Skocz do zawartości
IGNORED

dac do ok 50k (nowy lub s/h)

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, xajas napisał:

Cos takiego mozesz stwierdzic tylko wtedy, gdy USLYSZALES moje "naprade dobre". Dopoki tego nie slyszales, to nie wiesz o czym mowisz -> to jest dyskusja z slepym o kolorach 😉

Tylko to działa w obie strony ... 

W przeciwieństwie do Ciebie wiem jakich wzmacniaczy używasz i jakie cenisz a to już wbrew pozorom bardzo dużo. Wg mnie to nie ma prawa zagrać dobrze i nie chodzi tu nawet o te Twoje suwaki tylko o wzmacniacze. Na kiepskim wzmocnieniu nie uzyskasz dobrego dźwięku, nie ma na to szans. Dopóki tego nie zrozumiesz możesz sobie suwać do woli, pewnego poziomu nie przeskoczysz ... 

Wg mnie to nie ma prawa zagrać dobrze i nie chodzi tu nawet o te Twoje suwaki tylko o wzmacniacze. Na kiepskim wzmocnieniu nie uzyskasz dobrego dźwięku, nie ma na to szans. Dopóki tego nie zrozumiesz możesz sobie suwać do woli, pewnego poziomu nie przeskoczysz ... 

Prawda jest, ze uzywajac lepsze koncowki, mozna podniesc poprzeczke, ale

Primo
nie slyszales aktualej „poprzeczki“.

Sekundo
Dopoki nie rozumiesz, jaki (nikly) udzial maja te koncowki w tak kompleksowym systemie sterowanym „SUWAKAMI“, nie zmienisz zdania. No tak, tylko jak masz to zrozumiec, jesli takiego systemu nie majstrowales i nie masz pojecia jak te suwaki dzialaja.

W dalszym ciagu uwazam, ze dyskutuje z slepymi o kolorach

Niech ktoś zda relację z odsłuchu twojego systemu.

Powinieneś w pierwszej kolejności zabiegać, by ktoś cię odwiedził i podzielił się wrażeniami.

Jaki sens jest opisywać sążniście coś, czego NIKT nie ma możliwości poznać?
Jest tylko jeden powód: chwalipięctwo. Ale nie podejrzewam cię o niego, więc... piszesz bez powodu.
Bez sensu.

Na tzw. gębę zawsze udowodnisz, że inni się nie znają i Twoje gra rewelacyjnie.

4 godziny temu, xajas napisał:

debilne

PS2.

najciemniejszy Kowalski

Dyskusja ze ślepym o kolorach powiadasz?
Bym to nazwał całkiem inaczej, nawet nie dyskusją.

13 minut temu, xajas napisał:

Dopoki nie rozumiesz, jaki (nikly) udzial maja te koncowki

Dopóki nie zrozumiesz jak duże znaczenie ma wzmacniacz i źródło. Dopóki nie zrozumiesz jak kiepskim wzmacniaczem się posługujesz i ile jakości tracisz na tym, dotąd będziesz rozmawiał ze ślepym o kolorach ... 

17 minut temu, xajas napisał:

W dalszym ciagu uwazam, ze dyskutuje z slepymi o kolorach

Pewnie dlatego, że jesteś zaślepiony poczuciem posiadania jakiejś niesamowitej "wiedzy", zarozumiałym ignorantem bez kszty pokory i szacunku dla innych ... 

Jak zwykle niemiło się z Tobą rozmawiało. Bez odbioru. Szkoda czasu na ten ot.

5 godzin temu, xajas napisał:

Nawet najciemniejszy Kowalski poradzi sobie z "przerzucaniem paczek" i przetykaniem kabelkow (dlatego jest to tak rozpowszechnione), ale aby uzyc wlasciwego "suwaka", to do tego trzeba juz troche "grypsu" ;-).

I to jest jedna z glownych przyczyn braku rozprzestrzenienia "SUWAKOW" wsrod amatorskich Kowalskich 🙂  

Troszeczke się namierzyłem i naprzesuwałem tych suwaków przez ostatnie 2 lata... myślę że na całkiem zaawansowanym poziomie 😉

Ale pewnych rzeczy nie uzyskasz suwakami. Nie odzyskasz tego co zepsuje źle dobrany kabel, nie zmienisz specyfiki kolumn i wzmacniacza i nawet pomimo poprawnej charakterystyki częstotliwościowej nie dostaniesz grania tej jakości jaką da dobry system nawet z górkami i dołkami na częstotliwości. Po prostu czegoś zabraknie... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Dopóki nie zrozumiesz jak duże znaczenie ma wzmacniacz i źródło. Dopóki nie zrozumiesz jak kiepskim wzmacniaczem się posługujesz i ile jakości tracisz na tym, dotąd będziesz rozmawiał ze ślepym o kolorach ... 

Panie Szpakowski … jak napisanonie sluchales. Wiec po co takie oceny?

Dam ci przyklad. Mam w domu kilka koncowek JBL z serii MPA wlacznie z ta najmocniejszą 2x1200 W/4 ohm. Lata 90-e. Oraz wczesniejsza JBL/UREI 6260.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image.thumb.jpeg.a970a34778142847bc1a0deb6aef0004.jpeg

image.thumb.jpeg.809876afab000d056cd5c24fc19b824d.jpeg

Cala seria pieciu potworow rozniacych sie moca:

Ukryta Zawartość

Mam propozycje, zanim cokolwiek i kiedykolwiek o nich cos napiszesz … posluchaj. Móglbys sie zdziwić.

Mam propozycję, zanim cokolwiek, kiedykolwiek i oczymkolwiek napiszesz (klocki audio) … posluchaj. W jakimś dopracowywany systemie, nie przypadkowe sluchanko u cioci.

Bo jak sie ciebie czyta to na posiedzenie na porcelanie się zbiera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Troszeczke się namierzyłem i naprzesuwałem tych suwaków przez ostatnie 2 lata... myślę że na całkiem zaawansowanym poziomie
Ale pewnych rzeczy nie uzyskasz suwakami. Nie odzyskasz tego co zepsuje źle dobrany kabel, nie zmienisz specyfiki kolumn i wzmacniacza i nawet pomimo poprawnej charakterystyki częstotliwościowej nie dostaniesz grania tej jakości jaką da dobry system nawet z górkami i dołkami na częstotliwości. Po prostu czegoś zabraknie... 

Spoirzmy prawdzie w oczy

Jak wyglada takie typowe, nie znieksztalcone zlymi kablami „granie“ (w miejscu odsluchu)

Ukryta Zawartość

Ale w sasiednim watku „kablarze“ przytoczyli nawet pomiary dowodzace negatywny wplyw zle dobranych kabli, mogacych znieksztalcic granie nawet o cale 0,5dB!

IMG_5112.thumb.jpg.52dcc6152cda708895d93148708b63ee.jpg

No to popatrzmy jak wyglada takie „granie“ znieksztalcone o te 0,5dB.
Swiadomie wprowadzilem znieksztalcenia w calym zakresie pasma 20-20.000Hz? I tak to wyglada. To znieksztalcone granie to ta czerwona linia

IMG_5110.thumb.jpg.b4610bd1214023706eb7f2d6c732db01.jpg

I to oczywiscie slychac.

A teraz porownajmy to „granie“ z typowym zalecanym przebiegiem pasma (w miejscu odsluchu)

IMG_5111.thumb.jpg.1e3b974e3ad95ea4cfb51f23abd859c3.jpg

I co widzimy?

- bas nadety o +6dB, czyli „dudnienie“
- dziury w basie -13dB, -11dB, -9dB, czyli totalny brak basu!
- nadeta gorna srednice +11dB, totalnie agresywne brzmienie
- nadete wysokie tony +9dB, czyli ostre sybilanty

A to jeszcze stosunkowo „gladki“ przebieg. Sa gorsze

IMG_5109.thumb.jpg.6bfb0753eb9809ef07eb5c8465c9bc6c.jpg

To sa znieksztalcenia dziesiatki razy wyzsze od tych, ktore sa spowodowane przez zle dobrane kable

Ale tych znieksztalcen nikt nie slyszy, i uwaza ze to jest „dobre“ granie

Powtorze sie.
Ja tu dyskutuje nie tylko z slepymi, ja tu dyskutuje z gluchymi

Takich historyjek i argumentow o kablach, suwakach i doswiadczeniach z DSP jak powyzej nie traktuje powaznie.
To jest jeden wielki smiech.

PS1
Wplyw (moich) tandetnich koncowek mocy w porownaniu z lepszymi jest porownywalny z powyzszymi „znieksztalceniami“ wprowadzonymi przez zle dobrany kabel (patrz powyzej)

PS2
Mozesz sobie kupic Akusa, Luxmana czy Gryfona za pierdyliony Euro, bez suwakow, nie pozbedziesz sie tych dipow i peakow, na ktory ovdziwo kazdy highendowiec jest GLUCHY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

I głupie audiofile nie kupują, chcesz to ci taniej załatwię, mój znajomy handluje

Wolalbym posluchac najpierw. Audiofile wielu rzeczy nie kupuja super grajacych, a badziewie owszem. Na rynek audiofilski powinna isc inna obudowa, kupic trzeba wiele recenzji, do ceny dodac zero i sie sprzeda. Taki lampizator to np. dobry przykład. 

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

On 3/28/2023 at 6:59 PM, xsnailx said:

dotały SPL Director i Antelope Amari, na razie zapoznaje sie z SPL-em:

Ukryta Zawartość

To nie krytyka, bardziej rada - rozwaz zminimalizowanie ilosci granitu w systemie, to na pewno musi sie odbijac troche na dzwieku. 

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, pmcomp napisał:

Mam propozycję, zanim cokolwiek, kiedykolwiek i oczymkolwiek napiszesz (klocki audio) … posluchaj. W jakimś dopracowywany systemie, nie przypadkowe sluchanko u cioci.

Dziękuję za wszystkie propozycje, doceniam doceniam twoją "szczerą" troskę. Doceniam również, że tak długo czekałeś zanim znowu wystosowałeś swój kolejny "życzliwy" wpis. 

8 godzin temu, pmcomp napisał:

Bo jak sie ciebie czyta to na posiedzenie na porcelanie się zbiera.

Widzę, że poziom kultury jest równie wysoki co poziom świadomości dobrego dźwięku. 

Żegnam ozięble.

8 godzin temu, xajas napisał:

Wplyw (moich) tandetnich koncowek mocy w porownaniu z lepszymi jest porownywalny z powyzszymi „znieksztalceniami“

8 godzin temu, xajas napisał:

Powtorze sie.
Ja tu dyskutuje nie tylko z slepymi, ja tu dyskutuje z gluchymi

Ukryta Zawartość

Właśnie z wielkim hukiem wyleciała ode mnie końcówka z Hypex Nc252 - podążyła za Rme Adi :) 

Naprawdę warto słuchać inaczej niż tylko przez mikrofon pomiarowy. Amplituda to tylko mała część zagadnienia jakości dźwięku... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Amplituda to tylko mała część zagadnienia jakości dźwięku... 

Zgadza sie. Amplitude juz przerobilismy. Przejdzmy do innych zagadnien. Konkretnie, rzeczowo, nie na poetycznym poziomie „dobrego grania“ i ladnych „barw“.
Do dziela!
4 minuty temu, xajas napisał:

Konkretnie, rzeczowo, nie na poetycznym poziomie „dobrego grania“ i ladnych „barw“.

Tu już się nie da dalej konkretnie i rzeczowo 😀

No dobra, może jeszcze impuls, reszta to już muzyka, poezja, finezja... 

Tu już się nie da dalej konkretnie i rzeczowo
No dobra, może jeszcze impuls, reszta to już muzyka, poezja, finezja... 

Psinco prawda. Oczywiscie ze sie da! Tylko trzeba wiedziec jak.
Jest cale mnostwo parametrow, ktorymi mozna zdefiniowac i zmierzyc „dobre granie“. A wiekszosc z nich, i to te najwazniejsze, mozna „ksztaltowac“ wlasnie uzywajac wlasciwe „suwaki“

Ukryta Zawartość

IMG_5114.thumb.jpg.ec1babd6e5c873eba30f21ccf7c1573e.jpg

Swiat „finezji i poezji“, to swiat dla tych, ktorzy o powyzszym nie maja zielonego pojecia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, xajas napisał:

Psinco prawda

Nie nadrobisz suwakiem tego co stracisz w torze. Niestety. DSP samo w sobie też trochę (mniej lub więcej) degraduje jakość. (a raczej nie samo DSP, tylko jego implementacja) 

15 minut temu, xajas napisał:

Ale ziemia jest plaska….
Ale ziemia jest plaska….
Ale ziemia jest plaska….
Ale ziemia jest plaska….
Ale..

Ale DSP nie degraduje jakości... 

Ale... 

Wszystko to rozważenie balansu korzyści i strat... 

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Nie nadrobisz suwakiem tego co stracisz w torze. Niestety. DSP samo w sobie też trochę (mniej lub więcej) degraduje jakość. (a raczej nie samo DSP, tylko jego implementacja) 

Hmmm … wyobraz sobie jaka bylaby jakosc materialu ze studia gdyby tam nie krecili suwakami 🙂 . Np. w celach loudness war.

Patrzac w ten sposob kazda ingerencja w tor sygnalu jest zlem. Wszystko powinno byc all in one z jak najkrotsza sciezka sygnalu, z dopasowanymi do siebie modulami, z super krotkim8 kablami glosnikowymi. A le jakos zycie inaczej wyglada.

Ale... 
Wszystko to rozważenie balansu korzyści i strat... 

Psinco prawda,

DSP zmienia sygnal, bo z definicji po to jest DSP (wplywajac pozytywnie na jedne a negatywnie na inne) a koncowa JAKOSC to bilans tych pros & cons
  • Moderatorzy
2 godziny temu, xajas napisał:

Swiat „finezji i poezji“, to swiat dla tych, ktorzy o powyzszym nie maja zielonego pojecia

Ale dla większości ludzi na tym forum audio to tylko hobby. Przerzucają sobie klocki, słuchają i dzielą się swoimi odczuciami. Nie interesuje ich zdobywanie wiedzy technicznej bo nie jest im ona do niczego potrzebna. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

47 minut temu, Seyv napisał:

Nie interesuje ich zdobywanie wiedzy technicznej bo nie jest im ona do niczego potrzebna. 

Wiedza techniczna nie zaszkodzi, ale ma to grać przede wszystkim. 

Jak napisałem że Rme Adi nie gra to mi napisali ze nie umiem tego ustawić 😁

4 godziny temu, szpakowski napisał:

Dziękuję za wszystkie propozycje, doceniam doceniam twoją "szczerą" troskę. Doceniam również, że tak długo czekałeś zanim znowu wystosowałeś swój kolejny "życzliwy" wpis. 

Widzę, że poziom kultury jest równie wysoki co poziom świadomości dobrego dźwięku. 

Żegnam ozięble.

Bardzo proszę. Polecam się na przyszłość.

1 godzinę temu, Seyv napisał:

Ale dla większości ludzi na tym forum audio to tylko hobby.

Dla niektórych to sprawa życia i śmierci ... 

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Bardzo proszę. Polecam się na przyszłość.

Dziękuję nie skorzystam ...

11 minut temu, pmcomp napisał:

Jeszcze tu jesteś?

Jestem i będę. Chyba nie liczyłeś, że zniknę po paru twoich wpisach? Po prostu zakończyłem rozmowę z tobą gdyż jest bezsensowna.

Czasami odnosze wrazenie, ze w tych wszystkich dyskusjach o „suwakach“ i DSP, towarzystwo nie pojelo najbardziej podstawowych zasad dzialania sprzetu audio i mysli ze tylko DSP degraduje jakosc, a bez DSP „dobry dzwiek“ dociera „bezposrednio z mikrofonu do ucha“ , bez „suwakow“ degradujacych ten dzwiek.

Spojrzmy na to „na chlopski rozum“, tak do pokapowania dla kazdego Kowalskiego

Wezmy jako przyklad takie dosc znane zestawy glosnikowe JBL TI250 (klasyka)

Ukryta Zawartość

Nic aktywnego, zero DSP. Ale oczywiscie z pasywna, analogowa zwrotnica. I tak wyglada ta zwrotnica

IMG_5128.thumb.jpg.078199602909cbe81a4ba142ff6a88e2.jpg

A po co jest ta zwrotnica i co robi ta zwrotnica?
1. Filtruje zakresy czestotliwosci
2. Linearyzuje przebieg charakterystyki amplitudowej uzytych przetwornikow

Czyli de facto, to jest nic innego jak Equalizer z okreslona iloscia „suwakow“ korygujacych pewne czestotliwosci.
I to z wszystkimi zaletami (korygowana amplituda) i wadami (znieksztalcenia fazy)

Kazde zakreslona na zielono grupa elementow zwrotnicy to nic innego jak SUWAK

IMG_5133.thumb.jpg.18cf219aad0c261b7e3bde6a7a593376.jpg

Tylko malo ktory Kowalski to kapuje, i ciagle mysli ze tylko DSP uzywa suwaki

Tyle na temat suwakow i degradowania jakosci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Aby nie robić off topu odszukaj sobie dyskusje z @misiomorem w której być może brałeś udział na temat filtrów i zobaczysz, że Twoje porównania to za duże uproszczenie. Reasumując, wiesz, że dzwoni tylko nie wiesz, który filtr 😉

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

2 godziny temu, xajas napisał:

towarzystwo nie pojelo najbardziej podstawowych zasad dzialania sprzetu audio i mysli ze tylko DSP degraduje jakosc, a bez DSP „dobry dzwiek“ dociera „bezposrednio z mikrofonu do ucha“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , bez „suwakow“ degradujacych ten dzwiek.

A jesteś w stanie przyjąć fakt, że jak włączę APO lub użyje Rme Adi, to mam gorsza jakość niż bez nich (nie chodzi o same korekty - tylko dodanie DSP do toru). Niestety nawet najlepsza opcja która testowałem - czyli Camila DSP/Fusion na Volumio, minimalnie wpływa na jakość. Nie korekty - samo włączenie dodatkowego softu. Dlatego DSP to rozwiązanie które może pomóc, ale trzeba rozważyć balans plusów i minusów. 

Z poprzednimi kolumnami było warto (+15dB na modzie), z aktualnymi nie warto (+5dB).

Ukryta Zawartość

Aby nie robić off topu odszukaj sobie dyskusje z [mention=3038]misiomor[/mention]em w której być może brałeś udział na temat filtrów i zobaczysz, że Twoje porównania to za duże uproszczenie. Reasumując, wiesz, że dzwoni tylko nie wiesz, który filtr

90% Kowalskich nie kapuje nawet tego uproszczenia, wiec zaglebianie sie w detale mija sie z celem
  • Pokaż nowe odpowiedzi