Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo na poddaszu.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze pierwszego zestawu stereo. Mieszkanie znajduje się na poddaszu, a pokój w którym znajdowałby się zestaw ma ok. 19 m2 po podłodze (w załączeniu rysunek). Pomieszczenie to ma 8 okien dachowych, ściany są wykonane z płyt G-K. Wzmacniacz chciałbym podłączyć do TV (do oglądania filmów z platform VOD), oraz używać do słuchania muzyki z Tidal i radia internetowego. Oglądanie do słuchania w proporcji 50/50. Muzyka to głownie pop, folk, muzyka filmowa, oraz rozrywkowa. Zestaw raczej uniwersalny. Słuchanie muzyki, nie za głośno.  Ze względu na specyfikę pomieszczenia, planuje zakup monitorów, które ustawione byłyby na szafce pod TV (dł. 180 cm) a w przyszłości na podstawkach. Odległość od szafki do kanapy ok. 2m. Budżet to od 6 - 8 tys., ale czym mniej tym lepiej. Mieszkam na Mazurach i do najbliższego salonu mam ok 200 km (Białystok), więc zanim udam się na odsłuchy, chciałbym o jakieś ukierunkowanie co do kolumn i wzmacniacza. Za 2 tygodnie planuję krótki pobyt w Warszawie, więc tam też mógłbym umówić się na odsłuch.

Wzmacniacz, który wybrałbym w pierwszej kolejności to Cambridge Audio CXA61, dalej Cyrus One + DAC?, Audiolab 6000A, NAD 368. Do tego jakiś streamer np. Wiim lub Taga. Kolumny które mi się podobają to:  Kef Q350, Pylon Diamond 18 ( ale ich cena w ostatnich dniach mocno poszybowała w górę, więc w tej cenie wolałbym Kef R3), może Q Acoustics 3030i, Heco Celan Revolution 3 oraz Elac Carina. Z racji tego, że o audio nie mam za bardzo pojęcia, proszę o rady co z czym połączyć. Co jeszcze wziąć pod uwagę? Czy zaproponowane kolumny będą odpowiednie do mojego pomieszczenia? Cy nie zabraknie mi basów? W mojej okolicy są też na sprzedaż używane Studio 16 Hertz Canto Grand New w cenie 3,6 tyś. Czy są to monitory odpowiednie do moich preferencji i potrzeb muzycznych?  Jaki byłby do nich odpowiedni wzmacniacz?

Z góry dziękuje za wszelkie rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/161038-stereo-na-poddaszu/

Dopisz Marantza NR 1200 i monitory Quadrala Signum 20

Jest sieć, HDMI i DAC z dwoma wejściami i wy. na subwoofer, jakby co.

Jak dla mnie - ładniejszy, niż Kambodża 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pylony monitory 18 będą pasowały, proponuję posłuchać  ? A może finalnie polować na używane jeśli nowe tak poszły w górę?  PYLONY to dobre kolumny łatwe do wsterowania przez wzmacniacz , mogę się podobać. 

Kolumny Studia16Hz jak w dobrym stanie to ciekawa propozycja ( nie zła cena? ) tylko to już świetne granie i warto kupić lepszy wzmacniacz ! To będzie słychać. 

Edytowane przez bogus18

Moim osobistym zdaniem ten Marantz sieciowy i kolumny quadral to będzie atak wysokich tonów.

Ten Marantz gra wyjątkowo jasno. 

A quadrale także nie są w tej materii oszczędne.

Studio 16 Hz canto grand to granie ciepłe, obszerne bardzo basowe, misiowate. Mieliśmy je w salonie a ja także sprawdzałem je prywatnie w domu także canto one. 

Coś pośrodku zapewni monitor audio Silver 100. Będzie to dźwięk obszerny, duży bardzo czytelny a nie jazgotliwy. 

Kef R3, revolution R3 to także modele które brak bym pod uwagę.

Natomiast co do elektroniki w zależności od kolumn będzie to inna elektronika ale model który mi powinieneś się zainteresować to magnat mr780, Cambridge axr100, denon 900tka.

Piotrek 

Z kupnem kolumn Kef R3 musiałbyś się śpieszyć jeśli ktoś jeszcze je oferuje bo ta seria nie jest już produkowana i pewnie latem będzie na rynku nowa, pewnie sporo droższa seria, ale to kolumny, którymi warto się zainteresować. Pylon niestety podniósł ceny co zrozumiałe biorąc pod uwagę koszty produkcyjne jakie obecnie ponoszą w Polsce firmy, ale i tak uważam je za dobry wybór jeśli szukasz mocnego i ocieplonego brzmienia. Zadzwoń jeśli szukasz lepszych cen zawsze można się z nami dogadać. Co do elektroniki to w wypadku kolumn Pylona dobrym połączeniem byłby Cambridge, choć te kolumny z innymi producentami również się sprawdzają i w ich wypadku ryzyko niedopasowania jest niewielkie. Popatrz jeszcze na wzmacniacze takich firm jak Audiolab 6000A, czy Quad Vena II Play, który jest dobrze wyposażony i poza wzmocnieniem oferuje również funkcjonalność sieciową, ale w ich wypadku proponowałbym nieco inne kolumny np. Jean Marie Reynaud Lucia, które doskonale zgrywają się z tą elektroniką.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję wszystkim za propozycje. Jestem po odsłuchu Kef Q350 oraz Triangle BR03 ze wzmacniaczami CXA61 oraz MF m2si. Na chwilę obecną najbardziej podobało mi się połączenie cxa61 + Kef (żonie BR03 + m2si). Triangle grały bardzo szczegółowo, wyraźnie, słychać było każdy instrument, ale nie mógłbym ich długo słuchać. Męczyły by mnie. W ten weekend, umówiony jestem na odsłuch Pylon Diamond 18 i prawdopodobnie Dynaudio emit20. Czy te emity brać pod uwagę, patrząc na mój pokój? Czy nie będą generowały zbyt dużo niskich tonów? Czytałem, że najlepiej sprawdzić u siebie, ale to rozwiązanie nie wchodzi w grę.

Emity 20 brać pod uwagę i metraż wcale nie jest taki mały, a pamiętaj,

że gdyby jednak ( każdy słucha inaczej ) z basem było za bogato,

to możesz je zmienić na Emit 10, ale nie sądzę, by tak się stało.

Zresztą z Kambodżą raczej to nie grozi 😉 

Każdy ma oczywiście swój gust, ale design Dynaudio i ich wielkość

jakoś mnie bardziej przekonują.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tylko do Emit potrzebujesz wydajny wzmacniacz.

81 ka zagra tutaj lepiej. Musical też dopiero wyższe modele rozruszają te kolumny. 

I to takie bardziej liniowe granie.

Odsluchajcie sobie jescze Silver 100 od monitor audio albo audiophysic 3. Obie te konstrukcje są w dobrych cenach w tym momencie w outlecie q21. Wiadomo nie musicie tam kupować można negocjować cenę gdzie indziej ale wyznacznik dobry. 

Serio warte sprawdzenia

Może nie aż tak, jak Triangle, ale rewolucji z Silver 100 chyba nie będzie.

Lepiej szukać czegoś z miękką np. pierścieniową kopułką jak wymienione Quadrale,

czy też może już z wyższej półki Polk Audio Reserve 200.

Ja akurat nie łączył bym z cxa  61 ani Silver ani triangle. Gold już prędzej. 

Ale 81 już tak. B koń gra bardziej liniowo. 

Co Ty masz a co chcesz kupić?

Co ci na odsłuchu bardziej siadło

Tak jak pisałem w pierwszym poście, dopiero szukam zestawu. Po odsłuchu Kef q350 i BR03 z cxa61 i MF m2si, najbardziej pasował mi zestaw Kef + Cxa 61. Pisałeś o silverach, dlatego myślałem, że one będą dobre do CXA61. Co wybrać na odsłuch do tych silverów? Czy np. Cyrus One lub Magnat mr780 będą dobre?

• 2 tygodnie później...

Jestem po kolejnym odsłuchu. Tym razem były to Pylon Diamond 18 i ATC scm7. Wzmacniacze: CXA 61, Audiolab 6000A i Roksan Attessa. Gdybym miał sam wybierać to wybrał bym Diamondy, ale żonie są za duże (wybrała by ATC z Attessa). Dla mnie ATC grały bardzo dobrze, wyraźnie słychać było wokale i instrumenty, ale brakowało mi basu. Jeżeli bym został przy tych kolumnach to tylko z Roksanem, dwa pozostałe chyba miały za małą moc. Chcę poszukać czegoś wielkością podobnego do SCM7 z większą ilością basu i pasującego do tego Roksana. Czy takie kolumny jak Gato Audio fm8 lub Kef LS50 meta będą spełniały te warunki?

23 minuty temu, mauk4 napisał:

Czy takie kolumny jak Gato Audio fm8 lub Kef LS50 meta będą spełniały te warunki?

Nie wypowiem się jak grają (podobno dobrze) ,  ale te Gato mogą sie żonie spodobać - piękny design. Te Kefy dyskusyjne pod względem wyglądu - może niektórym sie podobać ale ogólnie to jakieś takie dziwne sa. 

Jeśli przy zachowaniu dobrych parametrów wygląd i design  miałaby być karta przetargową to zerknij też na inne ładne i dobrze grające  aria 906 albo elac vela bs403, buchardtP300, polk legend albo chario Aviator Ghibli 

25 minut temu, tanzanika napisał:

dobrze grające  aria 906

Kwestia dyskusyjna 😉 Jak ktoś lubi ostro i mało finezyjnie to mu podejdą. 

57 minut temu, mauk4 napisał:

Kef LS50 meta

KEF potrzebują lepszego piecyka niż testowałeś. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Oprócz wyglądu chodzi przede wszystkim o wielkość. Czyli rozmiar SCM7, Ls50, gato itp.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Kwestia dyskusyjna 😉 Jak ktoś lubi ostro i mało finezyjnie to mu podejdą. 

KEF potrzebują lepszego piecyka niż testowałeś. 

Czyli ten roksan jest za słaby?

31 minut temu, mauk4 napisał:

Czyli ten roksan jest za słaby?

Od biedy starczy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Spróbuj np. Polk Audio Reserve R200 - może Roksan da radę napędzić a poza tym

zawsze można poszukać coś z Dynaudio albo np. Audiovector QR1

Do Nad-a C368 to możesz mieć streamer w formie karty BLUOS którą możesz sobie włożyć w tył wzmacniacza. Wtedy nie musisz szukać miejsca na kolejną skrzynkę. Pytanie pozostaje co z głośnikami. Może małe KEF Q350 ? Teraz są w dobrych pieniądzach w sklepach.

W dniu 4.02.2023 o 09:33, mauk4 napisał:

Co wybrać na odsłuch do tych silverów? Czy np. Cyrus One lub Magnat mr780 będą dobre?

Magnat tak.

Poluje na tą attesse do drugiego systemu. Ale mam jeszce dużo czasu więc spokojnie.

Ona zagra fajnie z Kefem ls50 a bardziej basowo ze wspomnianym wcześniej Silver 100 / R3. Gato to fajne monitory chodź trudne do odsprzedaży. 

Raczej już nigdzie nie będę na odsłuchach, więc planuję coś wybrać i kupić. Attessa podobała nam się najbardziej wyglądem ale i tym jak grała z ATC scm7, choć dla mnie było za mało basu. Czy LS50 będą go miały więcej? Tak jak pisałem wcześniej muszę wybrać kolumny wielkości tych ATC, LS50. Może trochę większe Elac Carina, ale czy one zgrywają się z Attessą?