Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, szymon1977 napisał:

Tandetność chińskich wyrobów nie objawia się w ich cechach podstawowych (dla wzmacniacza to moc i brzmienie), które zazwyczaj są bardzo atrakcyjne w stosunku do ceny. Sabaj swą tandetność pokazał wielokrotnie w niedziałających lub źle działających funkcjach, nie muszę go nawet na oczy widzieć by o tym wiedzieć.

Tandetność chińskich wyrobów nie objawia się w ich cechach podstawowych (dla wzmacniacza to moc i brzmienie), które zazwyczaj są bardzo atrakcyjne w stosunku do ceny. Sabaj swą tandetność pokazał wielokrotnie w niedziałających lub źle działających funkcjach, nie muszę go nawet na oczy widzieć by o tym wiedzieć.

Powielanie ciągle tego samego.

To już staje się nudne. 

Edytowane przez Bukaj
36 minut temu, Bukaj napisał:

Powielanie ciągle tego samego.

To już staje się nudne. 

Przyjmij fakt do wiadomości, to nie będzie trzeba go powtarzać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 minut temu, Piopio napisał:

Jak zwykle nasz specjalista od Sabaja (sz...) kłamie i manipuluje 😉 

To do polityki!

W dniu 19.02.2024 o 19:01, szymon1977 napisał:

...także cenowych, więc jeśli "fenomenalność" ocenić na podstawie stosunku jakości do ceny, to Sabaj może wyjść blado.

nie wiem o co ci chodzi, przecież toyota yaris (twoje onkyo) jest ok w stosunku cena / jakość, ale jest zauważalnie gorsza w komforcie jazdy od toyoty avensis (sabaj). Nie trzeba nigdy jeździć toyotami, żeby dojść do takich wniosków.

Jeśli twierdzisz, że twoje onkyo jest bardzo dobre w cenie / jakość, to jakość sabaja jest kilka półek wyżej w cena / jakość. Mówię o jakości tzw. muzycznej, nie technicznej, chodzi o doznania muzyczne.

Jest odwrotnie od tego co piszesz. "Fenomenalność" (jak to nazwałeś) Sabaja  w stosunku cena / jakość to rewelacja, miażdżący stosunek cena / jakość twojego onkyo.  Twoje onkyo gra ok jak za te pieniądze które kosztowało nowe, jest akurat na swojej półce cenowej, po prostu wzmaczniacze za te pieniądze grają podobnie słabo.

Sabaj za 1850 zł jest lepszy od większość wzmacniaczy w swojej klasie cenowej, a jest o wiele lepszy od twojego onkyo. 

Ja nie wiem czy sabaj jest na poziomie 5-10 krotnie droższych wzmacniaczy jak tu sugerowano, bo nigdy nie miałem ani dłużej nie słuchałem takich drogich sprzętów, ale w bieda sprzęcie (do 2t. zł) ciężko będzie coś znaleźć lepszego muzycznie, a wciąż szukam :-).

Powtórzę raz jeszcze - chodzi mi o fenomenalność muzyczną, nie techniczną.

Dla pogrzania dyskusji 😉 dodam jeszcze parę słów od siebie

Moim zdaniem do kolumn za 2 czy tam 4 tysiące szkoda kasy na sabaja, w zupełności wystarczy do nich jakikolwiek chiński wznacniaczyk za kilka stówek, np. sabaj a4 za 300 zł czy tam inne smsl z niskiej półki.  Mam kumpla, który do bieda głośniczków Elac Debut 6,2 kupił sabaja i "nie widzi różnicy". No cóż, to akurat nie dziwne bo do kolumn za tysiaka nie kupuje się wzmaka za 2, tzn. można ale po co...

Ale jak macie kolumny za te 8-10 t. i powyżej  to już warto przetestować. Im droższe tym lepiej.

I tak, uważam, że w kolumnach jakość jest silnie powiązana z ceną.

PS. mimo że moim zdaniem to bez sensu to nikomu nie zabraniam kupować wzmacniaczy droższych od kolumn, nie moja kasa nie mój biznes, ale osobiście uważam że kolumny to najważniejsze część toru i moim zdaniem powinny być kilkukrotnie droższe od wzmacniacza. 

Godzinę temu, dajrekt napisał:

Jeśli twierdzisz, że twoje onkyo jest bardzo dobre w cenie / jakość, to jakość sabaja jest kilka półek wyżej w cena / jakość.

Jest wprost przeciwnie.

Godzinę temu, dajrekt napisał:

Mówię o jakości tzw. muzycznej

No więc źle mówisz, bo tandetność chińskich produktów polega na (piszę ogólnie, nie o Sabaju): bezużyteczych bo wadliwych funkcjach, nieprecyzyjnie wykonanej obudowie, logo firmy wyglądające jak przyklejony do obudowy papierek po cukierku, twardych przyciskach pilota, które po roku wypadają, 8x wyższym poborze prądu w trybie standby od deklarowanego, oszczędnościach w produkcji uniemożliwiających naprawę a prowadzących do autostrukcji.

1 godzinę temu, dajrekt napisał:

fenomenalność muzyczną

Co to takiego?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

7 minut temu, dajrekt napisał:

i moim zdaniem powinny być kilkukrotnie droższe od wzmacniacza. 

Z tym się nie można zgodzić.

Dobre kolumny zaczynają się od pewnego poziomu zastosowanych głośników.

Moim zdaniem dobre granie zaczyna się od kolumn KEF LS50 Meta. Spokojnie je można łączyć z dużo droższym wzmacniaczem. Tak samo Dynaudio Evoke czy ELAC VELA BS 403/404. 

Generalnie kolumny za 8K za podstawkowe to jest już dobre granie ale wymaga też odpowiedniego towarzystwa. 

Jeśli ktoś lubi neutralne granie to Sabaj może zastąpić combo wzmacniacz + DAC z przedziału 8-12K. Niekoniecznie będzie lepszy ale przynajmniej konkurencyjny cenowo. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 godzin temu, AiM-TV napisał:

A mnie jak już wyżej pisałem, "swędzi" trochę aby do Elac Vela 407 dopasować lepiej grającego wzmaka od Sabaja. Dwa podejścia - 3x i 5x droższe i póki co bez skutku. Takie szukanie guza, wydać wielokrotność wartości Sabaja mogę, ale za co? za w rezultacie maks podobne granie, jaki to ma sens...?

Myślałem jeszcze o nowym Arcam A25, ale podobno gra rozdzielczo i przejrzyście, to pewnie będzie bardzo zbliżone do Sabaja.

Arcam A25 to super sprzęcik, ale ja bym wolał jednak Arcama SA30.To już nie klasa D i ma kalibrację Dirac ,którą możesz sobie poprawić w graniu to co ci nie pasuje poprzez zrobienie odpowiedniej krzywej. Fakt nie jest już produkowany, ale za to możesz go tanio kupić i wszystkie bolączki z oprogramowaniem i softem zostały już rozwiązane. No i masz tam na pokładzie wszystko co potrzebne.

Ja osobiście mam go już ponad 3 lata i jestem super zadowolony, zmieniałem tylko do niego kolumny.

W zeszłym roku myślałem o kupnie do nie go nowych kolumn i w grę wchodziły właśnie Vela 407 i Cantony Reference 8k.

Polowałem na dużą promocję i wcześniej trafiła się na Cantony i takie nabyłem.

Ogólnie jestem zadowolony, choć na początku brzmiały dla mnie trochę zbyt analitycznie(pewnie w wypadku Veli 407 tego by nie było),kolega pomógł mi zrobić dirac i ustawiliśmy krzywą z podbiciem środkowego pasma, co dodało ciepełka i muzykalności,czyli tego czego mi brakowało.

Arcama można teraz kupić w okazyjnej cenie poniżej 6500zł,w Niemczech lub wybierając się do sklepu w Berlinie. Wysyłka do Polski kosztuje 120euro.

Ja obecnie tak żyję pół na pół ,między Niemcami i Polską i w Warszawie słucham na tym co wyżej napisałem.W Niemczech albo słucham na słuchawkach, albo na kolumienkach aktywnych kef lsx. Zastanawiam się czy nie zmienić tych kefów właśnie na Sabaja z Velami 403 plus ewentualnie Wimm.

Już wstawiałem ten link ,ale moze jeszcze komuś się przyda,do Veli 407 brał bym zdecydowanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1 godzinę temu, dajrekt napisał:

Moim zdaniem do kolumn za 2 czy tam 4 tysiące szkoda kasy na sabaja, w zupełności wystarczy do nich jakikolwiek chiński wznacniaczyk za kilka stówek, np. sabaj a4 za 300 zł czy tam inne smsl z niskiej półki.  Mam kumpla, który do bieda głośniczków Elac Debut 6,2 kupił sabaja i "nie widzi różnicy". No cóż, to akurat nie dziwne bo do kolumn za tysiaka nie kupuje się wzmaka za 2, tzn. można ale po co...

Ale jak macie kolumny za te 8-10 t. i powyżej  to już warto przetestować. Im droższe tym lepiej.

PS. mimo że moim zdaniem to bez sensu to nikomu nie zabraniam kupować wzmacniaczy droższych od kolumn, nie moja kasa nie mój biznes, ale osobiście uważam że kolumny to najważniejsze część toru i moim zdaniem powinny być kilkukrotnie droższe od wzmacniacza. 

Za używane w super stanie kolumienki bardzo dobrej klasy typu Elac Vela BS 403  ,można zapłacić mniej niż 4000zł.Widziałem już parę par po 800-900 euro,a poniżej 1000euro to już jest sporo.Tak samo jest z innymi kolumnami ,trzeba tylko poświęcić trochę czasu, a można dostać super kolumienki w niskiej cenie.

Trzeba też zobaczyć jak oceniany jest sprzedawca, żeby nie wpakować się na minę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

4 godziny temu, dajrekt napisał:

nie wiem o co ci chodzi, przecież toyota yaris (twoje onkyo) jest ok w stosunku cena / jakość, ale jest zauważalnie gorsza w komforcie jazdy od toyoty avensis (sabaj). Nie trzeba nigdy jeździć toyotami, żeby dojść do takich wniosków.

Jeśli twierdzisz, że twoje onkyo jest bardzo dobre w cenie / jakość, to jakość sabaja jest kilka półek wyżej w cena / jakość. Mówię o jakości tzw. muzycznej, nie technicznej, chodzi o doznania muzyczne.

Jest odwrotnie od tego co piszesz. "Fenomenalność" (jak to nazwałeś) Sabaja  w stosunku cena / jakość to rewelacja, miażdżący stosunek cena / jakość twojego onkyo.  Twoje onkyo gra ok jak za te pieniądze które kosztowało nowe, jest akurat na swojej półce cenowej, po prostu wzmaczniacze za te pieniądze grają podobnie słabo.

Sabaj za 1850 zł jest lepszy od większość wzmacniaczy w swojej klasie cenowej, a jest o wiele lepszy od twojego onkyo. 

Ja nie wiem czy sabaj jest na poziomie 5-10 krotnie droższych wzmacniaczy jak tu sugerowano, bo nigdy nie miałem ani dłużej nie słuchałem takich drogich sprzętów, ale w bieda sprzęcie (do 2t. zł) ciężko będzie coś znaleźć lepszego muzycznie, a wciąż szukam :-).

Powtórzę raz jeszcze - chodzi mi o fenomenalność muzyczną, nie techniczną.

Chłop się z tym pogodzić nie może, że chiński sprzęt bije jego Onkyo. 

3 godziny temu, dajrekt napisał:

Moim zdaniem do kolumn za 2 czy tam 4 tysiące szkoda kasy na sabaja, w zupełności wystarczy do nich jakikolwiek chiński wznacniaczyk za kilka stówek, np. sabaj a4 za 300 zł czy tam inne smsl z niskiej półki.

Chyba nie masz nic do Sabaja A4 🙂 bo Tomasz Opara wręcz go b. chwali

(jest coś o Denonach, Onkyo etc.) 🙂  To, że jest (był) tani, to tylko stanowiło okazję. Wszyscy, którzy przekreślają dźwiękowo "z góry" tanie tzn. z niskiej półki cenowej (w porównaniu do "firmowych") azjatyckie propozycje ryzykują, że wiele swoich złotówek wydali albo wydadzą  niepotrzebnie.

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

nie wiem o co ci chodzi

Nie da się ukryć:

Jakość produktu:

W tym kontekście najczęściej wymieniane są cechy jakości technologicznej:

funkcjonalność: stopień i zakres realizacji oczekiwanych funkcji

praktyczność: komfort użytkowania, łatwość obsługi i konserwacji i ich ergonomiczność

niezawodność: zdolność do pracy bezusterkowej

trwałość: okres zachowania cech użytkowych

bezpieczeństwo użytkowania.

Sory koledzy, ale to czy kilku userom trafił do gustu nie jest wyznacznikiem jakości - Onkyo a5vl też kilku trafił, ale żaden nie robi takiego cyrku.

-----

14 minut temu, Bukaj napisał:

Chłop się z tym pogodzić nie może, że chiński sprzęt bije jego Onkyo. 

Jeśli o mnie chodzi, to Sabaj dla mojego Onkyo nie jest nawet konkurentem, bo przed przystąpieniem do walki zdyskwalifikowała go typowo chińska tandetność, a Tobie się wydaje, że wygrał? Wow!

Edytowane przez szymon1977

30 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie da się ukryć:

Jakość produktu:

W tym kontekście najczęściej wymieniane są cechy jakości technologicznej:

funkcjonalność: stopień i zakres realizacji oczekiwanych funkcji

praktyczność: komfort użytkowania, łatwość obsługi i konserwacji i ich ergonomiczność

niezawodność: zdolność do pracy bezusterkowej

trwałość: okres zachowania cech użytkowych

bezpieczeństwo użytkowania.

Sory koledzy, ale to czy kilku userom trafił do gustu nie jest wyznacznikiem jakości - Onkyo a5vl też kilku trafił, ale żaden nie robi takiego cyrku.

-----

Jeśli o mnie chodzi, to Sabaj dla mojego Onkyo nie jest nawet konkurentem, bo przed przystąpieniem do walki zdyskwalifikowała go typowo chińska tandetność, a Tobie się wydaje, że wygrał? Wow!

Jak już z NAD c326 wygrał, to z Twoim bezproblemowo też

(Ciągle piszę o dźwięku)

Zaznacze jeszcze, że NAD był po modyfikacji!

Teraz, SonOctavius napisał:

Prawie 60.stron zapetlenia %-)

Niestety.

Swoje napisałem i więcej się nie będę powtarzał.

Z koniem kopać się nie będę. 

W dniu 16.02.2024 o 15:55, (nie)przecietniak napisał:

A może to dac albo kabelki przed wzmacniaczem są "ciepłe", albo kabelki lub kolumny za wzmacniaczem. Trzeba by opinii osoby znającej b. dokładnie cały swój sprzęt/system a w nim dopiero Sabaja, moim zdaniem.

Oj to takich osób co znają dokładnie swój system to tutaj to jest wiele. Jakbyś zapytał żeby podnieśli ręce to 90% forumowiczów to zrobi 😛

A tutaj z Korei ja się nie zgodzę.

Takie heco Aurora 700. 

Słuchałem i na loxije a30 i na caspianie M2 i udało się także na potężnym m6 500i. 

I za każdym razem różnica w dźwięku była duża.

To indywidualna kwestia podejścia kto ma jakie oczekiwania. Ale akurat są kolumny które bardzo znacząco potrafią docenić jakość elektroniki.

Pomijanie tego aspektu nawet w niższym budżecie to wielki błąd.

A tak nawiasem mówiąc o czym jest teraz dyskusja? Szymon zmienia Onkyo na sabaja?:)

5 godzin temu, treinerek napisał:

Arcam A25 to super sprzęcik, ale ja bym wolał jednak Arcama SA30.To już nie klasa D

Zastanawia mnie jedynie, że SA30 na rynku wtórnym jest jeszcze więcej niż Sabaja. Idąc za opinią, którą próbowaną przykleić Sabajowi - skoro pojawiają się z taką częstotliwością w ogłoszeniach, tzn że coś z nimi nie tak...

2 godziny temu, Bukaj napisał:

Niestety.

Swoje napisałem i więcej się nie będę powtarzał.

Z koniem kopać się nie będę. 

Ty jesteś tym koniem, skoro jakość mylisz z subiektywną oceną brzmienia (które nie każdemu się podoba).

38 minut temu, AiM-TV napisał:

Zastanawia mnie jedynie, że SA30 na rynku wtórnym jest jeszcze więcej niż Sabaja. Idąc za opinią, którą próbowaną przykleić Sabajowi - skoro pojawiają się z taką częstotliwością w ogłoszeniach, tzn że coś z nimi nie tak...

Nie widziałem ich tak dużo na portalach akcyjnych, ale mało tam zaglądam.

Na początku do prawie dwóch lat po ukazaniu się sa30 było sporo problemów z jego softem i to mogło wywoływać chęć sprzedaży. Teraz nie ma z tym najmniejszych problemów i wszystko działa bardzo sprawnie. Może tylko do obsługi aplikacji MusicLife lepiej mieć przeznaczony stary telefon lub tablet ze starszą wersją andronoida(najlepiej nie nowszą niż 11).

Sprzedaje go pewnie też część osób, która idzie w kierunku streamerów z dużymi ekranami plus wzmak, choć znam też paru ,którzy byli z niego bardzo zadowoleni,ale postanowili się przesiąść na lampę.

Za takie pieniądze 6500zł to naprawdę świetnie grający sprzęt, z dobrym dac i bardzo dobrym steamerem, który ma Tidal i Qobuz connect(ten drugi jak dla mnie gra ciut lepiej), a dirac to potęga. Można nim naprawdę wiele poprawić ,czy to w akustyce pokoju czy w graniu naszych kolumn. Ma też świetne pre gramofonowe,co dla posiadaczy gramofonów jest bardzo ważne.

U mnie ma dożywocie, o ile się sam nie popsuje.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

jakość mylisz z subiektywną oceną brzmienia (które nie każdemu się podoba).

To przynajmniej jest już jasne, że masz na myśli jakość wykonania "klocka" a nie dźwięku, bo każda ocena dźwięku w odbiorze zawsze będzie subiektywna i nie będzie się każdemu podobała, ale to dotyczy każdego komponentu systemu audio i jest generalnie dosyć oczywiste.

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

To przynajmniej jest już jasne, że masz na myśli jakość wykonania "klocka" a nie dźwięku

Pisząc "jakość" mam na myśli jakość, a nie co się komu podoba - trzeba wyjaśniać, że słów używam zgodnie z ich znaczeniem?

12 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

każda ocena dźwięku w odbiorze zawsze będzie subiektywna i nie będzie się każdemu podobała, ale to dotyczy każdego komponentu systemu audio i jest generalnie dosyć oczywiste.

Jak widać nic nie jest oczywiste dla tych, co najpierw Sabajowi przypisywali "fenomenalną" jakość, a później zeszli do "fenomenalnego" brzmienia.

W dniu 20.02.2024 o 15:05, (nie)przecietniak napisał:

Chyba nie masz nic do Sabaja A4 🙂 bo Tomasz Opara wręcz go b. chwali

(jest coś o Denonach, Onkyo etc.) 🙂  To, że jest (był) tani, to tylko stanowiło okazję. Wszyscy, którzy przekreślają dźwiękowo "z góry" tanie tzn. z niskiej półki cenowej (w porównaniu do "firmowych") azjatyckie propozycje ryzykują, że wiele swoich złotówek wydali albo wydadzą  niepotrzebnie.

wręcz przeciwnie! Zaryzykuję nawet stwierdzenie że nie można obecnie kupić lepszego NOWEGO wzmacniacza w budżecie do 350 zł (sabaj a4 kosztuje teraz na hifiexpress 322 zł łącznie z wysyłką) :-) . Pomińmy fakt, że nie ma w ogóle (chyba) markowych wzmaków w takiej cenie.

Gdybym miał budżet max 2000 zł na całość to zdecydowanie wolałbym kupić tego a4 i do tego kolumny za 1600 zł, niż kupić jakikolwiek najtańszy wzmak uznanych marek i do tego odpowiednio tanie kolumny tak aby zmieścić się w 2 t.

13 minut temu, dajrekt napisał:

322 zł łącznie z wysyłką

Przestań, proszę 😉 To nie może "grać" (zagrać) 😉 

32 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Powiem Ci tak, kupiłem taki malutki wzmacniaczyk klasy D za 200zł. Służy do napędzania głośników sufitowych w łazience. W tym przypadku sprawdza się idealnie. Brzmi naprawdę dobrze!

Edytowane przez Bukaj

Jak w łazience gra (brzmi) dobrze to i w niedużym salonie zagra, gwarantuję Ci 🙂 A jak postawisz go w niekiepskim towarzystwie... to będzie Pan b. zadowolony, a gdyby to był Sabaj... to świat i ludzie.

Edytowane przez (nie)przecietniak

3 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak w łazience gra (brzmi) dobrze to i w niedużym salonie zagra, gwarantuję Ci 🙂 A jak postawisz go w niekiepskim towarzystwie... to będzie Pan b. zadowolony, a gdyby to był Sabaj... to świat i ludzie.

BRZHIFI. Fajny wzmacniaczyk. Niestety nie podłączyłem do niego kolumn podstawkowych ani podłogowych, więc się nie wypowiem na temat takiego profesjonalnego brzmienia 🙂

6 minut temu, Bukaj napisał:

BRZHIFI. Fajny wzmacniaczyk

Mam, zgadzam się, na TPA3116.

W dniu 20.02.2024 o 20:08, (nie)przecietniak napisał:

Budżet 2000 zł na wszystko. Moja propozycja to ten wzmacniacz za 322 zł + kolumienki ELAC Debut 2.0 F6.2, + wiim mini + kabelki najtańsze. I zostaje nam jeszcze ok. 200 zł. 

Zaproponuj lepszy zestaw do 2000 zł, z "markowym" wzmacniaczem. Warunek - wszystko NOWE i niewypierdziane.

WiiM Amp plus 2 x Debut 2.0, 2500 PLN. Troche drozej, troche lepiej.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 21.02.2024 o 13:33, ProjectPi napisał:

WiiM Amp plus 2 x Debut 2.0, 2500 PLN. Troche drozej, troche lepiej.

wydałeś 40 % więcej niż ja :-). "Trochę" drożej, niekoniecznie lepiej o 40 %.

wiimamp znalazłem za 1600 zł,  elaci 6.2 za 1100, czyli za 2700 zł, czyli 50% drożej niż mój zestaw.

daj linki do twoich cen za 2500 zł łącznie, może źle szukam.

edit. wiiamp ciężko uznać za "markowy" wzmacniacz. To ta sama najniższa półka klasy D.

Edytowane przez dajrekt
  • Pokaż nowe odpowiedzi