Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

A ten Sabaj byłby lepszy od lampy  haiku origami na el34?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

19 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A ten Sabaj byłby lepszy od lampy  haiku origami na el34?

Zależy jakie kolumny by ta lampa napędzała. Nie zapomnij też o DAC. Jaki byłby DAC ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Zależy jakie kolumny by ta lampa napędzała. Nie zapomnij też o DAC. Jaki byłby DAC ?

rme adi dac

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

52 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

rme adi dac

jakieś wysokoefektywne kolumny, włączysz loudness w DAC i będzie lepiej. Niestety dobra lampa kosztuje. Wspomniany wzmacniacz kosztuje 9.900 + 4.800 za DAC ...

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Piopio napisał:

jakieś wysokoefektywne kolumny, włączysz loudness w DAC i będzie lepiej. Niestety dobra lampa kosztuje. Wspomniany wzmacniacz kosztuje 9.900 + 4.800 za DAC ...

a takie będą dobre?:

Typ / KonstrukcjaPodłogowa, 3-drożna, 4 przetworniki
Bi-wiring, bi-amp

Odcięcie zwrotnicy: 700Hz, 2.5kHz

Moc20 - 280W (zalecana moc wzmacniacza)
210W RMS

Pasmo przenoszenia28Hz - 40kHz

BassreflexPrzedni pojedynczy

Impedancja4ohm

Efektywność92dB

Edytowane przez Pseudodrummer

Szkoda, że nie ma testów porównawczych z innymi wzmacniaczami....

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Typ / KonstrukcjaPodłogowa, 3-drożna, 4 przetworniki
Bi-wiring, bi-amp
Obudowa TLIE
Odcięcie zwrotnicy: 700Hz, 2.5kHz

Moc20 - 280W (zalecana moc wzmacniacza)
210W RMS

Pasmo przenoszenia28Hz - 40kHz

BassreflexPrzedni pojedynczy

Impedancja4ohm

Efektywność92dB

To właściwie nic nie mówi o brzmieniu kolumn...przy paśmie brak informacji o dB, chociaż to i tak by nie wiele zmieniło 😋

Edytowane przez Ajothe
6 minut temu, Ajothe napisał:

Szkoda, że nie ma testów porównawczych z innymi wzmacniaczami....

To właściwie nic nie mówi o brzmieniu kolumn...przy paśmie brak informacji o dB, chociaż to i tak by nie wiele zmieniło 😋

No ale z parametrów można przeprowadzić wstepnę selekcję,jak mówił @szymon1977

Edytowane przez Pseudodrummer

No wyglądają na potężne 😁

Sam już pisałem, że test Sabaja vs Marant pm6006 lub Denon 800ne byłby świetny. 

Słuchałem kiedyś tych wzmakow I w swoim budżecie grały bardzo spoko. 

14 minut temu, Pseudodrummer napisał:

a takie będą dobre?:

Trudno powiedzieć. Do lampy to raczej 8ohm. Ale powinno być ok. 

26 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tylko żeby przeprowadzić wstępną selekcję, potrzeba wyrosnąć z kultu płaskiej charakterystyki i zrozumieć, jak własny kaprys przekłada się na mierzalne parametry.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Tylko żeby przeprowadzić wstępną selekcję, potrzeba wyrosnąć z kultu płaskiej charakterystyki i zrozumieć, jak własny kaprys przekłada się na mierzalne parametry.

Dlatego zwróciłem sie do ekspertów

Naprawdę można kupić używkę albo nawet nowy i samemu się przekonać , to nie inwestycja życia 🤨 

Pzdr 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 10.02.2024 o 12:08, Delirium77 napisał:

źle świadczy o tym, że zastosowano tutaj słabe i budżetowe rozwiązanie

A czego sie spodziewasz w budzetowym wzmacniaczu? Rozwiazan z DAC za €10k?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

17 minut temu, rafa napisał:

A czego sie spodziewasz w budzetowym wzmacniaczu? Rozwiazan z DAC za €10k?

Spodziewam się, że coś będzie działać na poziomie pozostałych części. Ale widać, że chyba tak jednak jest 😎

To jeszcze krótka relacja z porównania Sabaja z Rega Elex mk4 (miał się wyróżniać średnicowym graniem) - żródło Cambridge Audio CXN100, wpięte do Opera Seconda SE. Czyli sprzęty, mucha nie siada. Kolejny wzmacniacz znacznie droższy, który przy Sabaju zagrał ospale, Elex jakby chciał powiedzieć "ja tu sobie gram ale nigdzie się nie spieszę"😉. Sączył sobie muzykę, przyznać trzeba z niezłą barwą i nasyceniem. Ot dobre granie. Sabaj znów lepszy holograficznie, więcej przestrzeni, więcej miejsce na wybrzmienia i miał ten "drive", nie gubił się, pokazywał wszystko co dzieje się w nagraniu. Najbardziej zaskoczony był sprzedawca, wykazał się dużą rzetelności i bezstronnością, za to uznanie. Wytypował Sabaja jako ewidentnego zwycięzcę testów. Ocenił, że najbliżej Sabajowi do Moon 240i a to myślę że duży komplement🙂 Sprawdzę może kiedyś tego Moona, ma wysokie notowania,  ale znów to nie jest budżet, który śpieszę się żeby wydawać na audio. Dla mnie wniosek kluczowy - jak ma się już bardzo satysfakcjonujące granie, trzeba się już z tym pogodzić, mimo że z czasem powszednieje, to lepiej zrobić przerwy w odsłuchach i docenić sprzęt, niż ciągle majstrować przy torze popadając w paranoję szukania lepszego brzmienia.

Edit -  Focal Aria Evo X widocznych na zdjęciu z grzeczności przemilczę😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AiM-TV
Gość

(Konto usunięte)
11 godzin temu, AiM-TV napisał:

nie przemilczaj 🙂 jak wypadły ?

18 minut temu, Tomek_waw napisał:

nie przemilczaj 🙂 jak wypadły ?

zupełnie bez wyrazu, bas bez energii i zejścia, średnica i góra takie, że po prostu są. W miarę napowietrzony przekaz. Ale z tym basem to się nie chciało dłużej słuchać. A Rega ze swoją średnicą powinna im pomóć. Zważywszy cenę to...no może wyglądem się bronią. Wydaje mi się, że akustyka pomieszczenia im mocno nie służyła, być może w innych warunkach pokazałyby się z lepszej strony, co jest nie wykluczone.

W dniu 13.02.2024 o 06:53, dedal75 napisał:

Naprawdę można kupić używkę albo nawet nowy i samemu się przekonać , to nie inwestycja życia 🤨 

Dokładnie tak samo uważam!

Dlatego mając okazję finansowania przez córkę tego wzmacniacza - zaryzykowałem i... taki rodzynek, taka okazja.

Przypominam: nawet gdyby miał działać tylko 3 lata, to dzienny koszt Sabaja A30a wynosi ok. dwa złote!

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Faktycznie , Zaryzykowałeś 🤗

Ale z Ciebie hazardzista  uuu La La 👍 

Jak pasuje ,to co tu gadać. 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, piramidon napisał:

Przypominam: nawet gdyby miał działać tylko 3 lata, to dzienny koszt Sabaja A30a wynosi ok. dwa złote!

Gdyby moje małe Onkyo właśnie padło (godzinę temu działało), to na tę chwilę wychodzi 0,32zł/dzień - jak liczymy to liczymy, ale co ma z tego wynikać? Nie wiem. Kupiliście chińską tandetę, która brzmieniem Wam pasuje i to wszystko. Gdyby nie robienie z Sabaja "fenomenu", to nie było by problemu.

Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Gdyby moje małe Onkyo właśnie padło (godzinę temu działało), to na tę chwilę wychodzi 0,32zł/dzień - jak liczymy to liczymy, ale co ma z tego wynikać? Nie wiem. Kupiliście chińską tandetę, która brzmieniem Wam pasuje i to wszystko. Gdyby nie robienie z Sabaja "fenomenu", to nie było by problemu.

"Najbardziej zaskoczony był sprzedawca, wykazał się dużą rzetelności i bezstronnością, za to uznanie. Wytypował Sabaja jako ewidentnego zwycięzcę testów. Ocenił, że najbliżej Sabajowi do Moon 240i"

Więc fajna mi tandeta. 

Komuś się tam grzał, ale ponoć nie u wszystkich tak jest. Więc przypuszczam, że mógł zdarzyć się wadliwy produkt 

Przepraszam, że wszystkie Sabaj-e wrzuciłem do jednego worka. 

🍻

2 minuty temu, Bukaj napisał:

Więc fajna mi tandeta. 

Nie doczytałeś: tandeta, której brzmienie komuś się podoba. Tym co mają się podoba, tym co sprzedali nie - żadnego fenomenu tu nie ma.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie doczytałeś: tandeta, której brzmienie komuś się podoba. Tym co mają się podoba, tym co sprzedali nie - żadnego fenomenu tu nie ma.

Ja bym Sabaja nie chciał. Wygląd mi nie odpowiada. 

W dniu 13.02.2024 o 00:13, Pseudodrummer napisał:

Rozumiem że to sarkazm?:)

W dniu 13.02.2024 o 21:13, AiM-TV napisał:

To jeszcze krótka relacja z porównania Sabaja z Rega Elex mk4 (miał się wyróżniać średnicowym graniem) - żródło Cambridge Audio CXN100, wpięte do Opera Seconda SE. Czyli sprzęty, mucha nie siada. Kolejny wzmacniacz znacznie droższy, który przy Sabaju zagrał ospale, Elex jakby chciał powiedzieć "ja tu sobie gram ale nigdzie się nie spieszę"😉. Sączył sobie muzykę, przyznać trzeba z niezłą barwą i nasyceniem. Ot dobre granie. Sabaj znów lepszy holograficznie, więcej przestrzeni, więcej miejsce na wybrzmienia i miał ten "drive", nie gubił się, pokazywał wszystko co dzieje się w nagraniu. Najbardziej zaskoczony był sprzedawca, wykazał się dużą rzetelności i bezstronnością, za to uznanie. Wytypował Sabaja jako ewidentnego zwycięzcę testów. Ocenił, że najbliżej Sabajowi do Moon 240i a to myślę że duży komplement🙂 Sprawdzę może kiedyś tego Moona, ma wysokie notowania,  ale znów to nie jest budżet, który śpieszę się żeby wydawać na audio. Dla mnie wniosek kluczowy - jak ma się już bardzo satysfakcjonujące granie, trzeba się już z tym pogodzić, mimo że z czasem powszednieje, to lepiej zrobić przerwy w odsłuchach i docenić sprzęt, niż ciągle majstrować przy torze popadając w paranoję szukania lepszego brzmienia.

Ukryta Zawartość

O zdjęcie od moich dawnych kolegów z firmy. Czemu przemilczysz takie dobre czy takie słabe?

Kto cię obsługiwał bo jestem ciekaw tego porównania do moona. Pytam bo mniej więcej chyba jeszcze pamiętam ich preferencje więc sobie go odpowiednio zakwalifikuje.

W dniu 14.02.2024 o 09:31, AiM-TV napisał:

zupełnie bez wyrazu, bas bez energii i zejścia, średnica i góra takie, że po prostu są. W miarę napowietrzony przekaz. Ale z tym basem to się nie chciało dłużej słuchać. A Rega ze swoją średnicą powinna im pomóć. Zważywszy cenę to...no może wyglądem się bronią. Wydaje mi się, że akustyka pomieszczenia im mocno nie służyła, być może w innych warunkach pokazałyby się z lepszej strony, co jest nie wykluczone.

Czyli nadal słabo tak jak było. A cena sporo.

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Rozumiem że to sarkazm?:)

Sarkazm to pisanie, że rozumiesz.

-----

21 godzin temu, Bukaj napisał:

Ja bym Sabaja nie chciał. Wygląd mi nie odpowiada. 

Wzmacniacz jak wzmacniacz: jednym odpowiada a drugim nie. Pojawił się szybko i to pewnie szybko zniknie, ale cyrk jaki jeden user wywołał, robiąc z niego prawie-hiend a z siebie audio-guru, przejdzie do historii Forum.

Jak szybko zniknie to wypuszczą coś innego ładniejszego. W obudowie eversolo z wycieraczkami i będzie chicior numer dwa. 

Oni to mają obcykane jak nikt.

34 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jak szybko zniknie to wypuszczą coś innego ładniejszego. W obudowie eversolo z wycieraczkami i będzie chicior numer dwa. 

A wraz z nim guru nr 2. Nak się jest długo na Forum to się takie rzeczy dostrzega, nowy może dać się zrobić.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi