Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

@.:Gerard:. nie miales u siebie DAC ow T+A przypadkiem?

Szukam opinii o DAC 200

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

13 minut temu, rafa napisał:

Szukam opinii o DAC 200

Niestety nie, szkoda ze nie pytałeś wcześniej, bo w sobotę bylem u znajomego w sklepie i u niego na polce stoi

Teraz testuje Lumin streamer U1 X, na dniach będę miał słuchawki na test T+A 😉 

5 hours ago, .:Gerard:. said:

W skrócie
Brakło mi swobody wybrzmień, przestrzenności, dynamika była za bardzo kontrolowana mało selektywna, brakowało mi dociążenia, lepszej przejrzystości, budowania lepszego 3D .

Mam jeszcze jedno pytanie, czy testowałeś to w układzie, że wszystko szło z Lina (streaming+DAC) czy testowałeś sam DAC. Zauważyłem, że wykorzystyjąc Selecta jako sam DAC jest trochę lepiej, więc swoją sygnaturę daje też mocno streamer wbudowany w to urządzenie.

57 minut temu, rafa napisał:

Szukam opinii o DAC 200

Takie trudne wpisac w google: t+a dac 200 review

?

Muszę przewietrzyć mój system…

22 minuty temu, RadeX napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie, czy testowałeś to w układzie, że wszystko szło z Lina (streaming+DAC) czy testowałeś sam DAC. Zauważyłem, że wykorzystyjąc Selecta jako sam DAC jest trochę lepiej, więc swoją sygnaturę daje też mocno streamer wbudowany w to urządzenie.

Nie wykluczam ale teraz nie przypominam sobie abym testował samego DACa.

P.S
Wypróbuj tez różne wejścia
mam i znam moduły DA1 i 2, nie wiem jaka różnica jest tego DACa w MCD 12000, wiele DACow nie potrafiło przetworzyć z rozdzielczością, swobodą, głębią, równowagą jak Mcintosh, w Mcintosh brakuje nasyceń, dociążenia, byłby idealnym DACkiem   

24 minutes ago, .:Gerard:. said:

mam i znam moduły DA1 i 2, nie wiem jaka różnica jest tego DACa w MCD 12000, wiele DACow nie potrafiło przetworzyć z rozdzielczością, swobodą, głębią, równowagą jak Mcintosh, w Mcintosh brakuje nasyceń, dociążenia, byłby idealnym DACkiem   

Fajne dociążenie, nie tracąc na rozdzielczości miałem w secie: MCD12000 (wyjście lampowe) + C12000 (tor lampowy) + monobloki MC2301, niestety dół już tracił na czytelności, więc wybrałm MC1.25KW. Niestety coś za coś.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Takie trudne wpisac w google: t+a dac 200 review

?

Geniusz.. całe życie ciebie szukałem.. i jaki pomocny 😉 

16 godzin temu, rafa napisał:

Szukam opinii o DAC 200

Słuchałem ich topowego daca, nic nadzwyczajnego. Słaba przestrzeń, brak detalu ... nuda. Mz lepiej zainteresować się Meitnerem.

Nie chce wywolac burzy, nie oceniam bo to wszystko pasuje albo nie w systemie
Nie wybrałem Meitnera czy EMM Lab dlatego ze mam poczucie przysłoniętego dźwięku, jakaś filtracja powoduje ze nie słyszę krystalicznej przejrzystości, dodatkowo dynamika kontrolowana i lekko podbita, brak mi swobody i niekontrowania.
Dla lepszego zobrazowania m/w jak dobra realizacja Vinyl kontra CD.
To jedne z lepszych DACow które słuchałem ale takie drobnostki mi przeszkodziły w ich wyborze. 

Edytowane przez .:Gerard:.

Jak ktos ma możliwość, wypożyczcie

Aries Cerat Kassandra, to był DAC który mógłby u mnie zostać, 
po coaxial bylo muzykalnie, przestrzennie, równo i z nasyceniami, 3D, ale Hi-Res nie czytal
po USB czytał ale stracił muzykalność, przycinał wybrzmienia, grał bardziej konturowo, siadła lekkość i swoboda dynamiki, stracil troche przestrzenność, na tyle ze zrezygnowałem, jakby po coaxial potrafił przetwarzać hi-resy to by u mnie został

U mnie przed chwilą siadła dynamika, przestrzeń i klarowność po ściągnięciu podstawek spod głośników. Miało być bardziej analogowo przekonywano. Tego się nie dało słuchać. Założyłem z powrotem po dwie przednie i kupiłem podiums od Townshend. Mamy po kilkadziesiąt zmiennych w naszych zestawach, które mogą drastycznie wpłynąć na końcowy efekt.

Jeden z najlepszych systemów jakie słyszałem to właśnie Kassandra po USB w zestawie ze streamerem pink faun, elektroniką CH precision i YG Sonja 3.3. 

….be still and know….

38 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Kassandra po USB

Sprzedawca słuchał u mnie i twierdził ze u nich tez gra tylko po USB, ale u mnie ze zdziwieniem słyszał to co ja

43 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

Założyłem z powrotem po dwie przednie i kupiłem podiums od Townshend. Mamy po kilkadziesiąt zmiennych w naszych zestawach, które mogą drastycznie wpłynąć na końcowy efekt.

Moze byc pozytywny efekt ale tez negatywny

Pozytywny to ja kiedys wspominałem, podniesienie i rozstawienie daje efekt większych źródeł pozornych, izolacja poprawi ich kontury, bas bardziej zwarty, akustycznie tez moze trafić ze podbarwi.
Negatywnie, bas może stracić na rozciągłości, podniesienie może przesunąć niski zakres w inne miejsca pomieszczenia i akustycznie pogorszyć, dla mnie najgorsze co może się stać to kompletne izolacja a to brak poczucia namacalności sceny.
U siebie takie rzeczy testowałem.

Podstawki pod głośnikami zawsze mi dawały efekt porównywalny do dobrego upsamplera. Scena potrafi się zmienić, to fakt, ale townshend zaakceptował tak niską cenę, że trudno było nie skorzystać. Podstawki które w tej chwili używam, chętnie wykorzystam pod switche , zegary i lps.

Niestety, tam też je słychać.

….be still and know….

15 godzin temu, rafa napisał:

Geniusz.. całe życie ciebie szukałem.. i jaki pomocny 😉 

Cieszę się. Trzeba z siebie wypędzać lenia.

36 minut temu, .:Gerard:. napisał:
Godzinę temu, Seth_A_Rider napisał:

Kassandra po USB

Sprzedawca słuchał u mnie i twierdził ze u nich tez gra tylko po USB, ale u mnie ze zdziwieniem słyszał to co ja

I to jest kolejny dowod na to, ze w audio nie ma prawd absolutnych i nie ma sprzętu absolutnego. Audio to nie jest wzorzec z Sevres.

Niestety kazdy sam musi sobie takie dowody zmontować.

15 minut temu, pmcomp napisał:

Trzeba z siebie wypędzać lenia.

Mam nadzieje ze nad tym pracujesz. Zawsze mozesz sie poprawic.

51 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Inne transporty i moze stad to wyniklo.

2 godziny temu, rafa napisał:

Inne transporty i moze stad to wyniklo.

Moze byc, taka ciekawostka, Transport Lumin który testuje tez moim zdaniem (u mnie) najlepiej gra po coaxial,
ale występuje dziwne zjawisko ze połączony równocześnie po USB i Coaxial są zakłócenia na łączu Coaxial.

47 minut temu, .:Gerard:. napisał:

występuje dziwne zjawisko ze połączony równocześnie po USB i Coaxial są zakłócenia na łączu Coaxial.

Myślę że to nie są aż tak dziwne rzeczy... mi wychodzi ze więcej śmieci przechodzi przez USB niż przez coax, nawet mimo izolacji... po zmianie na coax przestałem np słyszeć zmiany zasilacza do switcha, a na USB było to bardzo wyraźnie słyszalne. Jak testowałem optyk vs coax odpięcie coax też miałem wrażenie że poprawia granie z optyka... nie wspominając już o dwóch punktach połączenia masy które Ci się robią (coax i USB)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

mi wychodzi ze więcej śmieci przechodzi przez USB niż przez coax, nawet mimo izolacji.

A to już są cuda 😉 Po to jest izolacja galwaniczna żeby nic nie przechodziło. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, Seth_A_Rider napisał:

to fakt, ale townshend zaakceptował tak niską cenę, że trudno było nie skorzystać.

Okay, jak juz będziesz mial to zwróć uwagę na wibracje od podłogi, za duże źle ale kompletne odizolowanie tez zle, czym więcej zmysłów aktywnych tym większe emocje

38 minut temu, Piopio napisał:

A to już są cuda 😉 Po to jest izolacja galwaniczna żeby nic nie przechodziło. 

Tylko piękne okrągłe zera i jedynki z zadartym noskiem 🐽

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 hour ago, .:Gerard:. said:

Okay, jak juz będziesz mial to zwróć uwagę na wibracje od podłogi, za duże źle ale kompletne odizolowanie tez zle, czym więcej zmysłów aktywnych tym większe emocje

Wczoraj Kharma zastąpiła nautilusy i widok moich sześciolatków bawiących się w pokoju, gdzie na maleńkich podstawkach stoją dość ciężkie głośniki na kolcach mnie zmroził. Próbowałem bez podstawek, ale wtedy gra bułą i nie da się tego słuchać. Muszę znaleźć inne rozwiązanie.

Z reguły pierwsze 20 sekund utworu Kathleen by Amenra mi wystarcza żeby oszacować różnicę.

….be still and know….

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Tylko piękne okrągłe zera i jedynki z zadartym noskiem 🐽

Zeby było ciekawiej, podając sygnał po SPDIF i aktywując albo deaktywując wyjście USB dźwięk się zmienia

33 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

ale wtedy gra bułą i nie da się tego słuchać. Muszę znaleźć inne rozwiązanie.

Wazne, sprawdź czy masz identyczna odległość od tylnej ściany, co do "mm", tak samo kąty, czasami niezgranie fazowe potrafi rozproszyć bas i tracić na rozdzielczości,
na probe można tez, jak masz regulacje nóżek to pochyl je o 1,5 stopnia 

Mozesz tez gumy na probe podłożyć pod nóżki

30 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Wazne, sprawdź czy masz identyczna odległość od tylnej ściany, co do "mm", tak samo kąty, czasami niezgranie fazowe potrafi rozproszyć bas i tracić na rozdzielczości,

To jest prawda … jak masz symetryczne pomieszczenie odsluchowe i kolumny ustawione idelanie w jego osi symetrii.

Jesli przykladowo przesuniesz sprzet w jedna strone o jeden metr to cala teoria idzie sie j….ć. Albo z jednej bocznej strony masz powierzchnie mocno odbijajaca np. okna albo lustra a z drugiego boku jakieś mocne pochlaniacze typu kanapy czy kotary.

Podobnie w pomieszczeniu otwartym na reszte domostwa np. w lewym tylnym rogu otwarte przejscie na reszte domu czymkeszkania, do tego z wysoka klatką schodową.

Zeby to zobaczyc wystarczy dokonac dokladnych pomiarów akustycznych. Albo przyjechac do mnie 😉 . Ja z jednej strony musze miec inna odleglosc do tynej sciany. Roznica ok. 5 cm. Pomimo adaptacji akustycznej.

Edytowane przez pmcomp

Bez przesady

Te kilka „mm“ to dla basu (np. 100Hz) przesuniecie fazowe o 1°. (lambda, czyli dlugosc fali basowej 100Hz to 3,4m!!!)
Konia z rzedem temu, kto takie niezgodnosci fazowe i „rozproszenie“ wyslyszy

BTW.
Rozproszenie bylo by super!
Dzieki niemu nie bylo by spietrzenia energii fal odbitych, czyli podkolorowania/dudnienia/rozmycia sceny/…

Na dwoch podstawkach bylo zdecydowanie lepiej, ale w międzyczasie zamontowałem z powrotem podstawki pod wszystkie cztery nóżki i jest jak być powinnno. Głośniki zniknęły i nawet to ściana dźwięku nie jest. Muzyka jest w całym pomieszczeniu i takiej holografii u siebie jeszcze nie słyszałem. Rozjechało mi to co prawda wczorajsze ustawienie, przesunęło się wszystko w prawo i muszę na razie korektować R/L na wyjściu z preampa. Będę się tym bawić po weekendzie.

….be still and know….

… przesunęło się wszystko w prawo i muszę na razie korektować R/L na wyjściu z preampa. Będę się tym bawić po weekendzie.

Polecam eksperymentowanie z mocniejszym skreceniem zestawow do srodka (osie przecinaja sie przed sluchaczem).

To redukuje wplyw asymetrycznego ustawienia w pomieszczeniu tudziez roznych powierzchni odbicia bocznych scian.
42 minuty temu, pmcomp napisał:

Jesli przykladowo przesuniesz sprzet w jedna strone o jeden metr to cala teoria idzie sie j….ć. Albo z jednej bocznej strony masz powierzchnie mocno odbijajaca np. okna albo lustra a z drugiego boku jakieś mocne pochlaniacze typu kanapy czy kotary.

Ja mam niesymetrycznie, przesunięte i teoria tez działa,
ale rzeczywiście ustawienie symetryczne jest najlepsze,

zeby w miarę poprawnie funkcjonowalo ustawienie niesymetryczne musi być spełniona zależność, trzeba maksymalnie możliwie wyjść z odbić bocznych i stworzyć miejsce odsłuchowe w promieniowaniu wewnętrznym, stereo tworzy panoramę miedzy kolumnami 
To tak jak kalibracja kanałów kina domowego do odtwarzania w wybranym miejscu

14 minut temu, xajas napisał:

Polecam eksperymentowanie z mocniejszym skreceniem zestawow do srodka (osie przecinaja sie przed sluchaczem).

a ja polecam odwrotnie, wtedy znikną kolumny, bedzie bardziej wirtualnie, stworzy sie panorama

21 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

przesunęło się wszystko w prawo i muszę na razie korektować R/L na wyjściu z preampa. Będę się tym bawić po weekendzie.

Na portalach streamowych masz testy, włącz kanał centralny, rozstaw najszerzej mozliwie kolumny, skręć kolumny zeby tweeter celował ca. 20cm od uszu, mm skręcaj az centrum będzie wyraziscie w centrum

Poza tym, mozesz tez latwo sprawdzic, czy ta roznica glosnosci L/R dotyczy wszystkich czestotliwosci, co mozna latwo skorygowac pokretlem balansu (jesli sie takie ma), czy tylko wybranych czestotliwosci, co jest trudno skorygowac bez DSP/EQ.

Aby to sprawdzic, wystartuj generator Szynalskiego i zmieniajac czestotliwosc w zakresie np. 100-10000Hz, sluchaj czy wszystkie czestotliwosci slyszysz „po srodku“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3447.thumb.jpg.be460af0a5172352efbf1f417993fa61.jpg

a ja polecam..

Tak bedzie panorama, sztuczna panorama, nadeta bocznymi odbiciami, a jak przekrecisz fazy kabli, to bedzie jeszcze bardziej nadeta

A jak sobie zmajstrujrsz dodatkowe tweetery i postawisz je przy scianie, to bedziesz mial jeszcze bardziej super-nadeta „wirtualna“ panorame
Od ucha do ucha

IMG_8329.thumb.jpg.773006605c802573f21d782fe4c25088.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kharma zasadniczo odradza jakikolwiek toe in i sugeruje ustawienie głośników na wprost w stronę słuchacza. Musze zwyczajnie ustawić głośniki na nowo. Różnica jest taka, że bez podstawek było to łatwe. Teraz będę musiał za każdym razem ściągać je z podstawek i bez możliwości natychmiastowego odsłuchu ustawiać z powrotem i w ten sposób próbować trafić w idealne miejsce. Już to przechodziłem.

….be still and know….

• Pokaż nowe odpowiedzi