Skocz do zawartości
IGNORED

Line magnetic a Primaluna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono. Chciałbym zapytać o dwa wzmacniacze lampowe a mianowicie Primaluna evo 200 i Line magnetic lm 34ia. Który byście wybrali stojąc przed wyborem zakupu. Oczywiście zakładając że oba pasują wam sonicznie i wizualnie? Mam możliwość kupienia jednego z nich w b.dobrej cenie. A oba się podobają. Pomóżcie podjąć decyzję. 

Edytowane przez Przemyk
https://www.audiostereo.pl/topic/160714-line-magnetic-a-primaluna/
  • Przemyk zmienił(a) tytuł na Line magnetic a Primaluna
Godzinę temu, Przemyk napisał:

Witam szanowne grono. Chciałbym zapytać o dwa wzmacniacze lampowe a mianowicie Primaluna evo 200 i Line magnetic lm 34ia. Który byście wybrali stojąc przed wyborem zakupu. Oczywiście zakładając że oba pasują wam sonicznie i wizualnie? Mam możliwość kupienia jednego z nich w b.dobrej cenie. A oba się podobają. Pomóżcie podjąć decyzję. 

Jeden i drugi produkowany jest w Chinach. Ja kupiłbym tańszy... 

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• 2 tygodnie później...

Często co tanie to drogie. Yaqiny z tego co piszą userzy grają przyzwoicie dopiero po modyfikacji-tuningu który kosztuje całkiem sporo. 

Najlepiej poszukać jakiegoś salonu i posłuchać kilku konstrukcji aby obrać swój dźwiękowy kierunek. Ja bym kupił Cayina, ale nie jestem obiektywny 😉, gdyż to już trzeci piec od tego producenta oparty o lampę 845 (trioda bezpośrednio żarzona). Wiadomo, że cyganka swoje dzieci chwali...🙂

3 godziny temu, cortes napisał:

Najlepiej poszukać jakiegoś salonu i posłuchać kilku konstrukcji aby obrać swój dźwiękowy kierunek. Ja bym kupił Cayina, ale nie jestem obiektywn

Potwierdzam, samemu posłuchać 👂

W dniu 3.01.2023 o 08:59, Przemyk napisał:

Primaluna evo 200

Wybór wzmacniaczy tej firmy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 11.01.2023 o 16:25, piorasz napisał:

Ja bym poszukał coś na lampie 300B i masz spokój na zawsze. Jeszcze lepiej była by lampa 2a3 - powinna uciągnąć Heresy.

Miałem 300B Yaqin. Dawał radę, ale technicznie to słabe urządzenie. Dobra lampa 300b to jednak spory wydatek.

Wzmacniacze 300b to taka 🧚‍♂️BAJKA 🧚‍♀️ 

Można  dużo pisać i zawsze słów brakuje...

Słuchałem  u siebie różnych modeli ( A mam kolumny" pod lampę " Aida Acoustics Thaisis. )  Jazz z tych gdzie wokale na pierwszym planie . małe składy , raczej "plumkanie" niż drive i ZAWSZE sprawdza się ! przy spokojnym graniu . 

"Tylko czy tylko"😉 zawsze  słuchamy "spokojnych klimatów "  ?  ? ?

Czasami w moim systemie  brakowało mocy. Zdecydowałam się na  Unison Research Triode 🙂 mam możliwość wyboru trybu pracy  Troida ?  lub Pentoda ? 

To mi pasuje .

Każdy powinien  posłuchać jakie  granie  będzie się  najbardziej podobać.👍Pozdrawiam

Edytowane przez bogus18
49 minut temu, bogus18 napisał:

Każdy powinien  posłuchać jakie  granie  będzie się  najbardziej podobać.👍Pozdrawiam

Zgadza się Kolega powinien posłuchać dowolnego wzmacniacza lampowego, bezpiecznie na lampach EL34 lub KT88 

53 minuty temu, bogus18 napisał:

[...] Każdy powinien  posłuchać jakie  granie  będzie się  najbardziej podobać. [...]

Na pewno. Zależy jednak, w jakim stanie ma słuch.

Jak czytam, jak się jakiś audiofil wywnętrza nad subtelnościami brzmienia, a w innym miejscu ubolewa, że mu mocy w sprzęcie brakuje, bo nie może osiągnąć ulubionych 100 dB SPL przy słuchaniu metalu, to mnie pusty śmiech ogarnia.

Przecież  od słuchania z takim natężeniem na pewno w 99% ma zniszczony od łomotu słuch.

Godzinę temu, argus napisał:

Na pewno. Zależy jednak, w jakim stanie ma słuch.

Jak czytam, jak się jakiś audiofil wywnętrza nad subtelnościami brzmienia, a w innym miejscu ubolewa, że mu mocy w sprzęcie brakuje, bo nie może osiągnąć ulubionych 100 dB SPL przy słuchaniu metalu, to mnie pusty śmiech ogarnia.

Przecież  od słuchania z takim natężeniem na pewno w 99% ma zniszczony od łomotu słuch.

Ja muzyki w tym stylu nie słucham?  Bo po prostu to nie moje  " klimaty"

I niech nikt nie myśli że 300b  mi się nie podoba ? Albo źle gra ? Albo ?...

Wzmacniacze 300b 🙂 te naprawdę  dobre!  lub  dobrze zaprojektowane!  zgodnie ze sztuką wykonane ! brzmią świetnie Tylko nie dla wszystkich i we wszystkich gatunkach muzycznych  będzie to dobry wybór (  Nasze wymarzone  granie ) 

Pozdrawiam 

Edytowane przez bogus18
W dniu 3.01.2023 o 08:59, Przemyk napisał:

Mam możliwość kupienia jednego z nich w b.dobrej cenie. A oba się podobają. Pomóżcie podjąć decyzję. 

Jaka decyzja ?

39 minut temu, piotr6 napisał:

Ja bym zwrócił uwagę na Haiku

O którym modelu Haiku Audio mówisz?  Ta firma jeśli chodzi  o lampy w torze ma bardzo  szeroki wybór !  Niesamowite brzmienie i cena do jakość trudna do pokonania.  I jeszcze jeden plus Wiktor Krzak na indywidualne zamówienie robi "cuda "  wiem bo mam.

45 minut temu, mdavis napisał:

Jaka decyzja ?

Jeszcze się nie zdecydowałem. Chodzi mi jeszcze po głowie unison research triode 25 bo może warto dołożyć. Podoba mi się jeszcze bardziej niż te dwa o których pisałem. Będę chciał gdzieś podjechać i posłuchać. 

16 minut temu, bogus18 napisał:

O którym modelu Haiku Audio mówisz?

Właśnie też się chętnie dowiem bo z tych haiku to jedynie który mi się podoba w miarę to selene 6550.

Edytowane przez Przemyk
Uzupelnienie
7 minut temu, Przemyk napisał:

Jeszcze się nie zdecydowałem. Chodzi mi jeszcze po głowie unison research triode 25 bo może warto dołożyć. Podoba mi się jeszcze bardziej niż te dwa o których pisałem. Będę chciał gdzieś podjechać i posłuchać. 

Warto go posłuchać. W tej cenie masz jeszcze PrimaLuna Evo 200 o której pisałeś na samym początku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Przemyk napisał:

Właśnie też się chętnie dowiem bo z tych haiku to jedynie który mi się podoba w miarę to selene 6550.

Daleko masz do centrum ? Łódzkie? Mogę  zaprosić?  

Pozdrawiam 

Dziekuję za propozycję. Do Łodzi mam 2h drogi a gorzej z czasem. Do Warszawy mam 40min. To może szybciej mi się uda wybrać. Gorzej z czasem wolnym. Skrobnę coś na forum jak mi się uda gdzieś w przyszłym tygodniu posłuchać triode 25.

58 minut temu, bogus18 napisał:

O którym modelu Haiku Audio mówisz?  Ta firma jeśli chodzi  o lampy w torze ma bardzo  szeroki wybór !  Niesamowite brzmienie i cena do jakość trudna do pokonania.  I jeszcze jeden plus Wiktor Krzak na indywidualne zamówienie robi "cuda "  wiem bo mam.

Żadnym konkretnym ale bardzo ciekawe wzmacniacze. Od nich bym zaczął odsluch

44 minuty temu, Przemyk napisał:

bogus18 masz takiego unison? Mógł byś coś o nim napisać?Jak gra?Jak się użytkuję? Z jakimi kolumnami gra?I w ogóle Jak wrażenia? 🙂

Zapraszam do Klubu  -ów Unison Research  🙂 I Haiku Audio .

Kolumny jak wyżej  Aida Acoustics Thaisis  . Mam dwa wzmacniacze  Unison Research Triode i Haiku Audio Sol ll Se  ( ten na moje zamówienie) 

Oba grają jak dla mnie świetnie. 

Jak ktoś zainteresowany  coś więcej napiszę na priw 

Ps .Jeśli chodzi o obsługę to UR Triode suuper zabawa z lampami jak najbardziej można i to bez dodatkowych przyrządów  pomiarowych tz. prosta rególacja we wzmacniaczu .Takie rozwiązanie polecam. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bogus18
1 godzinę temu, mdavis napisał:

Warto go posłuchać. W tej cenie masz jeszcze PrimaLuna Evo 200 o której pisałeś na samym początku. 

Ukryta Zawartość

A Lunke również polecam posłuchać ! Ciekawe urządzenie i dobre granie A i uniwersalne pod kątem doboru lamp.

Ukryta Zawartość