Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, #Szakovsky napisał:

Altusy, altusy i altusy. 

A ty coś w ogóle realnie zbudowałeś? Czy tylko zgrywasz największego mędrca? Wilk zły (tu się zagadzam), ScanSpeak zły, wszystko złe. Gdzie coś twojego można obejrzeć chociaż?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

To jak ja coś zbuduje to będę specjalistą? Audiofilem z krwi i kości? Nie ważne, czy prawidłowo skonstruowane, czy jak to brzmi? Tak tylko pytam, bo jak to takie proste to się biorę za robotę 🙂

Edytowane przez raiwan
Godzinę temu, Misio38 napisał:

ScanSpeak zły,

A co jest nie tak ze skanem?

1 godzinę temu, #Szakovsky napisał:

Altusy, altusy i altusy. 

Miałem jak byłem nastolatkiem przykro mi to pisać ale nigdy mi nie pasowały,męcząco jazgoczacy i dudniący dzwięk ,brrr. Zresztą test F Kulpy w nowej ich odsłonie obrazuje tą konstrukcją. Szkoda, bo zaplecze to Tonsil przecież ma.

3 godziny temu, #Szakovsky napisał:

I jak Wilk robi na owieczkach biznes, to niech robi.

A to o to chodzi
Że owce K / barany M.
no i WIlk stąd ten pomysł na nazwę - genialne! 🤣

3 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Lekcją jest to, że pojawiło się CLIO12 (przynajmniej na jednym z filmów) i zaprzestaniem pokazywania pomiarów. 
Tęsknie w głębi serca za tymi pokazami "decybelowości".

Chyba każdy czeka na te obiecywane filmy z komory bezechowej, lekcji pomiarów. Obiecywał na filmach wielokrotnie.
Zamiast tego na każdym nowym filmie ani słowa konkretów.
Wątek odniósł spory sukces bo bez dwóch zdań Wilk wątek widział i czytał. Kupił system pomiarowy , przestał używać niektórych przekomicznych tez, posprzątał warsztat, nie ma połysłów grabowania i częściem mówi mądre słowa jak Faza, rozpraszanie itp. To ogromny progres.
Teraz po cichu każdy obstawia ile zajmie mu nauka wykonywania poprawnie pomiarów i ich interpretacji w celu skutecznego użycia. złośliwi obstawiają w latach.

A jak się podda to wróci do grabowania a ktoś skorzysta kupując na wyprzedaży
"system pomiarowy clio 12 sprzedam kupiony 5 lat temu - nieużywany"

Pewnie że będzie miał klientów, ogromna ilość ludzi nie ma w temacie swoich zakupów zielonego pojęcia tak jest w każdej branży.

Edytowane przez zapacoustics
11 minut temu, zapacoustics napisał:

Teraz po cichu każdy obstawia ile zajmie mu nauka wykonywania poprawnie pomiarów i ich interpretacji w celu skutecznego użycia. złośliwi obstawiają w latach.

założę się,że za 20 lat będzie uważany za experta i fachowca.
(miałem/mam takich kolegów muzyków,nigdy nie byli dobrzy,raczej słabi,i z roku na rok postęp był minimalny-a dziś uchodzą za "dobrych")

Szczęście,że dzięki temu wątkowi nie dałem mu moich kolumn do przerobienia.
A już dzwoniłem i umawiałem się....

Teraz wiem,do kogo zadzwonić.
Ale pewnie bym zamówił nowe,niż modyfikował to,co mam.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

założę się,że za 20 lat będzie uważany za experta i fachowca.

A Ja słyszałem że od "15 lat" jest uważany za w.w.

10 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Większościowy target Wilka to Altusy czy inne ZG'ty. 
Ten wątek, w pewnym momencie się wyżej indeksował w Google, niż sama strona Wilka.
I myślę, że jakaś gama osób z poważniejszymi sprzętami została uratowana od wilczej "fachury". 

Ale jednak w pewnym momencie treść tematu tego wątku została zmieniona. 

Oczywiście jeśli ktoś został uratowany to warto działać.

12 godzin temu, Misio38 napisał:

A ty coś w ogóle realnie zbudowałeś? Czy tylko zgrywasz największego mędrca? Wilk zły (tu się zagadzam), ScanSpeak zły, wszystko złe. Gdzie coś twojego można obejrzeć chociaż?

Na tym chyba polega proces twórczy, na robieniu rzeczy które spełniają jakieś standardy. Jak będę mieć coś co będzie spełniać w 100% (albo w najgorszym wypadku w 90%) moje standardy, to wszystkich zainteresowanych zaproszę do słuchania. 

Ale wciąż, nie mam bladego pojęcia co by to miało do tematu rozmowy. Bo kontrargument powinien brzmieć "a jakiej Pan używa mąki?" a nie "ile Pan chlebów upiekł". Bo można przez całe życie piec zakalce. 
Więc kontrargument powinien dotyczyć przedstawionych przeze mnie argumentów. 
Bo przez całą długość dyskusji, się takie nie pojawiły. 

10 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

A co jest nie tak ze skanem?

Miałem jak byłem nastolatkiem przykro mi to pisać ale nigdy mi nie pasowały,męcząco jazgoczacy i dudniący dzwięk ,brrr. Zresztą test F Kulpy w nowej ich odsłonie obrazuje tą konstrukcją. Szkoda, bo zaplecze to Tonsil przecież ma.

Scan technicznie jest w 2006 roku, cenowo w 2050. Tak w dużym skrócie. 
Problem jest taki, że ani nie jest już 2006, a na pewno nie 2050. 
A jako, że istnieje w naszym kapitalistycznym świecie konkurencja... To dobre jest wrogiem lepszego, a tych wrogów Scan ma ogrom. 
Ale o tym wypowiadałem się wielokrotnie. 

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jednak w pewnym momencie treść tematu tego wątku została zmieniona. 

Oczywiście jeśli ktoś został uratowany to warto działać.

W każdym wątku na tym forum, temat się szybko offtopuje. To akurat nic nowego. 

4 godziny temu, #Szakovsky napisał:

Scan technicznie jest w 2006 roku, cenowo w 2050. Tak w dużym skrócie. 
Problem jest taki, że ani nie jest już 2006, a na pewno nie 2050. 
A jako, że istnieje w naszym kapitalistycznym świecie konkurencja... To dobre jest wrogiem lepszego, a tych wrogów Scan ma ogrom. 
Ale o tym wypowiadałem się wielokrotnie. 

To dlaczego najlepsze ,najbardziej ceniony firmy na świecie pakują te głośniki do swoich konstrukcji ? Mam uwierzyć że posiadasz większą wiedzę odnośnie doboru przetworników niż np taki WilsonAudio ,że seas jest relatywnie lepszy od scana? Przecież to są jakieś brednie to co tu teraz wygadujesz. Z całym szacunkiem ,ale odnoszę wrażenie że obraziłeś się na scanspeak dlatego że jest dla ciebie po prostu za drogi. Albo słyszysz inaczej ,o czym miałem okazję się przekonać na własnej skórze .

22 godziny temu, LUKAS 84 napisał:

To dlaczego najlepsze ,najbardziej ceniony firmy na świecie pakują te głośniki do swoich konstrukcji ? Mam uwierzyć że posiadasz większą wiedzę odnośnie doboru przetworników niż np taki WilsonAudio ,że seas jest relatywnie lepszy od scana? Przecież to są jakieś brednie to co tu teraz wygadujesz. Z całym szacunkiem ,ale odnoszę wrażenie że obraziłeś się na scanspeak dlatego że jest dla ciebie po prostu za drogi. Albo słyszysz inaczej ,o czym miałem okazję się przekonać na własnej skórze .

Wilson Audio do kolumn za 100k+ pakował scany za 500$. 
Czy mógł droższe? Mógł! A czy mógł inne? Też. 
Ale tutaj miał najtańsze, firmowe, w miarę proste w aplikacji głośniki (co oczywiście i tak wyszło jak wyszło).
Seas JEST lepszy od Scana. Nie każdy, ale ogólnie tak. 
Bo przede wszystkim, dużo bardziej przemyślane. 
CA22RNY za tysiaka ma lepszy układ niż jakikolwiek Scan, bardziej liniowy i znacznie mocniejszy. 
Jakikolwiek scan jest OBIEKTYWNIE gorszy od większości Kartesianów, a te są tanie jak woda. Więc nie widzę jakiegokolwiek sensu w braniu gorszego, droższego głośnika. 
Bo jeszcze nie usłyszałem argumentu broniącego Scana, omawiającego jego technologiczną wyższość nad czymkolwiek. Jedynie "scan jest lepszy, bo to scan" ewentualnie "mają łagodny dzwon, więc wystarczy użyć filtra 3 rzędu i elegancja Francja".

A niech tam ci będzie ,jakie to ma zresztą znaczenie ,dobry produkt broni się sam . Dla mnie będziesz wiarygodny jak powklejasz jakieś zdjęcia tego co masz, ,miałeś ,co ewentualnie teraz rzeźbisz. Pisać każdy morze.Po tym co przedstawiłeś ,to na 99% obstawiam że nie miałeś ellipticora w łapie i nie miałeś okazji posłuchać tego głośnika. Masz jakąś tam wiedzę teoretyczną i sugerujesz się danymi katalogowymi .Nie rozumiem twojego malkontenckiego podejścia .Nie twierdzę że SS elli to najlepsze głośniki na świecie, zapewne są  lub będą lepsze pod jakimś tam względem ,ale ewidentnie jesteś oburzony ich ceną. Ta, dla mnie nie ma znaczenia bo za 21we dał bym dwa razy tyle, a kasiasty to ja raczej nie jestem.

W dniu 12.08.2024 o 20:23, #Szakovsky napisał:

Tęsknie w głębi serca za tymi pokazami "decybelowości".

Ciekawe na ile by zmierzył decyelowość moich kolumn,których na szczęście mu nie oddałem do "zrobienia"
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ciekawe na ile by zmierzył decyelowość moich kolumn,których na szczęście mu nie oddałem do "zrobienia"
🙂

Może da się to jakoś wyliczyć że skuteczności kolumn? 🤔

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Może da się to jakoś wyliczyć że skuteczności kolumn? 🤔

skuteczność to podobno wg producenta 91dB.

To była jednak ironia.nie chciałbym ,żeby mi kolumn mierzył,jeszcze by paru dB potem zabrakło i zostałbym z tą decybelowością w garści jak nie przymierzając Himmilsbach z angielskim...
😁
Poza tym nie ma takiego miasta jak "decybelowość"

W dniu 12.08.2024 o 20:23, #Szakovsky napisał:

Altusy, altusy i altusy. 

wiem,że to niewiarygodne,ale nigdy ich nie słyszałem...
choc bambino mi mignął gdzieś....

2 godziny temu, Ajothe napisał:

To masz tak samo wysokodecybelowe jak moje 🤣

A jakie masz becydelowe i co to za model?

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A jakie masz becydelowe i co to za model?

Jak nie "grabowane" to nie posiadają "decybelowości" Tylko jakomś zwykłą czułość.

11 minut temu, zapacoustics napisał:

Jak nie "grabowane" to nie posiadają "decybelowości" Tylko jakomś zwykłą czułość.

No i całe szczęście,
Przynajmniej dłutem nie bite jak "grande utopia",przepraszam "wyśrupane"

OD 8:50

Albo Syuck with You.
nawet nie chcę sie domyślac co to znaczy...

Przechwycenieobrazuekranu_2023-08-21_23-50-01.png-800x600.jpg-400x300.jpg.a445e469ec6c01f438086cf7cee08220.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

15 minut temu, przemak napisał:

Ale bambino to ty szanuj...

A szanuję.
ECL 86 lubię,mam stary wzmacniacz od Pana Jasińskiego na ECL 86 i gra dla mnie-amatora muzyki-bardzo ładnie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

10 minut temu, Pseudodrummer napisał:
20 minut temu, przemak napisał:

Ale bambino to ty szanuj...

A szanuję.
ECL 86 lubię,mam stary wzmacniacz od Pana Jasińskiego na ECL 86 i gra dla mnie-amatora muzyki-bardzo ładnie:)

Bambino jest na ECL82, ale myślę, że na trzy dodać można zaliczyć 😉 

nagrywamy.com

Teraz, przemak napisał:

Bambino jest na ECL82, ale myślę, że na trzy dodać można zaliczyć 😉 

A to przepraszam-zostałem poprawiony.
Bambino nigdy nie miałem,stąd braki w mojej wiedzy.

Dziękuję Profesorze🙂

Pewnie pomyliło mi się z ZK120,który miał kolega.

No,jeszcze kilka takich projektów i Wilk kupi to forum i zrobi porządek z durnymi wpisami:

🙂
Czy Unitra zostaje w tyle HiEndu?

No,jeszcze kilka takich projektów i Wilk kupi to forum i zrobi porządek z durnymi wpisami:

Czy Unitra zostaje w tyle HiEndu?

Na pewno w przodzie Low-end'u.

• 1 miesiąc później...

Ot ciekawostka Wilk w tym roku wypływa na salony 🙂

Niedowiarki technik grabowania będą mogli Sami posłuchać 🙂

A tak na poważnie jestem ciekawy jak wogóle dzisiaj obronią się w tych kwotach 6-16k kolumny na najtańszych SB PFC.
Pamiętam lata jak bardzo popularne były kolumny na Vifkach TC i ta tendencja robienia kolumn na najtańszym co jest na rynku.
Widzę ze moda znowu wraca.
Nie śledzę jakoś bardzo rynku nawet niewiem za bardzo co obecnie marki oferują w tych pieniązkach.

Godzinę temu, zapacoustics napisał:

Ot ciekawostka Wilk w tym roku wypływa na salony 🙂

Niedowiarki technik grabowania będą mogli Sami posłuchać 🙂

A tak na poważnie jestem ciekawy jak wogóle dzisiaj obronią się w tych kwotach 6-16k kolumny na najtańszych SB PFC.
Pamiętam lata jak bardzo popularne były kolumny na Vifkach TC i ta tendencja robienia kolumn na najtańszym co jest na rynku.
Widzę ze moda znowu wraca.
Nie śledzę jakoś bardzo rynku nawet niewiem za bardzo co obecnie marki oferują w tych pieniązkach.

A będą jego Utopie? 😁

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.09.2024 o 15:46, Ajothe napisał:

A będą jego Utopie? 😁

Każdy odsłuch kolumn Wilk Audio Projekt to prawdziwa utopia. 

To słowo można rozumieć zdecydowanie w dwojaki sposób. 

Ale chyba wiem o co ci chodzi z racji że jesteś autorem tego wątku

W dniu 14.08.2024 o 21:42, #Szakovsky napisał:

Seas JEST lepszy od Scana. Nie każdy, ale ogólnie tak. 

Tak ogólnie to pleciesz bzdury. Poza tym tak ogólnie to Scan jest 2 klasy lepszy od Seasa.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

W dniu 14.08.2024 o 21:42, #Szakovsky napisał:

Bo jeszcze nie usłyszałem argumentu broniącego Scana,

Argunment jest jeden jakość brzmienia. Franco Serbliny, Gamuty, Magico, WilsonAudio (szczególnie te nowe), stare Xaviany , Avance ( duńskie), Gato z serii FM,Phonar Credo, KaiserFuriosoMini - wszystkie te kolumny brzmią fantastycznie.

Na ten przykład szef Xaviana - niejaki  Barteletta przeprosił sie ze Scanami w najnowszych kolumnach na Elipticorach - a był okres, że bredził coś o lepszości głośniczków Ciare nad Scanami - już mu przeszło opowiadanie bzdur. 

A na Seasach ? - nie słyszałem żadnej wybitnie  brzmiącej kolumny.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

1 godzinę temu, babatular napisał:

Tak ogólnie to pleciesz bzdury. Poza tym tak ogólnie to Scan jest 2 klasy lepszy od Seasa.

Pod jakim względem lepszy. 
Bo jak coś jest lepsze, to da się to w jakikolwiek sposób wyrazić matematycznie bazując na właściwościach fizycznych. 
I nawet nie w kwestii jakiegoś parametru, ale charakterystyki. A scan nie ma żadnej dobrej charakterystyki. 
Ani wodospad nie wygląda wyjątkowo dobrze, ani kompresja, ani krzywa BL i KMS... nic

1 godzinę temu, babatular napisał:

Argunment jest jeden jakość brzmienia. Franco Serbliny, Gamuty, Magico, WilsonAudio (szczególnie te nowe), stare Xaviany , Avance ( duńskie), Gato z serii FM,Phonar Credo, KaiserFuriosoMini - wszystkie te kolumny brzmią fantastycznie.

Na ten przykład szef Xaviana - niejaki  Barteletta przeprosił sie ze Scanami w najnowszych kolumnach na Elipticorach - a był okres, że bredził coś o lepszości głośniczków Ciare nad Scanami - już mu przeszło opowiadanie bzdur. 

A na Seasach ? - nie słyszałem żadnej wybitnie  brzmiącej kolumny.

Franco to piękne kolumny, ale średnio na jeża zaprojektowane. Polecam sobie tylko spojrzeć na ich pasmo. Są umyślnie źle zrobione. Gamut zwiną się z biznesu (chyba więcej osób postawiło na standardowe wieszaki na pranie), Magico nawet nie jest na scanie, tylko na Morelu i (ostatnio) na Accutonie, Wilson to śmieci (tragicznie zaprojektowane kolumny w ślicznych obudowach, lepsze projekty znajdziemy na rodzimym forum DIY, Troelsowe Wilsony na Seasie biją je na łeb). 
Jedyne z tych wymienionych firm które mają przyzwoicie brzmiące kolumny to Kaiser, ale nigdy mnie z kapci nie wywaliły, co najwyżej abstrakcyjną ceną. 

To, że Seas nie jest juz taki popularny, nie odejmuje mu faktu, że robi zwyczajnie lepsze głośniki (a w sumie, odświeża ciągle te same, 20 letnie projekty będąc ciągle lepszym od scana). Audax to wgl nisza, a gruzuje Scana, Seasa i większość innych firm, a w dodatku jest kilkukrotnie tańszy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi