Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

Jan doświadczony amato - 6 godzin stazu 25 lat doświadczenia. Fake jak nic.
To nie może być prawda Tacy ludzie nie mogą istnieć 🙂

Edytowane przez zapacoustics
3 godziny temu, Jan doświadczony amato napisał:

Przez odpowiednie wygięcia kabla można zmieniać brzmienie, dołączonego do niego,

głosnika. Jak wykrzywiać, sprawdźcie sami

ciekawe czy tak można regulować opóźnienia czasowe. Czaicie kabel równiutki do głośnika częstotliwości lecą szybciej wygięty w ostre zakręty częstotliwości niższe zwalniają bo wypadną z kabla ...
to o to Wilkowi chodziło jak mówił o szybkości dźwięku w zależności od częstotliwości - spryciarz kable wyginał te z żyłą bass core.

Panie Janie cofam co napisałem Pan jednak może istnieć. Ludzie oceniają brzmienie kolumn przez Yutuba wiec co szkodzi kable powyginać aby grały lepiej ...

Edytowane przez zapacoustics
23 minuty temu, micwoj napisał:

Ja chcielem. Powiedz. Szczególnie tenże średni wyższy vocal. 

Jest wiele sposobów, które prowadzą do poprawy brzmienia:

- np. za mocny bas zżera środek i góre

- za mocne wysokie wyciszają środek ew. bas

- w za mocnym środku masz słabe wysokie i ew. bas

- zacznij odłańczać po kolei kable łączące źródła ze wzmacniaczem i zobacz,

jak zmienia się brzmienie w kolumnach, możesz spróbować obrócić o 180° 

i go podłączyć, czy będzie miał lepsze brzmienie.

Etc.

Kąkretnie twój przypadek, słaby wyższy vocal.

Mogą być różne przyczyny, że tak jest.

Podaje Ci skuteczny sposób, żeby to poprawić.

Jeśli masz kabel prądowy płaski od wzmacniacza, CD czy innego pobliskiego

odbiornika, to zrób na nim okrąg o średnicy ok. 7 cm i zobacz, jak zmieniło się brzmienie.

Tam gdzie kabel w okręgu się schodzi, to kabel, który jest na górze tak go przełóż,

aby był na dole, a krąg pozostaje taki sam, nie obracasz go o 180°.

Posłuchaj brzmienia, jak się zmieniło. 

Teraz zrób nowy podobny okrąg z tego kabla, tak aby teraz drugi płaski grzbiet

kabla, który był na zewnątrz poprzedniego okręgu znalazł się w środku nowego

kręgu. Posłuchaj brzmienia i następnie tam, gdzie się krzyżuje kabel w okręgu,

przełóż górny pod dolny i posłuchaj brzmienia.

Teraz Ci powiem co powinieneś usłyszeć w tym 4 próbach.

Jeden krąg da Ci wzmocniony pięknie brzmiący niski bas, słaby wyższy bas

i słaby niski vocal, wzmocnienie całego pasma od środkowego vocalu

do najwyższych tonów. Jedne skrzyżowanie kabla okręgu podbije Ci bas i wysokie tony.

Drugie, gdzie kabel górny trafi na dół, wzmocni Ci tylko środek pasma.

Ja nie wiem, który kabel u Ciebie jest górny, czy dolny, w zależności, 

czy krąg jest po lewej, czy prawej stronie kabla.

Drugi krąg wzmocni Ci pasmo od basu aż do środka vocalu i najwyższe tone,

brzmienie jest ciężkie.

Życze Ci dobrej dynamiki w całym paśmie.

Serdecznie pozdrawiam,

Jan

6 godzin temu, micwoj napisał:

Ja chcielem. Powiedz. Szczególnie tenże średni wyższy vocal. 

Jest wiele sposobów, które prowadzą do poprawy brzmienia:

- np. za mocny bas zżera środek i góre

- za mocne wysokie wyciszają środek ew. bas

- w za mocnym środku masz słabe wysokie i ew. bas

- zacznij odłańczać po kolei kable łączące źródła ze wzmacniaczem i zobacz,

jak zmienia się brzmienie w kolumnach, możesz spróbować obrócić o 180° 

i go podłączyć, czy będzie miał lepsze brzmienie.

Etc.

Kąkretnie twój przypadek, słaby wyższy vocal.

Mogą być różne przyczyny, że tak jest.

Podaje Ci skuteczny sposób, żeby to poprawić.

Jeśli masz kabel prądowy płaski od wzmacniacza, CD czy innego pobliskiego

odbiornika, to zrób na nim okrąg o średnicy ok. 7 cm i zobacz, jak zmieniło się brzmienie.

Tam gdzie kabel w okręgu się schodzi, to kabel, który jest na górze tak go przełóż,

aby był na dole, a krąg pozostaje taki sam, nie obracasz go o 180°.

Posłuchaj brzmienia, jak się zmieniło. 

Teraz zrób nowy podobny okrąg z tego kabla, tak aby teraz drugi płaski grzbiet

kabla, który był na zewnątrz poprzedniego okręgu znalazł się w środku nowego

kręgu. Posłuchaj brzmienia i następnie tam, gdzie się krzyżuje kabel w okręgu,

przełóż górny pod dolny i posłuchaj brzmienia.

Teraz Ci powiem co powinieneś usłyszeć w tym 4 próbach.

Jeden krąg da Ci wzmocniony pięknie brzmiący niski bas, słaby wyższy bas

i słaby niski vocal, wzmocnienie całego pasma od środkowego vocalu

do najwyższych tonów. Jedne skrzyżowanie kabla okręgu podbije Ci bas i wysokie tony.

Drugie, gdzie kabel górny trafi na dół, wzmocni Ci tylko środek pasma.

Ja nie wiem, który kabel u Ciebie jest górny, czy dolny, w zależności, 

czy krąg jest po lewej, czy prawej stronie kabla.

Drugi krąg wzmocni Ci pasmo od basu aż do środka vocalu i najwyższe tone,

brzmienie jest ciężkie.

Życze Ci dobrej dynamiki w całym paśmie.

Serdecznie pozdrawiam,

Jan

5 godzin temu, zapacoustics napisał:

ciekawe czy tak można regulować opóźnienia czasowe. Czaicie kabel równiutki do głośnika częstotliwości lecą szybciej wygięty w ostre zakręty częstotliwości niższe zwalniają bo wypadną z kabla ...
to o to Wilkowi chodziło jak mówił o szybkości dźwięku w zależności od częstotliwości - spryciarz kable wyginał te z żyłą bass core.

Panie Janie cofam co napisałem Pan jednak może istnieć. Ludzie oceniają brzmienie kolumn przez Yutuba wiec co szkodzi kable powyginać aby grały lepiej ...

W dniu 31.01.2023 o 11:29, Lech36 napisał:

Przy porównaniu po spadku tych emocji wstępnych okazuje się że zmiana jest pomijalnie mała lub w ogóle jej nie ma.

Jest dokładnie odwrotnie. Na początku zwracamy uwagę na głównie zalety. Ale z czasem okazuje się że zmiany są znacznie większe i zauważamy wady jakie wniosła zmiana. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Teraz, rafa napisał:

Jest dokładnie odwrotnie. Na początku zwracamy uwagę na głównie zalety. Ale z czasem okazuje się że zmiany są znacznie większe i zauważamy wady jakie wniosła zmiana. 

Ja natomiast zwróciłem uwagę na taki efekt że przy pierwszej próbie porównawczej, oczekując jakiegoś efektu z reguły pozytywnego ten efekt usłyszymy, ale po dłuższym czasie i spadku emocji ten efekt znika. Też były opisy takich wrażeń z porównania na forum, nie moje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

U początkujących audio słuchaczy tak zapewne może być

W dniu 10.02.2023 o 15:43, rafa napisał:

U początkujących audio słuchaczy tak zapewne może być

U każdego słuchacza tak jest.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jeśli chcemy coś zobaczyć czy usłyszeć, to tak się stanie!

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Moderatorzy
21 minut temu, Lech36 napisał:

U każdego słuchacza tak jest

Są ludzie, którzy są podatni na sugestie i tacy, którzy są mniej podatni. Najlepiej gdy słuchający nie jest świadomy w jakim teście bierze udział. Przeprowadzałem setki testów porównawczych z udziałem dziesiątek osób. Zdarzało się, że niektórzy opisywali zmiany w dźwięku nawet wtedy gdy nic w systemie tak naprawdę się nie zmieniało, choć oni tego nie wiedzieli (tylko trzeba uważać, by nikogo nie urazić gdy okaże się, że dał się wprowadzić w błąd). Jednak większość osób dość poprawnie reagowała gdy nie dostrzegali zmiany, podstawą jest dystans do siebie i swojej audiofilskiej percepcji.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 minuty temu, Seyv napisał:

podstawą jest dystans do siebie 

I życie staje się prostsze.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

9 minut temu, Seyv napisał:

Są ludzie, którzy są podatni na sugestie i tacy, którzy są mniej podatni

Tu nie chodzi o sugestię tylko odpowiedź naszego organizmu w związku z silnym oczekiwaniem że nastąpi zmiana.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Tu nie chodzi o sugestię tylko odpowiedź naszego organizmu w związku z silnym oczekiwaniem że nastąpi zmiana.

Tak, u początkujących audio słuchaczy tak zapewne częściej zdarza

1 minutę temu, Lech36 napisał:

To raczej naukowe podejście do tematu, powszechnie znane. To nie jest wypowiedź w "czyimś imieniu".

Już Ci pisałem ,ja słucham muzyki ,nie pomiarów, ma mi się podobać. I słucham już kupę lat, ja byłem mlody ekscytowalem się danymi technicznymi ,więc, nie pisz że u każdego. 

30 minut temu, tedi02 napisał:

Już Ci pisałem ,ja słucham muzyki ,nie pomiarów, ma mi się podobać.

Też słucham muzyki, pomiary oglądam ewentualnie je robię, trudno byłoby ich "słuchać".

7 godzin temu, Lech36 napisał:

To raczej naukowe podejście do tematu, powszechnie znane. To nie jest wypowiedź w "czyimś imieniu".

To że coś może się zdarzyć nie oznacza że zawsze i u każdego. To nie jest naukowe podejście tylko naginanie rzeczywistości na podparcie swoich tez

8 godzin temu, rafa napisał:

To że coś może się zdarzyć nie oznacza że zawsze i u każdego.

To prawda, ale potrafi się zdarzyć nawet u osób które piszą/mówią o sobie że są bardzo doświadczone w odsłuchach. Zdarza się to bardzo często bo emocje potrafią oddziaływać na nasz organizm podświadomie i nawet możemy się nie zorientować że zadziałały. Oczywiście ważne to jest tylko w przypadku wykonywania porównań "na ucho". Przy słuchaniu muzyki emocje jak najbardziej mają działać, ale tylko w stosunku do słuchanego materiału muzycznego. Emocje są ciągle wywoływane w naszych organizmach i ich kontrola jest naprawdę wielkim wyzwaniem i rzadko się udaje. Może nam się wydawać że nad nimi panujemy a w rzeczywistości jest inaczej.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Zdarza się to bardzo często

Jak czesto bywasz na odsluchach audiofiliskich? Co tydzien? Czesciej? Raz na rok? Jak im mierzysz poziom emocji? Masz do tego jakis miernik ( 😄

58 minut temu, rafa napisał:

Jak czesto bywasz na odsluchach audiofiliskich? Co tydzien? Czesciej? Raz na rok? Jak im mierzysz poziom emocji? 

Na takie postawienie sprawy może zdobyć się tylko kompletny amator nie cierpiący wiedzy o swoim hobby.

59 minut temu, rafa napisał:

Masz do tego jakis miernik ( 😄

Tak, woltomierz i omomierz 😉.

#Szakowsky prawda, że boli jak ktoś  szmalec robi? Xd 

Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać. Ogólnie omijam takie "niskiej jakości wątki". Czasami gdzieś tam miałeś rację ale ogólnie wygląda to jakby Cie coś bardzo uwierało, pytanie tylko co... 

Nie oczekuj, że cokolwiek więcej napisze w tym temacie. Dla mnie od pierwszej strony ten wątek jest traktowany jak wylew małego człowieczka. Gdzieś coś zakuło i teraz wielkie larmo podniosłeś, zamiast realnie coś zrobić. Zrób bezpośrednia konfrontacje z Wilk Audio, jaki to problem ? Boisz się czegoś? Przecież tyle tutaj już argumentów mądrych przytoczyłeś? Ile to jest umówić się na kawę  pojechać, podyskutować? Czy to aż tak dużo? A może taki czyn po prostu wymaga działania i minimum odwagi ? 

Jest to mój pierwszy i ostatni wpis w tym wątku. 

P.S 

Brencik, zrobiłeś mi dzień... baa nawet cały miesiąc 🙂 ale #Szakovsky beż Ciebie by się to nie udało xd

W dniu 18.02.2023 o 09:01, Zamerstary napisał:

#Szakowsky prawda, że boli jak ktoś  szmalec robi? Xd 

Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać. Ogólnie omijam takie "niskiej jakości wątki". Czasami gdzieś tam miałeś rację ale ogólnie wygląda to jakby Cie coś bardzo uwierało, pytanie tylko co... 

Nie oczekuj, że cokolwiek więcej napisze w tym temacie. Dla mnie od pierwszej strony ten wątek jest traktowany jak wylew małego człowieczka. Gdzieś coś zakuło i teraz wielkie larmo podniosłeś, zamiast realnie coś zrobić. Zrób bezpośrednia konfrontacje z Wilk Audio, jaki to problem ? Boisz się czegoś? Przecież tyle tutaj już argumentów mądrych przytoczyłeś? Ile to jest umówić się na kawę  pojechać, podyskutować? Czy to aż tak dużo? A może taki czyn po prostu wymaga działania i minimum odwagi ? 

Jest to mój pierwszy i ostatni wpis w tym wątku. 

P.S 

Brencik, zrobiłeś mi dzień... baa nawet cały miesiąc 🙂 ale #Szakovsky beż Ciebie by się to nie udało xd

Ale... Dlaczego 
uno. Miałoby mnie coś "uwierać"? 
Na tym polegają fora, aby informować o takich sprawach, aby inni nie dali się naciąć. W szczególności, że sama argumentacja jest rzeczowa. I absolutnie NIKT do tej pory jej nie podważył. Nikt nie powiedział "to nawet lepiej, że robi XYZ bo..." 
Tylko właśnie komentarze twojego pokroju, kompletnie nic nie wnoszące do dyskusji, o zerowym zabarwieniu merytorycznym. 

duo
Dlaczego ja miałbym robić konfrontację z Wilkiem xD To nie mi powinno zależeć, ja tam mam wykiełbaszone na to. 
Jak Wilk zechce odnieść się merytorycznie do tego co tu jest napisane... Zapraszam
Nikt mu nie zabrania napisać w wątku i się odnieść. 
A jak jemu nie zależy, to mi ma zależeć? XD

Wątek jest jak najbardziej wysokiej jakości (to co się w wątku dzieje, już niekoniecznie, ale gównoburze i offtop to drugie imię audiostereo), argumenty są merytoryczne i rzeczowe, wypowiedziały się również inne osoby z branży (w większości również merytorycznie). To nie kolejny wątek "Aaaa JBL to jest brzmienie, to jest glanc dźwięk, a kable? Kable to muszą być Terravita Prius Aventus Gorgio Armani Lavirenze, a jak ktoś uważa inaczej to d*bil" których jest tu pełno.  

W dniu 20.02.2023 o 00:33, #Szakovsky napisał:

Ale... Dlaczego 
uno. Miałoby mnie coś "uwierać"? 

W dniu 20.02.2023 o 00:33, #Szakovsky napisał:

duo
Dlaczego ja miałbym robić konfrontację z Wilkiem xD To nie mi powinno zależeć, ja tam mam wykiełbaszone na to. 

Chłopie, jesteś założycielem tego wątku. 

Ciągniesz te gównoburzę przez 40 stron. 

To po co to robisz wszystko? 

Boli Cie bardzo.

Boli Cie, ze ktoś coś ma, coś robi, a Ty nic w tym kierunku nie robisz. Znam wielu takich jak Ty, mlodzi, życia nie znają, ale wydaje im się, że pozjadali wszystkie rozumy.

Do reszty Twojego ostatniego posta nie będę  się odnosił, bo najnormalniej w świecie nie ma do czego. Puste słowa.

Świata nie zmienisz i moja dobra rada. Bądź facetem i jedz z Wilkiem pogadać. Jesteś mu to winny, sam podniosłeś ramadan i głównie to Ty masz do niego jakieś rozszczenia.  Zachowaj twarz i nie ośmieszaj się więcej już.

P.S

Teraz już na pewno nie licz na rozmowę. Nie jesteś osobą wartą rozmowy, dopóki sam nie stawisz czoła Wilkowi po tym wszystkim. Dla mnie nie jesteś wiarygodny. Prywatnie nie mam nic do Ciebie bo Cie nie znam ale tutaj na forum pokazałeś "klase". Mimo wszystko pozdrawiam

Edytowane przez Zamerstary
Zapomniałem o ps
1 hour ago, Zamerstary said:

Chłopie, jesteś założycielem tego wątku. 

Ciągniesz te gównoburzę przez 40 stron. 

To po co to robisz wszystko? 

Boli Cie bardzo.

Boli Cie, ze ktoś coś ma, coś robi, a Ty nic w tym kierunku nie robisz. Znam wielu takich jak Ty, mlodzi, życia nie znają, ale wydaje im się, że pozjadali wszystkie rozumy.

Do reszty Twojego ostatniego posta nie będę  się odnosił, bo najnormalniej w świecie nie ma do czego. Puste słowa.

Świata nie zmienisz i moja dobra rada. Bądź facetem i jedz z Wilkiem pogadać. Jesteś mu to winny, sam podniosłeś ramadan i głównie to Ty masz do niego jakieś rozszczenia.  Zachowaj twarz i nie ośmieszaj się więcej już.

P.S

Teraz już na pewno nie licz na rozmowę. Nie jesteś osobą wartą rozmowy, dopóki sam nie stawisz czoła Wilkowi po tym wszystkim. Dla mnie nie jesteś wiarygodny. Prywatnie nie mam nic do Ciebie bo Cie nie znam ale tutaj na forum pokazałeś "klase". Mimo wszystko pozdrawiam

Wiadomość nie zaadresowana do mnie ale od jakiegoś czasu czytałem cały wątek to może się wypowiem.

Dlaczego to Szakovsky ma gdzieś jeździć i się konfrontować z Wilkiem?

To chyba Wilkowi powinno zależeć na tym aby oczyścić swoje dobre imie. Nie wystarczy czasem do tego udowodnienie, że Szakovsky nie ma racji? Wystarczyłby 10 minutowy filmik na kanale Wilka z pokazaniem jak i czym wykonuje pomiary. Nie dość, że oczyściłby się z zarzutów to zyskałby potencjalnych klientów.

Ja tutaj widzę próbę straszenia autora. Jeśli to sprawka samego Wilka to bardzo mądre zachowanie gdyż próba prawnego rozwiązania sprawy mogła by się skończyć efektem Streisand.

Edytowane przez Lukas752
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lukas752 napisał:

Wystarczyłby 10 minutowy filmik na kanale Wilka z pokazaniem jak i czym wykonuje pomiary. Nie dość, że oczyściłby się z zarzutów to zyskałby potencjalnych klientów.

niestety facet nie umie robić pomiarów

dlatego w żadnym jego filmie nie ma np revers null bo od razu wyszedłby brak zgrania fazowego

zwrotki projektuje na charakterystykach głośników mierzonych na odgrodzie nieskończonej a nie na charakterystykach zmierzonych w docelowych kolumnach

dopóki się tego nie nauczy nie ma nawet o czym z nim rozmawiać

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Zamerstary napisał:

Z mojej strony temat jest zakończony. Nikogo nie strasze,  po prostu irytuje mnie już, takie pranie brudów na forum.

to nie jest pranie brudów tylko konstruktywna krytyka gościa który ma podobno 25 lat doświadczenia a nie rozumie , że pomiar z pdfa fabrycznego nie ma nic wspólnego z odpowiedzią głośnika w konkretnym froncie i litrażu obudowy

gdybyś sam ten zakres wiedzy przyswoił lub sam zmierzył zrozumiałbyś dlaczego powstał ten wątek

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Jak to szambo się wylało byłem przekonany że nauczy się robić pomiary i dla uciszenia krytyki nagra jakiś film o nich. 

Szczęście w tym nieszczęściu że odkładałem tyle razy oddanie mu swoich kolumn. 

Ja to wiem, i wiem też, że Wilk te pomiary olewa. Ale nie o to mi chodzi. Napisałem wcześniej o co. Ja już się nie odzywam w tym temacie bo teraz to ja jestem ten zły.. nie mam siły do Was Panowie.

Edytowane przez Zamerstary
  • Pokaż nowe odpowiedzi