Skocz do zawartości
IGNORED

Nadeszła EVOlucja by 🇵🇱 FEZZ - najnowsza linia wzmacniaczy lampowych

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bluesboss napisał:

Szukam i szukam i same chińskie wytwory.

Szukałem kosiarki , tak samo chińska tandeta , tylko naklejka polska 😞

1 godzinę temu, bluesboss napisał:

Trzeba tylko sposobu

czasem wystarczy napis made in eu .

2 godziny temu, bluesboss napisał:

....Szukam wzmacniacza słuchawkowego do domku letniskowego bo tak myślę, że jak wywiozę tam rodzinę to może czasami sam też sam wpadnę i czegoś posłucham. Szukam i szukam i same chińskie wytwory. Nie kupuję chińskiego Hi-Fi!

To mówiłam ja bluesboss.

@bluesboss zobacz może coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Podczas poszukiwań znalazłem i te firmę - konstruktora.

O ile przy wzmacniaczach lampowych, które używam - słuchawkowym również - kwestia ich konstrukcji jest dla mnie nieco bliższa i mniej więcej wiem na co zwrócić uwagę i jakie mam pole manewru jeśli chodzi o wymianę lamp to jednak przy półprzewodnikach mam pewne poważne wątpliwości dotyczące zastosowania np. układu wzmacniacza TPA6120 firmy Texas Instruments. Zastanawiam się czy nie powinna to być raczej tranzystorowa końcówka w klasie A.

Rozmawiałem z konstruktorem Tanatosa i jest to rzeczywiście bardzo kontaktowy a przy tym rzeczowy człowiek. Nie będę podłączał żadnych dziwnych słuchawek, impedancja 32 - 250 Ohm.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

W dniu 13.05.2023 o 18:40, colcolcol napisał:
W dniu 3.03.2023 o 20:10, ampman napisał:

Ludzie zaczęli oszczędzać, bo nadeszły ciężkie czasy.

Mam zupełnie inne doświadczenia. Dla mnie, moich klientów i znajomych jest to czas wyjątkowej prosperity. 

Ja też mam pewne, może nie doświadczenia ale obserwacje. Kilku znajomych też twierdzi, że jest prosperity. Nie wspominają nic o tym, że żyją z tego, że robią w ***** swoich pracowników, swoich klientów i wszystkie możliwe instytucje typu fiskus, Zus, kreatywnie wyciągają kasę skąd się da , udając skrzywdzonych przez opresyjne państwo, wojnę i covida. Mam nadzieję, że nie o takiej prosperity piszesz.

Edytowane przez Seyv
Wulgaryzmy
W dniu 18.01.2023 o 22:29, ampman napisał:

Fezz preferuje (stosuje) toroidy, a to nie było używane w erze lampowej... sam sobie odpowiedz, czy jesteś cool, czy jesteś nabijany w butelkę.

Preferuje, bo przecież firma matka to Toroidy 😉 po co mieli wyważać otwarte drzwi, jeśli mają gotowe komponenty pod nosem. Co nie zmienia faktu słuszności Twojej wypowiedzi.

Nie znam innej firmy, która stosuje toroidy jako trafa głośnikowe, wiec albo wszyscy się myla i fezz to geniusze, albo 😉

w moim fezzie zasilające trafo pięknie burczalo 

3 godziny temu, krolewicz napisał:

Nie znam innej firmy, która stosuje toroidy jako trafa głośnikowe, wiec albo wszyscy się myla i fezz to geniusze, albo 😉

Słabo szukałeś.

Tutaj wzmacniacz za 33tyś z trafami Toroidy ( firma od FEZZ) jeśli się nie mylę.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o wzmacniacze w konfiguracji PP ,to transformatory głośnikowe toroidalne sprawdzają się b. dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kotok
54 minuty temu, kotok napisał:

Słabo szukałeś.  [...]

Dokładnie.

Tu:  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )     strona jednego z najbardziej znanych w Europie producentów transformatorów głośnikowych - w tym hi-endowych z najwyższej półki. Wszystkie to toroidy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez argus
1 godzinę temu, kotok napisał:

Słabo szukałeś.

Tutaj wzmacniacz za 33tyś z trafami Toroidy ( firma od FEZZ) jeśli się nie mylę.

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o wzmacniacze w konfiguracji PP ,to transformatory głośnikowe toroidalne sprawdzają się b. dobrze.

Nie napisałem ze nie ma, ale myśle ze nie jest nadużyciem stwierdzenie ze toroidy to mały procent całego rynku, zarówno low end (wszelkie chinczyki sa na el), w kondo tez nie ma toroidow 😉

zapewne jestem zgryźliwy bo mam takie sobie doświadczenie z fezzem i się uprzedziłem 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Miałem kiedyś u siebie Haiku na rdzeniach toroidalnych (wzmacniacz push pull). Choć chyba teraz już nie robią na toroidach.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy
6 godzin temu, ampman napisał:

co z tego wynikło? Trzeba było się go pozbyć w try miga:)?

Po naprawie wrócił do właściciela.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W dniu 18.05.2023 o 08:52, krolewicz napisał:

😉

w moim fezzie zasilające trafo pięknie burczalo 

No patrz bo akurat właśnie w tych wzmacniaczach jest cisza. 

• 1 miesiąc później...
W dniu 21.05.2023 o 11:16, trueman napisał:

No patrz bo akurat właśnie w tych wzmacniaczach jest cisza. 

Nie jest , można poczytać w wątkach o trafach od toroidów jak to z nimi jest.

I spytaj kogoś kto sprzedaje fezza ile zwrotów mieli , a ile sprzedali.

5 godzin temu, bolo_senor napisał:

I spytaj kogoś kto sprzedaje fezza ile zwrotów mieli , a ile sprzedali.

A ty wiesz?

No właśnie dużo kupują. Widać że jest tego w ogłoszeniach to sprzedaż musiała być duża? 

A dlaczego są w ogłoszeniach? Bo ludzie się poznali i chcą się ich pozbyć. Inaczej, skoro były by takie dobre, to  nie było by ich widać na rynku wtórnym w takich ilościach.

Edytowane przez ampman

Trochę uproszczenie. Te same argumenty można przykleić do chińskich wzmacniaczy, do Yaqinów,do kolumn Pylona itd. Na rynku wtórnym są wszystkie marki. W takiej dyskusji bardziej wolałbym usłyszeć konkrety, że w Lunach regularnie paliły się lampy mocy, że była cicha akcja serwisowa i tym podobne, a nie pitolenie.

20 godzin temu, Wito76 napisał:

Trochę uproszczenie. Te same argumenty można przykleić do chińskich wzmacniaczy, do Yaqinów,do kolumn Pylona itd. Na rynku wtórnym są wszystkie marki. W takiej dyskusji bardziej wolałbym usłyszeć konkrety, że w Lunach regularnie paliły się lampy mocy, że była cicha akcja serwisowa i tym podobne, a nie pitolenie.

No właśnie widzę tu bardziej niechęć do marki niż twarde fakty. 

5 godzin temu, trueman napisał:

Chmm , byłem kilka razy u nich i powiem szczerze jak zobaczyłem jak to składają , to żadne twarde fakty mojej antypatii nie zmienią. Teraz jak płytki z chin sprowadzają to jakoś to wygląda w środku , ale nie czarujmy się cena nie jest adekwatna do brzmienia jakie sobą fezz reprezentuje. To typowa zarobkowa produkcja , nie ma tam miejsca na przebłyski geniuszu , dążenie do muzycznej nirvany , ani nowatorskiego podejścia do tematu - trafa robili już wcześniej. Zrobić - sprzedać - zarobić , ani to piękne , ani tanie. Za podobną cenę w europie można kupić bardziej renomowany wzmacniacz , a szukając niezobowiązującego grania większość kupi chińczyka , dlatego sprzedają tam gdzie za napis "wyprodukowane w europie" słono się płaci.

Edytowane przez bolo_senor

To te nowe modele mają elektronikę z Chin? - sorry, smartfon głupio podpowiedział i bez sensu poprzedni wpis wyszedł.

Ja osobiście nic nie mam do elektroniki z Chin. Każdy z nas coś tam ma, coś tam rozkręcał, oglądał i jakość wykonania jest naprawdę na wysokim poziomie. Żadnych lutów-glutów, partyzantki niczym na warsztatach w technikum.

12 godzin temu, trueman napisał:

Każdy ma chyba jakąś markę - wroga, hehe. Ja np. nie lubię jakoś, nie wiem dlaczego, pewnej marki produkującej fioletowe kabelki. Może dlatego, że drażnią mnie te audiofilskie opisy, mnóstwo och ach recenzji a produkt mocno przeciętny.

Każdy ma prawo do swojego zdania 😄 miałem fezz audio silver Luna bardzo przyjemne granie. Akurat ani nie jestem zwolennikiem ani przeciwnikiem marki. 

W dniu 20.07.2023 o 19:15, ampman napisał:

Czyli ani to brzmi jak lampa ani tranzystor - neutral. I wszystko w temacie.

No tak na ludzki po co komu lampa , co nie gra jak lampa , ani nawet jak dobry tranzystor , a do tego jeszcze nie wygląda 🤣Jedyne co przypomina , że używamy lampę to rachunki za prąd i lampy.

• Pokaż nowe odpowiedzi