Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 31.10.2023 o 23:18, Yasica napisał:

A może SABAJ też wypuści niedługo coś nowszego ? 

To na pewno, tylko nie wiadomo kiedy (obstawiam, że w przyszłym roku będzie nowy lub chociaż zmodernizowany model).

Strasznie dużo się namnożyło tych model SMSL. Przespałem ich debiuty, nie wiedziałem nic o A0300 i AL300.

Co polecacie jeśli chodzi o streaming do Sabaja? Czego używacie, co się najlepiej sprawdza?

35 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Co polecacie jeśli chodzi o streaming do Sabaja? Czego używacie, co się najlepiej sprawdza?

u mnie iFi Zen Stream świetnie gra z Sabajem, pasuje budżetowo. Dodam, że nie mam z Zen Stream żadnych problemów technicznych.

O iFi Zen Stream słyszałem że gra całkiem dobrze, ale tylko wtedy jak w ogóle gra. Że są problemy z przycinaniem, zawieszaniem się, itp. Wiele osób skarżyło się na te problemy z softem / firmware. Nie wiem czy zostały już zażegnane?

Nie miałem z nim nigdy problemów (pomijając chwilowy problem w samej apce Tidala). Może parę osób miało problem a zwielokrotniło się wszystko przez tych co go nie używali i nagłaśniali jaki to on problematyczny.

Może tak być, moją uwagę przykul także WiiM Mini Pro Plus za około 1000 zł. Orientuje się ktoś jakie są różnice między nim a ifi zen stream?

Mam jeszcze jedno techniczne pytanie do Was bo nigdzie nie mogę doczytać.

Jaka impedancje wejsciową ma Sabaj po RCA ?

3 godziny temu, cyborek napisał:

Względem Sabaja liczę na pełniejszy dźwięk przy mniejszej głośności (klasa A).

Nie mieszkamy chyba daleko od siebie więc wpadnij kiedyś do mnie z Arcamem. Porównamy  na spokojnie moich kolumnach - KEF LS50 Meta. Uważam, że Sabaj znakomicie się zgrywa z KEF-ami. 

2 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Może tak być, moją uwagę przykul także WiiM Mini Pro Plus za około 1000 zł. Orientuje się ktoś jakie są różnice między nim a ifi zen stream?

WiiM - znacznie lepsza funkcjonalność, brak wyjścia USB, wbudowany DAC

iFi Zen Stream - wyjście USB, minimalnie lepsza jakość dźwięku po COAX, brak własnej sensownej apki

3 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Fanless PC + Roon ROCK + izolacja galwaniczna USB. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

1. Wspomniany wyżej PC + Roon - koszt 1K + abonament Roon 15 USD/mc

2. WiiM Pro + z lepszym zasilaczem. Ale to już koszt minimum 2K + sensowny kabel COAX.

3. iFi Zen Stream jeśli ograniczymy się do Tidal Connect. Można dokupić też lepszy zasilacz. Mogą lecz nie muszą wystąpić kłopoty z działaniem. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

1. Wspomniany wyżej PC + Roon - koszt 1K + abonament Roon 15 USD/mc

2. WiiM Pro + z lepszym zasilaczem. Ale to już koszt minimum 2K + sensowny kabel COAX.

3. iFi Zen Stream jeśli ograniczymy się do Tidal Connect. Można dokupić też lepszy zasilacz. Mogą lecz nie muszą wystąpić kłopoty z działaniem. 

Ja miałem wiim mini z powerbanka z passthrough, więc koszt był nieduży zasilania. Wiim pro też ma USB zasilaniem więc można to samo wykorzystać.

WiiM podoba się designersko, ale te dwie rzeczy sprawiają, że chyba nie jest dobrym rozwiązaniem dla Sabaja A30A:

11 godzin temu, Piopio napisał:

brak wyjścia USB, wbudowany DAC

iFi Zen Stream - sporo osób na niego narzeka i nie podoba się designersko.

Pozostaje chyba opcja nt 1.

21 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Jako ciekawostka, znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Raczej słabiutki. 

38 minut temu, cyborek napisał:

Ja miałem wiim mini z powerbanka z passthrough, więc koszt był nieduży zasilania. Wiim pro też ma USB zasilaniem więc można to samo wykorzystać.

Akurat powerbank to kiepska opcja zasilania. Wcale nie daje "czystego" prądu. 

Ukryta Zawartość

ja narzekałem dużo na ifi (zawiechy, przerwy, gubienie się z tidal connect), ale ostatnio (być może to update niedawny softu) jest całkiem ok, dawne problemy się nie pojawiają. mam kable USB (różne chińskie) oraz coax chord i po coax gra lepiej - jest dalej detal, ale więcj muzyki. Dac aktualnie to wbudowany w hegel h190. 

????

3 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Jako ciekawostka, znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

A może tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest pod audio i kino domowe - taki kombajn multimedialny. Raczej nie zainteresuje przeciętnego użytkownika SABAJ-a 😉

24 minuty temu, Allmr napisał:

A może tak?

Ukryta Zawartość

Nie widzę żadnych zalet. A ma wentylator !

Ukryta Zawartość

Przydałoby się na rynku takie odchudzone z niektórych bajerów (np. bez DAC-a) Eversolo np. A4 za 2-2.5k zł.

Godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

Przydałoby się na rynku takie odchudzone z niektórych bajerów (np. bez DAC-a) Eversolo np. A4 za 2-2.5k zł.

Sam bym kupił 😉 

W dniu 3.11.2023 o 16:29, cyborek napisał:

Właśnie nie wiem. Poczytam w wolnej chwili.

Artykuł z 2014, więc powinien wspierać 192kHz 

Ukryta Zawartość

No tak mi się wydawało.

Więc będzie komplet 🙂

W dniu 4.11.2023 o 23:12, rd79 napisał:

Czekam na Twoją ocenę SA30, czy zjada Sabaja na śniadanie 😉no i jak działa soft.

Zjada zjada. Może nie na śniadanie. Ale na obiad.

Ciekawie bo tam facet pisał że podłączał smsl do subwooferów. A tak jest ta wada nie równego grania. Coś mi tu nie pasuje 

Zen stream zagra na prawdę wybornie. Jeśli zagra. 

Ukryta Zawartość

W dniu 5.11.2023 o 20:25, Tweeter2016 napisał:

Do powyższego celu  używam m.in. zadaniami (np jako odtwarzacz) LG V50 przez wyjście USB.

W apce UAPP wpisałem sporo internetowych stacji radiowych o jakości CD, można połączyć się z TIDAL i Qobuz. 

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Tak dla zainteresowanych, zrobiliśmy z kolegami @Yasica i Mackiem test Sabaj a30a vs SMSL AL200 i Sabaj pod każdym względem lepiej wypadł. Sabaj był podłączony po złączach cyfrowych, coax lub opt. i zarówno w konfrontacji z SMSL AL200 z wykorzystaniem jego daca wewnętrznego jak i zewnętrznego bardzo dobrej jakości lampowego, Sabaj na swoim dacu wewnętrznym zagrał lepiej. Barwa, rozdzielczość dynamika.

6 godzin temu, RobG1974 napisał:

Tak dla zainteresowanych, zrobiliśmy z kolegami @Yasica i Mackiem test Sabaj a30a vs SMSL AL200 i Sabaj pod każdym względem lepiej wypadł. Sabaj był podłączony po złączach cyfrowych, coax lub opt. i zarówno w konfrontacji z SMSL AL200 z wykorzystaniem jego daca wewnętrznego jak i zewnętrznego bardzo dobrej jakości lampowego, Sabaj na swoim dacu wewnętrznym zagrał lepiej. Barwa, rozdzielczość dynamika.

Jakie kolumny?

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jakie kolumny?

Aurum Cantus Leisure 3 SE MKII

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie znam. 

Dziękuję za informację.

Smsl al200 jednak o połowę tańszy. 

mniej więcej tak.

Test miał na celu porównać układ Sabaja do potencjalnie AO300 który jest na tych samych kościach co AL200

Al200 zagrał tak jak kosztuje względem Sabaja - 2x gorzej

Dla początkującego audiofila lub melomana AO300 bedzie świat i ludzie

Dla kogoś jak my co bawimy się w Audio około 30 lat to Sabaj a30.

AO300 czy AL200 nie warto zawracać sobie głowy.

Szczególne @RobG1974 to osoba która słuchała bardzo drogich systemów  i naprawdę przemyślanych i brzmieniowo na poziomie HiEnd i On zwróciła nam uwagę na Sabaja za co jesteśmy mu z Maćkiem bardzo wdzięczni.

Super piec.

Słuchałem go także u Siebie i jestem pod bardzo dużym wrażeniem, na pewno będę chciał go sobie kupić by był na co dzień do słuchania.

Edytowane przez Yasica

Mam Sabaja a30a już ponad rok,  ani mi w głowie zmiana na inny sprzęt. Chyba, że wyjdzie a40a i będzie rozwinięciem obecnego😉

Słuchałem rózne zestawy, ale prawdziwa załamka była przy odsłuchu topowego zestawu za 0,5 mln pln - T+A w prezentacji w Audiostyl, jakieś nieporozumienie.

Edytowane przez AiM-TV
24 minuty temu, AiM-TV napisał:

Słuchałem rózne zestawy, ale prawdziwa załamka była przy odsłuchu topowego zestawu za 0,5 mln pln - T+A w prezentacji w Audiostyl, jakieś nieporozumienie.

To te kolumny są tragiczne. Sama elektronika jest bardzo dobra. Słuchałem z Dali Kore. Za to ich topowe słuchawki są fenomenalne. 

Edytowane przez Piopio

Jest możliwość podłączenia do Sabaja a30 coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rd79

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

25 minut temu, rd79 napisał:

Jest możliwość podłączenia do Sabaja a30 coś takiego?

Ukryta Zawartość

Tak. W wersji z wyjściem cyfrowym. Wtedy będzie bez straty jakości.

Ale cena jest słona - 769 USD za wszystko. 

Ukryta Zawartość

No, ponad 3 tysie trzeba wydać. Rozważam różne opcje z korekcją akustyki. Już mam mętlik w głowie w co iść, czy kupić taki procesor, czy jakiś All In One z korekcją😕

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

• Pokaż nowe odpowiedzi