Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski, zakłócenia z PC

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, przmor napisał:

Izolator jeśli likwiduje zakłócenia leczy skutek a nie przyczynę. Przyczyna jest w komputerze i gdyby ją usunąć nie byłby potrzebny izolator.

Prościej mi było kupić izolator niż grzebać w kompie. Zasilacz do markowego sprzętu nawet używany kosztuje ze 200 złotych a jak to nie on to płyta kolejne, a jak nie ona to hmm. Dziękuję, postoję, kupiłem kostkę na USB...

24 minuty temu, lukasz752 napisał:

@przmor Daj spokój. 20 osób napisało autorowi tematu kilka sensownych pomysłów co może być problemem. Praktycznie nikomu nie odpisał, nie wiadomo czy w ogóle coś z tego sprawdził.

Izolator galwaniczny oczywiście pomoże. Moim zdaniem jednak jest to strzelanie granatnikiem do muchy i jest to nie warte wydanych pieniędzy.

Przepraszam bardzo ale praktycznie do każdej sugestii się ustosunkowałem, chyba niezbyt uważnie prześledziłeś temat. Niestety póki co żadna porada nie rozwiązała mojego problemu. Za każde propozycje i zaangażowanie w temat bardzo dziękuję. Jutro prawdopodobnie dostarczony zostanie izolator i zobaczymy jak sobie poradzi. 

Edytowane przez Fajfoll

Płytę główną masz na gwarancji? Pisałem już, że h mnie zaczęły się zakłócenia a po kilku miesiącach komputer zaczął uruchamiać się dopiero za którymś razem aż w końcu w ogóle nie dał się uruchomić.

8 minutes ago, przmor said:

Płytę główną masz na gwarancji? Pisałem już, że h mnie zaczęły się zakłócenia a po kilku miesiącach komputer zaczął uruchamiać się dopiero za którymś razem aż w końcu w ogóle nie dał się uruchomić.

Piszczenie cewek nie uprawnia do zwrotu ani wymiany w ramach gwarancji. Żaden sklep Ci tego nie przyjmie po okresie 14 dni od zakupu. Nie pisz mu bzdur

16 minut temu, przmor napisał:

Mam na gwarancji wszystkie podzespoły. Gwarancja być może objęłaby fizyczne piszczenie cewek np. karty graficznej. Z tym, że u mnie to piszczenie jest słyszalne tylko z głośników natomiast fizycznie jak przyłożę ucho do podzespołów to nic nie słychać.

Bo to nie cewki piszczą tylko prawdopodobnie sekcja zasilania płyty głównej generuje zaklocenia. Na Twoim miejscu skorzystałbym z gwarancji bo zakłócenia o których piszesz to nie jest normalne zjawisko.

11 godzin temu, Piopio napisał:

Ale izolacja galwaniczna polepsza brzmienie. Dlatego warto ją stosować. To jest rozwiązanie najlepsze i ostateczne.

Nie przesadzaj ze stawianiem  tak fundamentalnych kwestii na tak wątpliwych przesłankach - ktoś uwierzy Tobie a pretensje do całego Forum będą. Wpływ na brzmienie jest tak mały, że większość go nawet nie usłyszy... o ile wogóle jest, więc poprawę brzmienia sieciówką można sobie całkowicie odpuscić, wszak w kolumnach i wzmacniaczach możliwosci są nieograniczone. A jeśli ktoś ma zakłócenia to jak najbardziej.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jest to ewidentny przykład pętli mas. Zasadniczo likwiduje się to połączeniami symetrycznymi. Jeżeli ten izolator USB rzeczywiście izoluje, to jest duże prawdopodobieństwo, że problem zniknie. 

nagrywamy.com

Gość Kw202

(Konto usunięte)
W dniu 13.01.2023 o 15:16, Piopio napisał:

Korzystając z PC ZAWSZE powinno się używać izolacji galwanicznej USB. Brzmienie będzie lepsze i bez zakłóceń. 

U mnie się jakoś nie sprawdziła.... 

Godzinę temu, Kw202 napisał:

U mnie się jakoś nie sprawdziła.... 

Zależy od systemu 😜W systemie mało rozdzielczym nie będzie słychać wpływu. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

50 minut temu, przemak napisał:

...jest duże prawdopodobieństwo, że problem zniknie. 

Pewności nie ma.

50 minut temu, przemak napisał:

Jeżeli ten izolator USB rzeczywiście izoluje...

Jest między nami taki, co słyszy, że izoluje choć producent twierdzi, że nie.

51 minut temu, przemak napisał:

Jest to ewidentny przykład pętli mas.

Ja buczenie i inne problemy pomiędzy wzmacniaczem i subem wyeliminowałem łącząc ich obudowy kabelkiem: jak to działa, dlaczego i czy jest to bezpieczne? Nie wiem.

Korzystając z PC ZAWSZE powinno się używać izolacji galwanicznej USB. Brzmienie będzie lepsze i bez zakłóceń. 

Masz na myśli "brzmienie będzie lepsze bo bez zakłóceń", czy coś więcej?
56 minut temu, msankowski napisał:

Bez szumów zasilania. Nie tylko słyszalnych zakłóceń. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale chwila było powiedziane że wraz ze spadkiem wydajności problem się nasila tak?

To by nie występowało gdyby problem był z obwodem zasilania - chyba.

Jak postawisz czysto system i tylko to co konieczne do muzyki to też tak jest?

Bo u mnie wtedy tak nie było. Tylko z biegiem czasu aż winda się zaśmiecała

Gość Kw202

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Piopio napisał:

Zależy od systemu 😜W systemie mało rozdzielczym nie będzie słychać wpływu. 

Mam odpowiednio rozdzielczy 😉 

U mnie winą jest laptop a właściwie to sterowniki. 

Tylko wtedy jeszcze o tym nie wiedziałem i myślałem że muszę kupić nowy laptop. 

A ty co drugie zdanie izolacja galwaniczna,izolacja galwaniczna i izolacja galwaniczna. 

Wryło mi się to w czerep tak mocno że nawet pamiętałem co to za model 😂

Bez szumów zasilania. Nie tylko słyszalnych zakłóceń. 
A te szumy zasilania są słyszalne czy nie? Skąd wiesz o ich istnieniu lub braku?
W dniu 14.01.2023 o 17:30, kwasior21 napisał:

No dobra panowie i panie. To teraz moje pytanie. Ifi zen dac v2 ciągnie u mnie aktualnie prund z usb 3.0. Nie mam do niego dodatkowego zasilania w postaci ipower. Czy po zastosowaniu tego  izolatora topping szumy i zakłócenia znikną całkowicie ? Nie będę tutaj ściemniał ze nie ma zakłóceń bo są i to duze czasami. 

Źródłem jest MacBook Air. 

Przede wszystkim zasil go z zewnątrz nawet ładowarką telefoniczną - (o ile to 5V). Dodatkowe zasilanie odcina zasilanie idące z PC - źródło największego syfu.

W dniu 15.01.2023 o 22:44, Fajfoll napisał:

Po dłuższym zagłębieniu się w problem wydaje mi się, że problemem może być tzw. coil whine dedykowanej karty graficznej.

A masz w ogóle instalacje z uziemieniem czy zerowaniem? Sprawdź też gdzie do zasilacza wchodzi faza - czasem jej odwrócenie - np w listwie typu Schuko może coś pomóc/zepsuć. Komputer powinien być wpięty do instalacji z uziemieniem. U mnie 3070 nie generuje najmniejszych pisków - czy w obudowie czy w gnieździe słuchawkowym, czy przy wpiętym toppingu E30.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Przede wszystkim zasil go z zewnątrz nawet ładowarką telefoniczną - (o ile to 5V). Dodatkowe zasilanie odcina zasilanie idące z PC - źródło największego syfu.

A masz w ogóle instalacje z uziemieniem czy zerowaniem? Sprawdź też gdzie do zasilacza wchodzi faza - czasem jej odwrócenie - np w listwie typu Schuko może coś pomóc/zepsuć. Komputer powinien być wpięty do instalacji z uziemieniem. U mnie 3070 nie generuje najmniejszych pisków - czy w obudowie czy w gnieździe słuchawkowym, czy przy wpiętym toppingu E30.

O widzisz dobrodzieju. Słowo klucz „odcina”. Jak będzie chwila protestujemy. 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A masz w ogóle instalacje z uziemieniem czy zerowaniem?

zerowanie to potocznie mówiąc uziemienie elementu z którym możesz mieć kontakt np obudowy lampy.

Zerowanie w systemie TN i tak wymaga uziemienia więc jakich czarów byś nie wymyślił i tak masz obwód ochronny.

3 godziny temu, msankowski napisał:

A te szumy zasilania są słyszalne czy nie? Skąd wiesz o ich istnieniu lub braku?

Nie chodzi o szumy zasilania a wpływ całej elektroniki, pętla masy, różnica potencjałów mas, sprzężenie indukcyjne (tzw pętle) oraz znane z kabli indukowanie prądów zakłóceniowych

w bardzo starych komputerach i np głośnikach mogłeś usłyszeć pracę nośników magnetycznych, ale to naprawdę była poprzednia era.

Większość nie jest słyszalna, tzn jak już wyłapiesz że DAC gubi ramki to jest naprawdę źle.

W dniu 14.01.2023 o 22:30, Prewwit napisał:

To co dane i zasilanie lecą tymi samymi pinami USB?

w kablu może zachodzić indukcja, USB nie ma przeplotu.

22 godziny temu, Piopio napisał:

Ale izolacja galwaniczna polepsza brzmienie. Dlatego warto ją stosować. To jest rozwiązanie najlepsze i ostateczne.

Jak masz syf i gówniany DAC, to owszem polepsza... pamiętaj że przed DAC'iem masz konwerter i tryliony sposób na separacje zarówno sygnałów, zasilania jak i samej komunikacji konwerter <-> DAC.

separacja galwaniczna to relikt przeszłości, nawet telefony mają lepsze zastosowania (czytaj wodoszczelność przy USB 3.0+)

Edytowane przez fetek
13 minut temu, fetek napisał:

separacja galwaniczna to relikt przeszłości,

Serio ?

To najlepsze rozwiązanie jakie może być. Dlatego jest parę firm co ją stosują:

Denon, Meitner, Chord, AUDIA, exaSound, Wyred4sound, Grace Design, Emmlabs, Schiit, iFi, SPEC, Moon (260D)

W dniu 12.01.2023 o 21:40, Fajfoll napisał:

Witam,

płyta główna, zasilacz nie koniecznie wadliwy komponent, może błąd przy montażu. Wybebesz, poskładaj na nowo, daj podkładki pod zespół dystansowy, ładnie poukładaj kable itd.

Wygrzej porządnie kompa (gpu też), najlepiej monitorując napięcia, sprawdź czy na pewno masz "uziemienie", weź prąd z innego pokoju itd.

4 minuty temu, Piopio napisał:

To najlepsze

najtańsze działające

ale oczywiście że stosują, mają nawet klocki na USB3.0 i cenę z kosmosu a zasilanie dalej biorą z USB...

Edytowane przez fetek
20 minut temu, fetek napisał:

zerowanie to potocznie mówiąc uziemienie elementu z którym możesz mieć kontakt np obudowy lampy.

Zerowanie w systemie TN i tak wymaga uziemienia więc jakich czarów byś nie wymyślił i tak masz obwód ochronny.

Masz albo uziemienie, albo zerowanie, albo nie masz nic bo Ci elektryk bolca nie podpiął. Każda z tych sytuacji ma znaczenie dla zakłóceń, podobnie jak to gdzie wchodzi faza a gdzie zero. Podstawy, ale widać że nie takie oczywiste . 

Edytowane przez marcinmarcin

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Masz albo uziemienie, albo zerowanie, albo nie nasz nic bo Ci elektryk bolca nie podpiął. Każda z tych sytuacji ma znaczenie dla zakłóceń, podobnie jak to gdzue wchodzi faza a gdzie zero. Podstawy, ale widać za trudne. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pierwsze lepsze linki z google

Cytat

Zerowanie polega na podłączeniu części przewodzących, z którymi człowiek może mieć kontakt (np. metalowej obudowy urządzenia) z przewodem ochronnym (PE) lub przewodem ochronno-neutralnym (PEN).

Cytat

Przewód ochronny to przewód w instalacji elektrycznej, który nie jest obciążony prądami roboczymi. Łączy on jednocześnie wszystkie inne elementy przewodzące z uziemionym punktem układu sieci. W ten sposób przewód ochronny zmniejsza ryzyko porażenia elektrycznego, np. podczas awarii.

BTW: jak już tak szczekasz o zbyt trudnych podstawach to nie ma czegoś takiego jak "zero"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
3 minuty temu, fetek napisał:

Ukryta Zawartość

no właśnie za trudne... bolca od bednarki nie odróżniasz.

Tu masz napisane to co napisałem wyżej - plus dochodzi opcja że nie ma ani uziemienia ani zerowania jak w sporej części starszych mieszkań. 

Ukryta Zawartość

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tu masz napisane to co napisałem wyżej - plus dochodzi opcja że nie ma ani uziemienia ani zerowania jak w sporej części starszych mieszkań. 

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A masz w ogóle instalacje z uziemieniem czy zerowaniem?

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Masz albo uziemienie, albo zerowanie

Łopatologicznie...

zerowanie -> zerowania gniazda (Twój bolec)

Bolec możemy podłączyć:
- pod N (Twoje zero) w przypadku braku uziemienia (stare mieszkania)
- pod PE w przypadku uziemienia

Tu nie ma żadnego albo każdy termin odznacza zupełnie inną funkcje/element instalacji elektrycznej.

W odniesieniu do tematu podpięcie pod N nie rozwiązuje problemu

Edytowane przez fetek

Podpiąłem izolator galwaniczny USB Topping HS01 pod tylne wejście USB, do izolatora dac Topping d10s i szumów/zniekształceń nie ma. Dziękuję bardzo @Piopio oraz wszystkim osobom udzielającym się w temacie za wszelkie sugestie i wsparcie, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szerokim odzewem. Jeszcze raz dziękuję!

13 minut temu, Fajfoll napisał:

Podpiąłem izolator galwaniczny USB Topping HS01 pod tylne wejście USB, do izolatora dac Topping d10s i szumów/zniekształceń nie ma. Dziękuję bardzo @Piopio oraz wszystkim osobom udzielającym się w temacie za wszelkie sugestie i wsparcie, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szerokim odzewem. Jeszcze raz dziękuję!

Cieszę się, że pomogłem, Miłego słuchania (już bez nerwów) !

Mam nadzieję, że koledzy którzy się śmiali i wątpili wezmą sobie tą lekcję do serca 😉 

Edytowane przez Piopio

6 godzin temu, msankowski napisał:

Jak nie słyszysz na swoim systemie galwanów, to nie usłyszysz różnicy gdy już nie będzie galwanów - proste!

Godzinę temu, Piopio napisał:

Mam nadzieję, że koledzy którzy się śmiali i wątpili wezmą sobie tą lekcję do serca 😉 

Nikt się z tego nie śmiał, nikt nie zanegował a każdy potwierdził że zadziała. Problem w tym że to nie rozwiązało problemu a jedynie go zamaskowało, jeśli taka opcja i 300 zł mniej wystarcza to luzik.

49 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak nie słyszysz na swoim systemie galwanów, to nie usłyszysz różnicy gdy już nie będzie galwanów - proste!

Osobiście nie zauważyłem żadnych różnic, może dlatego że nie miałem żadnych problemów a wszystkie moje konwertery mają własne filtry i bardzo dobre zasilanie. 

Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi