Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze D-klasowe na rynku HIGH-END - stan na rok 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Tomek1777 napisał:

Do 5 tys to raczej mission impossible. Minimum 10 tys za klocek / używany.

No ok . więc min. 10k PLN ale jakie ?

11 minut temu, sidru napisał:

No ok . więc min. 10k PLN ale jakie ?

Ja polecam to co mam i to co znam . Szczegóły znajdziesz w watku                  "Odniosłem sukces..."

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• 1 rok później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchał ktoś może? Sprzedają niestety głównie bezpośrednio z pominięciem dystrybucji więc z odsłuchem w Polsce jest problem. 

Ukryta Zawartość

W dniu 18.05.2023 o 18:46, Tomek1777 napisał:

Ja polecam to co mam i to co znam . Szczegóły znajdziesz w watku                  "Odniosłem sukces..."

I TO JEST NAJWIEKSZY „PROBLEM” ZAKLADKI HI-END …

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

U mnie w minionym tygodniu wpadły monobloki na najnowszym Purifi 1et9040ba już się wygrzewają i w sobotę jadę z nimi do znajomego porównać je z Electrocompaniet AW 800 M i Heisenbergami - jestem ciekaw tego porównania bo już pierwsza generacja purifi dzielnie oparła się heisenbergom ;-). Zakupiłem wersje oryginalną czyli zestaw EVAL4 a nie Apollona z uwagi na to iż pozwala on całkiem pominąć bufor wejściowy i opampy tam się znajdujące (kosztem wzmocnienia oczywiście)

W najnowszym marantzu model 10 tez jest 1et9040ba tylko z obniżona mocą. spacer.png 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

12 godzin temu, xsnailx napisał:

U mnie w minionym tygodniu wpadły monobloki na najnowszym Purifi 1et9040ba już się wygrzewają i w sobotę jadę z nimi do znajomego porównać je z Electrocompaniet AW 800 M i Heisenbergami - jestem ciekaw tego porównania bo już pierwsza generacja purifi dzielnie oparła się heisenbergom ;-). Zakupiłem wersje oryginalną czyli zestaw EVAL4 a nie Apollona z uwagi na to iż pozwala on całkiem pominąć bufor wejściowy i opampy tam się znajdujące (kosztem wzmocnienia oczywiście)

W najnowszym marantzu model 10 tez jest 1et9040ba tylko z obniżona mocą. 

Ukryta Zawartość

Mówimy tutaj o tych monoblokach Audioneta : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   ?

W jakiej konfiguracji robiłeś porównanie z Purifi? Monobloki Audioneta mają niską impedancję wejściową dla XLR i nie każdy pre to lubi. W zeszłym miesiącu porównywałem swojego Purifi ( "firmowa" wersja Eigentakt 1 z buforem wejściowym na 1612) z Audionet AMP ( czyli dwa piętra niżej  niż Heisenbergi) i choć Audionet nie spasował się właśnie z moim pre (Denafrips Athena) to i tak w takich aspektach jak kontrola basu i ogółne zejście w dole zostawiał Purifi z tyłu. Monobloki Audioneta miały też lepsze obrazowanie/skupienie. Purifi jest bardzo żywiołowy na średnicy i ma też gładką górę i często tymi cechami nadrabia ale ogólnie jak się zaczyna go porównywać z poważnymi zawodnikami to wyraźnie słuchać, że boksuje trochę nie w tej lidze. Dla przykładu teraz miałem końcówkę AA Dionizetti , która z Atheną już dobrze się zgrała i była lepsza od Purifi praktycznie w każdym aspekcie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 17.01.2023 o 08:23, #Szakovsky napisał:

A w Aviku siedzi Pascal jako końcówka mocy, który również siedzi w monacorze za 2000zł 😉 
Czyli płacimy 98 tysięcy za preamp w tym przypadku.
Myślę, że za 98 tysięcy można dostać naprawdę fajny preamp i jeszcze zostanie na kebsa. 

Jaki to model ten monacor?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Wojtek napisał:

Mówimy tutaj o tych monoblokach Audioneta : 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   ?

W jakiej konfiguracji robiłeś porównanie z Purifi? Monobloki Audioneta mają niską impedancję wejściową dla XLR i nie każdy pre to lubi. W zeszłym miesiącu porównywałem swojego Purifi ( "firmowa" wersja Eigentakt 1 z buforem wejściowym na 1612) z Audionet AMP ( czyli dwa piętra niżej  niż Heisenbergi) i choć Audionet nie spasował się właśnie z moim pre (Denafrips Athena) to i tak w takich aspektach jak kontrola basu i ogółne zejście w dole zostawiał Purifi z tyłu. Monobloki Audioneta miały też lepsze obrazowanie/skupienie. Purifi jest bardzo żywiołowy na średnicy i ma też gładką górę i często tymi cechami nadrabia ale ogólnie jak się zaczyna go porównywać z poważnymi zawodnikami to wyraźnie słuchać, że boksuje trochę nie w tej lidze. Dla przykładu teraz miałem końcówkę AA Dionizetti , która z Atheną już dobrze się zgrała i była lepsza od Purifi praktycznie w każdym aspekcie. 

Tak o tych, pytanie jakie masz głośniki bo pierwsze purifi (1et400) mialo problem przy niskich impedancjach - u mnie avalony nie schodza nisko z impedancja ( dlatego tez pewnie nie odczulem tego problemu na 1et400 )- i to w pewnym sensie by tlumaczylo u ciebie problem z basem.  

Generalnie to będziemy odsłuchiwać: obie wersje purifi , athene, pre audioneta - ten z zestawu z AMP MAX, heisenbergi, aw 800 m, zrodlo Emm Labs DA2 V2, kolumy wilson benesh Resolution 3Zero + torus

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

6 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

tu masz firme co robi na pascalu 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, patefonik napisał:

STA-1000D

STA-2000D

Być może inne też.

Mnie ten monacor patrzac na wnetrznosci mocno nie przekonuje:

spacer.png

1 minutę temu, xsnailx napisał:

Mnie ten monacor patrzac na wnetrznosci mocno nie przekonuje

Mnie też.

Co nie zmienia faktu, że zgodnie z opisem zbudowany jest na modułach Pascal, a oto było pytanie.

Teraz, patefonik napisał:

Mnie też.

Co nie zmienia faktu, że zgodnie z opisem zbudowany jest na modułach Pascal, a oto było pytanie.

Racja 🙂  sa jeszcze moduly powersofta jak ktos lubi zabawki z rynku pro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, xsnailx napisał:

Ukryta Zawartość

A jakiej budowy oczekiwałbyś w D klasie? Zwłaszcza w cenie 700Euro?

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Allmr napisał:

A jakiej budowy oczekiwałbyś w D klasie? Zwłaszcza w cenie 700Euro?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - 740eu , a zbudowany o niebo schludniej

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

STA-1000D ale nie pamiętam jaki to był dokładnie Pascal. 
Ale na czas jak tamto pisałem, to na 100% był pasek. 

57 minut temu, xsnailx napisał:

Ukryta Zawartość

monacor to tylko buda do tych końcówek. 
Tak jak Avik, tylko dodatkowo ma lepsze pre (za bonusowe 97k zł)

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, xsnailx napisał:

Tak o tych, pytanie jakie masz głośniki bo pierwsze purifi (1et400) mialo problem przy niskich impedancjach - u mnie avalony nie schodza nisko z impedancja ( dlatego tez pewnie nie odczulem tego problemu na 1et400 )- i to w pewnym sensie by tlumaczylo u ciebie problem z basem.  

Generalnie to będziemy odsłuchiwać: obie wersje purifi , athene, pre audioneta - ten z zestawu z AMP MAX, heisenbergi, aw 800 m, zrodlo Emm Labs DA2 V2, kolumy wilson benesh Resolution 3Zero + torus

Głośniki takie jak w moim profilu , praktycznie 8 ohm w całym paśmie , sporadycznie schodzą do 6. Purifi nie ma mocnego basu , testowałem go na różnych głośnikach . Ciekawy jestem jak wypadnie najnowsza wersja modułu , ci którzy testowali piszą, że ogólnie jest podobnie - przełomu ponoć nie ma. Napisz coś jak już zrobisz porównanie.

Edytowane przez Wojtek
W dniu 8.11.2024 o 00:51, Pseudodrummer napisał:

Daj sobie spokój z tym monacorem. Mam u siebie pascal t pro 2 ,nic specjalnego ,nudne ,sterylne ,suche i jazgotliwe granie ,nie ma życia w tym dźwięku. 

1 godzinę temu, LUKAS 84 napisał:

Daj sobie spokój z tym monacorem. Mam u siebie pascal t pro 2 ,nic specjalnego ,nudne ,sterylne ,suche i jazgotliwe granie ,nie ma życia w tym dźwięku. 

tylko pytałem.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 8.11.2024 o 17:03, Wojtek napisał:

Głośniki takie jak w moim profilu , praktycznie 8 ohm w całym paśmie , sporadycznie schodzą do 6. Purifi nie ma mocnego basu , testowałem go na różnych głośnikach . Ciekawy jestem jak wypadnie najnowsza wersja modułu , ci którzy testowali piszą, że ogólnie jest podobnie - przełomu ponoć nie ma. Napisz coś jak już zrobisz porównanie.

a wiec słuchaliśmy z wyłączonym torusem. Heisenbergi były podłączone bi wire, aw 800 m w trybie bi amp, purifi najpierw biwire a potem bi amp (1et400 tony wysokie, 1et9040 niskie). wnioski nas zadziwiły. osobiście spodziewałem się porażki z aw800m i może dojścia do poziomu Heisenberga, zresztą to nie powinno dziwić bo przecież porównujemy konstrukcje które różnią się co najmniej 15x cena. Niestety do wprawy recenzentów w opisywaniu brzmienia mi daleko ale spróbuje 🙂

Największym przegranym tego porównania jest aw 800m - bas bardzo obfity jednak ospały. w wielu moich testowych utworach (inflames, infant anihilator, lorna shore) ewidentnie się gubi a w delikatniejszym repertuarze (aes dana, carbon based lifeforms, yello) brakuje mu detali na górze.

Heisenbergi są  bardziej neutralne niż aw800m nie są ocieplone. moim zdaniem bas jest bardziej precyzyjny ale mniej obfity niz w electrocompaniet (który moim zdaniem ma ten zakres przerysowany) , są można powiedzieć "szybsze". pasmo jest bardziej rozciągnięte niż w aw800m i odnajdują się detale na gorze

Purifi w trybie biwire (sam 1et9040) bas o wiele szybszy niż aw800m, więcej detali na górze niż w wypadku heisenberga, jednak góra można powiedzieć w lekko szorstka stronę - moim zdaniem po prostu to wynika z szybkości modułu, ale może też być kwestią przedwzmacniacza ( audionet PRE G2),  po zmianie go na denafrips athene ewidentnie problem ustal jednak chyba delikatnie kosztem detali. 

Purifi w trybie bi amp (1et400 tony wysokie, 1et9040 niskie) bas jeszcze bardziej kontrolowany, nie gubi się w cięzkich sekcjach, poprawiła sie separacja zakresów - góra mniej szorstka i jakby lekko mniej detali nawet z pre audionet PRE G2, szkoda ze niestety nie mieliśmy 4 sztuk takich samych purifi. w tym zestawieniu słuchaliśmy już później do końca wieczoru bo stwierdziliśmy iż ewidentnie jest to dźwięk który nam najbardziej odpowiada.

Oczywiście wnioski przy zastosowaniu innego repertuaru niz metal czy elektronika mogą być inne. Zdaje sobie sprawę iż nie jest to do końca typowy repertuar. Nie jestem tez niestety redaktorem pisma audio by kwieciscie opisac wrazenia 😉

Koniec końców wniosek dla mnie jest taki iż do mojego systemu ... pozostaje poszukać nowych kolumn bo jednak do słuchania extremy jak np. lorna shore czy in flames  trzeba kolumny z większa ilością przetworników na basie - moje Avalon opus ceramique jednak ustępują wilson benesh Resolution 3Zero (tez w sumie nie ma się co dziwić bo to inna polka cenowa). Będę szukał  czegoś na accutonie / innej ceramice ewentualnie berylu z opcją na bi amping , trójdrożnego i z minimum 2 przetwornikami na basie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xsnailx napisał:

Będę szukał  czegoś na accutonie / innej ceramice ewentualnie berylu z opcją na bi amping , trójdrożnego i z minimum 2 przetwornikami na basie

Czy decyzję o zleceniu budowy customowyvh ZG już podjąłeś, czy jeszcze do końca nie jesteś pewny?

10 minut temu, TubeAudioMusic napisał:

Czy decyzję o zleceniu budowy customowyvh ZG już podjąłeś, czy jeszcze do końca nie jesteś pewny?

Jak na razie to nie. Jeszcze zona mi została do przekonania 😉

10 minut temu, xsnailx napisał:

Jeszcze zona mi została do przekonania

Starożytni Grecy powiedzieliby, że to dobrze. Czyli korzystnie. Dla Ciebie. Kobiety lubią wybierać. Wykorzystaj to w dobrej wierze. Nucie. Powodzenia. 

Jak właśnie testuje w domu Lampa LM845 Premium I klasa D na Bass. Powiem szczerze że nie ma tej szorstkości typowej dla Klasy D jest czar lampy z szybkim basem. Średnica super. Jako wzmacniacza D użyłem pożyczonego Fosi. I tak wrócę do samej lampy pewnie. Może basu mniej i bez takiego ataku, ale jakby troszkę bardziej poluzowany i mniej podkreślony. Wszystko zależy od repertuaru mino wszystko

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

41 minut temu, venom200 napisał:

Jak właśnie testuje w domu Lampa LM845 Premium I klasa D na Bass. Powiem szczerze że nie ma tej szorstkości typowej dla Klasy D jest czar lampy z szybkim basem. Średnica super. Jako wzmacniacza D użyłem pożyczonego Fosi. I tak wrócę do samej lampy pewnie. Może basu mniej i bez takiego ataku, ale jakby troszkę bardziej poluzowany i mniej podkreślony. Wszystko zależy od repertuaru mino wszystko

Czy dobrze zrozumiałem, że klasa D na bas, a lampa na resztę pasma? Jak podzieliłeś sygnał?

Jak ci przy takim podziale nie pasuje klasa D to kup coś odpowiednio wydajnego w klasie AB.

Nie ma powrotu do lampy na bas w porównaniu z tranzystorem.

Pozdrowienia

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Czy dobrze zrozumiałem, że klasa D na bas, a lampa na resztę pasma? Jak podzieliłeś sygnał?
Jak ci przy takim podziale nie pasuje klasa D to kup coś odpowiednio wydajnego w klasie AB.
Nie ma powrotu do lampy na bas w porównaniu z tranzystorem.
Pozdrowienia
Mam specjalne przejściówki który zamieniają Sygnał z High do poziomie RCA. Tranzystor cóż ja jednak lubię lampę za jej wokale i średnicę. Bas jak pisałem jest na.pewno inny ale testuje który bardziej mi się podoba.

10 godzin temu, xsnailx napisał:

Oczywiście wnioski przy zastosowaniu innego repertuaru niz metal czy elektronika mogą być inne. Zdaje sobie sprawę iż nie jest to do końca typowy repertuar.

Ukryta Zawartość

No i to jest chyba wyjaśnienie dlaczego tak wam wyszło w tym  porównaniu. Do ostrego metalu czy generalnie rocka to wystarczy moim zdaniem  jakiś estradowy piec i też będzie grało...Purifi ( chodzi o eval1) ma rzeczywiście rozdzielczą górę bez cyfrowego zabarwienia ale dobrze kontrolowany i nisko schodzący bas ? No way.  Wzmacniacze słabe w tym rejonie wydają się być szybkie - złudzenie  wynikające z braku dociążenia w najniższych rejestrach. 
Czy robiliście może bezpośrednie porównanie nowego modułu Purifi , ciągnącego całe pasmo z np, Heisenbergami na jakiś spokojniejszych kawałkach?

Ukryta Zawartość

56 minut temu, Wojtek napisał:

No i to jest chyba wyjaśnienie dlaczego tak wam wyszło w tym  porównaniu. Do ostrego metalu czy generalnie rocka to wystarczy moim zdaniem  jakiś estradowy piec i też będzie grało...Purifi ( chodzi o eval1) ma rzeczywiście rozdzielczą górę bez cyfrowego zabarwienia ale dobrze kontrolowany i nisko schodzący bas ? No way.  Wzmacniacze słabe w tym rejonie wydają się być szybkie - złudzenie  wynikające z braku dociążenia w najniższych rejestrach. 
Czy robiliście może bezpośrednie porównanie nowego modułu Purifi , ciągnącego całe pasmo z np, Heisenbergami na jakiś spokojniejszych kawałkach?

a ten brak basu w purifi to nie jest zasługa wysokiego df?

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

a ten brak basu w purifi to nie jest zasługa wysokiego df?

Wysoki  df oznacza najczęściej ,że wzmacniacz będzie lepiej kontrolował kolumny czyli, że min. bas będzie bardziej zwarty. mniej zwalisty ale  moim zdaniem nie jest to wyznacznik referencyjnego odtwarzania tego zakresu per se. Dlatego najlepiej jest przy takich porównaniach słuchać muzyki z klasycznych instrumentów  - można wtedy porównać czy np. kontrabas czy stopa perkusji , fortepian brzmią bliżej tego co uznajemy za dźwięk live. Jak porównywałem Pufrii  z Dionizettim to ten pierwszy moim zdaniem nie dociążał dołu, grał zbyt lekko i frywolnie. Nawet muzyka z prądem czyli np.  bass Jaco Pastoriusa na płycie Twins II nie miała odpowiedniej potęgi i dociążenia, kontrola w obu przypadkach była taka sama ale to co grał Purifi było bardziej plastikowe i sterylne, uciekała atmosfera tego koncertu gdzie bass Jaco gra główną rolę.  I jeszcze ważniejsza rzecz co również wyszło przy bezpośrednim porównaniu i co napisałem już  wcześniej: Purfifi był niezbyt dokładny w obrazowaniu sceny dźwiękowej , Dionizetti bardziej jednoznacznie pokazywał gdzie są poszczególni muzycy i jak grają, takie rzeczy bardzo dobrze słychać na płytach gdzie mamy kilkuosobowe składy jazzowe, np. płyta Tomasza Stańki "Balladyna"(ECM) .
Jak słucham AC/DC to oczywiście odkładam takie subtelności na bok i wtedy Pufifi jest OK.

• Pokaż nowe odpowiedzi