Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

58 minut temu, Bukaj napisał:

To są źle dobrane kolumny do wymagań użytkownika. 

Podbijanie Loudnessem by zniwelować znaczacą wadę KEFów. 

To wada KEF-ów czy wymagania użytkownika? Tak czy siak to nie jest zaleta Sabaja.

A czy Twoj egzemplarz w trybie standby się grzeje?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

To wada KEF-ów czy wymagania użytkownika? Tak czy siak to nie jest zaleta Sabaja.

A czy Twoj egzemplarz w trybie standby się grzeje?

Ja nie mam Sabaja 🙂

Po co kupować kolumny bez basu, żeby go potem podbijać loudnessem. Bez sensu.

30 minut temu, Bukaj napisał:

Ja nie mam Sabaja 🙂

No tak, Ty masz ten "identyczny" z Sabajem co się nie grzeje.

30 minut temu, Bukaj napisał:

Żeby bas uzupełnić subem - to ma sens! ...ale Sabaj ze swoim wadliwym wyjściem znów stoi na przeszkodzie.

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Żeby bas uzupełnić subem - to ma sens! ...ale Sabaj ze swoim wadliwym wyjściem znów stoi na przeszkodzie.

Zdarza się, że mój VMV jest letni. No i to tyle...

Tylko przy jego używaniu!

W trybie czuwania jest ciągle zimny!

28 minut temu, szymon1977 napisał:

To zostań przy swoim Hi-End. 

Onkyo Forever!

Godzinę temu, Bukaj napisał:

W trybie czuwania jest ciągle zimny!

No właśnie, w trybie standby powinno być odłączone wszystko, co grzeje się podczas słuchania.

Godzinę temu, Bukaj napisał:

To zostań przy swoim Hi-End. 

Onkyo Forever!

Zaraz, zaraz, ja swoje Onkyo zawsze określam jako low-end - to użytkownicy Sabaja stawiają go obok hi-end.

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Bo KEF LS50 Meta mają inne zalety, które rekompensują słabszy bas. Można kupić KEF R3 Meta, które mają już dobry bas ale nie zagrają w małym pomieszczeniu. Bas może buczeć. No i cena jest 2x wyższa. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 minut temu, szymon1977 napisał:

No właśnie, w trybie standby powinno być odłączone wszystko, co grzeje się podczas słuchania.

Zaraz, zaraz, ja swoje Onkyo zawsze określam jako low-end - to użytkownicy Sabaja stawiają go obok hi-end.

Ja go nigdzie nie stawiam. To tylko tak do jaj. Niech każdy słucha na tym co mu się podoba. Wtedy będziemy wszyscy szczęśliwie żyć. 

Nie ma co drążyć dalej tematu... 

Edytowane przez Bukaj
11 minut temu, Bukaj napisał:

Niech każdy słucha na tym co mu się podoba.

Oczywiście, ale jak jeden napisze coś błędnego, to niech się nie dziwi, że inny to sprostuje.

Ciekaw jestem, co stoi na przeszkodzie użytkownikom Sabaja aby sprawdzić, czy ich egzemplarz w trybie standby też się grzeje? A może sprawdzili i coś nie pozwala by efekt opisać na Forum? Nie wiem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, ale jak jeden napisze coś błędnego, to niech się nie dziwi, że inny to sprostuje.

Ciekaw jestem, co stoi na przeszkodzie użytkownikom Sabaja aby sprawdzić, czy ich egzemplarz w trybie standby też się grzeje? A może sprawdzili i coś nie pozwala by efekt opisać na Forum? Nie wiem.

Tu może być ten haczyk(cena urządzenia)

Dla większości ludzi nic to nie zmienia, czy wzmacniacz jest ciepły( a to nawet poprawne politycznie). 

Dla ciekawskich trzeba by sprawdzić ile pobiera SMSL VMV A2, moze sie okazac, ze tyle samo tylko np ma większy/ustawiony na większe obroty wentylator, czy tam inne chodzenie.

Sabaj to firma córka smsl, cudów bym sie nie spodziewał. 

Edytowane przez SonOctavius
50 minut temu, SonOctavius napisał:

Dla większości ludzi nic to nie zmienia, czy wzmacniacz jest ciepły( a to nawet poprawne politycznie). 

Dla ciekawskich trzeba by sprawdzić ile pobiera SMSL VMV A2, moze sie okazac, ze tyle samo tylko np ma większy/ustawiony na większe obroty wentylator, czy tam inne chodzenie.

Ojoj... tu chodzi o pobór prądu i grzanie w trybie standby, a nie podczas grania. Wentylator nie ma nic do tego, bo wszystko co grzeje się podczas grania, w trybie standby powinno być odłączone.

Teraz, SonOctavius napisał:

To masz 3-4W do rozproszenia, jak dla mnie to jest zimny wzmacniacz.

Pobiera 7x więcej niż wg specyfikacji technicznej i grzeje się choć nie powinien - jaki jest Twój stosunek do faktów nie jest przedmiotem dyskusji.

Mój Sabaj jest może trochę ciepły - ale w codziennym użytkowaniu mnie to ani ziębi ani grzeje😉

Godzinę temu, SonOctavius napisał:

Fakty sa takie, ze jest to pomijalnie malo i zimno. 

To się okaże dopiero jeśli po roku czy dwóch nic z przegrzania nie padnie...

...czego serdecznie wszystkim zadowolonym użytkownikom Sabaja życzę.

U mnie sabaj się nie grzeje. Gram na nim tylko w gorące dni. I tylko po to go kupiłem żeby nie katować lampy w ciepłe dni.

U mnie sabaj się nie grzeje. Gram na nim tylko w gorące dni. I tylko po to go kupiłem żeby nie katować lampy w ciepłe dni.

Nie rozumiem.
Jesli te lampy rozgrzewaja sie do kilkuset stopni, to czy roznica zewnetrznej temperatur otoczenia w gorace dni o kilka/kilkanascie stopni odgrywa jakas role?
5 godzin temu, MarcinGD napisał:

U mnie sabaj się nie grzeje. Gram na nim tylko w gorące dni

Chodzi o pobór prądu oraz temperaturę w trybie standby, a nie podczas grania - powinien być całkowicie zimny.

W stby to jest w ogóle zimny. Poboru nie chce mi się mierzyć bo mam to gdzieś. W cenie dobrego interkonektu mam wzmacniacz na lato żeby się nie kisić przy lampowym piekarniku. Za tą cenę gra to bardzo dobrze. Ktoś tam coś powie negatywnego i odrazu robisz gownoburze bez sensu. Drążysz gówniany temat do usrania.

11 minut temu, MarcinGD napisał:

Drążysz gówniany temat

Racja, temat jest gówniany.

W stby to jest w ogóle zimny

Czyli chyba egzemplarz kolegi ma usterkę a nie cała seria wadę.

Poboru nie chce mi się mierzyć bo mam to gdzieś.

To błąd, zbyt wysoki pobór prądu możesz wysłać na gwarancji zanim padnie po gwarancji, ale co tam.

• 2 tygodnie później...
4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Co ci tak zaimponowało? 🙂

W porównaniu do innych wzmaków klasy D w nawet sporo wyższym budżecie jest wyjątkowo mocno napakowany, w dodatku jeżeli mnie wzrok nie myli to jest to dual mono. A300 jest konstrukcją DM a AO300 wzmocnienie ma takie samo - no chyba że tak nie jest... 😄

1 godzinę temu, D4ncer napisał:

W porównaniu do innych wzmaków klasy D w nawet sporo wyższym budżecie jest wyjątkowo mocno napakowany, w dodatku jeżeli mnie wzrok nie myli to jest to dual mono. A300 jest konstrukcją DM a AO300 wzmocnienie ma takie samo - no chyba że tak nie jest... 😄

Pytałem z ciekawości. 

Absolutnie nie twierdzę że tak nie jest. Sam zdjęcia oglądałem , też uważam podobnie. Bardziej ciekawilo mnie dlaczego w temacie o sabaju. 

1 godzinę temu, D4ncer napisał:

A300 jest konstrukcją DM a AO300 wzmocnienie ma takie samo - no chyba że tak nie jest... 😄

Nie są to konstrukcje dual mono. Tylko DA-9 jest. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.12.2023 o 12:25, szymon1977 napisał:

Tylko co ma piernik do wiatraka: co ma grzanie (a może nawet przegrzanie) grającego wzmacniacza klasy AB, do grzania Sabaja w trybie standby? Przecież wszystko, czym grając muzykę organową (znaną z realizacji o ekstremalnej dynamice i basie) na kolumnach o ekstremalnie niskiej impedancji przegrzałeś swoją Yamahę, w trybie standby powinno w Sabaju być wyłączone.

Z Twoich poprzednich wpisów wnioskuję, że nie używasz trybu standby, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś raz tryb standby włączył, poczekał pół godzinki i sprawdził Sabaj jest zimny czy się zagrzał. Wtedy pomógł byś koledze ocenić, czy jest to usterka jego egzemplarza czy wada fabryczna modelu. Nic nie stoi na przeszkodzie by zrobił to którykolwiek z zadowolonych użytkowników. Tylko po co, skoro można kreować Sabaja na cud techniki? 

-----

Chcesz obiektywnie? Proszę bardzo. Sabaj to:

- wysoka moc, która dla wielu jest po prostu zbędna (po prostu 2x40W i monitorki 88dB to i tak zbyt dużo dla typowego sąsiada),

- liczne wpadki techniczne, które z kombajnu czynią go urządzeniem o ograniczonej funkcjonalności (słabe wejścia analogowe, optyk i BT, bezyżyteczne bo wadliwe wyjście sub),

- brzmienie, które jednym się podoba a innym nie (niezadowolonych, którzy szybciutko Sabaja się pozbyli było tu kilku, ale równie szybko z wątek opuścili),

- wątpliwa jakość wykonania (sygnalizowane już problemy techniczne),

- nieistniejący serwis pogwarancyjny, problematyczny gwarancyjny (produkt kupiony z Chin, trzeba wysłać do Chin).

Z Twoich wpisów wychodzi coś przeciwnego, a i tak pominąłem wątpliwe teorie o potrzebie zastosowania dobrego kabla zasilającego, izolacji galwanicznej, itd, itp.

-----

Umknęło Ci "loudness" stosowane nader często przez zadowolonych z Sabaja - czyżby korekta we wzmacniaczu pozwoliła wybrnąć z zakupu zbyt płasko grających kolumn? Odkąd posiadam efektowne B&W606 wspomagane subem B&W608 to potrzeby jakiejkolwiek korekty w swoim Onkyo nie odczuwam, ale gdy miałem monitory KEF, to o loudness przy cichym słuchaniu aż się prosiły.

1. Wysoka moc jest niezbędna do dużych kolumn o niskiej impedancji i efektywności. No i wysoki dumping factor (DF) (współczynnik tłumienia) też potrzebny. Ktoś wie jaki DF ma Sabaj?

2. Słabe wejście analogowe jest po prostu cechą produktu, a nie wpadką, bo to wzmacniacz cyfrowy i ma marny wzmacniacz analogowy. Wejście OPT jest OK - bo to także cyfrowe.

3. Ja po kilku miesiącach żadnych problemów technicznych nie zauważyłem.

4. Co do serwisu, to cóż.... nie badałem, ale skoro nie ma dilera w Polsce, to pewnie Chiny. Jaka jest na niego gwarancja?

5. Mój egzemplarz się grzeje... ale mniej niż klasa A ("czysta klasa A" jak jej fani mówią). Nie wiem czemu. Sprawdzę czy grzeje się na standby.

3 minuty temu, Adalbertus napisał:

5. Mój egzemplarz się grzeje... ale mniej niż klasa A ("czysta klasa A" jak jej fani mówią). Nie wiem czemu.

Bo tak jest uroda układu Axign AX5689. 

1 godzinę temu, Adalbertus napisał:

. Ja po kilku miesiącach żadnych problemów technicznych nie zauważyłem

Ale są i zostały wielokrotnie opisane.

Wysoka moc jest niezbędna do dużych kolumn o niskiej impedancji i efektywności.

A na półce cenowej Sabaja większość kolumn nie ma dużych wymagań.

Słabe wejście analogowe jest po prostu cechą produktu, a nie wpadką, bo to wzmacniacz cyfrowy

To, że jest cyfrowy nie oznacza, że ma mieć marne wejście analogowe.

Co do serwisu, to cóż.... nie badałem

Nie widzę potrzeby badania czy fakt jest faktem.

Mój egzemplarz się grzeje... ale mniej niż klasa A

A teraz skup się: nie chodzi o to czy i jak się grzeje podczas grania - chodzi o to, że grzeje się gdy tryb standby wszystko co się grzeje powinien odłączyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi