Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Szymon jest inteligentny.

Czyta ze zrozumieniem i niemiłosiernie, celnie, skutecznie punktuje.

I do tego ma rację.

Żarty 😉

Głównie manipuluje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 15.08.2023 o 10:32, marcinmarcin napisał:

tylko do najniższego chyba dostępnego Onkyo... 

Nie wiedziałem, że ten wątek o tym jednym, konkretnym modelu wzmacniacza dalej leci. Śmieszna sprawa. Co do Onkyo to fajne wzmaki robili. A może robi nadal? Z nowszych 9050, 9070 czy 9000R robią robotę moim zdaniem.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

No właśnie nie robi. 

Na razie firma skupiła się na amplitunerach kina.

Odradza się bardzo pomału.

No to ile tego poboru na w końcu?

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jest pewien problem: urządzenia pomiarowe lubią mieć bardzo niską dokładność blisko zera. Może być więc tak, że nawet jeśli pobór czajnika wskaże prawidłowo, to pobór wzmacniacza w trybie StandBy już nie.

Czyli Sabaj w trybie StandBy pobiera tyle, ile Loxije grając? Dziwne, ale doświadczenie uczy z rezerwą podchodzić do pomiarów wykonanych urządzeniem, którego producent nie podaje dokładności.

no dobra, to na spokojnie jeszcze raz. Ten mierniczek to ewidentnie urządzenie dla amatorów jakim właśnie jestem. Też sceptycznie podchodzę do takich wynalazków a i nie wymagam że za 45 zł będzie to bógwico.

Pomierzyłem tym prawie cały dom :-) i nawet przy niskich mocach pomiary mniej więcej się zgadzały, np. markowa żarówka 3 W miała 2,9 W,      żarówka 7 W - 7,0 W,    żarówka 11 W - 10,8 W,    chińska żarówka 7 W - 7,8 W,    czajnik 2000 W - 1998 W.  

I tak, potwierdzam,  loxjie a30 ma mniejszy pobór prądu podczas cichego grania (wieczorne oglądanie tv) niż sabaj w stanie czuwania, co mnie wcale nie dziwi bo sabaj nawet w stanie czuwania jest zauważalnie cieplejszy niż jak się go odłączy od prądu, a więc jakoś to ciepło musi być wyprodukowane. Dla porównania - zewnętrzny zasilacz w loxjie jak i sam wzmacniacz jest przez cały czas całkowicie zimny (co wydaje się logiczne w klasie D). Pomiarów ciepła tych urządzeń dokonałem wielokrotnie własną dłonią, nie znam niestety jej błędu pomiaru. 😉 

No i żeby była jasność - ja nie atakuję sabaja, tak tu zaciekle bronionego przez niektórych, a wręcz przeciwnie, ja go nadal posiadam i uważam że gra b. dobrze.  Stwierdzam jedynie po raz kolejny, że jeśli chodzi o pobór prądu w trybie standby to producent ewidentnie mnie oszukał, albo ja mam wadliwy egzemplarz.

Uf, ale się rozpisałem.

Pokój.

Godzinę temu, dajrekt napisał:

ja nie atakuję sabaja, tak tu zaciekle bronionego przez niektórych, a wręcz przeciwnie, ja go nadal posiadam i uważam że gra b. dobrze.  Stwierdzam jedynie po raz kolejny, że jeśli chodzi o pobór prądu w trybie standby to producent ewidentnie mnie oszukał, albo ja mam wadliwy egzemplarz.

Ja też tak uważam, ten dodatkowy koszt - uściślijmy : parę groszy jest minimalną ceną za ten dźwięk

Nie szkoda wam życia, by zajmować się takimi pierdołami?

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

1 godzinę temu, dajrekt napisał:

Pomierzyłem tym prawie cały dom 🙂 i nawet przy niskich mocach pomiary mniej więcej się zgadzały, np. markowa żarówka 3 W miała 2,9 W,      żarówka 7 W - 7,0 W,    żarówka 11 W - 10,8 W,    chińska żarówka 7 W - 7,8 W,    czajnik 2000 W - 1998 W.  

Teraz to już możesz powiedzieć, że mierniczek jest spoko a Sabaj... no cóż, to tylko kolejna wpadka tego fenomenu.

loxjie a30 ma mniejszy pobór prądu podczas cichego grania (wieczorne oglądanie tv) niż sabaj w stanie czuwania, co mnie wcale nie dziwi

Jest to bardzo dziwne, bo na coś Sabaj usi zużywać tyle prądu co Loxije na granie.

atakuję sabaja, tak tu zaciekle bronionego przez niektórych, a

Sabaja nie ma co atakować, on po prostu chińsku w atrakcyjnej cenie ma zalety ale też wady, przestrzegać jednak należy innych przed legendami.

Stwierdzam jedynie po raz kolejny, że jeśli chodzi o pobór prądu w trybie standby to producent ewidentnie mnie oszukał, albo ja mam wadliwy egzemplarz.

Nic dodać - nic ująć.

-----

24 minuty temu, piramidon napisał:

też tak uważam, ten dodatkowy koszt - uściślijmy : parę groszy jest minimalną ceną za ten dźwięk

Nie szkoda wam życia, by zajmować się takimi pierdołami?

Nie tak prędko kolego, bo tu nie chodzi parę groszy. Bo skoro prąd jest pobierany to na coś jest użytkowany. Na co? Może tylko na ogrzewanie pokoju (tego Wam serdecznie życzę), może na przyspieszone zużycie elektroniki, a może na usterkę skutkującą pożarem?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Za taki pobor prądu obwiniał bym  pętlę zwrotna, ewentualnie sam holenderski uklad. Harman Kardon CITATION AMP wręcz przegrzewal sie, producent zle ustawil krzywa wentylatora. 

W wolnej chwili, zrobie pomiary mojego egzemplarza sabaja.

2 godziny temu, dajrekt napisał:

uważam że gra b. dobrze

To po części kwestia trafienia w subiektywny gust a nie obiektywnej jakości, nie i niektórzy nie trafili.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

To po części kwestia trafienia w subiektywny gust a nie obiektywnej jakości, nie i niektórzy nie trafili.

"Uważa" zawsze jest subiektywne ;)

12 minut temu, Ajothe napisał:

Nie można tego sabaja podłączyć do jakoegos smart gniazdka i włączyć tylko na słuchanie? 

Można. A po to płacisz za standby by go nie mieć? A nawet jak jeden tak zrobi, to co na to cała reszta, którym w wyniku przegrzania elementów ten fenomen padnie?

"To po części kwestia trafienia w subiektywny gust a nie obiektywnej jakości, nie i niektórzy nie trafili."

A da się jakiś sprzęt audio ocenić obiektywnie ? Jeśli za obiektywne uznamy pomiary to Sabaj jest w czołówce 😉 W przypadku wejść cyfrowych. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie można tego sabaja podłączyć do jakoegos smart gniazdka i włączyć tylko na słuchanie? 

w sensie ekonomicznym bez sensu. Przy 3,5 W i cenie 1,2 zł/kWh  roczna opłata to 37 zł.

u mnie sabaj w ogóle nie jest wyłączany, podobnie jak loxjie a30, oba "grają" 24/7.

koszt trzymania obu sprzętów 24/7 kosztuje mnie rocznie:

sabaj - ok. 200 zł

lox - ok. 30 zł.

Kasa mnie nie martwi, bardziej boję się o tą temperaturę sabaja a jest naprawdę ciepły gdy jest włączony (nawet na cicho) i czy to się przypadkiem kiedyś nie sfajczy razem z domownikami :-). Niby jest tam jakiś wentylator, ale może on służy do podawania większej ilości tlenu jak się zacznie palić żywym ogniem 😉 (to żart jakby co, nie bijcie).

Przecież jak będziesz wyłączał smart gniazdkiem to będzie rzadziej się grzał i wydłużysz żywotność 😁

30 minut temu, dajrekt napisał:

sabaj - ok. 200 zł

Rocznie? I "TO" jest nie jest Twoim zmartwieniem. A inni niech zmienią  hobby! ;)

A zastanów się, co z tym prądem się dzieje? Grzeje Ci chałupę! Mamy trzy miesiące względnego komfortu cieplnego z momentami przegrzania. Potem trochę dodatkowego ciepła nie zaszkodzi.

Dlatego w sypialni mam nadal potężną plazmę panasonica, bo ciepełko  tam na pewno nie przeszkadza poza latem. Ale latem kto wieczorami ogląda telewizję w sypialni...

A sprzęt trzeba wyłączać z sieci, bo sieje polem elektromagnetycznym.

Edytowane przez piramidon

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

2 godziny temu, piramidon napisał:

sprzęt trzeba wyłączać z sieci, bo sieje polem elektromagnetycznym.

Jak w trybie standby pobiera 7x więcej niż powinien, to bez wątpienia czymś niemiłym sieje.

-----

2 godziny temu, dajrekt napisał:

w sensie ekonomicznym bez sensu. Przy 3,5 W i cenie 1,2 zł/kWh  roczna opłata to 37 zł.

Jak Ci się (czego nie życzę) miesiąc po gwarancji spali to sens ekonomiczny nieco inny wyjdzie, a nawet na gwarancji jak przyjdzie wysłać do Chin.

-----

3 godziny temu, Piopio napisał:

A da się jakiś sprzęt audio ocenić obiektywnie ?

Kolego co ma mnie w ignorowanych: obiektywnie to można stwierdzić różnicę (np A gra ostrzej niż B), ocena jakości jest już czysto subiektywna (jeden powie A gra za ostro B jest ok, a drugi A jest ok a B jest zbyt mulaste).

-----

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Przecież jak będziesz wyłączał smart gniazdkiem to będzie rzadziej się grzał i wydłużysz żywotność 😁

Argument ja pudrowanie trupa.

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Kolego co ma mnie w ignorowanych: obiektywnie to można stwierdzić różnicę (np A gra ostrzej niż B), ocena jakości jest już czysto subiektywna (jeden powie A gra za ostro B jest ok, a drugi A jest ok a B jest zbyt mulaste).

Tak to sobie tłumacz. 

Tryb czuwania (3.5-4.4W )

Wzmacniacz włączony nic nie leci ( 19.8W )

Tryb bezpośredni np Tidal polowa skali sabaja  wartość 50, bardzo głośno na moje warunki 14m2 ( od święta skacze na 25W, większość czasu okolice 21-22W )

Testowane na kef  ls 50.

Wychodzi na to, ze przy włączonym wzmacniaczu nie ma różnicy praktycznie... jak głośno słucham.

Edytowane przez SonOctavius

Przydałoby się żeby ktoś inny też zmierzył, ale musisz Ty im zaproponować, bo mi nie zmierzą na złość... choć zrobić to mogliby dla Ciebie a nawet dla siebie.

Edytowane przez szymon1977

Dziś zawitał do mnie kurier z paczką a w środku wzmacniacz Cabasse Abyss 🤗Jutro sobie podłączę i zobaczymy co to maleństwo potrafi. Chyba Sabaj się na mnie obrazi jak pójdzie na sprzedaż 😁

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

40 minut temu, rd79 napisał:

Dziś zawitał do mnie kurier z paczką a w środku wzmacniacz Cabasse Abyss

Bardzo jestem ciekaw konfrontacji. Abyss ma podobny system współpracy z kolumnami co Sabaj ale "na sztywno" - działa tylko z kolumnami Cabasse. Z nimi pewnie będzie brzmiał najlepiej. 

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Życiowe dramaty 🤦🏿‍♂️

Dokładnie: mieć Sabaja a nie mieć racji - to dramat, który żyć nie daje.

7 godzin temu, piramidon napisał:

bo sieje polem elektromagnetycznym

To źle? W sensie, czy to coś złego to pole elektromagnetyczne?

3 godziny temu, Piopio napisał:

Bardzo jestem ciekaw konfrontacji. Abyss ma podobny system współpracy z kolumnami co Sabaj ale "na sztywno" - działa tylko z kolumnami Cabasse. Z nimi pewnie będzie brzmiał najlepiej. 

Zobaczymy rano, czy wzmacniacz Cabasse polubi się z Carinami. Miałem chrapkę podłączyć go dzisiaj wieczorem, ale był zmarznięty i dam mu czas na odparowanie 😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

11 godzin temu, A co tam napisał:

To źle? W sensie, czy to coś złego to pole elektromagnetyczne?

Jeden z większych syfów współczesności. 

"W organizmie człowieka przebywającego w polu elektromagnetycznym występują pola magnetyczne oraz elektryczne, które indukują prądy elektryczne. Jest to skutek bezpośredniego oddziaływania pola elektromagnetycznego na człowieka. W czasie, kiedy człowiek przebywa w polu elektromagnetycznym w jego organizmie mogą w związku z tym wystąpić następujące skutki biofizyczne:

pobudzenie tkanki nerwowej lub mięśniowej (w przypadku oddziaływania pól o częstotliwościach nieprzekraczających kilku megaherców);
wzrost temperatury tkanek (w przypadku oddziaływania pól o częstotliwościach mega- lub gigahercowych, np. podczas używania telefonu komórkowego, co powoduje wzrost temperatury w obrębie głowy);
jądrowy rezonans magnetyczny;
zjawisko magnetohydrodynamiczne;
oddziaływanie na procesy przemiany wolnych rodników.
Prądy indukowane mogą zakłócać pracę organizmu na skutek zaburzenia naturalnych procesów elektrofizjologicznych w komórkach nerwowych lub mięśniowych. Wzrost temperatury tkanek może wywołać uszkodzenia termiczne różnego stopnia i rozległości, które mogą wystąpić zarówno na powierzchni ciała, jak i wewnątrz - zależnie od częstotliwości promieniowania.
Oddziaływanie pola elektromagnetycznego nie jest odczuwane zmysłami człowieka. Bezpośrednia percepcja pola elektromagnetycznego może wystąpić, kiedy człowiek przebywa w silnych polach magnetycznych lub elektrycznych małych częstotliwości, co może wywołać wrażenia wzrokowe, tzw. magneto- lub elektrofosfenów. Oddziaływanie impulsowego pola mikrofalowego może wywołać wrażenia słuchowe, tzw. zjawisko Freya.

Czytaj więcej na Prawo.pl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@piramidon
Przepraszam Cię bardzo, ale czy uważasz, że portal prawniczy jest dobrym źródłem wiedzy o naukach przyrodniczych?
Rozumiem, że ten stek bzdur uważasz za prawdziwy bo? Możesz uzasadnić?

Czy wiesz, że oddziaływania elektromagnetyczne są jednym z oddziaływań podstawowych i w teorii pola (współczesna fizyka) takie pole jak elektromagnetyczne jest... like... wszędzie?

@Administrator forum @Moderacja
Czy w tym miejscu obowiązują jakieś zasady dotyczące wklejania EDIT antynaukowych, nieprawdziwych w rozumieniu nauki EDIT/ bełkotów? Czy tu można po prostu pisać każdą głupotę?

Edytowane przez A co tam
34 minuty temu, A co tam napisał:

Czy tu można po prostu pisać każdą głupotę?

Można ! A im większa bzdura i większa dyskusja tym lepiej. 

19 godzin temu, dajrekt napisał:

u mnie sabaj w ogóle nie jest wyłączany, podobnie jak loxjie a30, oba "grają" 24/7.

koszt trzymania obu sprzętów 24/7 kosztuje mnie rocznie:

sabaj - ok. 200 zł

lox - ok. 30 zł.

Kasa mnie nie martwi, bardziej boję się o tą temperaturę sabaja a jest naprawdę ciepły gdy jest włączony (nawet na cicho) i czy to się przypadkiem kiedyś nie sfajczy razem z domownikami :-). Niby jest tam jakiś wentylator, ale może on służy do podawania większej ilości tlenu jak się zacznie palić żywym ogniem 😉 (to żart jakby co, nie bijcie).

Tylko i wyłącznie kupować VMV A2. Przy bardzo głośnym graniu jest zimny!

• Pokaż nowe odpowiedzi