Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Drizzt napisał:

sam zacznie na maksa podkręcać głośność w telefonie

Ja używam wzmacniacza zintegrowanego,którym reguluje poziom ,więc nie stanie się nic.Poza tym,nie dopuszczam do swojej sieci nikogo 🙂

Taka sytuacja o jakiej piszesz może się zdarzyć tylko wtedy,kiedy z aplikacji sterujesz głośnością systemu ,co po pierwsze jest niepraktyczne,psuje jakość dźwięku i faktycznie może wystrzelić kolumny w kosmos,jak masz końcówkę mocy 🙂

24 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A Macbook od Apple ja wygląda pod tym względem w konfrontacji z Windows?

Od niedawna mam Macbooka Pro oraz ekosystem Apple (iPhone, iPad) i słyszę znaczną poprawę dźwięku prosto "z dziury" w stosunku do Windowsa. Jakość dźwięku spokojnie jest na poziomie DAC'ów do 500zł które grają podobną klasą - oczywiście poszczególne aspekty mogą się różnić, ale nie nazwałbym tego zmianą jakościową tylko inną prezentacją dźwięku. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

15 minut temu, baltfan napisał:

Ja używam wzmacniacza zintegrowanego,którym reguluje poziom ,więc nie stanie się nic.Poza tym,nie dopuszczam do swojej sieci nikogo 🙂

Taka sytuacja o jakiej piszesz może się zdarzyć tylko wtedy,kiedy z aplikacji sterujesz głośnością systemu ,co po pierwsze jest niepraktyczne,psuje jakość dźwięku i faktycznie może wystrzelić kolumny w kosmos,jak masz końcówkę mocy 🙂

To jasne, że każdy ma inny system i inaczej z niego korzysta, jednak Spotify udostępnia swój serwis dziesiątkom milionów ludzi i nie powinna w ogóle być dopuszczalna sytuacja, o jakiej pisałem.

Moim zdaniem to globalne sterowanie głośnością przez Internet spoza sieci Wi-Fi to niebezpiecznie rozwiązanie i warto o tym wiedzieć korzystając ze Spotify. Natomiast korzyści z tej opcji specjalnie nie widzę.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

22 minuty temu, Drizzt napisał:

To jeszcze musisz kontrolować ustawienia domowników i gości w ich aplikacjach Spotify jeśli chcą się połączyć z Twoim systemem przy okazji wizyty. Bo tak najczęściej dochodzi do katastrofy, o której pisałem. Lub profilaktycznie nie pozwalać nikomu innemu się łączyć. Czasem np. na imprezie łatwo o tym zapomnieć kiedy ludzie chcą puszczać swoją muzykę.

Nie zabezpiecza to przed sytuacją, którą opisałem kiedy Twój gość, nie zdając sobie sprawy, że nie rozłączył się ze Spotify Connect sam zacznie na maksa podkręcać głośność w telefonie nie słysząc muzyki, którą właśnie odpalił. Nawet jak dojdzie do 100 to jej nie usłyszy bo może siedzieć w innym mieście lub kraju, a muzyka będzie grała przez Connect a nie z głośników w jego telefonie. Za to Ty ją usłyszysz jeśli akurat będziesz w domu…

Kurcze mój dom moją twierdzą, nie ma takiej opcji 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, Drizzt napisał:

korzyści z tej opcji specjalnie nie widzę.

Tu się zgodzę z Tobą .Ta regulacja mnie wkurza 🙂

9 minut temu, Drizzt napisał:

Moim zdaniem to globalne sterowanie głośnością przez Internet spoza sieci Wi-Fi to niebezpiecznie rozwiązanie i warto o tym wiedzieć korzystając ze Spotify. Natomiast korzyści z tej opcji specjalnie nie widzę.

Dramatyzujesz i histeryzujesz jak nastolatka 😂 przecież zawsze można wyłączyć w opcjach "kontrolowanie głośnika" przez innych 😎

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Ale czyj zrujnuje? Skrętka Cat8 za circa 16zł za metr bieżący?

żartownić z Ciebie

zaczynając od JCAT( 1m )

Ukryta Zawartość

przechodząc do tego, o którym pisałem wcześniej

TELEGARTNER MFP8 GOLD IE CAT8A (1m ok. 2.145zł)

image.thumb.png.32faff2c728b39e44b44d4f320e0d14f.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
1 minutę temu, Tal napisał:

Dramatyzujesz i histeryzujesz jak nastolatka 😂 przecież zawsze można wyłączyć w opcjach "kontrolowanie głośnika" przez innych 😎

Ukryta Zawartość

Serio? Wow, ale jesteś mądry 😆

A poważnie to rozwiązania udostępniane dziesiątkom milionów ludzi powinny być idiot-proof.

Poza tym w wielu setupach akurat nie będzie wskazane wyłączanie tej opcji dla wszystkich bo np. korzysta z systemu przez Spotify 5 domowników i sprzątaczka.

Ukryta Zawartość

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

To nie czytaj. Pisz dalej o aspektach i prezentacjach laptopów, bo to bardzo zajmujące, nawet jeśli tylko dla ciebie 🤣

Edytowane przez Drizzt

Cyrus One ma BT nie zabezpieczony przed parowaniem, źle się czułem trochę z myślą że każdy (wkurzony sąsiad np) może mi dać Volume na maxa... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, Drizzt napisał:

Dźwięk dźwiękiem, większość różnic między serwisami i tak sprowadza się do różnic poziomów głośności. Choć faktem jest, że Spotify to tylko OGG 320 lub AAC256, a TIDAL w większości używa stratnego MQA i nie wszystkie płyty są już dostępne w jakości CD. 

Przecież zdecydowana większość plików jest w HiFi czyli jakości CD, niektóre są MQA czyli najwyższej, ale jak komuś nie pasuje MQA to można zejść na HiFi bez problemu, bo MQA jest pozycjonowane wyżej. 

Kontrolowanie głośności Spotify o której piszesz chyba sprowadza się do jakis amplitunerow sieciowych albo głośników BT. Bo nie widzę kontroli volume integry czy końcówki mocy przez Spotify. W takim przypadku to chyba i mp3 będzie dobre? 

Edytowane przez rafal735r

?👈

14 minut temu, Drizzt napisał:

To nie czytaj. Pisz dalej o aspektach i prezentacjach laptopów, bo to bardzo zajmujące, nawet jeśli tylko dla ciebie 🤣

Wolę pisać o laptopach niż biadolić i lamentować nad możliwościami Spotify'a 😁

12 minut temu, rafal735r napisał:

Przecież zdecydowana większość plików jest w HiFi czyli jakości CD, niektóre są MQA czyli najwyższej, ale jak komuś nie pasuje MQA to można zejść na HiFi bez problemu, bo MQA jest pozycjonowane wyżej. 

Wiadomo jak TIDAL pozycjonuje MQA, natomiast audiofile na tym forum powinni wiedzieć, że jest to format stratny.

Niestety, nawet w pakiecie HiFi, którego zresztą używam, wiele albumów jest dostępnych tylko w MQA. Jeśli jest możliwość wyboru jakości CD, to wybieram CD, ale niestety nie zawsze jest. Wszystko to i tak dla świętego spokoju słuchania muzyki bez wiecznego porównywania.

9 minut temu, Drizzt napisał:

Wiadomo jak TIDAL pozycjonuje MQA, natomiast audiofile na tym forum powinni wiedzieć, że jest to format stratny.

Niestety, nawet w pakiecie HiFi, którego zresztą używam, wiele albumów jest dostępnych tylko w MQA. Jeśli jest możliwość wyboru jakości CD, to wybieram CD, ale niestety nie zawsze jest. Wszystko to i tak dla świętego spokoju słuchania muzyki bez wiecznego porównywania.

Wybór cd jest kompromisem i mając do wyboru jeszcze jedną opcję komfortowego korzystania z serwisu streaming'owego wybrałem Qobuz...

33 minuty temu, rafal735r napisał:

Spotify

Aplikacja Spotify na desktop czy też Android posiada regulację głośności.Można więc wykorzystać ją do sterowania głośnością .Ze Spotify do DAC sygnał w domenie cyfrowej z możliwoscią zmiany poziomu głośności ,następnie z DAC do końcówki mocy.

Nie polecam jednak tego sterowania 🙂 Nawet próbować .

6 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Wybór cd jest kompromisem i mając do wyboru jeszcze jedną opcję komfortowego korzystania z serwisu streaming'owego wybrałem Qobuz...

Ja na codzień korzystam z Apple Music. TIDAL zostawiłem siłą przyzwyczajenia. Prawda jest taka, że nie ma serwisu idealnego. Każdy korzysta z tego co mu pasuje i do czego się przyzwyczaił. Kwestie praktyczne są tu bardzo istotne. Natomiast jakość dźwięku jest taka sama lub bardzo zbliżona. Różnice mogą wynikać z innych masterów, np. Apple często wrzuca swoje mastery albumów, których raczej też staram się unikać.

Edytowane przez Drizzt

A kto poważny używa PC z Windows do odtwarzania muzyki ?  Chyba tylko początkujący ...
A to dlaczego? Windows nutki fałszuje?
Niewygodny jest
W czym jest niewygodny? Ja po 20 latach używania wyłącznie linuksa na domowym pc przeszedłem na Windows właśnie ze względu na większą wygodę i większy wybór dobrego oprogramowania do muzyki. Linuks został na domowym serwerze.
5 minut temu, msankowski napisał:
16 minut temu, Ajothe napisał:
Niewygodny jest

Ukryta Zawartość

W czym jest niewygodny? Ja po 20 latach używania wyłącznie linuksa na domowym pc przeszedłem na Windows właśnie ze względu na większą wygodę i większy wybór dobrego oprogramowania do muzyki. Linuks został na domowym serwerze.

W ogóle komputer jako źródło dźwięku jest niewygodny, niezależnie od systemu. Ale to nie o tym wątek.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Drizzt napisał:

Ja na codzień korzystam z Apple Music. TIDAL zostawiłem siłą przyzwyczajenia. Prawda jest taka, że nie ma serwisu idealnego. Każdy korzysta z tego co mu pasuje i do czego się przyzwyczaił. Kwestie praktyczne są tu bardzo istotne. Natomiast jakość dźwięku jest taka sama lub bardzo zbliżona. Różnice mogą wynikać z innych masterów, np. Apple często wrzuca swoje mastery albumów, których raczej też staram się unikać.

Dokładnie, co kto lubi/co komu odpowiada 👍

O gustach i przyzwyczajeniach nie dyskutuje się, ewentualnie można podyskutować np. o tym jakie elementy zadecydowały o wyborze danego serwisu

Np. Qobuz ma opcję filtrowania po "label" wydawnictwie, z której bardzo często korzystam

Tidal też mam pod ręką, od czasu do czasu rzucę uchem i okiem co się tam dzieje

Edytowane przez Zbi_Rek
Do odtwarzania muzyki sto razy wolę moode audio jak zabawy z Windowsem na PC czy laptopie... 
Czysta wygoda. 
Bo to zależy o jakie zastosowania chodzi. Jeśli tylko o streamowanie to stosowanie pc jest tu faktycznie rozwiązaniem przerośniętym i niewygodnym.

Ale zabawa w muzykę i audio może być bardziej rozbudowana i wymagająca, a ja o tym pisałem.
14 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Np. Qobuz ma opcję filtrowania po "label" wydawnictwie, z której bardzo często korzystam

Apple jakiś czas temu przejęło serwis streamingowy specjalizujący się w muzyce klasycznej Primephonic, więc tagowanie i opcje wyszukiwania klasyki w Apple Music powinny być niedługo znacznie lepsze. Czekam na to.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Drizzt napisał:

Apple jakiś czas temu przejęło serwis streamingowy specjalizujący się w muzyce klasycznej Primephonic, więc tagowanie i opcje wyszukiwania klasyki w Apple Music powinny być niedługo znacznie lepsze. Czekam na to.

Ukryta Zawartość

Akurat na tidalową bibliotekę klasyki raczej nie można narzekać, nie paprają emkułą tak intensywnie jak inne gatunki

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Zbi_Rek napisał:

Akurat na tidalową bibliotekę klasyki raczej nie można narzekać, nie paprają emkułą tak intensywnie jak inne gatunki

Biblioteki są wszędzie podobne, ale tagi i wyszukiwanie po wykonaniach nie są najlepsze. To jest problem z klasyką we wszystkich serwisach poza Idagio i wcześniej Primephonic. I może niedługo dołączy do tego elitarnego grona Apple Music.

15 minut temu, Drizzt napisał:

Biblioteki są wszędzie podobne, ale tagi i wyszukiwanie po wykonaniach nie są najlepsze. To jest problem z klasyką we wszystkich serwisach poza Idagio i wcześniej Primephonic. I może niedługo dołączy do tego elitarnego grona Apple Music.

W Qobuz jest świetnie z klasyką pod kątem wyszukiwania i ilości nagrań w formacie 24/192

Edytowane przez Zbi_Rek
  • Pokaż nowe odpowiedzi