Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw na lata przy ciasnym budżecie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przewertowałem sporo tematów i oczywiście wciąż nie wiem co kupić więc liczę na pomoc. 

Od lat posiadam dość popularny budżetowy zestaw Nad 326bee + MA BX2, źródłem jest z kolei Node 2i. Ponieważ obecny zestaw ma spore ograniczenia i brzmi trochę kluchowato więc uznałem na początku, że pora na nowe kolumny, tak powiedzmy o półkę lepsze. Niestety nic na skróty - przy lepszych kolumnach (np. MA Silver 100) poprawa jest widoczna, ale wzmacniacz ewidentnie nie wyrabia. W związku z powyższym, rozsądna jest zmiana wzmacniacza i kolumn na jakościowo lepsze produkty, a problemem podstawowym jest niestety mój ograniczony budżet. Streamer zostaje,bo go wyjątkowo lubię. 

Priorytety:

1.Uniwersalność - 90% muzyka (rock, metal, pop, klasyka) 10% TV. Pomyślałem, że optyk by się przydał choćby na przyszłość, ale oczywiście nie upieram się

2. Ma grać dość ciepło i w miarę detalicznie, bez rozlazłego basu i z delikatną, niemęczącą górą (MA Silver są dla mnie nieco zbyt jasne), a priorytetem jest rozrywka po pracy, a nie rozbieranie na czynniki pierwsze każdego pierdnięcia obecnego na nagraniu

3. Sprzęt musi być niezawodny i posłużyć ładnych parę lat, bo priorytetem są dzieciaki, a nie moje hobby

4. Kolumny wyłącznie podstawkowe (pomieszczenie ma 18 m2 i słucham raczej cicho), ale niech te min. 15 cm średnicy będzie 

5. Budżet - 7 tys. zł przy założeniu, że może być sprzęt nowy lub używany w bdb stanie, ale nie chcę "klasyków" sprzed 15 lat i więcej 

Potrzebne mi gotowe propozycje zestawów do odsłuchania przed zakupem. Nie mam dużo czasu by kilka dni spędzić w sklepach 😉 Wiem, że nikt w 100% nie trafi w cudzy gust, ale fajnie byłoby znać Wasze typy. 

Pozdrawiam

Michał 

Proponowanego zestawu nie posłuchasz w sklepie ale gwarantuję, że będziesz zadowolony:

kolumny KEF LS50 Meta za 4.190

Sabaj A30A za 2.350

I tyle.

Node 2i podłączysz po COAX lub USB jak się da.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z nowych np. Dynaudio Emit 20 ( używane ok 2,2 ) czy Elac Debut Reference z "6"

łatwiejszy do ustawienia - BR na froncie i Yamaha AS - 501 / 301 z DAC.

Bo już Usher V601 mogą być za duże i design "taki sobie" 😉 

Po drodze jeszcze Polk Audio z Reserve R200 z pierścieniówką też wystarczy.

Elac Carina BS 234 to krawędź budżetu, tak, jak AP Classic 3 czy Buchardt s 300

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli przeżyłbyś typowo analogową konstrukcję bez wejść cyfrowych świetnym rozwiązaniem byłby Musical Fidelity M3si, natomiast z wzmacniaczy wyposażonych w optyka np. Audiolab 6000A, czy Cambridge Audio CXA61. Co do kolumn to sprawa nie wydaje się taka prosta bo każdy z tych wzmacniaczy ma inny charakter brzmienia i inne kolumny mogą dobrze zgrywać się z każdym z nich. Proponuję odsłuch w naszym salonie mamy bardzo duży wybór firm produkujących elektronikę i kolumny z łatwością powinieneś znaleźć coś dla siebie - zapraszamy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Piopio napisał:

...gwarantuję, że będziesz zadowolony:

Tak się nie da, brzmienie ma w jego akustyce w jego gust trafić, a nie w Twojej w Twój.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dzięki za dotychczasowe sugestie. Nie rozważałem Sabaja, nie znam marki i nawet nie bardzo wiem czy można ten wzmacniacz kupić stacjonarnie/internetowo z polskiej dystrybucji. Poczytam i  trochę się dokształcę.

Napiszę, co sam rozważam na ten moment ze wzmacniaczy:

1. Audiolab 6000A (nowy)

2. Musical Fidelity M3si (nowy) - górna granica cenowa

3. Atoll IN100 Signature (używany)

4. Arcam SA20 (używany)

Warto coś do listy dodać?

Z jakimi kolumnami warto powyższe wzmacniacze parować by było miłe i kulturalne granie, ale bez wrażenia, że jestem na dancingu w 20-leciu międzywojennym (tzn. chcę jednak trochę dynamiki i życia w tym wszystkim)? Rozumiem, że wszystkie powyższe opcje są lepszej klasy niż mój dotychczasowy NAD?

Edytowane przez Misien
Godzinę temu, Misien napisał:

Nie rozważałem Sabaja, nie znam marki i nawet nie bardzo wiem czy można ten wzmacniacz kupić stacjonarnie/internetowo z polskiej dystrybucji.

Nie można. Zapraszam do poczytania wątku o SMSL VMV A2 i Sabaj A30A.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

18 godzin temu, Misien napisał:

Cześć, przewertowałem sporo tematów i oczywiście wciąż nie wiem co kupić więc liczę na pomoc. 

Od lat posiadam dość popularny budżetowy zestaw Nad 326bee + MA BX2, źródłem jest z kolei Node 2i. Ponieważ obecny zestaw ma spore ograniczenia i brzmi trochę kluchowato więc uznałem na początku, że pora na nowe kolumny, tak powiedzmy o półkę lepsze. Niestety nic na skróty - przy lepszych kolumnach (np. MA Silver 100) poprawa jest widoczna, ale wzmacniacz ewidentnie nie wyrabia. W związku z powyższym, rozsądna jest zmiana wzmacniacza i kolumn na jakościowo lepsze produkty, a problemem podstawowym jest niestety mój ograniczony budżet. Streamer zostaje,bo go wyjątkowo lubię. 

Priorytety:

1.Uniwersalność - 90% muzyka (rock, metal, pop, klasyka) 10% TV. Pomyślałem, że optyk by się przydał choćby na przyszłość, ale oczywiście nie upieram się

2. Ma grać dość ciepło i w miarę detalicznie, bez rozlazłego basu i z delikatną, niemęczącą górą (MA Silver są dla mnie nieco zbyt jasne), a priorytetem jest rozrywka po pracy, a nie rozbieranie na czynniki pierwsze każdego pierdnięcia obecnego na nagraniu

3. Sprzęt musi być niezawodny i posłużyć ładnych parę lat, bo priorytetem są dzieciaki, a nie moje hobby

4. Kolumny wyłącznie podstawkowe (pomieszczenie ma 18 m2 i słucham raczej cicho), ale niech te min. 15 cm średnicy będzie 

5. Budżet - 7 tys. zł przy założeniu, że może być sprzęt nowy lub używany w bdb stanie, ale nie chcę "klasyków" sprzed 15 lat i więcej 

Potrzebne mi gotowe propozycje zestawów do odsłuchania przed zakupem. Nie mam dużo czasu by kilka dni spędzić w sklepach 😉 Wiem, że nikt w 100% nie trafi w cudzy gust, ale fajnie byłoby znać Wasze typy. 

Pozdrawiam

Michał 

To spróbuj samą modyfikację wzmacniacza.

Odmieni jego brzmienie. 

Zrób na razie tylko tyle. Z czasem następny krok (wymiana kolumn...)

Dopisał bym Exposure do wzmacniaczy Naima i Audiolaba, co do

głośników, to wymieniłem je we wpisie #3

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 godzin temu, Piopio napisał:

Zapraszam do poczytania wątku o SMSL VMV A2 i Sabaj A30A...

...przeczytasz w nim 100x jak zachwycam się Sabaj - niezbyt to obiektywne.

20 godzin temu, Piopio napisał:

...gwarantuję, że będziesz zadowolony:

Gwarantujesz... czyli jak nie będzie zadowolony to zwrócisz kasę? Tak działa gwarancja.

21 godzin temu, Misien napisał:

Priorytety:

Pozdrawiam

Michał 

Node 2i po RCA gra kluchowato...

NADa możesz dać do modyfikacji a kolumny coś z Kefa obecnej serii Q posłuchaj. Ja bym nawet Q950 spróbował ( ja je rozważałem do sypialni  12m i cichego słuchania ) bo mają fajny, niski i obszerny ale nie dudniący bas, są dokładne ale nie ostre i maja piękną przestrzeń. Do tego szybkie, precyzyjne kable jak np Chord Clearway bez wtyczek a RCA np Audioquest. Jak basu będzie za dużo to stery Nordost Red Dawn.

6 godzin temu, piotrek7 napisał:

Kup Naim 5si i Ushery V601 . Z używanymi powinieneś zmieścić się w budżecie i będziesz miał spokój na lata 

Zgadzam się Ewentualnie zamiast Naim, wzmacniacz Creek lub Audiolab 

Panowie, mam dwie propozycje nowych zestawów z 2 różnych sklepów:

1. Musical Fidelity M3si + KEF LS50 (starszy model, nie meta)

2. Rotel A12 + ELAC Carina BS243.4

Co byłoby ciekawsze i czego się po tych zestawach spodziewać? Oba na granicy budżetu, różnica w cenie minimalna. Plusem Rotela jest DAC, ale nie jest to dla mnie absolutny priorytet.

Wasze propozycje oczywiście rozważam.

Można taniej a lepiej. Chyba, że kupujesz na raty.

Przy tej elastyczności budżetu ja bym wybrał Rotela z Elacami

nawet gdyby nie miał DAC'a. Lepsza przejrzystość Rotela + AMT Elaca.

Bo moc mają identyczną więc może nawet zadecydować design 😉 

plus ew. obecność USB A  ..... poczekaj na wynik ankiety 😉 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Można taniej a lepiej. Chyba, że kupujesz na raty.

Wątek o Chi-Fi czytam i nie skreślam tego pomysłu 😉 Główne problemy dla mnie to dystrybucja, gwarancja i niewielką szansa by się z tym zapoznać przed zakupem. 

Teraz, Misien napisał:

Wątek o Chi-Fi czytam i nie skreślam tego pomysłu 😉 Główne problemy dla mnie to dystrybucja, gwarancja i niewielką szansa by się z tym zapoznać przed zakupem. 

A skąd jesteś ?

30 minut temu, Misien napisał:

Plusem Rotela jest DAC,

Nie jest plusem. Zwiększa tylko funkcjonalność ale jakość tego przetwornika to tyle, co podłączyć do niego telewizor, konsolę do gier. 

13 minut temu, Misien napisał:

Z Lublina. 

To kawał drogi do mnie. A tak bym Cię zaprosił na odsłuch ...

1 godzinę temu, Piopio napisał:

To kawał drogi do mnie. A tak bym Cię zaprosił na odsłuch ...

Jednak musisz kupić w ciemno, gwarancja zadowolenia jest.

Oj, plus za każdą próbę pomocy, serio 🙂 Nie da się ukryć, że jestem mocno zakorzeniony w tradycji, ale czasem warto być otwartym na nowości. Dla mnie zakup droższego sprzętu musi być poprzedzony odsłuchem, a przy nowym gwarancja ma być pewna i bezproblemowa. Jeśli z gwarancją może być jakikolwiek problem to wolę poszukać czegoś używanego.

Czy dzisiejszy Rotel to wciąż dobra i pewna marka? W moim przypadku mowa oczywiście o mk2. 

8 godzin temu, Misien napisał:

Panowie, mam dwie propozycje nowych zestawów z 2 różnych sklepów:

1. Musical Fidelity M3si + KEF LS50 (starszy model, nie meta)

2. Rotel A12 + ELAC Carina BS243.4

Co byłoby ciekawsze i czego się po tych zestawach spodziewać? Oba na granicy budżetu, różnica w cenie minimalna. Plusem Rotela jest DAC, ale nie jest to dla mnie absolutny priorytet.

Wasze propozycje oczywiście rozważam.

Rock,  metal na LS50?

W dniu 7.12.2022 o 11:18, Misien napisał:

...fajnie byłoby znać Wasze typy. 

15m², rock/metal, rozrywka po pracy... zamiast o mulastych monitorach, pomyśl o podłogówkach z mocnym basem i soczystą górą. Mój typ? Zostaw NAD wypożycz może np B&W603*. Zamiast plumkania w tle całymi dniami, nawet przy niewielkiej głośności będą emocje rock/metalowego kocertu, w godzinę naładujesz się pozytywna energią na kilka dni. Do filmów też będzie lepiej.

Ps

Osobiście szukałem w Tannoy, KEF, Monitor Audio i kilku innych - znalazłem w B&W

Psps

Nie ukrywam, B&W mają opinię ostrych - w mojej opinii brzmią soczyście a nie ostro, ale zwróć na to uwagę, bo efektowny dźwięk może Cię męczyć (mnie nie męczy).

_____

* - w sumie to lepiej B&W606+608 (monitory i sub).

Edytowane przez szymon1977

Oczywiście DO ZAKUPU B&W nie namawiam, ale warto spróbować zanim powiesz nie.

-----

Rock/metal - jakie płyty, klasyka czy aktualne?

Edytowane przez szymon1977

4 godziny temu, muda44 napisał:

Rock,  metal na LS50?

Z dobrym wzmocnieniem i źródłem gra jak należy. To neutralne głośniki. 

4 godziny temu, Misien napisał:

Czyli Elac to lepsza opcja w moim przypadku? 

Muzyka której słuchasz a dodatkowo cicho wymaga kolumn które dadzą radę sobie i z taką muzyką i po chichu, Podałem typ, Kefy seria Q bo masz membrany bierne ( mniej wzburzeń i rezonansów  w małym pomieszczeniu ), coaxial ( bdb scena 3d i spójność przy bliskim odsłuchu ), czystość i głęboki bas o dobrej dynamice. Dodatkowo są teraz w bardzo dobrych cenach.

8 minut temu, Piopio napisał:

Z dobrym wzmocnieniem i źródłem gra jak należy. To neutralne głośniki. 

No proszę Ciebie, tam jest 13cm głośniczek pomniejszony o tweeter. Gdzie do rocka, metalu, pop takie mikrusy...

14 minut temu, muda44 napisał:

Muzyka której słuchasz a dodatkowo cicho wymaga kolumn które dadzą radę sobie i z taką muzyką i po chichu, Podałem typ, Kefy seria Q bo masz membrany bierne ( mniej wzburzeń i rezonansów  w małym pomieszczeniu ), coaxial ( bdb scena 3d i spójność przy bliskim odsłuchu ), czystość i głęboki bas o dobrej dynamice. Dodatkowo są teraz w bardzo dobrych cenach.

No proszę Ciebie, tam jest 13cm głośniczek pomniejszony o tweeter. Gdzie do rocka, metalu, pop takie mikrusy...

Do małego pomieszczenia jak znalazł 😉 Jasne, że nie do +20m.

• Pokaż nowe odpowiedzi