Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Yamaha RN803D ale na co?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Od jakiegoś czasu słucham muzyki w systemie stereo z następującego zestawu: Yamaha NR803D + Fyne Audio F502. Źródłem jest Spotify i TIDAL. Przewody do kolumn to stary jak świat Monster Cable. Gra to według mnie dobrze jeśli chodzi o średnicę i górę, jednak brakuje mi odciążenia w dolnym paśmie. Kręcenie gałką od basu nie daje dobrego efektu, bo dźwięk robi się przytłumiony. Lubie mocny, ciepły bas.  Wiem, że kolumny mają w sobie potencjał i stąd pytanie: czy zmiana wzmacniacza, przewodów lub jednego i drugiego jest w stanie zmienić charakter brzmienia kolumn? Czy zostawić jak jest i dopełnić całość subwooferem? Całość gra w salonie o powierzchni około 45m2. 
Budżet na wzmacniacz to +\- 5000zł, w grę wchodzą również używki. 

Edytowane przez Dawid_GT
https://www.audiostereo.pl/topic/161042-zamiana-yamaha-rn803d-ale-na-co/

Z potencjałem bym nie przesadzał, bo dwie niezależne recenzje pokazują niezbyt

ciekawy bas Fyne. Ale nie w tym rzecz. W tak poważnym metrażu może się okazać,

że wymiana wzmacniacza ( kolumn też ) może niewiele poprawić.

Jedynym rozwiązaniem może się okazać subwoofer i to na sporym głośniku.

Minimum to 25 cm, lepiej większy - koszt będzie niższy, niż np. Musical Fidelity,

który wcale nie musi gwarantować sukcesu, bo decydują kolumny.

Albo czekaj na lepsze pomysły ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

RN803 to naprawdę sensowny amplituner. Miałem. Wzmacniacz zagra oczywiście lepiej, ale nie jest tak uniwersalny. Ja bym dozbierał do większej kwoty i kupił coś co naprawdę wywoła realną różnicę. Teraz jest drogo. Kupisz w tej kwocie albo coś starego, albo nie będzie to taki krok w bok a mały naprzód. 

jak ma być lepiej i chociaż podobnie funkcjonalnie to tylko używki w tych pieniądzach.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mógłbym poczekać i zwiększyć budżet ale nadal nie wiem na co konkretnie oszczędzać w temacie wzmacniacza. Coraz bardziej wobec tego zastanawiam się nad opcją subwoofera/subwooferów. Nie chciałbym wydać pieniędzy i zrobić, jak kolega wyżej napisał, kroku w bok ale niewiele naprzód. 

Potrzebujesz nagłośnić cały 45 metrowy salon? Czy też jakąś część odsłuchową?

Pytam, bo grałem rzeczoną Yamahą w salonie 41,5m2, ale oczywiście kącik audio-TV był zdecydowanie skromniejszy. I mi tam basu nie brakowało. Spróbuj wypożyczyć od kogoś (popytaj na forum, u twórcy kolumn itp) kolumny Audio Academy Hyperion IV.

Ustaw je w miarę poprawnie, zrób kalibrację YPAO dla każdego możliwego ustawienia kolumn i zobacz/usłysz co to da.

Powodzenia, pzdr

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

W świecie amplitunerów twoja Yamaha miała swoją dobrą pozycję, ale nie oszukujmy się w tej samej cenie a nie mówiąc już o nieco droższych konstrukcjach wzmacniacze zagrają lepiej, bardziej muzykalnie. Oczywiście samego basu w znacznym stopniu nie da się dołożyć wymieniając na  wzmacniacz bo i one przecież samym basem nie żyją, ale oczywiście w pewnym stopniu ten aspekt mogą poprawić. Znaczącą poprawę otrzymasz dokupując subwoofer, ale to również droga zabawa przy tak dużej przestrzeni, a same subwoofery do stereo kosztują dość sporo bo i ich jakość musi również być znacznie lepsza niż to ma miejsce w tanich konstrukcjach kinowych. Jeśli brałbyś pod uwagę takie rozwiązanie to popatrz na ofertę firm Rel i SVS te marki gwarantują doskonałą jakość w tym temacie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, są to cenne wskazówki dla mnie.

Część odsłuchowa to jakieś 50-60% całej powierzchni ale wszystko jest w jednej kubaturze o kształcie prostokąta z otwartą częścią na korytarz. Kolumny stoją teraz rozstawione na około 4m, od każdej z kolumn jestem oddalony też o 4m.

Pytanie w temacie subwoofera, w takiej kubaturze np. 2 x SVS SB1000 PRO jako wsparcie kolumn byłoby właściwą drogą? Czy są za małe, a może iść w jeden większy?

W dniu 22.01.2023 o 18:21, Dawid_GT napisał:

Dzień dobry,

Od jakiegoś czasu słucham muzyki w systemie stereo z następującego zestawu: Yamaha NR803D + Fyne Audio F502. Źródłem jest Spotify i TIDAL. Przewody do kolumn to stary jak świat Monster Cable. Gra to według mnie dobrze jeśli chodzi o średnicę i górę, jednak brakuje mi odciążenia w dolnym paśmie. Kręcenie gałką od basu nie daje dobrego efektu, bo dźwięk robi się przytłumiony. Lubie mocny, ciepły bas.  Wiem, że kolumny mają w sobie potencjał i stąd pytanie: czy zmiana wzmacniacza, przewodów lub jednego i drugiego jest w stanie zmienić charakter brzmienia kolumn? Czy zostawić jak jest i dopełnić całość subwooferem? Całość gra w salonie o powierzchni około 45m2. 
Budżet na wzmacniacz to +\- 5000zł, w grę wchodzą również używki. 

Zacznij od akustyki i zmiany ustawienia kolumn. Dobrze nagłośnić 45 metrów nie będzie tanio a bez zrobionej akustyki nie da się tego ogarnąć. Jak najwięcej mebli, półek, elementów wyposażenia. Wykładzina, dywan, grube zasłony itd...

Yamahę możesz zmienić na LYNGDORF tdai-1120. To podobne urządzenie ale wyższej klasy z lepszym system pomiaru, korekcji akustyki i fabrycznie robiony pod jeden lub dwa subwoofery.

Jak Lyngdorf nie pomoże z tymi kolumnami to wtedy subwoofery. Dwa mniejsze dadzą lepszy rozkład basu niż jeden większy. Celuj raczej w RELa. Przy 45m dobra opcja mogą być dwa  HT 1205.

Nie wymienisz tego amplitunera na inny sensowny nowy wzmacniacz.

Będzie to po prostu granie inne może dla ciebie lepsze ale moim osobistym zdaniem nie warte zachodu.

Jeśli już robisz jakieś inwestycje to takie które przyniosą naprawdę sporą poprawę.

Natomiast tutaj jest jeszcze inny wariant może do kupienie z subwoofera rozwiązałoby problem. 

Rel T9x zje cały budżet ale to naprawdę rewelacyjne urządzenie.

To jest ta opcja przy której twój obecny system spełnia twoje oczekiwania a zakładasz dodanie mocnego zaokrąglonego ciepłego basu.

W przypadku wymiany elektroniki no jednak wzmacniacz używany w tej cenie.

Piotrek 

subwoofer zostawiłbym na koniec, o ile będzie potrzebny. Sam do tego dojdziesz. Tą kasę lepiej zainwestować w akustykę i lepszy zestaw.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl