Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, utopia napisał:

Tak sobie szybko poczytałem temat . Padło stwierdzenie ( mogę przekręcić)  że brak niezadowolonych klientów czy że klienci nie narzekają - coś w ten deseń.  Taka już nasza mentalność .Skoro zdecydowali się wydać spore pieniądze i okazali zadowolenie to trochę ( a nawet bardziej niż trochę) głupio przyznać się publicznie do błędu i niezadowolenia. Był kiedyś inny guru audio który poprawiał wszystko . Prostował proste, doginał krzywe  itd . Wszyscy w owczym pędzie chwalili i nagle te poprawione sprzęty zasypały neta. Nikt oficjalnie nie mówił że jest niezadowolony  ale... W tym kraju nikt się nie przyzna do porażki. 

A firmy nie znam rok się kończy wolę się bawić niż komuś cisnąć

Ale mamy internet . A w nim niezadowolony Polak daje upust niezadowoleniu.

16 minut temu, tedi02 napisał:

Czyli ,jesteś WAP? 🤣🤣🤣

Pudło.

16 minut temu, slawek.xm napisał:

to naprawde przyjacielska rada , bo moze sie okazać ,że caly ten cyrk bedzie cię drogo kosztować 🙂

Czyżbyś mi groził?

To nie ja pod kimś dołki kopię 

Edytowane przez Riczi75
40 minut temu, Riczi75 napisał:

Ale tutaj jest ewidentna aktywność mająca na celu zdyskredytowanie. To taki internetowy mobing. 

Zobaczy sie czy wszystko zawarte w pierwszym poście jest zgodne z prawdą .

Ja już jestem umówiony z przyjacielem mecenasem.

Jeżeli on powie że tak to nie powinno wyglądać to ta sprawa być może zostanie pociągnięta . 

A tym któży lubią klepać bez zastanowienia i niszczyć innym życie da to do myślenia . 

To co tu się wydarzyło nijak się ma do "konstruktywnej krytyki"

Chyba troche przesadzasz z tym mobingiem.

Juz na samym poczatku zostaly opisane konkretne problemy i bledy, jakie popelniono w filmie Wilka. Jak to tej pory nie ma ani jednej, merytorycznej odpowiedzi na te konstruktywna krytyke. Jedyne, co zostalo odbite, to "nie slyszalesz, to sie nie wypowiadaj, a klienci sa zadowoleni".

Wiesz, to troche tak jakby jakis amator mechanik mial swoj kanal na YT i pokazywal jak naprawia samochody, robi remonty silnika. Sam, dobrowolnie daje material do oceny swojej pracy, az jednego dzionka material przeglada osoba o duzym doswiadczeniu i wskazuje ewidetne bledy przy np remoncie silnika. Ty napiszesz, ze klient odebral samochod, jezdzi i jest zadowolony. Pytanie ile pojezdzi, az sie silnik rozleci? Taki silnik, w ktorym zle wykonano remont mozna rozebrac i dokladnie sprawdzic, pomierzyc jego kluczowe elementy, wplywajace na kulture pracy, parametry silnika i jego bezawaryjnosc. YT jest pelny takich przypadkow, gdzie bardzo zaawansowani i doswiadczeni mechanicy pokazuja jak niektore firmy wprowadzaja w blad swoich klientow i sprzedaja im zle wykonana usluge, o czym klient wcale nie musi wiedziec, bo sie na tym zwyczajnie nie zna. Jakby sie znal, to by sobie sam wykonal remont silnika.

W nowym filmie Wilka, w jakis magiczny sposob nie pojawilo sie nic na temat pomiarow, zadnych wykresow, a przeciez tak ogromne i nietuzinkowe kolumny sa niezwykle ciekawym przypadkiem do omowienia kwestii zwiazanych z ich pomiarami i poprawnym projektem zwrotnicy.

Jakosc obrobki obudow, aby dopasowac do nich glosniki lepiej chyba calkiem pominac.

No coz, Sylwester juz za pasem i klient z pewnoscia bedzie zadowolony 🙂

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Jakby pan Wilk zamiast dolewać oliwy do ognia w Audiofilskiej szczujni wziął się do roboty i przyjął krytykę z pokorą to może coś by z tego było kiedyś tam.

Ale on ma się na razie dobrze .

27 minut temu, slawek.xm napisał:

Naprawdę mylisz mnie z kims innym

faceta o którym piszesz widzialem w pokoju Arka i Łukasza ...kapelusz na glowie płaszcz i szczupla sylwetka

ja byłem w czarnym garniaku z Lumixem na szyi

rozmawiałem tez tego dnia z piszacym w tym wątku Seyvem , ktory moze zweryfikować Twoje błędne senne koszmary

dlatego moze juz nie brnij dalej w opary absurdu

poza tym to w co sie przyodziewasz zupełnie mnie nie kręci

a co do ewentualnych zarzutów i drogi sadowej to moze najpierw odwiedź jakiegos akustyka na polibudzie i pokaz mu chocby filmik RS i te "pomiary" pokazane w filmie

to naprawde przyjacielska rada , bo moze sie okazać ,że caly ten cyrk bedzie cię drogo kosztować 🙂

Jeżeli cie pomyliłem z kim innym to przepraszam

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Riczi75 napisał:

Czyżbyś mi groził?

ależ gdzie tam, udzielam tylko koleżeńskiej rady

jak wrócę za kilka dni do domu i będzie mi się chciało to pokażę Ci na przykładzie filmu RS o jego kolumnach od wilczka  jeden błąd , który kładzie całą konstrukcję tego układu jeśli ktoś pierwszy tego nie zrobi :)

może coś Ci wtedy zaświta .... jednak jeśli będziesz chciał wciąż wypisywać konfabulacje pod moim adresem to może mnie to zniechęcić

.... zobaczymy :)

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Jakosc obrobki obudow, aby dopasowac do nich glosniki lepiej chyba calkiem pominac.

Czemu?
A jest tak:
(źródło-yotube-Kolumny na wzór Grande Utopia [Wilk-Audio-Projekt])

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Riczi75 napisał:

Ja już jestem umówiony z przyjacielem mecenasem.

Jeżeli on powie że tak to nie powinno wyglądać to ta sprawa być może zostanie pociągnięta .

Ha, ha, ha. Nie używaj groźby, jeżeli nie jesteś zdecydowany jej spełnić. Inaczej narażasz się na śmieszność.

Na marginesie. Wiele lat byłem radcą prawnym i do głowy by mi nie przyszło aby zrobić z tego sprawę sądową. No ale teraz czasy są ciężkie, konkurencja duża, jeść trzeba i wielu mecenasów podejmuje się słabych spraw na które kiedyś nikt nawet by nie spojrzał. Ale z drugiej strony, skoro klient płaci, to dlaczego by nie?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

ależ gdzie tam, udzielam tylko koleżeńskiej rady

jak wrócę za kilka dni do domu i będzie mi się chciało to pokażę Ci na przykładzie filmu RS o jego kolumnach od wilczka  jeden błąd , który kładzie całą konstrukcję tego układu jeśli ktoś pierwszy tego nie zrobi 🙂

może coś Ci wtedy zaświta .... jednak jeśli będziesz chciał wciąż wypisywać konfabulacje pod moim adresem to może mnie to zniechęcić

.... zobaczymy 🙂

Ja tam bym ich posłuchał

Nie nikt mi nie zabrania ake zawsze jest tak, że jak coś lub kogoś krytykuję to znam jego wyrób i go słuchałem. Zalecam ta metodę tutejszym krytykantów. Również jak kupuję kolumny to je przedtem przesłuchuję. Raczej internet i youtube nie jest dla mnie wyznacznikiem. 

Gość

(Konto usunięte)

jestem na "gościnnych konsultacjach " i nie mam dostępu do swojego sprzętu

dlatego na merytoryczny opis problemu jaki zauważyłem oglądając filmik RS trzeba poczekać

ale oczywiście warto się pobawić w dociekania i próby odpowiedzi na pytanie dlaczego się czepiam

ktoś sprobuje? :)

No i? Skąd wiesz jak to finalnie zrobił a jak to jaki ma wpływ na dźwięk? Pytałeś się właściciela czy to akceptuje? 

Żałosne jest krytykowanie kolumn głośnikowych nie słuchając ich! Jak kupujecie sprzęt to też po obrazkach i po opinii forumow? Ciekawe, bardzo ciekawe

• Redaktorzy

Spodobała mi się reakcja Pana Wilka na temat podgrzewaczy do kabli, jakoby elektron wpadając na rozgrzany terminal miał taką prędkość, że Panu Wilkowi cztery litery wyrwie! Toż to nie lampa elektronowa.

Moment z filmu: 10:05.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

9 minut temu, slawek.xm napisał:

ktoś sprobuje? 🙂

Zrobiłbym dwie rzeczy

1. Bardziej zbliżył do siebie centra akustyczne średniego i wysokiego 

2. Przesunął średni i wysoki względem osi by zminimalizować wpływ "baffle step" 

Zastanawiam się czy WAP wykonał pomiar sumy przetworników, by ustawić i zasymulować w VituixCAD zgranie czasowe przede wszystkim średniego i tweetera 😉

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, piotr6 napisał:

Żałosne jest krytykowanie kolumn głośnikowych nie słuchając ich! Jak kupujecie sprzęt to też po obrazkach i po opinii forumow? Ciekawe, bardzo ciekawe

Frezowanie to jakaś kosmiczna technologia? Czy to technologia przodków i robimy dłubanki?

Przypuśćmy że jestem głuchy ale chciałbym nabyć kolumny i wszystkie autentyczne pomiary z nimi związane żeby wiedzieć iż nie zakupiłem bubla, tutaj zostałbym jawnie oszukany!!!

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, piotr6 napisał:

Skąd wiesz jak to finalnie zrobił a jak to jaki ma wpływ na dźwięk?

i to jest dobre pytanie :)

wiem bo jest pokazane

a jaki to ma wpływ .... duży 

np poczytaj jak oddziaływuje cewka indukcyjna w lowpass drugiego rzędu z drugim pikiem impedancji głośnika aplikowanego w bas reflex jeśli nie ma pułapki rlc likwidującej ten drugi pik....

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

np poczytaj jak oddziaływuje cewka indukcyjna w lowpass drugiego rzędu z drugim pikiem impedancji głośnika aplikowanego w bas reflex jeśli nie ma pułapki rlc likwidującej ten drugi pik....

Bardzo wiele kolumn wielodroznych, rowniez tych z topowego hiendu nie ma korektora tego piku... Ot taka ciekawostka.

6 minut temu, MarcinStereo napisał:

Frezowanie to jakaś kosmiczna technologia? Czy to technologia przodków i robimy dłubanki?

Przypuśćmy że jestem głuchy ale chciałbym nabyć kolumny i wszystkie autentyczne pomiary z nimi związane żeby wiedzieć iż nie zakupiłem bubla, tutaj zostałbym jawnie oszukany!!!

Daj spokój wiesz ile firm robi pomiary i jakoś się nie zgadzają. Na szczęście nie musisz u Wilka nic zamawiać choć pewnie możesz zamówić pomiary bez słuchania. 

Panowie, dla mnie to jest żenujące, że nie slyszawszy kolumn je krytykujecie. To jest niezle kuriozum

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, meloV8 napisał:

Bardzo wiele kolumn wielodroznych, rowniez tych z topowego hiendu nie ma korektora tego piku... Ot taka ciekawostka.

tak ale jest pokazany "pomiar" przed i po filtracji

pierwszy punkt to pomiar niefiltrowanego głośnika prosto z pdfa producenta , bez dołka odciążającego głośnik w punkcie strojenia br , który powinien być (z relacji RS) między 30 a 40 hz

dlatego jest pewność , że zwrotka zostala zrobiona z sufitu a nie na podstawie pomiaru woofera w obudowie

brak pułapki na drugi pik powinien wywindować spl o ok 3 db na 100-150 hz , a na charce filtrowanego głośnika tego nie ma

co również pokazuje , że żaden pomiar nie został wykonany a zwrotnica to tylko symulacja wg danych wziętych z kosmosu 

2 minuty temu, piotr6 napisał:

Panowie, dla mnie to jest żenujące, że nie slyszawszy kolumn je krytykujecie. To jest niezle kuriozum

Sam niedawno chciałem modyfikować zwrotnice w WAP,ale po przeczytaniu.....
@piotr6 - a jakich kolumn od WAP słuchałeś?
Podzielisz się wrażeniami?
Opisz proszę zakres wykonanych prac

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Sam niedawno chciałem modyfikować zwrotnice w WAP,ale po przeczytaniu.....
@piotr6 - a jakich kolumn od WAP słuchałeś?
Podzielisz się wrażeniami?
Opisz proszę zakres wykonanych prac

Nie słuchałem żadnych dlatego się nie wypowiadam krytycznie ani pochlebnie. Nie mam dawnych, po prostu. 

Nie jestem taki odważny, żeby komuś rąbać dupę na podstawie zdjęć. 

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

tak ale jest pokazany "pomiar" przed i po filtracji

pierwszy punkt to pomiar niefiltrowanego głośnika prosto z pdfa producenta , bez dołka odciążającego głośnik w punkcie strojenia br , który powinien być (z relacji RS) między 30 a 40 hz

dlatego jest pewność , że zwrotka zostala zrobiona z sufitu a nie na podstawie pomiaru woofera w obudowie

brak pułapki na drugi pik powinien wywindować spl o ok 3 db na 100-150 hz , a na charce filtrowanego głośnika tego nie ma

co również pokazuje , że żaden pomiar nie został wykonany a zwrotnica to tylko symulacja wg danych wziętych z kosmosu 

Bo pewnie pomiar impedancji woofera rowniez byl zgrabowany, a ten polozony nisko nie wplywal na dzialanie filtra.

To moze bylaby dobra zwrotnica, gdyby glosniki z tych kolumn zamontowac w sciane, nieskonczona odgrode 🙂

24 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Daj spokój wiesz ile firm robi pomiary i jakoś się nie zgadzają. Na szczęście nie musisz u Wilka nic zamawiać choć pewnie możesz zamówić pomiary bez słuchania. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, meloV8 napisał:

To moze bylaby dobra zwrotnica, gdyby glosniki z tych kolumn zamontowac w sciane, nieskonczona odgrode 🙂

tak , zgadzam się , ale zgodzisz się chyba ze mną , że na podstawie tych zastrzeżeń które podałem można wnioskować , że również te kolumny dla RS zostały źle zaprojektowane bez względu na dźwięk jaki się z nich wydobywa?

2 minutes ago, piotr6 said:

Nie rozumiesz problemu. Nie chodzi o brzmienie kolumn. Niektórym osobom może się podobać nawet brzmienie kolumn bez zwrotnicy z jednym kondensatorem dobranym przypadkowo. I skoro taka ich przypadłość -  ich sprawa.

Tu chodzi o to, że ktoś ewidentnie kłamie, pokazując nie swoje pomiary, twierdząc, że peojwktował zwrotnice, podczas, gdy nic takiego nie miało miejsca.

VW falszowało testy swoich diesli i czym się to skończyło?

Tu ktoś fałszuje wyniki pomiarow i trzeba nad tym przejść do porządku dziennego i udawać, że nic się nie stało?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, bum1234 napisał:

Tu ktoś fałszuje wyniki pomiarow i trzeba nad tym przejść do porządku dziennego i udawać, że nic się nie stało?

nie można powiedzieć , że fałszuje bo nie jest powiedziane w filmie , że to pomiar głośnika w obudowie

facet po prostu nie wie nie umie zmierzyć odpowiednio głośnika by zaprojektować poprawnie zwrotnicę , dlatego posilkuje się metodami , które jego zdaniem są wystarczające 

naprawdę szkoda , bo robi sobie samemu krzywdę i nigdy nie wyciągnie z głośników pełni ich możliwości nie uzyska pełnego zgrania fazowego przetworników  

a wg takich metod jakie stosuje wypuszcza po prostu techniczne buble

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

ale zgodzisz się chyba ze mną , że na podstawie tych zastrzeżeń które podałem można wnioskować , że również te kolumny dla RS zostały źle zaprojektowane bez względu na dźwięk jaki się z nich wydobywa?

Oczywiscie, nie tylko kolumny dla RS zostaly tak zaprojektowane. W innych projektach, ktore pokazal rowniez stosowal te metode grabowania.

Najpowazniejsze bledy, tylko na samym basie:

-zgrabowana charakterystyka producenta, nie odpowiada rzeczywistej odpowiedzi glosnika w docelowej obudowie

-zgrabowana charakterystyka nie posiada informacji centrum akustycznym glosnika ( rozjechana faza )

-zgrabowane pasmo nie zostalo skorygowane o baffle step wymiarow obudowy wykonanej dla RS

-prawdopodobnie zgrabowano rowniez modul impedancji glosnika - program do symulacji zwrotnicy (VituixCAD) nie posiada przez rzeczywistej informacji o przebiegu impedancji glosnika w obudowie, co uniemozliwia dostrojenie filtrow.

Na 99% pomiary Tonsila tez sa zgrabowane z noty katalogowej. Tonsil mial takie charakterystyczne ksztalty tych pomiarow, jeszcze z czasow jak uzywali B&K, ktory ploterem kresil pomiar na papierze.

Nie ma dowodow na pomiar z dalekiego pola, plus laczenie bliskiego z korekta dyfrakcji. Aby nie robic laczenia pomiarow, musialby wykonac pomiar calej kolumny w duzej odleglosci od plaszczyzny pierwszego odbicia - czyli pomiar w bardzo duzej hali, na podwyzszeniu ze 2 metry. Kazdy konstruktor robiac sobie taki kawal roboty, zrobilby od razu pomiar wszystkich glosnikow w takim otoczeniu. Mozna w ten sposob ominac skomplikowane metody laczenia pomiarow  bramkowanych.

Kolejny problem to mikrofon jaki pokazywal, czyli Umik na usb. To nie jest mikrofon zaprojektowany do pracy z pomiarami glosnikow do projektowania zwrotnic glosnikowych. W tych mikrofonach moze plywac latencja, brak pomiaru dwukanalowego, przez co faza moze robic niezle fikolki, a to wplywa na dokladnosc symulacji zwrotnicy. Ten mikrofon jest wylacznie do pomiarow gotowych kolumn, subwooferow, lub akustyki pomieszczenia.

Chyba juz mi sie dalej nie chce pisac, szkoda chlopa wgniatac glebiej w ziemie... " no ale przeciez nie sluchales, to co sie wypowiadasz?!?!?!"  hue hue hue hue... 🙂

Na pewno watolina, piramidki i filc tłumią odbicia poniżej 200Hz by uzyskać bramkowanie poniżej tej częstotliwości. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

@meloV8

ja ograniczyłem się w swoich zastrzeżeniach tylko do blędów , które można udowodnić oglądająć film RS

Ty widzę masz już szerszą wiedzę na temat WAP 

kiedyś jak oglądałem pierwsze jego filmiki to pękalem ze śmiechu

kanal na YT trzeba jednak zalożyć :)

Edytowane przez slawek.xm
  • Pokaż nowe odpowiedzi