Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca po taniości ale dobrej jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, ASURA napisał:

Zdziwił byś się ale z charakterystyki te zwłoczne potrafią zadziałać szybciej niż szybkie. Cała różnica jest tego typu że zwłoczne potrafią długo wytrzymywać obciążone prądem znamionowym 

Jeśli to prawda to mnie pocieszyłeś.

Mnie cały czas zastanawia jak to się stało, że przewód fazowy został dotknięty do grzejnika. Może napisz ku przestrodze?

Godzinę temu, przmor napisał:

Mnie cały czas zastanawia jak to się stało, że przewód fazowy został dotknięty do grzejnika. Może napisz ku przestrodze?

No ciekawe pytanie, a rzecz bardzo prosta, córka ma dwa domowe szczurki, z których jeden podgryzł izolację od lampki nocnej i "manewrując" w nocy tą lampką dotknęła fazą spodu kaloryfera.

Więc przestroga taka, że jak hodujecie gryzonie to kontrolujcie stan izolacji przewodów w domu 🙂 

no i dbajcie o dobre zabezpieczenia np. listwy 🙂  

5 godzin temu, ASURA napisał:

Zdziwił byś się ale z charakterystyki te zwłoczne potrafią zadziałać szybciej niż szybkie. Cała różnica jest tego typu że zwłoczne potrafią długo wytrzymywać obciążone prądem znamionowym 

Nie dziwię się wiem,że tak jest w określonych warunkach, kiedyś o tym wrzucałem gdzieś na forum artykulik 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

4 godziny temu, paww napisał:

No ciekawe pytanie, a rzecz bardzo prosta, córka ma dwa domowe szczurki, z których jeden podgryzł izolację od lampki nocnej i "manewrując" w nocy tą lampką dotknęła fazą spodu kaloryfera.

Więc przestroga taka, że jak hodujecie gryzonie to kontrolujcie stan izolacji przewodów w domu 🙂 

no i dbajcie o dobre zabezpieczenia np. listwy 🙂  

Znaczy przypalonego szczurka jeszcze na drucie nie było?

Przestroga dla córki , jak lubi swoje zwierzątka to niech je bez nadzoru wzrokowego nie puszcza bo … ⚰️

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Nie dziwię się wiem,że tak jest w określonych warunkach, kiedyś o tym wrzucałem gdzieś na forum artykulik 😉

A ja linki do charakterystyk technicznych

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

18 hours ago, ASURA said:

A ja linki do charakterystyk technicznych

Co takiego?

Ty wiesz jak coś takiego wygląda?

Używam od wielu lat listwy Belkin, już chyba nie jest dostępna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale pewnie te nowe są równie skuteczne - tu jakaś promka chyba: 

Ukryta Zawartość

Myślę, że to nie gorszy sprzęt niż te niemieckie polecane wcześniej. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak ktoś potrzebuje wyjścia USB (18W) do ładowania/zasilania, to polecam Acar S6 USB A+C

Ukryta Zawartość

Ewentualnie jak komuś zależy na dodatkowej filtracji to z Brennensthul

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
W dniu 30.12.2023 o 14:38, Tokina napisał:

Jest takie powiedzenie " śmieje się jak głupi do sera".

Nie znam. To mnie nie śmieszy. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 26.12.2023 o 00:31, paww napisał:

W związku z tym mam zapytanie do znawców: Czy jest możliwe, że średnie i wysokie tony stały się jakby bardziej czytelne, nie że się coś zmieniło w jakiś tam wyraźny sposób, tylko jest ten sam dźwięk ale jakby minimalnie czystszy? Czy to tylko autosugestia?

Potwierdzam.Przy cichym sluchaniu,na srebrnych przewodach gore mialem przygaszona,teraz jest jej wiecej i dzwiek jest czytelniejszy.

• 2 miesiące później...

No, dobra. Pytanie do kablosceptyków.

Kupić listwę brunnenstahl za 50-80zł, czy może listwę brunnenstahl za 300, czy dopłacić kilka złotych i zakupić Taga Harmony pf-500?

Czym się różnią te Brunnestahle za 50, od tych za 300?

Edytowane przez TAtomicus
54 minuty temu, TAtomicus napisał:

No, dobra. Pytanie do kablosceptyków.

Kupić listwę brunnenstahl za 50-80zł, czy może listwę brunnenstahl za 300, czy dopłacić kilka złotych i zakupić Taga Harmony pf-500?

Taga 500 ma tylko dwa gniazda direct i 3 filtrowane. Z moich doświadczeń wynika, że nie powinno się podłączać komponentów audio do gniazd filtrowanych, bo może to kastrować brzmienie, obcinać dynamikę. A już na pewno nie podłączać do nich wzmacniaczy. Sam mam od pewnego czasu listwę pozbawioną filtra, włącznika i bezpiecznika. Wszystkie te elementy mogą degradować dźwięk. 

Dołóż i kup Wireworld Matrix 2.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 godziny temu, TAtomicus napisał:

Filtracja i iloscia gniazd.

Ukryta Zawartość

Listwa zasilająca po taniości ale dobrej jakości.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, TAtomicus napisał:

No właśnie o tym myślałam. A czym różnią się premium-line, od solid-line i premium-alu?

Wiem, że Brennenstuhl Premium Protect Line ma filtr plus zabezpieczenia, podejrzewam, że reszta to nieco uboższe wersje. Do audio polecam jednak Taga Harmony. Mam jedną i drugą listwę i porównywałem brzmienie.

Godzinę temu, TAtomicus napisał:

No, ale kolega to chyba z frakcji kablofilów, a nie kablosceptyków?

Bliżej kablosceptyków, ale są pewne granice, gdzie dobre połączenie czy filtracja dużo daje.

Cześć, mam prośbę o małą poradę, która z poniższych listw będzie lepsza, czy w tym przedziale nie ma to znaczenia ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie Taga. Ma na pokładzie filtr, co prawda nie jakiś wysokich lotów, tłumienność około 10dB ale zawsze. Acar to zwykły przedłużacz.

7 godzin temu, Wito76 napisał:

Zdecydowanie Taga. Ma na pokładzie filtr, co prawda nie jakiś wysokich lotów, tłumienność około 10dB ale zawsze. Acar to zwykły przedłużacz.

Pytanie do czego ma być lepsze. Bo jeśli do muzyki – to przyjmując teorię, że najlepiej wzmacniacz wpinać bezpośrednio w gniazdko, a jeśli przez listwę to przez gniazda bez filtrów to te filtry w TAGA... niekoniecznie są lepsze.

Nie mając żadnej wiedzy do czego ma służyć poleciłbyś przedłużacz? Owszem, jest opinia pewnej grupy osób, że filtrację raczej do źródła czy daca dajemy, ale moje prywatne zdanie jest takie, że wolę wzmacniacz pod listwę z filtrem. Lepiej mi się podoba i co wtedy?

A co gdy producent LPSa zaleca, by zewnetrznego filtra nie uzywac?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Miałem Tagę 600 i mogę powiedzieć, że w tych pieniądzach to jest dobry strzał. Finalnie audio podpinałem tylko do niefiltrowanych, bo tak mi grało z większą otwartością i dynamiką ale kto co lubi, trzeba sprawdzić. Ostatecznie sprzedałem i przesiadłem się na Solid Core Audio Purist ale wcześniej Taga wygrała z Isotekiem Polaris i listwami niefiltrowanymi klasy przemysłowej ZPAS. 

W dniu 16.03.2024 o 03:52, staropolanka2000 napisał:

Sam mam od pewnego czasu listwę pozbawioną filtra, włącznika i bezpiecznika.

Może warto usunąc włącznik,filtry(jeśli są) a zwłaszcza  bezpiecznik ze wzmacniacza?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A co gdy producent LPSa zaleca, by zewnetrznego filtra nie uzywac?
To pewnie bym spróbował takiego wariantu i posłuchał co mi się bardziej podoba. Bywa że zasilacz już ma wbudowaną filtrację i pewnie chodzi o ryzyko jakiegoś niepożądanego rezonansu.

Bezpieczniki w sprzęcie również wpływają na dźwięk, nie jest to żadne odkrycie ani tajemnica. Niektórzy usuwają bezpiecznik i montują drucik z dobrej klasy przewodu i może to mieć sens. Oczywiście godząc się na pewne ryzyka związane ze spaleniem sprzętu w razie przepięcia.

Rozumiem, że to ironia, ale przez te elementy przepływa prąd i mają one wpływ na brzmienie. Najlepsze listwy zasilające nie posiadają żadnych pstryczków, lampek i bezpieczników. Z resztą taki bezpiecznik nic nie pomoże jak piorun walnie w okolicy, jedynie wypięcie kabla z gniazdka ratuje.

Edytowane przez staropolanka2000

Ja tam nie słyszę bezpiecznika, ale usunąłem tak dla higieny psychicznej ten stockowy, zwykły szklany. W zamian dałem taki z napisem hifi, chyba ten z linku, ale już nie pamiętam. Jakieś zmiany? Tak jak we wstępie, nie słyszę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Z resztą taki bezpiecznik nic nie pomoże jak piorun walnie w okolicy, jedynie wypięcie kabla z gniazdka ratuje.

No ale nie wiemy,kiedy może się to stać,więc jak w takim wypadku zabezpieczyć sprzęt?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

No ale nie wiemy,kiedy może się to stać,więc jak w takim wypadku zabezpieczyć sprzęt?

Ja Ciebie nie namawiam do niczego. Sam mam listwę wyprutą , zostały tylko oryginalne gniazda i okablowanie. Jak się obawiasz, to podłącz do takiej z bezpiecznikiem. Niektórzy wszystko bezpośrednio do ściany podłączają i jakoś żyją. 😉

43 minuty temu, Wito76 napisał:

Ja tam nie słyszę bezpiecznika, ale usunąłem tak dla higieny psychicznej ten stockowy, zwykły szklany. W zamian dałem taki z napisem hifi, chyba ten z linku, ale już nie pamiętam. Jakieś zmiany? Tak jak we wstępie, nie słyszę.

Ukryta Zawartość

Ja natomiast testowałem czerwonego Aucharma i wpływał ewidentnie. Ewidentnie psuł. Balans przesunął się w górę i dźwięk zrobił się sztuczny, nienaturalny.

Ukryta Zawartość

On 3/16/2024 at 10:17 PM, paww said:

Wiem, że Brennenstuhl Premium Protect Line ma filtr plus zabezpieczenia, podejrzewam, że reszta to nieco uboższe wersje. Do audio polecam jednak Taga Harmony. Mam jedną i drugą listwę i porównywałem brzmienie.

No tak. Ale Taga Harmony, to cenowo jak Tomanek.

No i inni mówią, żeby i tak podłączać to gniazdek niefiltrowanych.

Edytowane przez TAtomicus
  • Pokaż nowe odpowiedzi