Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabla zasilającego

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piopio napisał:

Właśnie, że nie ma. W tym cała zaleta wzmacniaczy cyfrowych. 

"No właśnie nie musi do głośników trafiać sygnał analogowy. Do głośników trafia fala PWM a z tego co na szybko czytałem bezwładność głośników powoduje, że słychać muzykę a nie trzaski. " @przmor

Wiec sygnal cyfrowy musi byc jakos przerobiony na ta fale PWM bo inaczej sychac cyfre/piski/trzaski

8 minut temu, Piopio napisał:

Weź przestań komentować. Wstydu sobie oszczędź. Jesteś tak cieńki, że aż żal bierze. 

Potraktuje ten wpis jako komplement, wszak Twój nick to gwarancja błędu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Wiec sygnal cyfrowy musi byc jakos przerobiony na ta fale PWM bo inaczej sychac cyfre/piski/trzaski

Tym w SMSL, Sabaj i Harman Kardon zajmuje się układ Axign AX5689.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak na szybko znalazlem w sieci ze jest to "Digital Audio Converter and Amplifier Controler"

Tak ze wyglada na to ze to DAC.

11 minut temu, Piopio napisał:

Tym w SMSL, Sabaj i Harman Kardon zajmuje się układ Axign AX5689.

To jest DAC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, BlueDot napisał:

Tak ze wyglada na to ze to DAC.

To jest DAC.

To nie jest DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

To nie jest DAC. 

DAC, który nie jest DAC i nie-izolator galwaniczny, który jest izolatorem galwanicznyn - ot i tajemnica analogowego słuchania cyfrowego audio, czyli kompletny brak zrozumienia tematu.

Ciężko zrozumieć co ten układ AX5689 robi? Zamienia wejściowy cyfrowy sygnał audio na fale PWM. Nie jest więc Digital to Analog Converter w skrócie DAC. To że nazywa się podobnie Digital Audio Converter nie znaczy, że jest DAC.

17 minut temu, przmor napisał:

To że nazywa się podobnie Digital Audio Converter nie znaczy, że jest DAC.

A nawet skrót jest taki sam. Działają nieco inaczej, ale w obu przypadkach konwersja sygnału następuje.

Już sam fakt, że po wzmocnieniu sygnały z obu DAC trafiając do takiego samego głośnika analogowego zagrają takim samym dźwiekiem dowodzi, że różnica pomiędzy DAnalogC a DAudioC nie są zbyt wielkie. Być może nie są to nawet dwa odmienne rozwiązania a tylko jedno jest odmianą drugiego.

Ale co ja się tam znam, skoro @Piopio słyszy, że wbrew info producenta urządzenie jest izolatorem galwanicznym.

Edytowane przez szymon1977

2 godziny temu, przmor napisał:

Do głośników trafia fala PWM a z tego co na szybko czytałem bezwładność głośników powoduje, że słychać muzykę a nie trzaski

Prawie dokładnie tak. 😉

Wzmacniacz impulsowy tworzy fale PWM, która w filtrze wyjściowym jest przetwarzaną na sygnał "głośnikowy". Żeby jednak to było możliwe, trzeba mieć ten sygnał. Otrzymuje się go przez digitalizację sygnału analogowego (w przeważającej większości typowych kości wzmacniaczy impulsowych), lub KONWERSJĘ pcm na PWM, i właśnie do tego celu wzmacniacze czysto cyfrowe potrzebują dodatkowych konwerterów cyfrowych.

W epoce mnogości różnych standardów cyfrowego audio, trzeba konwertera, który owe sygnały zamieni na strawny dla cyfrowego wzmacniacza audio.

Edytowane przez porlick

Sabaj a30a to tzw Power DAC. Ma zasadniczo wejścia cyfrowe. Potem konwerter PCM2PWM. Sygnał PWM zasila końcówki w klasie D.

Nie ma w nim sygnału analogowego na poziomie liniowym albo podobnym. Analog pojawia się od razu wzmocniony na wyjściu wzmacniacza klasy D.

Dlatego, żeby obsłużyć wejście analogowe liniowe sygnał z niego jest najpierw konwertowany na cyfrowy po to, żeby zaraz pojawić się znów jako analogowy ale od razu wzmocniony, na głośniki. Wejście analogowe to w nim taka przyczłapka, ale można dzięki niemu np podłączyć gramofon.

14 minut temu, msankowski napisał:

Nie ma w nim sygnału analogowego na poziomie liniowym albo podobnym. Analog pojawia się od razu wzmocniony na wyjściu wzmacniacza klasy D.

Summa summarum na jedno wychodzi, tylko część procesu została z jednego elementu przesunięta do drugiego. Wchodzi sygnał cyfrowy a wychodzi analogowy, i choć jednego układu odpowiedzialnego za konwersje cyfry do analogu nie ma, to konwersja cyfry do analogu następuje... a kolega @Piopiojak zwykle namieszał własną niewiedzą, co potwierdził serduszkiem pod postem wykazującym jego pomyłkę.

36 minut temu, szymon1977 napisał:

Summa summarum na jedno wychodzi, tylko część procesu została z jednego elementu przesunięta do drugiego. Wchodzi sygnał cyfrowy a wychodzi analogowy, i choć jednego układu odpowiedzialnego za konwersje cyfry do analogu nie ma, to konwersja cyfry do analogu następuje... a kolega @Piopiojak zwykle namieszał własną niewiedzą, co potwierdził serduszkiem pod postem wykazującym jego pomyłkę.

Ty dalej nie rozumiesz o co chodzi we wzmacniaczu cyfrowym. Sam napisałeś, że Sabaj to zwykła klasa D. Kto tu błyszczy swoją niewiedzą ?

Gdzie jak namieszałem ? Wskaż ten wpis. Po co debilnie konfabulujesz ? Masz coś z głową ? 

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

to konwersja cyfry do analogu następuje.

Nie następuje konwersja. "Wzmacniacz impulsowy tworzy fale PWM, która w filtrze wyjściowym jest przetwarzaną na sygnał "głośnikowy".

23 minuty temu, Piopio napisał:

Gdzie jak namieszałem ?

W każdym wpisie po kolei. Zrozum jedną rzecz: skoro z USB wychodzi to samo i z głośnika gra to samo, to pomiędzy USB a głośnikiem dziać się musi zasadniczo to samo. Jeśli uważasz co innego to się po prostu pomyliłeś.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Wchodzi sygnał cyfrowy a wychodzi analogowy, i choć jednego układu odpowiedzialnego za konwersje cyfry do analogu nie ma, to konwersja cyfry do analogu następuje...

I tak, i nie.

Do czysto cyfrowego wzmacniacza wchodzi cyfra, która jeśli jest PWM, to może już być wzmocniona (częściej jednak podlega konwersji częstotliwości próbkowania), a jeśli inny format, musi być konwerowana na PWM. Ze wzmacniacza wychodzi PWM o dużej amplitudzie i wchodzi do filtra LC, gdzie na samym końcu procesu z PWM robiony jest analog.

12 minut temu, porlick napisał:

I tak, i nie.

Do czysto cyfrowego wzmacniacza wchodzi cyfra, która jeśli jest PWM, to może już być wzmocniona (częściej jednak podlega konwersji częstotliwości próbkowania), a jeśli inny format, musi być konwerowana na PWM. Ze wzmacniacza wychodzi PWM o dużej amplitudzie i wchodzi do filtra LC, gdzie na samym końcu procesu z PWM robiony jest analog.

Czyli jednak tak. Zasadniczo wychodzi na to, że wzmocnienie i konwersję zamieniono kolejnością.

Panowie bo tu momentami robi się dość ostro.

Zanim wejdzie moderacja i posypie pewne blokady a przecież nie chcemy was stracić to zważajcie może na język 🙂

Dla postronnego widza całkiem ciekawie się to czyta:)

Piotrek 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Jak się ma do czynienia z prawdziwym debilem to trudno zachować spokój. Rozważania natury ogólnej jakby co. 

Nie mnie oceniać. Widzę tylko jakie synonimy lecą w kierunku innych. O to mi chodzi. Na forum audio za takie coś leci stały ban. 

Piotrek 

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie mnie oceniać. Widzę tylko jakie synonimy lecą w kierunku innych. O to mi chodzi. Na forum audio za takie coś leci stały ban. 

Piotrek 

Szkodą, że za konfabulacje i kłamstwa nie lecą bany. I ataki osobiste. Strategią trolla jest wyprowadzić z równowagi bezczelnymi pomówieniami a potem grać świętoszka. Tylko jakoś administracja tego nie widzi.

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Szkodą, że za konfabulacje i kłamstwa nie lecą bany.

Nie lecą. Mam na piśmie od moderacji, że regulamin nie zabrania pisania bzdur 🙂

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Nie lecą. Mam na piśmie od moderacji, że regulamin nie zabrania pisania bzdur 🙂

Bzdury jeszcze przejdą ale wymyślanie kłamstw na temat użytkowników powinno być zabronione. 

35 minut temu, Piopio napisał:

Jak się ma do czynienia z prawdziwym debilem to trudno zachować spokój.

Ignorować trzeba. Jest odpowiednia funkcja do tego celu. 

Jest też taki mądry cytat o ile dobrze pamiętam Marka Twain'a: "Nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem".

20 minut temu, szpakowski napisał:

Ignorować trzeba

Na tym forum ignorowanie bardzo źle działa. Ty nie widzisz co ignorowana osoba pisze ale ona widzi wszystko co piszesz i i produkuje na Twój temat kłamstwa. Niestety jest na tym forum kilka niezrównoważonych osób, które lubują się w atakach osobistych. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ty nie widzisz co ignorowana osoba pisze ale ona widzi wszystko co piszesz i i produkuje na Twój temat kłamstwa.

Wyluzuj ... tego osobnika już chyba nikt nie bierze na poważnie ... 

Btw ... twardym trza być a nie mientkim ... 😉

7 minut temu, Piopio napisał:

Na tym forum ignorowanie bardzo źle działa. Ty nie widzisz co ignorowana osoba pisze ale ona widzi wszystko co piszesz i i produkuje na Twój temat kłamstwa. Niestety jest na tym forum kilka niezrównoważonych osób, które lubują się w atakach osobistych. 

właśnie. Zawsze dobrze wiedzieć co wróg kombinuje. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.