Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

47 minutes ago, Seth_A_Rider said:

Tam jest zmiana ciśnienia w pomieszczeniu wywołujące wrażenia głównie fizyczne, nie słuchowe.

zawsze można też tak:

Ciekaw jeszcze jestem drugiego krańca spektrum i wpływu jaki wniosłyby super tweeters. Podobnie chyba jak z niskim basem. Pomimo, że ich samych nie słychać to różnica w całym systemie rzekomo bywa bardzo wyraźna.

….be still and know….

On 5/21/2024 at 5:15 PM, .:Gerard:. said:

Potrzebujesz innych kolumn, te które masz proponuje postawić np. na drewnianych taboretach i dociążyć kolumny, rozstaw na minimum 3,5m ,

Te głośniki mam od ponad piętnastu lat i w tym czasie spróbowałem kilkudziesięciu różnych wzmacniaczy. Ich efektywność podawana przez producenta jest bardzo myląca. 

„The big B&W's sensitivity was basically to specification, at an estimated 90dB(B)/2.83V/m. However, the plot of its impedance magnitude and phase (fig.1) reveals that it is a demanding load, dropping to 3 ohms through the midrange and to 4 ohms in the high treble. In addition, a punishingly high capacitive phase angle in the midbass, coupled with a low magnitude, will demand a good, current-worthy amplifier. It's no surprise that WP found biamping the 801s with two Levinson No.332s to be a worthwhile exercise. The saddle in the impedance magnitude curve indicates that the big flared port is tuned to 21Hz, which in turn implies superb low-frequency extension.”

Biamping bardzo mocnymi wzmacniaczami z dobraną elektroniką na dobrym okablowaniu jest jedyną drogą, żeby prawdziwie usłyszeć te kolumny. Prawdopodobnie sam lubisz niejedną płytę, która wyszła ze studia używającego tych głośników w ich realizacji. One doskonale uwypuklają wszystkie niedociągnięcia w systemie i dlatego pojawiają się negatywne na ich temat opinie. Wymiany głośników na teoretycznie dużo lepsze (co mógłbym zrobić w godzinę), nawet w tej chwili nie rozważam. 

….be still and know….

Oni też zwlekali.

19 lat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dyletanci albo chłopaki zwyczajnie nie czytają polskich forów.

Ukryta Zawartość

….be still and know….

6 hours ago, Seth_A_Rider said:

Biamping bardzo mocnymi wzmacniaczami z dobraną elektroniką na dobrym okablowaniu jest jedyną drogą, żeby prawdziwie usłyszeć te kolumny.

Jest wiele opini na ten temat mówiących, że 801 ale również 800 potrzebują silnych wzmacniaczy aby w pełni pokazać swoje możliwości, McIntosh MC601 jest dla nich za słaby. Jak się kiedyś przymierzałem do 800 to wiele osób mówiło, że one zagrają w pełni ale dopiero z 1.2KW.

10 hours ago, Seth_A_Rider said:

Ciekaw jeszcze jestem drugiego krańca spektrum i wpływu jaki wniosłyby super tweeters. Podobnie chyba jak z niskim basem. Pomimo, że ich samych nie słychać to różnica w całym systemie rzekomo bywa bardzo wyraźna.

Tutaj raczej obstawałbym, że wpływ będzie mniejszy. Pytanie czy do 801 jest sens, one same w sobie są znakomite. Niektórzy stosują super tweeters bo góra jest zbyt łagodna (ale nie o tym tutaj mowa) a inni aby zrobić dopełnienie jak DALI ze swoją wstęgą >15kHz.

Wracając do tematu tego wątku, na razie do realnego (już zaplanowane) odsłuchu wpadają Bricasti oraz Linn Select.

6 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Oni też zwlekali.

19 lat.

Ukryta Zawartość

Dyletanci albo chłopaki zwyczajnie nie czytają polskich forów.

Grzebnij w nich zwrotnice bo tam zdaje sie jakiś elektrolit siedzi.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

13 godzin temu, slaaawek napisał:

nie będzie wygodniej słuchać muzyki

Ja uważam że może być wygodniej w sensie "nic nas w dźwięku nie uwiera" albo "ostro daje po uszach"

15 godzin temu, RadeX napisał:

W urządzeniach tej klasy nie powinno więc być aż takich różnic, zakładając, że są skonstruowane poprawnie..

Ja myślę że, klient-rynek wręcz oczekują różnorodności tak żeby mogli wybrać coś dla siebie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

24 minutes ago, rafa said:

Ja myślę że, klient-rynek wręcz oczekują różnorodności tak żeby mogli wybrać coś dla siebie.

ale to tylko dowodzi tezę, że niema czegoś takiego, że jeden DAC gra lepiej, że zmiażdżył jakiś inny ale oznacza tylko, że bardziej wpasował się w gusta, w nasze oczekiwania. To chyba też powód, że dyskusja co lepsze czy R2R czy DS niema tak naprawdę sensu bo każdy oczekuje czegoś innego i ma inne preferencje.

Oczywiście. Ale na danym poziomie jakości (wartości/cenie)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Te głośniki mam od ponad piętnastu lat i w tym czasie spróbowałem kilkudziesięciu różnych wzmacniaczy. Ich efektywność podawana przez producenta jest bardzo myląca. 

Nie twierdze ze to zle kontrukcje, mialem na mystisch ze jak chcesz budowac wieksza Panorame, scene, to trzeba rozstawic i podniesc, dlatego tez potezne konstrukcje maja srednie Spektrum umieszczone wyzej 

P.S
przytargalem Lumin U1 X, to tylko streamer.

X1 wrócił wczoraj po wymianie z Trinnov na c52 i kolejnej nad ranem na 6010d. Nie dawało mi to spokoju, bo kiedyś mialem lepsze zdanie o tym streamerze. Rzeczywiście w parze z 6010 zagrał zdecydowanie lepiej.
Kilka godzin temu wróciłem do punktu w którym zdecydowałem się na rozmontowanie stereo na rzecz kina. Empire, 6010, 9011 i 801 Naut. Wszystko stoi na podstawkach Ansuz, ale jeszcze nie zdążyłem nic uziemić (fundamentalna poprawa w tym samym systemie w przeszłości).  Dźwięk jest najlepszy jaki było mi dane usłyszeć kiedykolwiek w moim systemie. 
Mozliwe, ze to też zasługa drobnych poprawek, bo w czasie kiedy 9011 stały bezużytecznie wymieniłem w nich wszystkie 4 wtyki na Oyaide inlet R, wszystkie 24 gniazda bezpieczników na nowe, uzupełniłem same bezpieczniki na dokładnie takie same SR purple, a w 6010 wszystkie cztery zmieniłem na SR Master fuse. 

….be still and know….

4 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

Wszystko stoi na podstawkach Ansuz, ale jeszcze nie zdążyłem nic uziemić

Możliwość uziemienia podstawek to jakaś cecha tych konkretnych modeli czy patent który da się zrobić z innymi ??? możesz napisać coś więcej/ pokazać fotki ???

On 5/25/2024 at 2:51 AM, pmcomp said:

Grzebnij w nich zwrotnice bo tam zdaje sie jakiś elektrolit siedzi.

Tak, jak 801 wyjadą do magazynku to będę szukał kogoś, kto będzie mógł to dla mnie zrobić. Zwlekam, bo potrzebuję zmienić jednocześnie 15 zwrotnic we wszystkich moich nautilusach, co w USA może być niemożliwym do zrealizowania. Znalazłem jednego, ale on robi zwrotnice tylko do 801 i 802.

….be still and know….

3 minutes ago, kaviter said:

Możliwość uziemienia podstawek to jakaś cecha tych konkretnych modeli czy patent który da się zrobić z innymi ??? możesz napisać coś więcej/ pokazać fotki ???

Mam skrzynkę bezpiecznikową z czterema liniami 20A, dedykowanych jedynie audio i jest ona prawidłowo uziemiona. Dodatkowo uziemiam obudowy i sygnały. Osobno analog i digital. Uzywam dwóch Shunyata Altaira do uziemiania wszystkich komponentów w pokoju audio i miksu puritan routemaster i groundmaster do switchy, zegarów i zasilaczy w innej części domu, gdzie mam osobną linię 20A dedykowaną networkowi. Więc w sumie cztery, niezależne od siebie systemy. W przypadku wszystkich sprzętów MBL efekt jest bardzo oczywisty.

….be still and know….

Jprdl sorry poniedziałek rano, wydawało mi się że napisałeś że masz uziemione podstawki, a z czymś takim jeszcze się nie spotkałem. Idę sobie zrobić kolejną kawę.

56 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Zwlekam, bo potrzebuję zmienić jednocześnie 15 zwrotnic we wszystkich moich nautilusach, co w USA może być niemożliwym do zrealizowania.

Zartujesz? To nie jest wielka robota i zadna filozofia.

Myślałem raczej zlecić zaprojektowanie i wykonanie zwrotnic komuś znającemu się na rzeczy. Sam wolałbym je jedynie wymienić razem z wszystkimi wewnętrznymi kablami i gniazdami.
Widzę jak ten zestaw reaguje na dużo drobniejsze zmiany, więc podejrzewam, że przebudowa tych głośników byłaby strzałem w dziesiątkę.

Ten wstępnie odmówił zrobienia pasujących zwrotnic do pozostałych głośników. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

….be still and know….

• Moderatorzy
14 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Tak, jak 801 wyjadą do magazynku to będę szukał kogoś, kto będzie mógł to dla mnie zrobić. Zwlekam, bo potrzebuję zmienić jednocześnie 15 zwrotnic we wszystkich moich nautilusach, co w USA może być niemożliwym do zrealizowania. Znalazłem jednego, ale on robi zwrotnice tylko do 801 i 802.

Dlaczego 15? Tyle masz kolumn głośnikowych? 

-----------------

• Moderatorzy
7 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

Auro 13.4 plus wides.

I wszytko oparte o b&W 800? Szacun ze tyle miejsca wygospodarowałeś na kolumny i że udało się ich tyle znaleźć na rynku 🙂. Kiedyś bardzo mocno przymierzałem się do 800 oraz 801 ale ciężko było je upolować, te które się pojawiały to na tyle daleko, że logistyka mnie przerastała i w końcu odpuściłem. 

W B&W serii 800 były po dwie płytki ze zwrotnicą na kolumnę i to całkiem rozbudowane tam na prawdę będzie lutowania na miesiąc… Do części z nich masz rozrysowane projekty zwrotnic razem z wymiarami płytki na stronie Troelsa. 

Ja sam zrobił bym to inaczej i ograniczył się tylko do wymiany kondensatorów wysokotonowych i średniotonowego. To one w 90% ograniczają dźwięk tych zwrotnic, a ich wymiana to mały ułamek nakładów pracy i kosztów w porównaniu do robienia całej nowej. Ponadto zachowasz charakter kolumny tylko poprawisz wysokie i średnie. 

W starych kanciastych “pralkach” były elektrolity, w tych nowszych obłych już chyba nie. 

-----------------

Znalazłem dość wyraźne zdjęcia zwrotnic w starym ogłoszeniu.

Ukryta Zawartość

Nawet okiem laika, całość nie wygląda na bardzo skomplikowaną.
Na anglojęzycznych forach DIY często powtarza się rada o obejściu jakichś fabrycznych ograniczników. Na pewno dotyczy to poprzednich modeli z serii matrix. Nie jestem pewien czy też nautilus.

Ukryta Zawartość

….be still and know….

Dobre zdjecie, wszystko widać. I widać, ze nalezy zbudowac zwrotnice od nowa i wywalic ją z obudowy kolumny na zewnatrz. Elektorlit i przecietne polipropylenowe kondensatory. Raczej wszystko tak projektowane zeby sie tam zmiesciło. Takie cewki rdzeniowe ??? Fuj fuj fuj.

Moja rada, zmodyfikuj tylko fronty, potem ew. efektowe. Zobaczysz jak bedzie, porownasz.

Wczoraj dotarł na testy Linn Select, niestety z DAC tylko Katalyst ale pierwsze wrażenia są pozytywne co do kierunku którego szukam. Urządzenie z wyglądu niepozornie i jest lekkie, mój X45PRO to do niego czołg wagi super ciężkiej. Spodziewałem się czegoś bardziej okazałego ale to pewnie kwestia gustu. Od strony praktycznej to brakuje mi możliwości podłączenia dysku po USB, najlepszą opcją byłaby możliwość zamontowania dysku w środku ale to taka filozofia Linn-a, tylko NAS. Brzmieniowo co do DAC-a to za szybko na oceny, pierwsze wrażenie to mocne uspokojenie dźwięku, jest po ciemniejszej stronie, niema takiego blasku jak DAC MCD12000, co nie traktuję wcale w kategorii wad, miałem wrażenie też, że odtwarza muzykę jakby wolniej. Bas też jest jakby mniejszy, nie tak punktowy. Zobaczymy na spokojnie co dalej, bardzo ciekawi mnie DAC Organik ile wnosi jeszcze, ciężko niestety znaleśc osoby które wypowiedziałyby się na temat różnic pomiędzy DAC Katalyst a Organik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RadeX

Ja miałem dual mono i u mnie zagrał poprawnie, w moim systemie McIntosha nie wpasował się tak jak oczekiwałem.

Ostatnio słuchałem w takiej konfiguracji i było dobrze, z okablowaniem Ansuz było tak sobie, tłumiło,
po zmianie na inne okablowanie zrobiło sie głośnej, dynamiczniej przejrzyście i z prezencją.
To zdjęcie po zmianie listwy a później była wymiana okablowania od streamera do wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minutes ago, .:Gerard:. said:

Ja miałem dual mono i u mnie zagrał poprawnie, w moim systemie McIntosha nie wpasował się tak jak oczekiwałem.

dual mono czyli dwa organiki? Włożone w jakie chassis, classic czy edition hub? Nie wpasował się ze względu na przyciemnioną barwę czy jaki powód?

12 minut temu, RadeX napisał:

dual mono czyli dwa organiki? Włożone w jakie chassis, classic czy edition hub? Nie wpasował się ze względu na przyciemnioną barwę czy jaki powód?

W tym Selekt dsm

Ukryta Zawartość

W skrócie
Brakło mi swobody wybrzmień, przestrzenności, dynamika była za bardzo kontrolowana mało selektywna, brakowało mi dociążenia, lepszej przejrzystości, budowania lepszego 3D .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

OK czyli chyba w tej lepszej obudowie Edition HUB, nie znam Linn, wiec nie wiem czym się różnią te obudowy do końca, na pewno ta gałka u góry jest lepsza. Te wybrzmienia to u mnie też się rzuciły od razu i to na Katalyst, są gorsze niż na DAC MCD12000, brakuje blasku, to dociążenie też jest inne, cały dół jest inny, jakby mniej punktowy, kontrolowany, góra jest zaokrąglona. Niemniej szukam czegoś co inaczej zagra, nie dlatego aby wymienić ale aby mieć możliwość posłuchania inaczej, muszę dłużej posłuchać.

Jak chcesz to przetestuj ten "tani" DAC
Analogowe, dynamicznie i bardzo gęsto ale nie przytłumione brzmienie, detale o "złotym" blasku, wokal dociążony,
balans tonalny przesunięty na cieple granie, bas jest energiczny i zwarty.

IMG_9167.jpeg

mfe-tube-dac-se-precision-processor-navi

Ukryta Zawartość

Oczarował mnie ten DAC, chętnie złożyłbym drugi zestaw na tym DACu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi