Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Mam dylemat. Moja kobieta zapragnęła poważniejszy sprzęt do słuchania muzyki, aby miała  z tego przyjemność. Ja nie siedzę w temacie audio, więc proszę o poradę i wyrozumiałość.  Poszukiwane są kolumny podstawkowe, wzmacniacz, dac, odtwarzacz sieciowy, więc  tidal,  spotify itp. w najlepszym stosunku ceny do jakości.  Dobrze  aby  można było w odtwarzaczu sieciowym umieścić listę ściągniętych plików muzycznych i później je puszczać (karta SD, dysk, pendrive itp).  Oczywiście połączenie lan, wifi, bluetooth, sterowanie za  pomocą telefonu itp., wszystkie potrzebne  kodeki, złącza i generalnie wszystko co będzie potrzebne a czego nie wiem.  Nie interesują mnie zamknięte systemy w odtwarzaczu sieciowym, które ograniczają instalację kodeków, aplikacji. Nie chciałbym w sprzęcie wąskiego gardła jak  np. niewystarczająca jakość  złącza do przepływu wysokiej jakości  sygnału, czy plików. Fajnie aby była opcja podłączenia  także telewizora do monitorów. Pokój, w którym ma stać sprzęt ma 20m2. 

Bez żadnego wcześniejszego przygotowania poszliśmy do okolicznego salonu TopHifi na  wstępny odsłuch, aby mieć punkt odniesienia.  Doradca zaproponował nam (o ile dobrze pamiętam) 3 komplety monitorów:  

Bowers & Wilkins 606 S2, 

ELAC Debut 2.0 B6.2, 

Indiana Line Tesi 261. 

Monitory  były napędzane wzmacniaczem Ratel A11 Tribute, źródło  Bluesound  Powernode. Jakie wrażenia? Indiana line, to granie bez wyrazu, ściśnięte, Elac lepiej, przyzwoicie, choć jakoś  płasko. B&W zostawił konkurencję daleko w tyle.  Odczucia jak na koncercie, przekaz bezpośredni, przestrzenny, dynamiczny, powodujący emocje, dreszcze - wstępnie faworyt. 

Budżet początkowy  był około 4 tys. ale po wrażeniach z  606 S2 w komplecie z Ratel A11 wzrósł do 5,5 tys. Ale dodając do tego dac i streamer sieciowy pewnie jeszcze wzrośnie. 

Jaki dylemat? Monitory Bowers & Wilkins 606 S2 jak na pierwszy odsłuch robią wrażenie., ale po przyjściu z salonu do domu i przeczytaniu  całkowicie skrajnych opinii w internecie chciałbym je  jeszcze porównać z czymś innym wartym uwagi.  Tak, są one jasne i zastanawiam się, czy po paru godzinach słuchanie ich nie będzie męczące. Jakieś ciekawe propozycje? 

Jest promocja na B&W  706 S2 i 707 S2. W porównaniu z 606 S2 słychać wyraźną różnicę? 

W internecie przewija się Elac  Debut Reference B6,  Carina BS243.4,  Kew Ls50, czy polskie budżetowe kolumienki  Pylon Pearl Monitor. Czy są warte uwagi? 

Zastanawiam się nad tym wzmacniaczem. Czy jest to killer w swojej cenie, czy można coś równie dobrego a najlepiej jeszcze tańszego dostać? 

Używki  w idealnym stanie na cały ten sprzęt też biorę pod uwagę. 

Czy podpięcie starego odtwarzacza DVD Samsung  HD-860 pod ten zestaw, aby odtwarzać CD będzie w znacznym stopniu obniżało jakość dźwięku? 

Ma takie jeszcze pytanie. W Ratel A11 Tribute jest bluetooth. Po co on tam jest, skoro np. przekazywanie plików z telefonu  i tak  przechodzi przez DAC. 

Za ewentualną pomoc z góry dziękuję. 

https://www.audiostereo.pl/topic/161335-jaki-zestaw-stereo/

Do TV lepiej kupić np. Marantza NR 1200 ( HDMI ARC, DAC itd )

i monitory Polk Audio Reserve R200 

a pewne możliwości nawet bez dodatkowego streamera już będą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście zaraz będzie mnóstwo innych propozycji więc to tylko

jedna z setek dostępnych kombinacji ...

Co do DVD, to sam używałem długi czas bez najmniejszego choćby

dyskomfortu DVD Panasonica jako alternatywne źródło z CD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Możesz tutaj celować w urządzenie combo takie które na przykład wymienił kolega. 

Marantz 1200

Denon dra 800

Onkyo 8270 i tak dalej i tak dalej.

Tego typu rozwiązania są okej dla osób oczekujących minimalizm masz wszystko wbudowane w jedną jednostkę i jest to stosunkowo proste do obsługi. Minusem jest natomiast to że jeżeli wchodzi jakaś aktualizacja tak jak na przykład kwestia HDMI albo aktualizacja streamingu to w tych jednostkach jest to problematyczne gdyż przeważnie wchodzi po prostu nowy model więc zostaje Ci no w pewnym otwarcie przeciętnej klasy wzmacniacz i już z mniej aktualnymi dodatkami.

Druga możliwość to ta którą słuchałeś czyli zakup czystego wzmacniacza który nigdy nie straci na wieku powiedzmy.

A osobny zakup odtwarzacza sieciowego.

I to tak naprawdę wybór jest szeroki zarówno jeżeli chodzi o wzmacniacz jak i odtwarzacz sieciowy.

Taki podstawowy który ma już Spotify oraz tidal w wersji connect świetne wsparcie to na przykład wim mini który kupisz za lekko ponad 400 zł. Dokładając nieco no to faktycznie masz wybór wspomnianego bluesound, ifi, primare np5 prisma i tak dalej.

Jeśli najbardziej z przesłuchanych kolumn odpowiadały ci bowersy to polecam teraz odsłuchać Monitor Audio Silver 100, kef ls50 meta, heco revolution 3.

Jeżeli chodzi natomiast o wzmacniacz to tutaj wybór jest bardzo szeroki tylko musiałbyś udać się na OC do niezależnego salonu.

Piotrek 

Wg mnie Bowersy sobie można odpuścić. Oczywiście, że z tych słuchanych przez Ciebie mogły zagra najlepiej. Kilka lat temu słuchałem B&W, Elac i jeszcze jakieś których już nie pamiętam tylko to  były podłogowe i w ok. 8 - 10 tys. za parę. Byłem bardzo rozczarowany jak to gra. Dla mnie dramat. Dwa lata temu zamawiałem dla kuzyna kolumny. Było to zamówienie w ciemno, ponieważ kuzyn nie uważa się za wymagającego klienta i było mu obojętne co będzie miał. Nie chcąc wydać dużo pieniędzy ustawiliśmy limit na max. 3 tys. Oczywiście używki. Szukałem kolumn które posiadają w sobie przetworniki renomowanych firm. Trafiłem po kilku tygodniach intensywnych poszukiwań na ofertę PHONAR Veritas p3. Firma ta stosuje przetworniki SEAS. Kosztowały z przesyłką ok 2,5 tys. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością grania. Nie patrząc na cenę, w ślepym teście wybrałbym je, niż kosztujące ok. 3 tys. więcej Bowersy. Polecam np. takie produkty:

Ukryta Zawartość

Same przetworniki to koszt ok. 3 tys. W salonach kosztowałyby pewnie ponad 10 tys.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Krzychu72 napisał:

Same przetworniki to koszt ok. 3 tys. W salonach kosztowałyby pewnie ponad 10 tys.

Do tych przetworników potrzebny jest wzmacniacz wydajny prądowo.

Ja bym proponował jednak nie czytać za dużo propozycji tylko ponownie udać się na odsłuchy. Poprosić o alternatywę do porównania oraz wypożyczyć do domu bo w domu wszystko się zmienia.

Czemu tak? Bo gra system a nie pojedyncze klocki. Po odsłuchu wychodzisz z kompletem, z kablami etc... a już miałem taki przypadek jak znajomy pozamawiał "wszystko" z róznych źródeł, poprosił mnie o pomoc z podłączeniem i się okazało, że zabrakło kabli głośnikowych;) 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

W dniu 5.02.2023 o 03:59, morfeusz1805 napisał:

Jest promocja na B&W  706 S2 i 707 S2. W porównaniu z 606 S2 słychać wyraźną różnicę?

Różnica jest wyraźna, seria 700 s2 gra z większą kulturą i mniejszą natarczywością, jednak słychać że to B&W. 

Z Elaca posłuchaj UniFi Reference, te już mają zdecydowanie lepszy dźwięk, albo Carina, jednak po B&W ciężko będzie 😉

W dniu 5.02.2023 o 03:59, morfeusz1805 napisał:

Ma takie jeszcze pytanie. W Ratel A11 Tribute jest bluetooth. Po co on tam jest, skoro np. przekazywanie plików z telefonu  i tak  przechodzi przez DAC. 

Bluetooth to przesył; nadajnik-odbiornik. Dźwięk jest w formie cyfrowej przekazywany dalej do DAC, aby zdekodować go do sygnału analogowego. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

W dniu 5.02.2023 o 08:00, audioburak napisał:

Do TV lepiej kupić np. Marantza NR 1200 ( HDMI ARC, DAC itd )

i monitory Polk Audio Reserve R200 

Generalnie sprzęt będzie głównie do słuchania muzyki, podłączenie tv do oglądania czasami filmu  byłaby tyko miłą opcją. Wiec rozumiem, że to, co zaproponowałeś jest bardziej do filmu niż muzyki? 

W dniu 5.02.2023 o 14:56, Piotr Sonido napisał:

Możesz tutaj celować w urządzenie combo takie które na przykład wymienił kolega. 

Raczej skłaniam się do tego, aby wszystko było oddzielnie. Teoretycznie powinna być lepsza jakość, większe możliwości i jeżeli coś się zepsuje to wymieniasz jedną cegiełkę a nie wszystko. Przynajmniej wzmacniacz, bo raczej technologia tego wolniej się starzeje.  Połączenie combo  dac z odtwarzaczem sieciowym bardziej do mnie przemawia.  Oczywiście, żeby nie było to kosztem jakości. 

W dniu 5.02.2023 o 18:57, Krzychu72 napisał:

Było to zamówienie w ciemno, ponieważ kuzyn nie uważa się za wymagającego klienta i było mu obojętne co będzie miał.

Zestaw  będzie mojej kobiecie,  jeszcze z nią nie mieszkam, nie finansuje zakupu. Dla siebie z kolumn pewnie kupiłbym coś z używki za podobne pieniądze, ale lepszej klasie tak jak napisałeś. Ale dla niej trochę boję się kupować coś w ciemno (chyba że można używkę odsłuchać w okolicy), bez wcześniejszego odsłuchu i porównania, bo jeżeli nie trafię w jej gusta  to pewnie skończę marnie....;-) 

W dniu 5.02.2023 o 19:20, gokar83 napisał:

Ja bym proponował jednak nie czytać za dużo propozycji tylko ponownie udać się na odsłuchy. Poprosić o alternatywę do porównania oraz wypożyczyć do domu bo w domu wszystko się zmienia.

Tak jak napisałeś. Może na początku iść jeszcze  na odsłuchy w salonie top hifi i porównać coś w podobnej klasie co B&W z np.  Elac UniFi Reference, Cariną, KEF LS50 Meta. Może coś jeszcze  wartego uwagi z tego salonu?  Później ewentualnie szukać dalej. 

W salonie RMS będzie można odsłuchać resztę zaproponowanych tu kolumn. 

Temat wzmacniacza. Z tego co udało mi się dowiedzieć, Rotel A11 Tribute jest neutralny i pod tym względem mi odpowiada.  Z opinii innych wynika, że także jakość jak na tę cenę  jest przyzwoita. Ale co jeszcze neutralnego ewentualnie jest warte uwagi w podobnej cenie lub tańsze, ale nie gorsze? Widzę, że moc to takie minimum. Jeżeli w przyszłości byłaby wymiana kolumn na coś bardziej wymagającego, mógłby nie pociągnąć.  Rozumiem, że A11 nie ma dac"a, bo w jednych opisach jest napisane, że posiada, w innych, że nie ma. 

Kwestia dac'a i streamera. Tyle tego jest, że trudno to wszystko ogarnąć.  Wiem że streamer, jest tylko przekaźnikiem  dźwięku. Jeżeli jest dobrej jakości, posiada najnowsze codeki itp. dopracowaną aplikację, to nie ma problemu. Ale wybór dac'a już wpływa na charakterystykę. Więc  myślę, że najlepiej, żeby też był neutralny. To kolumny powinny nadawać kształt, wzmacniacz i dac  tylko pełnią rolę pomocniczą. Chyba że się mylę...

22 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Bluetooth to przesył; nadajnik-odbiornik. Dźwięk jest w formie cyfrowej przekazywany dalej do DAC, aby zdekodować go do sygnału analogowego

Rozumiem, że w tym wypadku Bluetooth może zastąpić np. kabel do dac'a w formie bezprzewodowej, albo pełnić rolę kontrolę nad głośnością? 

Czy do pokoju o około 20 m2 tylko kolumny podstawkowe, czy jednak mogą być także podłogowe? Doradca z salonu powiedział, że w małych pomieszczeniach trudniej napędzić podłogówki, więc często te pierwsze lepiej brzmią w takich warunkach. System 3 drożny także jest trudniej skonstruować, dlatego jeżeli kupować podłogówki, to tylko z wyższej półki cenowej, bo w cenie tańszej podłogówki, można mieć o wiele lepszą kolumnę na podstawce. Pytam się dlatego, że czasami przewija się w opiniach  Pylon Audio Sapphire 25 za ponad 3 tys. 

Marantz to klasyczne stereo do muzyki - dwukanałowe, a dodatkowo wyposażone

w wejścia umożliwiające współpracę np. z TV itp. A firma od zawsze dbała właśnie

o melomanów i nawet ich urządzenia stricte kinowe dawały również frajdę

przy słuchaniu muzyki.

Moc 75/100 W spokojnie wystarczy również do nie za wielkich podłogówek.

Przykłady z TOP HIFI to Mission LX3, 4 lub 5, Mission ZX2 czy Indiana Line Tesi 561

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, morfeusz1805 napisał:

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

Generalnie sprzęt będzie głównie do słuchania muzyki, podłączenie tv do oglądania czasami filmu  byłaby tyko miłą opcją. Wiec rozumiem, że to, co zaproponowałeś jest bardziej do filmu niż muzyki? 

Raczej skłaniam się do tego, aby wszystko było oddzielnie. Teoretycznie powinna być lepsza jakość, większe możliwości i jeżeli coś się zepsuje to wymieniasz jedną cegiełkę a nie wszystko. Przynajmniej wzmacniacz, bo raczej technologia tego wolniej się starzeje.  Połączenie combo  dac z odtwarzaczem sieciowym bardziej do mnie przemawia.  Oczywiście, żeby nie było to kosztem jakości. 

Zestaw  będzie mojej kobiecie,  jeszcze z nią nie mieszkam, nie finansuje zakupu. Dla siebie z kolumn pewnie kupiłbym coś z używki za podobne pieniądze, ale lepszej klasie tak jak napisałeś. Ale dla niej trochę boję się kupować coś w ciemno (chyba że można używkę odsłuchać w okolicy), bez wcześniejszego odsłuchu i porównania, bo jeżeli nie trafię w jej gusta  to pewnie skończę marnie....;-) 

Tak jak napisałeś. Może na początku iść jeszcze  na odsłuchy w salonie top hifi i porównać coś w podobnej klasie co B&W z np.  Elac UniFi Reference, Cariną, KEF LS50 Meta. Może coś jeszcze  wartego uwagi z tego salonu?  Później ewentualnie szukać dalej. 

W salonie RMS będzie można odsłuchać resztę zaproponowanych tu kolumn. 

Temat wzmacniacza. Z tego co udało mi się dowiedzieć, Rotel A11 Tribute jest neutralny i pod tym względem mi odpowiada.  Z opinii innych wynika, że także jakość jak na tę cenę  jest przyzwoita. Ale co jeszcze neutralnego ewentualnie jest warte uwagi w podobnej cenie lub tańsze, ale nie gorsze? Widzę, że moc to takie minimum. Jeżeli w przyszłości byłaby wymiana kolumn na coś bardziej wymagającego, mógłby nie pociągnąć.  Rozumiem, że A11 nie ma dac"a, bo w jednych opisach jest napisane, że posiada, w innych, że nie ma. 

Kwestia dac'a i streamera. Tyle tego jest, że trudno to wszystko ogarnąć.  Wiem że streamer, jest tylko przekaźnikiem  dźwięku. Jeżeli jest dobrej jakości, posiada najnowsze codeki itp. dopracowaną aplikację, to nie ma problemu. Ale wybór dac'a już wpływa na charakterystykę. Więc  myślę, że najlepiej, żeby też był neutralny. To kolumny powinny nadawać kształt, wzmacniacz i dac  tylko pełnią rolę pomocniczą. Chyba że się mylę...

Rozumiem, że w tym wypadku Bluetooth może zastąpić np. kabel do dac'a w formie bezprzewodowej, albo pełnić rolę kontrolę nad głośnością? 

Czy do pokoju o około 20 m2 tylko kolumny podstawkowe, czy jednak mogą być także podłogowe? Doradca z salonu powiedział, że w małych pomieszczeniach trudniej napędzić podłogówki, więc często te pierwsze lepiej brzmią w takich warunkach. System 3 drożny także jest trudniej skonstruować, dlatego jeżeli kupować podłogówki, to tylko z wyższej półki cenowej, bo w cenie tańszej podłogówki, można mieć o wiele lepszą kolumnę na podstawce. Pytam się dlatego, że czasami przewija się w opiniach  Pylon Audio Sapphire 25 za ponad 3 tys. 

sygnał cyfrowy najlepiej podać przewodowo (USB, coax, optical, AES/EBU) albo chociaż AirPlay po wifi.

Co do samych kolumn, tak 3-drożna podłogówka jest dużo bardziej skomplikowaną więc kupując budżetowe kolumny powinno się patrzeć na te mniej skomplikowane. W 20m mogą zagrać malutkie podłogówki albo podstawki. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 7.02.2023 o 13:24, morfeusz1805 napisał:

I to jest bardzo słuszne podejście co prawda jakość jest szansa że będzie taka sama albo bardzo zbliżona no chyba że mówimy tutaj o jakiś odtwarzaczach sieciowych premium. Ale przeważnie do tych urządzeń combo montowane są te same chipy i systemy streamujące. Ale jak słusznie zauważyłeś istotną różnicą może być kwestia aktualizacji. 

W momencie kiedy nie będzie się już dało aktualizować takiego urządzenia zostaje Ci wzmacniacz z wybrakowaną funkcją życiową A w przypadku osobnego urządzenia po prostu robisz podmiankę też jestem takiego zdania.

Myślę że jeszcze raz powinieneś udać się do topa w celu odsłuchania większej ilości zestawów. A potem odwiedzić jeszcze jakiś salon niezależny gdzie będziesz miał jeszcze dodatkowy większy wybór.

I słusznie zauważył kolega wyżej że finalny zestaw powinieneś wybrać do domu bo gra zestaw a nie poszczególny element.

Piotrek 

Wg mnie Bowersy sobie można odpuścić. Oczywiście, że z tych słuchanych przez Ciebie mogły zagra najlepiej. Kilka lat temu słuchałem B&W, Elac i jeszcze jakieś których już nie pamiętam tylko to  były podłogowe i w ok. 8 - 10 tys. za parę. Byłem bardzo rozczarowany jak to gra. Dla mnie dramat. Dwa lata temu zamawiałem dla kuzyna kolumny. Było to zamówienie w ciemno, ponieważ kuzyn nie uważa się za wymagającego klienta i było mu obojętne co będzie miał. Nie chcąc wydać dużo pieniędzy ustawiliśmy limit na max. 3 tys. Oczywiście używki. Szukałem kolumn które posiadają w sobie przetworniki renomowanych firm. Trafiłem po kilku tygodniach intensywnych poszukiwań na ofertę PHONAR Veritas p3. Firma ta stosuje przetworniki SEAS. Kosztowały z przesyłką ok 2,5 tys. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością grania. Nie patrząc na cenę, w ślepym teście wybrałbym je, niż kosztujące ok. 3 tys. więcej Bowersy. Polecam np. takie produkty:

Ukryta Zawartość

W odpowiedniej konfiguracji Bowersy potrafią zagrać zjawiskowo.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Teraz nadrabiam zaległość w temacie audio :-)  Z tymi plikami streamerowymi to wcale  nie jest tak różowo jak myślałem, bo technologia dopiero się rozwija. Bluetooth ma za mało przepustowość, aby przysyłać pliki w najlepszej jakości. Ale największą bolączką jest brak odpowiednich kodeków, które prześlą taką samą jakość  jak np. pliki niekompresowane Wav. Myślałem, że może obejdzie się bez streamera a pliki dobre jakościowo będzie można przesłać smartfonem do dac'a przez bluetooth za pomoca jakiejś aplikacji. Okazuje się, że tak, można przesłać, ale tylko lepsze mp3 i to też zależy jaki masz telefon, jakie kodeki obsługuje i dac. 

Macie z tym doświadczenie i jak to wygląda? Rozumiem, że aptXHD, LDAC, to nie jest jakość płyty CD i wyraźnie słychać różnicę? 

Jeszcze nie zagłębiałem się w MQA. Czy rzeczywiście jakość jest już lepsza, bo gdzieś widziałem że to trochę oszustwo. 

W wzmacniaczu Rotel A14 jest obsługa właśnie MQA. Więc to takie samo combo jak np.  Bluesound ze swoją aplikacją?

Gdzieś czytałem, że Bluetooth oczywiście przesyła pliki gorszej jakości, ale WiFi nie ma z tym problemu. Czy chodzi tu o zwykłe łączenie się np. Dac'a, odtwarzacza sieciowego z routerem za pomocą WiFi, które można nawigować z komórki, czy jednak można ze smartfona za pomocą WfiFi przesłać streaming do Dac'a? 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

I to jest bardzo słuszne podejście co prawda jakość jest szansa że będzie taka sama albo bardzo zbliżona no chyba że mówimy tutaj o jakiś odtwarzaczach sieciowych premium. Ale przeważnie do tych urządzeń combo montowane są te same chipy i systemy streamujące. Ale jak słusznie zauważyłeś istotną różnicą może być kwestia aktualizacji. 

Tak, klasyczny wzmacniacz,  przyzwoity DAC, który obsługuje wszystkie nowinki techniczne i może jakiś niedrogi odtwarzacz sieciowy, który najszybciej się starzeje. CD będzie odtwarzane  na razie ze starego DVD. 

Chciałbym aby na pewno nie było gorzej to co usłyszałem w salonie. Przeglądam w ostatnim czasie wszystko, ale żeby to ogarnąć potrzeba  lat, wszystko się miesza, dostaje oczopląsu. Możecie nakierować podając kilka modeli dac'ów i wzmacniaczy, jakie marki brać pod uwagę? Oczywiście, jeżeli będzie wiadomo, jakie kolumny, wtedy zakres poszukiwań będzie węższy, dlatego  w sobotę będą kolejne odsłuchy. w następnym tygodniu w innym sklepie kolejne. Mogą być nawet lekko używane, wtedy można z wyższej półki, mogą być także dobre i sprawdzone chińczyki. Wspomniano to o kultowym marantz, ale myślę, model modelowi nierówny. Na przykład Rotel A11 Tribute jest chwalony, bo maczał w tym palce znany konstruktor,  ale A12 jest już  bez zachwytów, A14 to już combo, choć opinie ma także dobre. 

Ja bym polecił:

wzmacniacz Sabaj A30A (nie potrzebuje DAC)

streamer Wiim Mini Pro

Kolumny: KEF LS50 lub KEF LS50 Meta lub Triangle Borea BR03

kable głośnikowe - coś z QED 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, morfeusz1805 napisał:

Teraz nadrabiam zaległość w temacie audio 🙂 Z tymi plikami streamerowymi to wcale  nie jest tak różowo jak myślałem, bo technologia dopiero się rozwija. Bluetooth ma za mało przepustowość, aby przysyłać pliki w najlepszej jakości. Ale największą bolączką jest brak odpowiednich kodeków, które prześlą taką samą jakość  jak np. pliki niekompresowane Wav. Myślałem, że może obejdzie się bez streamera a pliki dobre jakościowo będzie można przesłać smartfonem do dac'a przez bluetooth za pomoca jakiejś aplikacji. Okazuje się, że tak, można przesłać, ale tylko lepsze mp3 i to też zależy jaki masz telefon, jakie kodeki obsługuje i dac. 

Macie z tym doświadczenie i jak to wygląda? Rozumiem, że aptXHD, LDAC, to nie jest jakość płyty CD i wyraźnie słychać różnicę? 

Jeszcze nie zagłębiałem się w MQA. Czy rzeczywiście jakość jest już lepsza, bo gdzieś widziałem że to trochę oszustwo. 

W wzmacniaczu Rotel A14 jest obsługa właśnie MQA. Więc to takie samo combo jak np.  Bluesound ze swoją aplikacją?

Gdzieś czytałem, że Bluetooth oczywiście przesyła pliki gorszej jakości, ale WiFi nie ma z tym problemu. Czy chodzi tu o zwykłe łączenie się np. Dac'a, odtwarzacza sieciowego z routerem za pomocą WiFi, które można nawigować z komórki, czy jednak można ze smartfona za pomocą WfiFi przesłać streaming do Dac'a? 

Tak, klasyczny wzmacniacz,  przyzwoity DAC, który obsługuje wszystkie nowinki techniczne i może jakiś niedrogi odtwarzacz sieciowy, który najszybciej się starzeje. CD będzie odtwarzane  na razie ze starego DVD. 

Chciałbym aby na pewno nie było gorzej to co usłyszałem w salonie. Przeglądam w ostatnim czasie wszystko, ale żeby to ogarnąć potrzeba  lat, wszystko się miesza, dostaje oczopląsu. Możecie nakierować podając kilka modeli dac'ów i wzmacniaczy, jakie marki brać pod uwagę? Oczywiście, jeżeli będzie wiadomo, jakie kolumny, wtedy zakres poszukiwań będzie węższy, dlatego  w sobotę będą kolejne odsłuchy. w następnym tygodniu w innym sklepie kolejne. Mogą być nawet lekko używane, wtedy można z wyższej półki, mogą być także dobre i sprawdzone chińczyki. Wspomniano to o kultowym marantz, ale myślę, model modelowi nierówny. Na przykład Rotel A11 Tribute jest chwalony, bo maczał w tym palce znany konstruktor,  ale A12 jest już  bez zachwytów, A14 to już combo, choć opinie ma także dobre. 

Bluesound Node to odtwarzacz. Obsługuje MQA i może go też wysłać na zewnątrz (Rotel A14 też ma DAC i dekoduje MQA) Najlepsze efekty da połączenie po USB. Bluetooth nie jest tutaj do niczego potrzebne i dobrze. Bluetooth omijać z daleka 😉 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Polecam np. takie produkty:

Ukryta Zawartość

Kurła, panie, czemu akurat to????? Przecież to jest znakomity przykład pt "wziołem super głośniory i ulepiłem co umiałem" 

Przez takie gnioty, dobre diy jest niesprzedawalne. 

Ukryta Zawartość