, przy ścianie lepiej, dalej dwa metry znów nie było a tutaj bas jest w każdym miejscu przy takim samym ustawieniu. 

Dla mnie to już jest i tak dość wysoki budżet, nie wiem jak grają kolumny za 50k ale zapewne bym nic innego nie wyslyszal.... Spotykam się często z opiniami że płacenie niewiadomo ile nic nie wnosi , oczywiście nie zawsze...

Focale do muzy która słucham sprawiają się świetnie... Jest to muzyka elektroniczna, rap, jakiś klasyk, nie szukam piątych skrzypiec w dziesiątym rzędzie. 

Jest jeszcze jeden atut którym się podzielę... A mianowicie podczas domówki pomimo że grają głośno można się bez problemu porozumieć, czego nie było w żadnych innych kolumnach które miałem. To jest coś niesamowitego. Ja szczerze je polecam.

14 minut temu, Szeryf79 napisał:

Dla mnie to już jest i tak dość wysoki budżet, nie wiem jak grają kolumny za 50k ale zapewne bym nic innego nie wyslyszal.... Spotykam się często z opiniami że płacenie niewiadomo ile nic nie wnosi , oczywiście nie zawsze...

Ja również rozważałem zakup tych focali i według mnie najlepiej zagrały w tym pułapie cenowym ale trafiłem w bardzo fajnej cenie audiovektory R3 signature, one co prawda nie kosztują 50 tysi ( ok 25 ) ale różnica jest spora pomiędzy tymi kolumnami. Głownie w rozdzielczości dźwięku grają czyściutko i szlachetniej. Odsłuchiwałem również Focale Kanty za ok 40 tysi no i cóż jest jeszcze lepiej ale to już dla mnie przepaść cenowa. Zaraz trzeba by było wymieniać wzmak i naprawdę robi się kwota samochodu premium.

W każdym razie dla mnie te  focale są super, pięknie wyglądają i jeszcze piękniej grają. 

Tez zauważyłem, ze dźwięk jest potężny, mocny, ale bez problemu można rozmawiać i przy duzej głośności nie meczy. Mam spore, kiepskie akustycznie pomieszczenie z otwarta kuchnia, ale jestem zadowolony z synergii zestawu.

Edytowane przez Lyricsensor
W dniu 21.12.2022 o 08:27, Szeryf79 napisał:

Proszę nie mówić że z focalami nie da się wytrzymać... Dla mnie grają bardzo łagodnie, górę odbieram jako bardzo spokojną, na rotelu nawet trochę podbarwialem na sopranie.

Jeszcze z Rotelem i "podbarwionym sopranem" !?-odnoszę wrażenie, że mamy duży ubytek, dlatego takie połączenie się podoba. Nie jestem uprzedzony, bo słuchałem wielu ich kolumny. OBIEKTYWNIE , prędzej czy później zamęczą.

Tja, wada słuchu. Zaczyna się... 😄

Sam lubię jak to się powszechnie mówi jasny dźwięk, problem w tym, że dla wielu jasny oznacza dla niektórych naturalny. Są instrumenty które na żywo kłują w uszy, i tak mają zagrać kolumny. Wtedy i Focale nie mają litości. Arie to nie najniższe serię które potrafią zaatakować żyletkami beż powodu, choć aktualne modele grają... cieplej od Focala sprzed kilku lat.

A i Rotel 1592 to nie ten "kosiarz umyslów" co chyba wiekszosc Roteli do niedawna (choć mówienie o ich za dużej ostrości też było często wykroczeniem).

Edytowane przez D4ncer
10 godzin temu, D4ncer napisał:

Tja, wada słuchu. Zaczyna się... 😄

Sam lubię jak to się powszechnie mówi jasny dźwięk, problem w tym, że dla wielu jasny oznacza dla niektórych naturalny. Są instrumenty które na żywo kłują w uszy, i tak mają zagrać kolumny. Wtedy i Focale nie mają litości. Arie to nie najniższe serię które potrafią zaatakować żyletkami beż powodu, choć aktualne modele grają... cieplej od Focala sprzed kilku lat.

A i Rotel 1592 to nie ten "kosiarz umyslów" co chyba wiekszosc Roteli do niedawna (choć mówienie o ich za dużej ostrości też było często wykroczeniem).

stare Rotele grały zdecydowanie jaśniej. Z biegiem lat Rotel łagodnieje, jak większość Japończyków

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

23 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

stare Rotele grały zdecydowanie jaśniej. Z biegiem lat Rotel łagodnieje, jak większość Japończyków

Czy to nie jest też spowodowane "dawną" współpraca z bowersem?

Że takie brzmienie bardziej do nich odpowiadało?

Piotr 

Miałem napisać jakie wrażenia z odsłuchu... Wzmacniacz pograł coś koło 5 godzin, czyli tyle co nic. Jednak już pewne spostrzeżenia mam.

Odniosę się tu do rotela, gdyż z niego dźwięk pamiętam, mianowicie więc w m6si jest więcej dynamiki. Rotel grał tak jakby przez jakiś worek foliowy podług MF. 

W MF scena jest bardzo blisko osoby odsłuchującej. Tak jakby wykonawca utworu stał dosłownie metr od ciebie.

MF jest jakby bardziej wyraźny od rotela, wydaje mi się że słyszę więcej szczegółów a dźwięk jest jakby bardziej czysty.

MF ma dużo dołu - co bardo mnie cieszy.

Co prawda nie miałem jeszcze możliwości poodkręcać dlatego nie mogę powiedzieć jak tam w wyższych partiach głośności.

Jedna rzecz co irytuje to nie ma leda na gałce głośności, nie wiadomo za bardzo na jakim poziomie stoi wskaźnik, który z resztą na gałce jest w tym samym kolorze co gałka. 

17 godzin temu, Szeryf79 napisał:

Jedna rzecz co irytuje to nie ma leda na gałce głośności, nie wiadomo za bardzo na jakim poziomie stoi wskaźnik, który z resztą na gałce jest w tym samym kolorze co gałka. 

Ja sobie naklejałem na gałkę mały czarny albo biały punkt zawsze jakieś ułatwienie(podgląd) np tak miałem kiedyś na cxa80 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No a jak odbierasz górę pasma w połączeniu tych dwóch urządzeń.

Ciężko mi się jeszcze wypowiedzieć , jednak nie jest jakaś przeostrzona i też na pewno nie brakuje - powyżej było takie stwierdzenie o brakach i że mogę doradzić że wzmacniacz jest uszkodzony. Tak na teraz to w sam raz, zgrywa się ze średnica, której jest na pewno więcej jak w fotelu. Jednak to taka wstępna ocena, muszę jeszcze protestować...

45 minut temu, Oskar09 napisał:

Ja sobie naklejałem na gałkę mały czarny albo biały punkt zawsze jakieś ułatwienie(podgląd) np tak miałem kiedyś na cxa80 

Ukryta Zawartość

Nie pozostaje nic innego jak coś nakleić, jednak to wiocha, jak projektant mógł tego nie zauważyć...? Zupełnie tego nie rozumiem.... Widzę tu jakieś dziwne oszczędności... Moim zdaniem powinien być jakiś mały ledzik. 

Wzmacniacz i tak jest surowo, skąpo i biednie wykonany jak na jego wartość. 

Ukryta Zawartość

Cześć 

Chcę pociągnąć wątek.  Też mam arie 948 od niedawna , końcówkę starszą NAD C275 i pod to teraz szukam dobry przedwzmacniacz najlepiej z regulacją tonów. Ostatnio pod zestaw podpiąłem DAC Nuprime 9se i grało bardzo fajne ale brakowało mi góry. Średnica była idealna bas super. Tak sobie myślę że jeśli przepnę zestaw przez preampa grającego dobrze górą z regulacją tonów to osiągnę założony cel. Co myślicie , co proponujecie?? Budżet na preamba max  6 tys PLN. 

W dniu 26.12.2022 o 21:53, Keyken napisał:

Cześć 

Chcę pociągnąć wątek.  Też mam arie 948 od niedawna , końcówkę starszą NAD C275 i pod to teraz szukam dobry przedwzmacniacz najlepiej z regulacją tonów. Ostatnio pod zestaw podpiąłem DAC Nuprime 9se i grało bardzo fajne ale brakowało mi góry. Średnica była idealna bas super. Tak sobie myślę że jeśli przepnę zestaw przez preampa grającego dobrze górą z regulacją tonów to osiągnę założony cel. Co myślicie , co proponujecie?? Budżet na preamba max  6 tys PLN. 

No to Cambridge CXN V2 

Masz jaśniej grający pre nie braknie ci tego pasma i świetny streamer w jednym 

Piotr 

• 2 tygodnie później...
W dniu 6.12.2022 o 15:46, Szeryf79 napisał:

Witam, już mi polecano tego MF m6si... Pytanie co zyskam w porównaniu z rotelem. Musiałbym gdzieś go przetestować.   ...

W moim przypadku nic lepszego nie uzyskałem porównując m6 do 1592. Rotel wypadł o niebo lepiej. To poprostu lepszy pięć.

Edytowane przez dayzee
W dniu 26.12.2022 o 21:53, Keyken napisał:

Chcę pociągnąć wątek.  Też mam arie 948 od niedawna , końcówkę starszą NAD C275 i pod to teraz szukam dobry przedwzmacniacz najlepiej z regulacją tonów. (...), co proponujecie??

NAD C658. 

2 godziny temu, Maraudio napisał:

NAD C658. 

i ma dirac ;) 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 hours ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

i ma dirac 😉

Nie ma za to regulacji limitu głośności- temat wielkokrotnie poruszany w internecie od lat. Co śmieszne w innych/droższych urządzeniach NAD nie mieli problemu, żeby tą opcję dodać.

W zasadzie nie da się go używać bezpośrednio z końcówką mocy i np z AirPlay (automatycznie ustawia głośność na 30%). Za każdym razem trzeba uważać, żeby nie uszkodzić sobie słuchu lub uszkodzić kolumn.

W urządzeniu za 6 tysięcy takie podejście producenta jest po prostu niepoważne.

3 godziny temu, Lukas752 napisał:

Nie ma za to regulacji limitu głośności- temat wielkokrotnie poruszany w internecie od lat. Co śmieszne w innych/droższych urządzeniach NAD nie mieli problemu, żeby tą opcję dodać.

W zasadzie nie da się go używać bezpośrednio z końcówką mocy i np z AirPlay (automatycznie ustawia głośność na 30%). Za każdym razem trzeba uważać, żeby nie uszkodzić sobie słuchu lub uszkodzić kolumn.

W urządzeniu za 6 tysięcy takie podejście producenta jest po prostu niepoważne.

no wiem, nic nie poradzę 😞

www.tophifi.pl

W dniu 5.01.2023 o 08:08, dayzee napisał:

W moim przypadku nic lepszego nie uzyskałem porównując m6 do 1592. Rotel wypadł o niebo lepiej. To poprostu lepszy pięć.

Miałem bezpośrednie porównanie rotela i m6si... Moim zdaniem zdecydowanie lepszy jest m6si. Focale grają wyraźniej, mają więcej szczegółów. Średnie pasmo jest zdecydowanie lepsze w6si. Scena bardzo blisko i szeroko, czego nie było w rotelu. Rotel aby zaczął żyć to trzeba było odkręcać gałkę, w m6si dźwięk jest nasycony nawet przy małym poziomie głośności....

13 minut temu, Szeryf79 napisał:

Miałem bezpośrednie porównanie rotela i m6si... Moim zdaniem zdecydowanie lepszy jest m6si. Focale grają wyraźniej, mają więcej szczegółów. Średnie pasmo jest zdecydowanie lepsze w6si. Scena bardzo blisko i szeroko, czego nie było w rotelu. Rotel aby zaczął żyć to trzeba było odkręcać gałkę, w m6si dźwięk jest nasycony nawet przy małym poziomie głośności....

W każdy pomieszczeniu każdy system zagra inaczej

• 2 lata później...

Posiadam też Focale ale wersję Evo X które już nie grają tak jasno na górze. W połączeniu z ciepło grającym Atollem brakuje mi trochę góry pasma. Też myślałem nad m6si lub Rotelem. Która opcja będzie lepszym wyborem?  Oczywiście żeby nie tracić na ilości basu. Ponoć Atoll in300 gra bardziej równo bez eksponowania środka jak in200 ale czy na pewno?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

3 godziny temu, bumbum napisał:

Posiadam też Focale ale wersję Evo X które już nie grają tak jasno na górze. W połączeniu z ciepło grającym Atollem brakuje mi trochę góry pasma. Też myślałem nad m6si lub Rotelem. Która opcja będzie lepszym wyborem?  Oczywiście żeby nie tracić na ilości basu. Ponoć Atoll in300 gra bardziej równo bez eksponowania środka jak in200 ale czy na pewno?

Sprawdź koniecznie Rotela, bo to może być to 😉

www.tophifi.pl

W dniu 2.03.2025 o 11:27, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Sprawdź koniecznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bo to może być to 😉

Ale autor wątku chyba taki właśnie posiada 😉👍

Ukryta Zawartość

29 minut temu, StachMuszel napisał:

Ale autor wątku chyba taki właśnie posiada 😉👍

no to czeka go seria Michi 😉

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/rotel-michi-x3-s2.html

www.tophifi.pl

1 godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no to czeka go seria Michi 😉

Ukryta Zawartość

Otwórz oba urządzenia. Po za sekcją cyfrową to prawie to samo co w 1592mk2, a cena 2x większa 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
W dniu 2.03.2025 o 08:00, bumbum napisał:

Musical ci góry nie doda. Tak wyższy atoll to bardziej liniowe brzmienie. Ale wciąż w swoim stylu.

Rotel też może byc fajna opcja. 

Albo bladelius.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

też może byc fajna opcja. 

A jeszcze lepszą opcją będzie wyjście poza klepany na forum kanon tych samych marek i popatrzeć szerzej na ogromną ofertę rynkową. Choćby

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

bladelius

Moonriver, Ps Audio czy Rogue Audio

• Pokaż nowe odpowiedzi