Skocz do zawartości
IGNORED

TV z matrycą IPS w 2023 roku / Jaki jest wybór?

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Ajothe napisał:

Może micro led ma dopiero sens, reszta przy oledach to szrot. 

Micro led to już chyba koniec poszukiwań. Jak ta technologia za kilka lat potanieje to już chyba nie ma sensu iść dalej. To musi kiedyś mieć swój koniec.

Przesadzasz. I to grubo,

25 minut temu, Krzychu72 napisał:

Micro led to już chyba koniec poszukiwań.

Niekoniecznie. Już próbowano wyświetlanie obrazu za pomocą laserów. Czytałem, że myśli się o powrocie do tych pomysłów.

Godzinę temu, Bobcat napisał:
4 godziny temu, Krzychu72 napisał:

Jak w TV MiniLED stoją produkty HISENSE ? 

Oni mają technologię ULED. W tego co mówią z CES 2023 rewelacja. 

Hisense ULED to żaden przełom tylko nic innego jak normalny MiniLED z kropką kwantową. Tak samo jak seria QNED90 od LG albo QLED QN91 od Samsunga itd.

Modele serii U6 to średniaki z przeciętną jasnością 500 nit i strefami wygaszania w ilości 32. Oczko wyżej seria U7 z jasnością ok. 900 nit i 90-cioma strefami wygaszania.

Najlepsza seria U8 to jasność ok. 1500 nit i 500 stref wygaszania - poziom obecnie sprzedawanych Samsungów QN91 lub QN95, osiągnięty zresztą już w 2021 roku serią QN90.

Z tego co wyczytałem są na matrycach VA.

8 minut temu, Bobcat napisał:

Już próbowano wyświetlanie obrazu za pomocą laserów. Czytałem, że myśli się o powrocie do tych pomysłów.

Są dostępne laserowe Hisense - 100 lub 120 cali:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, konradskala napisał:

Hisense ULED to żaden przełom tylko nic innego jak normalny MiniLED z kropką kwantową.

A nie jest to przypadkiem podwójna warstwa LCD?

1 minutę temu, Bobcat napisał:

A nie jest to przypadkiem podwójna warstwa LCD?

"Podwójny" był na pewno U9DG z 2020 roku i osiągnął niespotykanie wysoki jak na LED natywny kontrast 25000:1 i świetną czerń oraz... bardzo duże smużenie i koszmarny ghosting.

Zainteresowała mnie firma HISENSE (ta od laserowego wyświetlania). Przeniosłem się do listy w już wcześniej podanym linku:

Ukryta Zawartość

I to jest jakieś zwariowanie - albo ta lista podaje przypadkowe dane albo u producenta (-ów) brakuje jakiejkolwiek konsekwencji. Dla przykładu HISENSE w 2021 roku... W poziomie (czyli też w jednej serii telewizorów) mamy na przemian: IPS / VA / IPS / VA / IPS / VA. Na dowód:

2039016588_IPSvsVA.thumb.jpg.7273b02a40e5e4b3b530db9d61facfea.jpg

Dla mnie jest jasne, że solidnego kryterium wyboru nie ma żadnego - jak się trafi, tak się ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem
Godzinę temu, Wuelem napisał:

Zainteresowała mnie firma HISENSE (ta od laserowego wyświetlania). Przeniosłem się do listy w już wcześniej podanym linku:

Ukryta Zawartość

I to jest jakieś zwariowanie - albo ta lista podaje przypadkowe dane albo u producenta (-ów) brakuje jakiejkolwiek konsekwencji. Dla przykładu HISENSE w 2021 roku... W poziomie (czyli też w jednej serii telewizorów) mamy na przemian: IPS / VA / IPS / VA / IPS / VA. Na dowód:

2039016588_IPSvsVA.thumb.jpg.7273b02a40e5e4b3b530db9d61facfea.jpg

Dla mnie jest jasne, że solidnego kryterium wyboru nie ma żadnego - jak się trafi, tak się ma.

Podstawowy problem jest taki, że na różne rynki (Europa, Azja, Ameryka) wypuszczane są te same telewizory, ale z innym typem matrycy. Musiałbyś sobie upatrzyć 2-3 modele i dokładnie sprawdzić jakie tam są matryce.

Powyższa strona jest dobra całkiem dobra, ale jedno pytanie - czy uwzględnia rejon sprzedaży?

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Rok temu kupiłem Tacie za 3600 Hisense na VA 65" z quantum dots, całkiem przyzwoicie to gra. 

Najwyższa seria Hisense H8U parametrami, technologią, wyposażeniem czy w końcu zbliżoną jakością obrazu jest bezpośrednim konkurentem np. najlepszych Samsungów QN91 czy QN95. Głównym atutem jest sporo niższa cena, natomiast nie wiem jak wygląda sprawa softu, łatwości obsługi menu itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 hours ago, konradskala said:

Są dostępne laserowe Hisense - 100 lub 120 cali:

Laserowe źródło swiatła dla krótkoogniskowego projektora w technologii DLP, a wyswietlanie obrazu za pomocą wiązki lasera to dwie zupełnie ROŻNE technologie, ktore wspólne mają jedynie słowo LASER w nazwie, bo to zawsze kojarzy się z nowoczesnością i innowacją. Wspomniany "telewizor" to zwykły projektor, w dodatku o baaardzo kiepskich parametrach 😂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

19 godzin temu, Bobcat napisał:

Niekoniecznie. Już próbowano wyświetlanie obrazu za pomocą laserów. Czytałem, że myśli się o powrocie do tych pomysłów.

Chodziło mi o "tradycyjne" telewizory,  obraz z "telewizorów" laserowych to chyba bardziej w kategorii projektor. Jak dobrze pójdzie to będę miał w przyszłym tygodniu pożyczony od kolegi projektor ultrakrótkiego rzutu. Nie Hisense ale będę miał już rozeznanie w tym temacie. Ktoś może porównywał np Telewizor Hisense z najwyższej półki z takim "telewizorem laserowym" ?

52 minutes ago, konradskala said:

A to już robi robotę 🙂

Zalezy do czego porównujesz 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 19.01.2023 o 00:20, Bobcat napisał:

Dlaczego w studiach są monitory? O czymś to świadczy. 

Dodatkowy subwoofer zapewni Ci dół nieosiągalny w podłogowówkach.

IMO świadczy to o ograniczeniach w budżecie i ograniczeniach w metrażu. Powiedz w Abbey, że im brakuje dołu.

Pół roku temu kupiłem KD-65X85J, który podobno ma VA i szczerze czerń na takim samym albo słabszym poziomie niż stary Sony 55W805Bv (także z VA). Ogólnie jestem rozczarowany czernią, naiwnie myślałem że po 7 latach (taka jest różnica między tymi dwoma TV) będzie jakiś minimalny postęp. Sam TV spoko, równomierne podświetlenie, prosty design, system też działa płynnie ale jest to wybór dla przeciętnego odbiorcy nie kinomana.

Jeżeli zakup nowego mieszkania/domu pójdzie z godnie z planem to prawdopodobnie będzie to ostatni "duży" tv jaki kupiłem i raczej nie będzie go w nowym salonie.

Wg mnie jak ktoś chce TV do filmów to tylko coś opartego na organicznym wyświetlaniu obrazu a nie podświetlaniu matrycy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem jakiś czas temu Hisense 55" U7 - obraz bardzo fajny, przejrzyste menu. Jedynym mankamentem jest brak Androida, ale też nie każdy potrzebuje. 

Godzinę temu, PawelMitsu napisał:

IMO świadczy to o ograniczeniach w budżecie i ograniczeniach w metrażu.

W studiach gdzie kasa nie gra roli też są monitory. A więc nie masz racji.

Rozdzielmy studia nagraniowe od masteringowych.
W tych drugich MUSZĄ być pełnozakresowe kolumny (one pracują na całej muzyce, a nie na ścieżkach).

2 godziny temu, PawelMitsu napisał:

Wg mnie jak ktoś chce TV do filmów to tylko coś opartego na organicznym wyświetlaniu obrazu a nie podświetlaniu matrycy

To się wpisuje w tę różnicę. Chcesz obrazu "masteringowego". Rozumiem. Ale kup IPS - będzie dobrze {:-)

• 2 miesiące później...

Może komuś się przyda informacja - modele z IPS do dostania (marzec 2023):

- LG 55UP80003LR
- LG 55UP78003LB
- LG 55UP81003LR

- PHILIPS 55PUS7956/12
- PHILIPS 55PUS7906/12

I rodzynek w kategorii maluchów:

- PHILIPS 32PHS5507/12

Też wspomniane już w temacie LG z serii NANO. Nie poświęcam miejsca na opis wrażeń z odbioru i porównań, bo niewielka liczba wpisów nie wskazuje na jakieś większe znaczenie zagadnienia.
Komu matryce IPS bardziej przypadają do gustu (chce uniknąć wad matryc VA: małego kąta widzenia - z tego powodu utraty kontrastu i matowienia obrazu, przebarwień kolorystycznych - szczególnie w ciemniejszych fragmentach ekranu, jednolitości kolorów wynikającej z braku ich gradacji, punktowo-obszarowych rozświetleń i prześwietleń jasnych obszarów - np. na twarzy) - przyjrzy się choćby tym powyższym propozycjom.

Z wielu opinii, które są zamieszczane po zakupie TV w popularnych sieciowych sklepach RTV, wynika że część osób bez trudu różnicuje technikę VA i IPS. Osobiście uważam brak podawania tej podstawowej informacji (LCD - VA lub LCD - IPS) za skandal. Oczywiście sprzedawcy w sklepie wprowadzają w błąd - najczęściej ogólnie dochodząc do wniosku, że najlepiej kupić coś od Samsunga. Przy czym koleś jest w bluzie od... Samsunga.

Tak że historii jest wiele, wybór dla każdego powinien być jeden - oby ten najwłaściwszy.

On 1/23/2023 at 9:36 AM, PawelMitsu said:

Ogólnie jestem rozczarowany czernią, naiwnie myślałem że po 7 latach (taka jest różnica między tymi dwoma TV) będzie jakiś minimalny postęp

Czasy prawdziwego postępu mamy juz niestety za sobą. Teraz jest postęp w dojeniu kasy od nabywców. Moznaby powiedziec, ze ten obecny niby postęp to bardziej podstęp 😂 wpychają na siłę nowe niepotrzenne wodotryski kosztem takich rzeczy jak właśnie wspomniana czerń. Inna sprawa, ze wielu konsumentów ma coraz nizsze wymagania. Dla wielu 75" względem 55" cali to jest POSTĘP, nawet jesli ten większy ma słabszy kontrast.

Na sklepach bywają przedstawiciele firm, poza regularnymi sprzedawcami. Trudno żeby polecał np Sony. 

Faktem jest, że największy błąd to słuchanie sprzedawcy telewizorów 😁

1 hour ago, Ajothe said:

Faktem jest, że największy błąd to słuchanie sprzedawcy telewizorów 😁

To tak jak pytanie obcej kobiety w mięsnym, czy mięso świeze. Odpowiedz oczywiście zawsze twierdząca, nawet jakby juz tydzien lezało 😂

• 1 miesiąc później...
W dniu 25.03.2023 o 10:22, Wuelem napisał:

Komu matryce IPS bardziej przypadają do gustu (chce uniknąć wad matryc VA: małego kąta widzenia - z tego powodu utraty kontrastu i matowienia obrazu, przebarwień kolorystycznych - szczególnie w ciemniejszych fragmentach ekranu, jednolitości kolorów wynikającej z braku ich gradacji, punktowo-obszarowych rozświetleń i prześwietleń jasnych obszarów - np. na twarzy) - przyjrzy się choćby tym powyższym propozycjom.

Poniżej porównanie ocen i kilku parametrów Samsung QN90B na matrycy VA (2022r) i jego następcy SamsungQN90C na matrycy IPS na 2023r.

Zaczynając od ogólnej oceny - model na matrycy VA wypada lepiej:

Ukryta Zawartość

Matryca VA ma także lepszy kontrast i mniejszy blooming:

QN 2.jpg

W jasności HDR także przewaga jest po stronie VA, choć to akurat zasługa podświetlenia, a nie samej technologii:

QN4.jpg

Przy okazji czarno na białym widać, że matryca IPS wcale nie zapewnia lepszego pokrycia kolorów - matryca VA ma lepsze:

QN5.jpg

A na koniec coś, co powtarzane jest chyba na zasadzie kopiuj-wklej z artykułów sprzed 10-ciu lat: kąty widzenia słabe na VA i dużo lepsze na IPS... czyżby?

QN7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Powiem tak... Panasonica 32 cale (VA) za 2 koła sprzedałem i zastąpiłem Philipsem IPS za 900 zł.

Jakościowa PRZEPAŚĆ!

Pewnie w parametrach Panas 3 x lepszy. Większy też już kupiony (LG) i lepszy niż wszystkie u znajomych na VA.

To jakby w audio podać moc wzmacniacza, że jeden 150 W a obok inny 100 W. I ten pierwszy lepszy.
A to realnie nic nie znaczy.

Szkoda że w temacie nie pojawiły się wpisy nt. konkretnych porównań przedzakupowych.
Ja takich zrobiłem sporo i właśnie z powodu ich liczby odpuszczam opisywanie.
IPS zawsze wychodzi górą. Nie ma konturu nałożonego na kolor, tylko jest ciągłość barw i krawędzi.
TV z matrycami VA to chyba sztuczna inteligencja projektowała. Tak sztuczne, że aż doskonałe.

Ja pamiętam jak jeszcze chodziłem po marketach w czasach telewizorów kineskopowych i mozna było na własne oczy skonfrontowac bajki ze specyfikacji vs realny obraz. Pamiętam, ze często te drogie modele oferowały dyskusyjną jakosc.. 

Pozniej z nastaniem ery lcd było jeszcze gorzej mimo iz producenci wmawiali, ze jest (ma byc) lepiej 😂

12 godzin temu, konradskala napisał:

Matryca VA ma także lepszy kontrast

Czyżby? Na wklejonych przez Ciebie ilustracjach czytamy:

Native Contrast / Contrast:

QN90B   3168 : 1   73455 : 1

QN90C   1674 : 1   83200 : 1

Zawsze wydawało mi się, że 83200 > 73455. Jesteś tak zaślepiony nienawiścią do LCD w ogólności, a IPS w szczególności, że zakwestionujesz nawet matematykę. Że Native jest lepszy w QN90B? A jakie to ma znaczenie? Kogo to obchodzi? Kto ogląda z wyłączonym local dimming? Liczy się wynik końcowy. 

12 godzin temu, konradskala napisał:

czarno na białym widać, że matryca IPS wcale nie zapewnia lepszego pokrycia kolorów - matryca VA ma lepsze:

i jednocześnie to samo RTINGS.com pisze w wyjaśnieniach, że próg zauważalności różnicy to w przypadku tego parametru 5%. A więc mamy tu różnice niezauważalne.

Poza tym:

47 minut temu, Wuelem napisał:

To jakby w audio podać moc wzmacniacza, że jeden 150 W a obok inny 100 W. I ten pierwszy lepszy.

I jeszcze jedno, pod czym można się podpisać:

48 minut temu, Wuelem napisał:

IPS zawsze wychodzi górą. Nie ma konturu nałożonego na kolor, tylko jest ciągłość barw i krawędzi.
TV z matrycami VA to chyba sztuczna inteligencja projektowała. Tak sztuczne, że aż doskonałe.

"Od zawsze" piszę, że IPS daje nieporównanie ładniejsze kolory. Na co ci, którzy oglądają nie telewizor, a parametry - wklejają (właśnie mamy taki przypadek) wyniki pomiarów, z których wynika większe pokrycie na VA. Pomijając kwestię czy jest to różnica zauważalna - mamy kolejny przyczynek do dyskusji co ważniejsze: suche wyniki testów czy wrażenia z oglądania. I czy telewizor jest dla parametrów czy dla sprawiania przyjemności użytkownikowi.

5 godzin temu, Bobcat napisał:

Liczy się wynik końcowy

Wynik końcowy (ocena) dla matrycy VA jest 9.5 a dla matrycy IPS 8.8

"Od zawsze" piszę, że IPS daje nieporównanie ładniejsze kolory.

"Ładniejsze" kolory przy słabszym pokryciu barw. Ciekawa teoria.

Poza tym:

6 godzin temu, Wuelem napisał:

Wystarczy zrobić pomiary i będzie wiadomo, który wzmacniacz ma większa moc, mniejsze zniekształcenia itd. Oczywiście niewiele to powie o dźwięku, ale wykaże który wzmacniacz lepiej czy gorzej poradzi sobie np. z "trudnymi" kolumnami.

6 godzin temu, Bobcat napisał:

Na co ci, którzy oglądają nie telewizor, a parametry - wklejają (właśnie mamy taki przypadek) wyniki pomiarów, z których wynika większe pokrycie na VA. Pomijając kwestię czy jest to różnica zauważalna - mamy kolejny przyczynek do dyskusji co ważniejsze: suche wyniki testów czy wrażenia z oglądania.

Albo rozmawiamy o ZMIERZONYCH wynikach pomiarów pokrycia barw i UZYSKANYCH ocenach albo...o tym co się komu podoba.

Bo jak o tym drugim, to razu powiem, że wzmacniacz Technics z włączonym Loudnessem + kolumny Altus 110 ma świetny dźwięk i mi się taki podoba.

7 godzin temu, Wuelem napisał:

Powiem tak... Panasonica 32 cale (VA) za 2 koła sprzedałem i zastąpiłem Philipsem IPS za 900 zł.

Jakościowa PRZEPAŚĆ!

Pewnie w parametrach Panas 3 x lepszy. Większy też już kupiony (LG) i lepszy niż wszystkie u znajomych na VA.

Szkoda że w temacie nie pojawiły się wpisy nt. konkretnych porównań przedzakupowych.
Ja takich zrobiłem sporo i właśnie z powodu ich liczby odpuszczam opisywanie.

Pisałeś wcześniej, że budżet dowolny. Podąłem Ci telewizor z matrycą IPS, najnowszy model Samsunga na 2023r. Jest to jednocześnie najwyżej oceniony telewizor MiniLED na (co by nie mówić) bardzo dobrej matrycy IPS. Porównywalne lub wyższe oceny ma tylko kilka telewizorów, już na matrycy VA.

No chyba, że nie trafiłem z potrzebą/ceną i szukasz czegoś małego za 2 koła, to wybacz, nie pomogę.

Edytowane przez konradskala
2 godziny temu, konradskala napisał:

Wynik końcowy (ocena) dla matrycy VA jest 9.5 a dla matrycy IPS 8.8i

Jeśli za większy kontrast dostaje się niższą ocenę - wystawia to uznanie rzetelności tych testów na ciężką próbę.

"Ładniejsze" kolory przy słabszym pokryciu barw. Ciekawa teoria.

Mylisz pojęcia. Jak każdy, u którego liczą się suche wyniki pomiarów, a nie subiektywne odczucia i wrażenia z własnej obserwacji. Ładniejsze to nie to samo co procent pokrycia przestrzeni barw. Podobnie jak wzmacniacz 100 W może brzmieć lepiej niż inny 150 W, mimo że ten druga ma nie tylko większą moc, ale również lepsze wyniki pomiarów.

Oczywiście niewiele to powie o dźwięku

I tak samo wyniki pomiarów niewiele mówią m subiektywne postrzeganej "ładności" (przepraszam za neologizm) kolorów.

Jak widzisz: nie jestem jedynym, który preferuje matryce IPS. Jest nas więcej.

wzmacniacz Technics z włączonym Loudnessem + kolumny Altus 110 ma świetny dźwięk i mi się taki podoba.

Szanuję ten wybór i nic mi do tego. Sprzęt ma się po to, aby delektować dźwiękiem (obrazem). A nie wyczytanymi parametrami.

Tak na marginesie: zmień płytę. Ta już się robi nudna.

• Pokaż nowe odpowiedzi