Skocz do zawartości
IGNORED

czas na wzmacniacz niemal ostateczny - genialna prostota | Gryphona Callisto 2200 .

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
7 godzin temu, Bogdan napisał:

Mam takie spostrzeżenie ( oczywiście na podstawie tych urządzeń które miałem ) , że im głębsze ogólne sprzężenie zwrotne , tym dźwięk bardziej "płaski" i "skompresowany" .

Jeden z audiofilskich mitów mówi, że sprzężenie zwrotne to zło 😉

A im jest szersze i głębsze tym gorzej.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

55 minut temu, Seyv napisał:

Jeden z audiofilskich mitów mówi, że sprzężenie zwrotne to zło 😉

A im jest szersze i głębsze tym gorzej.

ja uważam że to nie mit, a kanon.

Edytowane przez silver_sound

A czy ja mówię , że to zło? Mówię jakie mam spostrzeżenia. Gryphon gra jak gra , bo sprzężenia nie ma. Jak by miał , to byłby taki jak setki podobnych Roteli czy Leach'ów. Na szczęście pan Rasmussen ma otwarty umysł i nie bał się iść pod prąd powszechnej tendencji do podążania utartymi ścieżkami i prostym układem skasował 99% wzmacniaczy poprawianych USZ. 

Uznał , że lepszy dobry dźwięk i zniekształcenia 0,3 % niż 0,000000003 % i krew z uszu.

prawdopodobnie jest na rynku wiele wzmacniaczy bez globalnego usz, ale są to niszowe marki na których  nie czeszą kaski nasi krajowi dystrybutorzy, zatem są ci producenci pomijani przez forumowych kryptolekramopiewców. wszystkie wystawione w tym temacie schematy mają topologie napięciową i kondzioł w pętli usz, co w moim pojmowaniu dyskwalifikuje je na starcie.

17 minut temu, Bogdan napisał:

Uznał , że lepszy dobry dźwięk i zniekształcenia 0,3 % niż 0,000000003 % i krew z uszu.

Ja oczywiście jestem za głuchy aby słyszeć niesłyszalne... 😉

Ale kiedyś robiłem pomiary w dziedzinie czasu klasycznego wzmacniacza. Zależności czasowe w kluczowych punktach przy wymuszeniu skokiem jednostkowym... Widzę, że warto powtórzyć i zamieścić wyniki. A powiadam Wam, są zaskakujące.

Jak to zwykłem mawiać; nie ma korekcji bez błędu, sygnału błędu... 

Dotyczy to rozmaitych pętli regulacji; PLL, USZ,...

Niech to tylko nie będzie argumentem dla Złotouchych... 😉

10 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ja oczywiście jestem za głuchy aby słyszeć niesłyszalne... 😉

Ale kiedyś robiłem pomiary w dziedzinie czasu klasycznego wzmacniacza. Zależności czasowe w kluczowych punktach przy wymuszeniu skokiem jednostkowym... Widzę, że warto powtórzyć i zamieścić wyniki. A powiadam Wam, są zaskakujące.

Jak to zwykłem mawiać; nie ma korekcji bez błędu, sygnału błędu... 

Dotyczy to rozmaitych pętli regulacji; PLL, USZ,...

Niech to tylko nie będzie argumentem dla Złotouchych... 😉

podzielam ten pogląd, bo sam na własnej skórze tego doznałem.kiedyś wykonałem tzw presety, czyli ustawienia korekcji procesorem, do pozimu +/- 1,5db, miałbyć idealnie, ale po posłuchaniu ze wsparciem pofesjonalnego realizatora, wywaliłem to wszystko, pozostawiając tylko niezbędne podziały systemu aktywnego 3-drożnego, z takim doborem rodzai filtrów aby wszystkie przetworniki były w tej samej polaryzacji.

4 minuty temu, Bogdan napisał:

Silver...sound nie wszystkie mają kondensator w USZ - callisto nie ma , bo nie ma też USZ.

jak pisałem wcześniej, nie znam układu, ale też nie mam podstaw aby negować to co piszesz. sam lubie eksperymentować i sprawdzać czy to co według konwencjonalnego myślenia jest niewykonalne, spróbować wykonać, zatem jest logiczne że na pewno są inni tak samo niepokorni jak ja. jak pisałem, sam wykonałem taki stopień mocy, i wzmacniacze słuchawkowe dla wielu klientów.

Silver...sound zbuduj sobie callisto , nawet na 2 parach tranzystorów końcowych i zasilaniu 2x65 dc  , tp będzie callisto 2100. Przekonasz siè co jest warty.

6 minut temu, Bogdan napisał:

Silver...sound zbuduj sobie callisto , nawet na 2 parach tranzystorów końcowych i zasilaniu 2x65 dc  , tp będzie callisto 2100. Przekonasz siè co jest warty.

chętnie spojże na schemat, ale klonował ne będę, bo to nie honorowe, albo sam sobie coś o podobnej topologii zaprojektuje, albo uzna na jego przykładzie,że jeszcze nie czas umierać, bo trzeba się jeszcze poduczyć... i sprawdzić czy nie zardzewiałem jako konstruktor.

mój wynalazek bez usz ma 7 par komplementarnych we wzmacniaczu prądu

dla założenia 30w w klasie A i do 100w/8 om, w klasie AB

Między plusem a minusem są kondensatory dwa 1uF , ale dałbym przy każdej parze tranzystorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak by ktoś chciał gotowe płytki na podstawie gryphona tabu   mam na zbyciu po kosztach.

20200627_161926.jpg.17c980cb2972ef77bd098b51387d0fbf.jpg

20200627_162034.jpg.67a7c4efdce2df8a444e9f0496b4ad63.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

One mają zapobiegać ewentualnym wzbudzeniom, warto je dać, ja nawet dałbym je przy każdej parze

W dniu 18.02.2023 o 18:19, KrisNext napisał:

połączenie szeregowe kondensatorów bipolarnych powoduje dalsze zmniejszenie zniekształceń.  Prosta sztuczka która pozwala zaoszczędzić dużo pieniędzy.

Połączenie szeregowe kondensatorów elektrolitycznych bipolarnych, spowoduje wzrost opóźnienia co wygeneruje błędy.

Można jeszcze kupić oryginały sankenów 2sa1216/2sc2922 na ali lub zastosować dobre tranzystory np. Onsemi 1302/3281 lub ewentualnie jakieś pewne Toshiby .

W dniu 24.02.2023 o 22:42, 747 napisał:

Połączenie szeregowe kondensatorów elektrolitycznych bipolarnych, spowoduje wzrost opóźnienia co wygeneruje błędy

Wzrost opóźnienia czego względem czego ?

• 2 tygodnie później...

OK.

Ale co do zasady tranzystor czujnikowy (stabilizujący BIAS tranzystorów końcowych) powinien nagrzewać się symetrycznie od obu połówek komplementarnych, natomiast jego położenie często dobiera się doświadczalnie względem tej symetrii (bliżej lub dalej od "centrum grzania"). 

Zasadniczo powinien się grzać trak mocno jak tranzystory końcowe. Niektórzy wręcz przykręcają je (czujniki) do wybranych tranzystorów końcowych (stosują po dwa czujnikowe dla każdej z połówek komplementarnych).

Radiator nie rozgrzewa się równomiernie całą swą masą (powierzchnią). Zamieściłem fotki w termowizji w wątku o warsztacie. Nawet kawał grubego Al ma wyraźny rozkład temperatury. Umieszczenie czujnika gdziekolwiek spowoduje duże fluktuacje prądu spoczynkowego. Oczywiście niczego złego nie muszą uczynić, ale... 

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Radiator nie rozgrzewa się równomiernie

Masz rację, ale wielkiej tragedii nie ma. Skoro to ma być wzmacniacz niemal ostateczny to wypadałoby trochę bardziej się przyłożyć🙄

Na razie zrób ten prototyp. 

Potem przyjdzie czas na eksperymenty. W końcu Q1 podlutujesz na kabelkach i sprawdzisz sens i ewentualnie optymalne położenie.

I tak aby zasiać twórczy niepokój. Końcówka, a widać, że ta (jakby rozstawić szerzej tranzystory) spokojnie może dać 300-400 W mocy, pobiera kilka amperów prądu. To prąd zmienny. Co do zasady prowadziłbym zasilanie i masę wyjściową w sposób zwarty, aby nie tworzyć dużych pól przekroju obejmowanych magistralami zasilania. Oczywiście wiem, że to trudne.

prowadzono badania wpływu obudowy i elementów metalowych na zniekształcenia wzmacniacza. Wyniki były zastanawiające. Sama odległość blachy od płytki na poziomie 5mm powodowała wzrost zniekształceń na poziomach kilku tysięcznych procenta. Był kiedyś na Forum wątek na ten temat ale nie potrafię wskazać gdzie i kiedy.

Nawiązując do powyższego. Takie indukcyjności w końcówce stworzone ze ścieżek zasilania są głównymi winowajcami. Kiedyś robiłem takie badania ale nie było to audio lecz jakaś aparatura szczególnego przeznaczenia. Wpływ jest. Pewnie pomijalny... ale jak ludzie słyszą skrętność przewodów to za przeproszeniem tego nie usłyszą ? 🙂

• 3 tygodnie później...

Tak mogłoby to wyglądać, jeszcze potrzebne są kosmetyczne poprawki.

Ukryta Zawartość

Gryphon_page-0001.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi