Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, zapacoustics napisał:

Ale ołówkowiec elegacko uziemiony do Masy :).
Dobrze że nie wiedzą że jak sie wyprowadzi linkę poza kolumne i podłączy bezpośrednio do masy wzmacniacza to gra jeszcze lepiej 🙂.
Silver tez ma tubkę - Ja bym go "uziemił" 🙂 chociaż wyprowadzenie wejściowe to już prawie prawie i będzie "ciepłe"

Bardzo niechlujnie to zostało zrobione.

Edytowane przez GarbataPoczwara
  • 3 tygodnie później...

No i stało się. 
Była okazja posłuchać tych tworów, na AVS oczywiście. 
No i powiem tak. Czy byłą to najgorsza prezentacja na AVS? Absolutnie nie, były znacznie gorsze. 
Ale czy brzmiało to jakkolwiek dobrze? W żadnym wypadku. 
Dźwiękowo przypomina to stare DIY STX'ach. Dużo szeleszczenia, jakieś dziwne i zdecydowanie słyszalne zniekształcenia, dudniące obudowy. 
Ot, bardzo niskiej klasy produkt. Czyli to co wiadomo jest od dawna. 
Jak na 16.500zł brutto, jest to śmiech na sali. 
ALE, były zestawy znacznie, znacznie gorsze i bardzo często droższe.
Dla kontrastu, bodaj na tym samym piętrze wystawiały się monitory aktywne za 3000zł, na najtańszych STX'ach które grał nieporównywalnie lepiej.  

Więc myślę, że cały tej bajzel który się stworzył wokół tematu jest pokłosiem tego, że Wilk wgl pokazywał, że to robił. Ale są tacy to robią to jeszcze dużo gorzej, tylko tym się nie chwalą. 
Pokaz był świetny do ustalenia pewnej perspektywy. Bo jeżeli wiadomo jak robi Wilk i jak to gra, to jaka katastrofa się dzieje wśród zestawów grających jeszcze gorzej. 

• 1 miesiąc później...
W dniu 30.10.2024 o 12:44, #Szakovsky napisał:

Ot, bardzo niskiej klasy produkt. Czyli to co wiadomo jest od dawna. 

Kto o tym pisał lub mówił? Ja sobie nie przypominam. Od dawna to jest ten wątek obnażający działania Wilka.

Dla kontrastu napiszę, że widziałem pozytywne komentarze na temat grania zestawów Wilka. Słuchałem ich na AVS chwilę. Dramatu o jakim napisałeś nie odczułem.

Poza tym Krzysztof z RS jest zachwycony robotą Wilka, no ale to był projekt na zamówienie. 

Oho, ale wilk podobno nic nie mierzy, a jak mierzy to po swojemu. Jak ty możesz to tolerować? Taki oczytany, pomiarowy człowiek? 

?👈

Tak samo jak toleruję produkty BMN. Grają jak na moje oczekiwania fajnie, koloryzują, trochę przeciagają bas, w konfiguracji z lampowym SET miód na moje serce, mimo że to konstrukcyjne gnioty są 😉

Wesołych świąt życzę 😁

Wilku sprzętu pomiarowego nazbierał, ale same pomiary marniutkie. Dla laika pewnie to będzie dowód na jego doświadczenie i wiedzę, ale osoba znająca temat bez trudu zauważa improwizacje niz inżynierskie podejście.

Każdy orze jak może. Widocznie uważa, że to nie apteka. Nawet jak nie zszyje odpowiednio przetworników to przecież nie przestaną grać. Będzie trochę więcej dB SPL w jednym miejscu i trochę mniej w innym. Przy odrobinie szczęścia może nawet wstrzelić się w gust odbiorcy 😉

19 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tak samo jak toleruję produkty BMN. Grają jak na moje oczekiwania fajnie, koloryzują, trochę przeciagają bas, w konfiguracji z lampowym SET miód na moje serce, mimo że to konstrukcyjne gnioty są 😉

Wesołych świąt życzę 😁

No, ale nie przeszkadza to w obsmarowywaniu 👍 i kreowaniu jedynego, słusznego kierunku. 

?👈

Tu jest obsmarowywanie produktów Wilka. O ile dobrze pamiętam, sam w tym procederze uczestniczyłeś.

Mam wypunktować fakty dotyczące BMN? Kolumny mogą być zaprojektowane wg widzimisię konstruktora nawet na słuch i dobrze grać, co nie zmienia faktu, że z punktu widzenia inżynierii elektroakustycznej z dużą dozą prawdopodobieństwa będą konstrukcyjnymi gniotami. 

Nie napisałem słowa nieprawdy w temacie, ale jeżeli uważasz inaczej to wskaż kiedy i co przekręciłem. Przeproszę i odpokutuję 😉

Poza tym to offtop jest. Nie zaczepiaj mnie, to nie będę nic kreował. Najlepiej dodaj mnie do ignorowanych. Jakoś przeżyję 😎

20 minut temu, MariuszZ. napisał:

Mam wypunktować fakty dotyczące BMN?

Nudny już jesteś. 

Teraz, MariuszZ. napisał:

Wilk poprawia Altusy. Hardcore 😎

Ogarniaj co wcześniej było zamieszczone. 

?👈

Te altury niby Para a jakby z totalnie innych partii produkcyjnych a może nawet lat i to wielu :). W tym Tonsilu to sie musi dopiero dziać 🙂
Wilk to taki branżowy celebryta - fajnie widać ze się rozwija :). Przynajmniej przestał oszukiwac ludzi i wciskać ciemnote. Klient wie ze zwrotnica wywróżona to OK - i wszystko się zgadza : 12/12dB kazdy wie jakie są i gitara.

Za takie występy w takich prasach / kanałach się płaci. A ja bym nawet nie skorzystał z zaproszenia jakby to Mi płacili 🙂.
Osobioscie unikam szerokim łukiem tych wszystkich specjalistwów youtubowych, testerów branżowych recenzentów itp.
Lanie wody i poprawne pierdzielenie trzy po trzy za worek cebuli. Są oczywiscie wyjątki na Polskim Youtubie i nie nie nie jest to Pan RS znawca najgorszych rupli z wyprzedaży komisowych ale np. kanał O dB.pl czasami pooglądam zawsze merytorycznie i z łatwym przekazem. 

21 minut temu, MariuszZ. napisał:

Kolumny mogą być zaprojektowane wg widzimisię konstruktora nawet na słuch i dobrze grać

Najpierw napisz o swoich "poprawnie zaprojektowanych", wtedy wypowiadaj się na temat reszty. 

2 minuty temu, zapacoustics napisał:

kanał O dB.pl czasami pooglądam zawsze merytorycznie i z łatwym przekazem. 

Mieszasz dwa różne światy. 0db skupia się głównie na masteringu i sprzęcie prof. Praktycznie nie nagrywa nic o "domowym" audio. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Nudny już jesteś. 

Ty zaś chyba się nudzisz. Weź policz lepiej lampki w sznurze LED zawiniętym wokół swoich BMNów 😎

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Wilku sprzętu pomiarowego nazbierał, ale same pomiary marniutkie. Dla laika pewnie to będzie dowód na jego doświadczenie i wiedzę, ale osoba znająca temat bez trudu zauważa improwizacje niz inżynierskie podejście.

Pomiarów dalej nie pokazał jak robi.
Jakis tam sprzęcik i parę zdjęć i były "pomiary"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 minut temu, MariuszZ. napisał:

Ty zaś chyba się nudzisz. Weź policz lepiej lampki w sznurze LED zawiniętym wokół swoich BMNów 😎

A coś mądrego poza mądrzeniem? Bo do teorii to już przywykłem. Szczególnie w twoim wydaniu. Jakie tam książkowe asy jeszcze wyciągniesz? Może coś o "sztywnych" membranach? Niezły forumowy goguś z ciebie. 

Dobrej nocki. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

18 minut temu, rafal735r napisał:

Mieszasz dwa różne światy. 0db skupia się głównie na masteringu i sprzęcie prof. Praktycznie nie nagrywa nic o "domowym" audio. 

To tylko przykład że można prowadzić kanał zarobkowy i nie pierdzielić farmazonów przez cały film.
Ja poznałem ten kanał jak swego czasu wypuścił fim o Bass refleksie

i pomyslałem ze jeszcze nigdy prędzej nie widziałem aby ktoś tak fajnie i przystępnie wytłumaczył jak działa taki układ rezonansowy.
dla porównania - Fan kolumn Wilk Audio

Edytowane przez zapacoustics
49 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Pomiarów dalej nie pokazał jak robi.
Jakis tam sprzęcik i parę zdjęć i były "pomiary"

Nic nowego tu nie ma. Pokazuje drogi system Clio, ale pomiary impedancji robi amatorskim datsem. Dalej te same pomiary z pomieszczenia, razem z jego wpływem. Do tego pomiary poszczególnych głośników z bliskiego pola, czego się nie robi, bo taki pomiar ma ograniczone pasmo częstotliwości, które jest wiarygodne. Już nie będę się pastwił nad elementami zwrotnicy, bo dawanie drogich klamotow to zwykle naciąganie klienta.

3 tysiące za tuning takiego śmietnika jak ten aktualny Altus to kupa forsy.

7 godzin temu, zapacoustics napisał:

pomyslałem ze jeszcze nigdy prędzej nie widziałem aby ktoś tak fajnie i przystępnie wytłumaczył jak działa taki układ rezonansowy.

Rewelacja. Film Tomasza Wróblewskiego poznawczo jest bardzo przydatny. To nie są łatwe kwestie a on ma talent popularyzacyjny.  

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

12 godzin temu, rafal735r napisał:

A coś mądrego poza mądrzeniem? Bo do teorii to już przywykłem

Teoria przekuwa się w praktyczne działania. Patrz dB SPL moich BMN na screenie. Te górki i dolinki bujające amplitudą w zakresie 14dB to efekt pracy konstruktora na słuch, te mniejsze mieszczące się w 4dB SPL to efekt teorii, czytania i przekuwania wiedzy w praktykę. Zachęcam Ciebie do tego by nie przejmować się moimi teoriami, a zająć swoimi sprawami. Może oddaj BMNy do fachowca jakiegoś niech je pomierzy i poprawi bo szkoda tych Crescendo w paczkach strojonych na słuch 😉 

13 godzin temu, rafal735r napisał:

Jakie tam książkowe asy jeszcze wyciągniesz?

Żadnych. Zachęcam do czytania książek. To nie wstyd, ani grzech.

5 godzin temu, xetras napisał:

Rewelacja. Film Tomasza Wróblewskiego poznawczo jest bardzo przydatny

Historia o działaniu BR jest faktycznie opowiedziana w bardzo przystępny sposób. Zabrakło mi powiązania teorii BR z przebiegiem charakterystyki impedancyjnej, która jest często tematem dyskusji na forum i lepszego zobrazowania ruchu membrany z rezonansem BR. Z tych animacji nie widać, że jak rośnie amplituda rezonansu to maleje wychylenie membrany, tak by oglądający miał lepsze wyobrażenie o tym zjawisku. Upraszczając, że jak BR gra to przetwornik praktycznie ledwo dycha 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Teoria przekuwa się w praktyczne działania. Patrz dB SPL moich BMN na screenie. Te górki i dolinki bujające amplitudą w zakresie 14dB to efekt pracy konstruktora na słuch, te mniejsze mieszczące się w 4dB SPL to efekt teorii, czytania i przekuwania wiedzy w praktykę. Zachęcam Ciebie do tego by nie przejmować się moimi teoriami, a zająć swoimi sprawami. Może oddaj BMNy do fachowca jakiegoś niech je pomierzy i poprawi bo szkoda tych Crescendo w paczkach strojonych na słuch 😉

Szkoda ze twój twór zbudowany zgodnie z "teoriami" został zaorany przez podstawowe BMN  😂 o tym oczywiście zawsze milczysz zgrywając całe życie wszędzie fachure od wszystkiego. 

EOT. Szkoda mi czasu na twoje ego. 

?👈

13 minut temu, rafal735r napisał:

Szkoda ze twój twór zbudowany zgodnie z "teoriami" został zaorany przez podstawowe BMN

W jakim sensie zaorany? Co się stało, kto i jak to weryfikował?

.

Kolega sam się zweryfikował. Pisał sam po zakupie BMN, tylko teraz udaje że nie było tematu i nic nie. Zupełnie jak nasi politycy. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Żadnych. Zachęcam do czytania książek. To nie wstyd, ani grzech.

Historia o działaniu BR jest faktycznie opowiedziana w bardzo przystępny sposób. Zabrakło mi powiązania teorii BR z przebiegiem charakterystyki impedancyjnej, która jest często tematem dyskusji na forum i lepszego zobrazowania ruchu membrany z rezonansem BR. Z tych animacji nie widać, że jak rośnie amplituda rezonansu to maleje wychylenie membrany, tak by oglądający miał lepsze wyobrażenie o tym zjawisku. Upraszczając, że jak BR gra to przetwornik praktycznie ledwo dycha 😉 

BMN.jpg

Ten wykres zielony rozumiem to Twoja praca ? Nieźle wyprostowałeś „konstruktora” 😊

Edytowane przez Kuki12325
7 minut temu, J4Z napisał:

Co pisal?

Mam teraz pamiętac słowo w słowo? 😆 Ogólnie był zdumiony brzmieniem BMN i stwierdził że jego konstrukcja grała wiele gorzej, a teraz kreuje się w każdym temacie na wielkiego konstruktora i poucza wszystkich dookoła. Nie widzę sensu dalej brnięcia w ten temat. Zaraz Mariusz napisze że tak nie było i wszystko wymyśliłem. Już się przyzwyczaiłem. 

?👈

Mialem okazje widziec rzetelne pomiary i modyfikacje pewnego zestawu z BMN, to trzeba przyznac, ze przy tym projekcie praca Wilka jest wysokich lotow.

4 minuty temu, meloV8 napisał:

Mialem okazje widziec rzetelne pomiary i modyfikacje pewnego zestawu z BMN, to trzeba przyznac, ze przy tym projekcie praca Wilka jest wysokich lotow.

Widzisz, a ja wybieram zawsze uchem i dobrze mi to wychodzi. Bo jakbym słuchal formowych znawców i patrzył na wykresy to stał bym w miejscu od 10lat. Ostatnio słuchałem u znajomego dość topowych Dynaudio na Esotecu. Na dole ta ichna topowa dwudziestka, ale jakoś nie zrobiło to na mnie wrażenia. A nawet wręcz przeciwnie. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi