Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabla zasilającego

Rekomendowane odpowiedzi

Czy długość kabla zasilającego sprzęt audio ma znaczenie ?

Wyczytałem w necie, że minimalna długość powinna wynosić 1,5m. A podobno kable 2m brzmią lepiej.

Sprzedawca z kolei twierdzi, że długość nie ma aż takiego znaczenia i krótsze kable brzmią tak samo.

Jakie są Wasze doświadczenia ? 

PS

Proszę powstrzymać się z komentarzami, że kable nie grają 😉 Zakładamy w tym temacie, że mają wpływ na brzmienie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

30 minut temu, Piopio napisał:

Wyczytałem w necie, że minimalna długość powinna wynosić 1,5m. A podobno kable 2m brzmią lepiej.

Sprzedawca z kolei twierdzi, że długość nie ma aż takiego znaczenia i krótsze kable brzmią tak samo.

PS

Proszę powstrzymać się z komentarzami, że kable nie grają 😉 Zakładamy w tym temacie, że mają wpływ na brzmienie. 

to ja napiszę od siebie, jak na przestrzeni lat miałem okazję porównywać różne przewody, w różnych systemach itd.

Tak, przewód dłuższy wprowadza więcej swoich cech charakterystycznych i w związku z tym może grać lepiej, albo gorzej 😜 Kwestia spasowania. Porównując na odpowiednej klasy systemie przewody te same w wersji 1m i 2m np Audioquesta słychać różnice (i tak samo jest na sygnałowych). 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Porównując na odpowiednej klasy systemie przewody te same w wersji 1m i 2m np Audioquesta słychać różnice (i tak samo jest na sygnałowych). 

Domniemam, że wpływ wersji 2m słychać wyraźniej ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Domniemam, że wpływ wersji 2m słychać wyraźniej ? 

dokładnie

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Miałem u siebie dwa przypadki różnych długości tego samego przewodu.

Pierwszym był AQ Thunder ... i było blisko, różnica bardziej w stylu .. "chyba? może? i wydaje mi się" pomiędzy 1m a 2m

Drugim był Furutech FP-S55N - FI/FI-E-48R NCF i tu nie było kłopotu z różnicami... 1,5m miał bogatszą średnicę i ..  mocny bas (u mnie już za dużo) zaś 1m jest bardziej ubogi na średnicy co było minusem, ale bas już nie przeciągał, 1m bardziej neutralny.

Jeśli masz do gniazda 1,5m, kup dwumetrowy.
Wersja 1m nie zagra dobrze, powiem wiecej- wcale nie zagra.

to jest najsensowniejsze, co mozna w takim temacie napisac

Ewidentnie słychać, że metrowy Furu jest skromniejszy barwowo, ale 1,5m przy złych realizacjach wzbudzał bas i u mnie się nie sprawdzał na kolumnach Heco the new statement (co ma znaczenie, bo basu nie brakuje) więc mocno bym się martwił o 2m tego Furu w połączeniu ze wzmacniaczem, bo tam głównie miał być użyty i tam był testowany. Pewnie przy kolumnach ze skromnym basem 2m będzie, jak znalazł, po prostu kwestia konfiguracji sprzętu a nie że metrówka nie "zagra".

A jak Wasze doświadczenie z różnymi długościami tego samego przewodu? jaki model i jakie długości?

U mnie wstawienie dwóch szpul po 500m przewodu 3x2.5mm znacznie poprawiło rozkład rezonansów w pomieszczeniu. Niestety scena się lekko zaburzyła. Jakby mniej powietrza w dźwięku.
To na Spotify.

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

to ja napiszę od siebie, jak na przestrzeni lat miałem okazję porównywać różne przewody, w różnych systemach itd.

Tak, przewód dłuższy wprowadza więcej swoich cech charakterystycznych i w związku z tym może grać lepiej, albo gorzej 😜 Kwestia spasowania. Porównując na odpowiednej klasy systemie przewody te same w wersji 1m i 2m np Audioquesta słychać różnice (i tak samo jest na sygnałowych). 

Jak duza w procentach jest ta roznica? Czy lepiej dolozyc do przewodu 1m aby miec 2 metrowy, czy do 1m z wyzszej polki? A konkretnie 2m AQ Tornado czy 1m  Hurricane ?

Edytowane przez Coroner69
5 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale autor zaznaczył, że nie chce sensownej odpowiedzi - chce utwierdzenia w swoich przekonaniach.

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

I go w tym momencie zamknac.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, porlick napisał:

Jeśli masz do gniazda 1,5m, kup dwumetrowy.

Wersja 1m nie zagra dobrze, powiem wiecej- wcale nie zagra.

Ale, że nie zagra bo kable nie grają czy długość za mała ?

7 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Porównując na odpowiednej klasy systemie przewody te same w wersji 1m i 2m np Audioquesta słychać różnice

Toż to musi być totalny szmelc! Aż sobie nie mogę wyobrazić co by się działo, gdyby porównywano 1 m kontra 12 metrów. Jeżeli kabel na tak małej odległości nie trzyma parametrów i "brzmi" (tfu) zupełnie odmiennie na dwóch czy jednym metrze to jak kolosalna zmiana byłaby na dwunastu czy siedmiu metrach. Taki kabel nadaje się jedynie do zastosowania jako sznur na pranie. 

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Ale, że nie zagra bo kable nie grają czy długość za mała ?

Przeciez sam mozesz sprawdzic.

7 godzin temu, Piopio napisał:

PS

Ja slyszalem ze 1.75m brzmi najlepiej.

Gość

(Konto usunięte)

Krążą o nim plotki wyssane z wielkiego palca czyjejś brudnej nogi..

Proszę powstrzymać się z komentarzami

Przepraszam😉

12 minut temu, BlueDot napisał:

Przeciez sam mozesz sprawdzic.

Zamierzam to zrobić 😉 

Do czasu wizyty na AudioShow byłem sceptyczny co do kabli zasilających. Ale w jednym pokoju na moich oczach facet podmieniał kable w systemie (CD), nic nie kręcił i różnica w brzmieniu była niesamowita. Przepaść po prostu. Problem, że jego kabel kosztował 20k zł 😉

Edytowane przez Piopio

35 minut temu, yayacek napisał:

Aż sobie nie mogę wyobrazić co by się działo, gdyby porównywano 1 m kontra 12 metrów. Jeżeli kabel na tak małej odległości nie trzyma parametrów...

Dodajny, że przed gniazdkiem kabel od elektrowni ma jakieś 100km: 100.001m ma brzmieć inaczej niż 100.002m? To nawet śmieszne nie jest.

-----

6 godzin temu, Bogusław_59825 napisał:

A jak Wasze doświadczenie z różnymi długościami tego samego przewodu? jaki model i jakie długości?

Wymieniłem jeden no name na drugi no name (końcówka prosta na 90°), długość ta sama (chyba): zmian brzmienia brak, radość z odsłuchu widząc, że wzmacniacz w końcu zmieścił się na półce bezcenna.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 minut temu, Piopio napisał:

Zamierzam to zrobić 😉 

Do czasu wizyty na AudioShow byłem sceptyczny co do kabli zasilających. Ale w jednym pokoju na moich oczach facet podmieniał kable w systemie (CD), nic nie kręcił i różnica w brzmieniu była niesamowita. Przepaść po prostu. Problem, że jego kabel kosztował 20k zł 😉

Mozliwe. Zastanawiam sie tylko, czy taki kabel moze mi poprawic obraz w nowym telewizorze, bo skoro ma wplyw na prace podzespolow znajdujacych sie za zasilaczem urzadzenia audio, to za zasilaczem telewizora tez powinien wprowadzic jakies zmiany.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Dodajny, że przed gniazdkiem kabel od elektrowni ma jakieś 100km: 100.001m ma brzmieć inaczej niż 100.002m? To nawet śmieszne nie jest.

-----

Tak, ale te ostatnie 2m koszuje 20k zlotych, czyli pewnie tyle samo ile ten od domu do elektrowni wiec jak ma nie grac lepiej 😉

9 minut temu, BlueDot napisał:

Mozliwe. Zastanawiam sie tylko, czy taki kabel moze mi poprawic obraz w nowym telewizorze, bo skoro ma wplyw na prace podzespolow znajdujacych sie za zasilaczem urzadzenia audio, to za zasilaczem telewizora tez powinien wprowadzic jakies zmiany.

Gdybym nie słyszał na własne uszy zmian to bym też tak myślał. 

8 minut temu, Piopio napisał:

Gdybym nie słyszał na własne uszy zmian to bym też tak myślał. 

To w czym problem? Zberaj 20k na kabel.

Ciekawe jak bys chcial w banku wziasc pozyczke na 20k i bankier zapytal by na jaki cel sa te pieniadze a Ty bys mu powiedzial ze na 2m kabla do odtwarzacza CD 😉

A pozniej bys jej nie splacal i komornik by przyszedl po kabel. Ale by sie facet zdziwil 😉

haha

28 minut temu, BlueDot napisał:

Kup porządny kabel HDMI 2.1 i listwe filtrującą np: marki TAGA. 

Wepnij TV do gniazda Filtred.

Zmiana gwarantowana!

Sory, ale juz nie moge 🙂

1 minutę temu, Bukaj napisał:

Kup porządny kabel HDMI 2.1 i listwe filtrującą np: marki TAGA. 

Wepnij TV do gniazda Filtred.

Zmiana gwarantowana!

Ale mi kabel HDMI jest niepotrzebny, wszystko mam po wifi.

Różnica jest między wpięciem w ścianę, a w listwę filtrującą. 

Na kablu HDMI to również znać. Myślałem, że kable HDMI nie robią różnicy, a się lekko zdziwiłem. 

2 minuty temu, Bukaj napisał:

Zmiana gwarantowana!

Znaczy co? Z4k zrobi sie 8k? Szybkosc odswiezania sie zwiekszy? Kontrast bedzie lepszy, czy odwzorowanie kolorow?

Różnica jest między wpięciem w ścianę, a w listwę filtrującą. 

Ale jaka? Co sie zmienilo?

Kontrast i odwzorowanie kolorów. 

Ale jak to mozliwe? Przeciez matryca zastosowana w danym telewizorze ma swoje ograniczenia i to od niej zaleza takie parametry jak kolory czy kontrast.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Ale jaka? Co sie zmienilo?

Ale jak to mozliwe? Przeciez matryca zastosowana w danym telewizorze ma swoje ograniczenia i to od niej zaleza takie parametry jak kolory czy kontrast.

Kup i się sam przekonaj. 

Mam wpięty TV Xiaomi do listwy. Robi dużą różnicę w obrazie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.