Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Sam jesteś tendencyjny bo chciałbyś w ankiecie poznać odpowiedź na inne pytanie niż zadano.

Skąd ty wiesz co ja chciałem , jasnowidzem jesteś ?

Chciałem odpowiedzieć uczciwie na postawione pytanie w ankiecie , tak dla informacji.

Godzinę temu, micmus napisał:

Kable to niuanse (również lubiane przeze mnie i potrzebne), ale jednak niuanse. 

Porównywałem kiedyś wpływ  kabli na scenę/przestrzeń. Już nie pamiętam modeli ale różnice były takie przy testowym fragmencie nagrania.

Kabel 1 - dźwięk miedzy kolumnami  , płaski   oraz wysokość dźwięków max do wysokości kolumn ok 1metra.

Kabel 2 - dźwięk wychodził poza kolumny  w kształcie półokręgu w głąb ,  przestrzenny ,wysokość dźwięków tak  do około 1,5 metra.

kabel 3 - dźwięk wędrował po dużym okręgu między mną a  trochę za kolumnami. Podobny wrażenie przemieszczania dźwięków po okręgu  mam słuchając na słuchawkach  .Dźwięk wypełniał  przestrzennie cały pokój.

9 godzin temu, fandali napisał:

nie przebijemy się! kabel musi kosztować! 😁

Eeee tam wcale nie musi. Jest np. Audioquest Slip po około 30 zł za metr, a gra …. lepiej od domofonowych 😜

Ogólnie bardzo fajny kabelek z takich tanich. 

5 godzin temu, fandali napisał:

po traumie odizolowania 160 przewodów nie dziwię się, że ich nienawidzisz... 😁

Haha, mam je na sprzedaz na OLX za 90 zł. Ktoś chętny ? 😉 Odizolowane profesjonalnie. Wiszą już tak z 3 mc. 

Edytowane przez micmus
16 godzin temu, dzeus67 napisał:

[...] Dźwięk wędrował po dużym okręgu między mną a  trochę za kolumnami.

Podobne wrażenie przemieszczania dźwięków po okręgu  mam słuchając na słuchawkach. Dźwięk wypełniał  przestrzennie cały pokój.

Wróciłem pewien czas temu do słuchawek, bo po co przeszkadzac  sąsiadom w kamienicy.

Bliższy wokal, łatwiej mi wyłapać frazy (spisuję teksty/starocie na tekstowo.pl - i to daje się zrobić tylko w słuchawkach). Np. Kasta pianistów (1986), Siedem stron świata (1974), Colargol (1968), Wielka większa...(1962), teksty z końskiej opery "Lemoniadowy Joe", itd.

Oczywiście przyjemniej - kiedy:

cała sala rozedrgana

Tak mawiał Marek Jackowski.

Choćby Sonic Violence nie puszczę sąsiadom, albo Rammstein albo Prodigy. Takich składów i brzmień jest mnóstwo - albo na stadion albo na słuchawkach.

Zryty beret mam ostatnio 🙂

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

18 godzin temu, dzeus67 napisał:

Porównywałem kiedyś wpływ  kabli na scenę/przestrzeń. Już nie pamiętam modeli ale różnice były takie przy testowym fragmencie nagrania.

Kabel 1 - dźwięk miedzy kolumnami  , płaski   oraz wysokość dźwięków max do wysokości kolumn ok 1metra.

Kabel 2 - dźwięk wychodził poza kolumny  w kształcie półokręgu w głąb ,  przestrzenny ,wysokość dźwięków tak  do około 1,5 metra.

kabel 3 - dźwięk wędrował po dużym okręgu między mną a  trochę za kolumnami. Podobny wrażenie przemieszczania dźwięków po okręgu  mam słuchając na słuchawkach  .Dźwięk wypełniał  przestrzennie cały pokój.

Chyba najtrafniejszy opis ze wszystkich. Od siebie dodam tylko tyle że to uniwersalny opis różnic w jakości nie tylko kabli, ale też samych kolumn, wzmacniacza czy samego nagrania. Po prostu im lepszy sprzęt i nagranie tym większa przestrzeń, ale też równowaga tonalna, wybrzmienia i soczystość dźwięku. 

1 godzinę temu, xetras napisał:

Wróciłem pewien czas temu do słuchawek, bo po co przeszkadzac  sąsiadom w kamienicy.

Bliższy wokal, łatwiej mi wyłapać frazy (spisuję teksty/starocie na tekstowo.pl - i to daje się zrobić tylko w słuchawkach). Np. Kasta pianistów (1986), Siedem stron świata (1974), Colargol (1968), Wielka większa...(1962), teksty z końskiej opery "Lemoniadowy Joe", itd.

Oczywiście przyjemniej - kiedy:

cała sala rozedrgana

Tak mawiał Marek Jackowski.

Choćby Sonic Violence nie puszczę sąsiadom, albo Rammstein albo Prodigy. Takich składów i brzmień jest mnóstwo - albo na stadion albo na słuchawkach.

Zryty beret mam ostatnio 🙂

A ja ostatnio oglądałem cały koncert Rammstein przez kolumn z płyty BluRay, a i Prodigy często słucham. Głośno nie robię bom człek kulturalny, ale wiem że sąsiedzi słyszą. A najchętniej taka dobrą muzykę zapuszczam o 19:30 i wszystko wiadomo i szacunek u sąsiadów mam.. 

Można ?

12 minut temu, Audroc napisał:

najchętniej taka dobrą muzykę zapuszczam o 19:30 i wszystko wiadomo i szacunek u sąsiadów mam.. 

Można, pownerwiać otoczenie i przy okazji wyszaleć się trzeba.

Można nawet 'Baby's Got A Temper'- tyle chemii trzeba wytrząsać regularnie to chyba nawet trzeba.

Mnie tylko zastanawia ta scena ze słuchawek 😁.
Tu oświeciła mi się czerwona lampka, ogólnie wiadomo że scena w słuchawkach jest płaska jak waserwaga 😉 .

9 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tu oświeciła mi się czerwona lampka, ogólnie wiadomo że scena w słuchawkach jest płaska jak waserwaga 😉 .

Aha...

Tak się składa, że słuchawki potrafią tworzyć plany na scenie, nie wszystkie grają w kierunku głowy i jak to w audio słuchawki też trzeba zestawić z k9nkretnym wzmacniaczem słuchawkowym. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

15 minut temu, sir.jax napisał:

Aha...

Tak się składa, że słuchawki potrafią tworzyć plany na scenie, nie wszystkie grają w kierunku głowy i jak to w audio słuchawki też trzeba zestawić z k9nkretnym wzmacniaczem słuchawkowym. 

Myślałem, że wystarczy walkmen 😁.
Pomijając wielogłośnikowe ze stosownymi wzmacniaczami to możesz podać jakieś modele, które potrafią oddać scenę jak ZG.

44 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Myślałem, że wystarczy walkmen 😁.
Pomijając wielogłośnikowe ze stosownymi wzmacniaczami to możesz podać jakieś modele, które potrafią oddać scenę jak ZG.

Dlaczego chcesz porównać słuchawki do ZG?

Sluchawki potrafią budować scenę przód tył, czy na boki.

Uważam, że planary robią to bardzo dobrze, ale pewno znajdą się jakieś dynamiczne, które też potrafią. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 godziny temu, xetras napisał:

bo po co przeszkadzac  sąsiadom w kamienicy.

Mieszkam w bloku i też zwracam uwagę na aspekt nieprzeszkadzania sąsiadom. Twierdzą że nie słyszą jak gram. Słucham z reguły  w dzień do godziny 9. Czasem  przy krótkich testach podkręcę nie przekraczając 10 bo to już dla mnie za głośno.

Noc to raczej okolice godziny 8.

29 minut temu, sir.jax napisał:

Dlaczego chcesz porównać słuchawki do ZG?

Sluchawki potrafią budować scenę przód tył, czy na boki.

Uważam, że planary robią to bardzo dobrze, ale pewno znajdą się jakieś dynamiczne, które też potrafią. 

Planarne słuchawki to tylko inna technologia.
Do lokalizacji wykorzystujemy miedzy innymi opóźnienia dźwięków jakie docierają do naszych uszu. Jeśli słuchamy na ZG to, chcąc nie chcąc, to co emituje lewa kolumna trafia też do prawego ucha a z prawej dociera do lewego ucha. Opóźnienie w dotarciu dźwięków nasz mózg wykorzystuje do lokalizacji źródła dźwięku.
W słuchawkach jest to nie do przeskoczenia bo lewą słyszy tylko lewe ucho a prawą prawe.
Zdecydowana większość nagrań jest tworzona do odsłuchu na ZG a nie na słuchawkach, dlatego odtworzenie sceny na słuchawkach jest mocno "ułomne".

Stąd czerwona lampka w opisie sceny ze słuchawek jak i z ZG.

Nie od dziś wiadomo, że słuchawki grają "do środka głowy". Są "procesory dźwięku" które mają za zadanie przywrócić "przestrzenność" nagrań ale to rzadkość.

6 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Bzdura.

1. Szersza.

2. Dalsza

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-S logic plus

Ukryta Zawartość

-S logic ex 

(Od roku debiutu Edition 5 w użyciu)

4 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

słuchawki grają "do środka głowy"

Totalnie się mylisz.

Patrz wyżej.

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

oddać scenę jak ZG.

Jak jaki ZG?

W jakim pomieszczeniu?

Czytasz treść pytania w którym o coś się pytasz?

Nie ma tu imitacji brzmienia.

Nie ma tego: "coś jak" (?)

Gotowce masz tylko na filmie.

Zwłaszcza że cały zestaw słuchawki/wzmacniacz/źródło byłby brany pod krytykę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

7 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Pomijając wielogłośnikowe ze stosownymi wzmacniaczami to możesz podać jakieś modele

Czy w pytaniu chodzi o wieloprzetwornikowe słuchawki?

Polecam head-fi.org do lektury albo tutejszą zakładkę.

Przekablowalem ase 30 (Akai lub Aiwa - ta sama specyfikacja) na przewód mikrofonowy w ekranie (od Lechpol, Garwolin) [bo na stalowych przegubach izolacja poprzecierała się po 30 latach użytkowania]. Są 2przetwornikowe z pasywną zwrotnicą w obudowie, ale nie wiem co rozumiesz jako "scena".

Ukryta Zawartość

NOTICE

Left and Right Volume Controls facilitate easy volume ajustment and left/right channel balance

SPECIFICATION

Unit Diameter

Woofer 80 mm

Tweeter 50 mm

Matching impedance 4 to 16Ω

Unit Impedance 8Ω+/- 30%

Maximum Power Input 500 mW

Sensitivity 103 dB at 1 kHz (1 mW)

Distortion less than 1%  (1 mW)

Weight 1.43 1he (650  grams)

Weight Cord Length(8 ft curled cord)2.50m

www.radiomuseum.org 

(Starość, ale lubiłem je)

Kiedy je odnajdę, to i tak pozostawię .

Ukryta Zawartość

Do lokalizacji wykorzystujemy miedzy innymi opóźnienia dźwięków jakie docierają do naszych uszu. Jeśli słuchamy na ZG to, chcąc nie chcąc, to co emituje lewa kolumna trafia też do prawego ucha a z prawej dociera do lewego ucha. Opóźnienie w dotarciu dźwięków nasz mózg wykorzystuje do lokalizacji źródła dźwięku.
W słuchawkach jest to nie do przeskoczenia bo lewą słyszy tylko lewe ucho a prawą prawe.

To nie prawda
Jesli zainteresujesz sie tematyka Crossfeed, to zrozumiesz jak to jest rozwiazywane (przenoszenie czesci sygnalu z jednego kanalu do drugiego ale z pewnym opoznieniem) to pokapujesz o co chodzi.

Polecam pogladowe video w youtube firmy SPL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam crossfeed i doskonale wiem o co chodzi. Wręcz o zawężanie efektów stereo ( bazy ). 
O DSP też wspomniałem, tylko przeoczyłeś-celowo(?).

I teraz rączki w górę kto ma wyżej wymienione słuchawki🙂.

Przeczytaj jeszcze raz moje wypowiedzi 😉

Nie wiem po co wklejasz modele, których praktycznie nikt na oczy nie widział o słyszeniu nie wspomnę. A recenzje to wiesz, w nich każdy drut to skok o klasę wyżej.

Że się aż zapytam:

W dniu 25.03.2023 o 22:39, dzeus67 napisał:

Podobny wrażenie przemieszczania dźwięków po okręgu  mam słuchając na słuchawkach  .Dźwięk wypełniał  przestrzennie cały pokój.

Jakie to słuchawki?

Mam crossfeed i doskonale wiem o co chodzi.

Jesli masz Crossfeed i wiesz o co chodzi, to dlaczego wypisujesz ponizszy bezsens?

Słuchawki to jest zupełnie inny sposób grania. Jedni lubią to drudzy tamto, a inni to i to.

Najlepiej zaimplementowany crossfeed i tak nie odda tego co potrafią ZG. 

Nie ma sensu porównywać. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Słuchawki to jest zupełnie inny sposób grania. Jedni lubią to drudzy tamto, a inni to i to.

Najlepiej zaimplementowany crossfeed i tak nie odda tego co potrafią ZG. 

Nie ma sensu porównywać. 

Spojrzenie na obrazy pokazujące interferencję fal sugerują, że to jednak na słuchawkach jest prawdziwe stereo, a z kolumn zaburzone przez akustykę. Ja jednak słuchawek jakoś nie lubię.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Spojrzenie na obrazy pokazujące interferencję fal sugerują, że to jednak na słuchawkach jest prawdziwe stereo, a z kolumn zaburzone przez akustykę. Ja jednak słuchawek jakoś nie lubię.

Masz rację, stereo nie scena.

W dniu 25.03.2023 o 22:39, dzeus67 napisał:

Podobny wrażenie przemieszczania dźwięków po okręgu  mam słuchając na słuchawkach 

Od jednego ucha do drugiego, nie po okręgu.

Moje wątpliwości wzbudza ten okrąg 🤔

1 godzinę temu, xajas napisał:

Jesli uzyjesz odpowiedniej techniki, to kazde

Ukryta Zawartość

A ja myślałem, że słuchasz muzyki 😁

Pytałem jakie słuchawki ma @dzeus67 a wklejasz linki zupełnie oderwane.

Ukryta Zawartość

Jesli masz Crossfeed i wiesz o co chodzi, to dlaczego wypisujesz ponizszy bezsens?

14 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A to jest manipulacja. Jeśli kiedykolwiek bawiłeś się Crossfeed-dem. Dobrze wiesz, że nie uzyskasz sceny jak na ZG. Pomijam "egzotyczne" techniki i rozwiązania którymi się tu podpierasz.

W dniu 24.03.2023 o 15:45, szymon1977 napisał:

Nie, ankieta nie udziela odpowiedzi czy kable grają. BTW nie trzeba zaprzeczać ich graniu by kierując się wynikami ankiety zrezygnować z inwestycji w kable.

W dniu 22.03.2023 o 18:40, szymon1977 napisał:

Nie można.

No i tu sobie zaprzeczasz. Jedno pod drugim.

W dniu 25.03.2023 o 09:35, Kostucha napisał:

Jakie to szczęście, że mam Nada.

Jakie nieszczęście, że mam Melodikę. W te pędy jadę kupić Cardasy.

„Totalna destrukcja dźwięku.” „Degradacja o kilka klas”

To jakiś żart? 

Akurat melodia ma mega specyficzne brzmienie ci być może słowo totalnie każdy interpretuje inaczej ale różnica jest naprawdę znaczna na tych kablach.

W dniu 25.03.2023 o 11:57, Kostucha napisał:

Melodika posiada drucik od basu …

Ukryta Zawartość

Cardas od powietrza …

EDF35D18-62B1-4504-A53F-2D2B472759A8.thumb.jpeg.1d09578106d218f2d070ca265c6b5531.jpeg

A może to odpowietrza zapowietrzony dźwięk 🙂

Szkoda tylko że ten drucik od basów wcale nie zwiększa ilości basów w tym kablu.

Akurat w kablach cena wcale nie jest wyznacznikiem tego czy dany kabel będzie nam pasował w systemie czy nie.

Jego cena jest mocno uzależniona od sposobu produkcji tego kabla miejsca produkcji zastosowanej izolacji i czystości miedzi. 

Ale ja na przykład kupiłem pierwszego oehlbacha pewnie z 20? Lat temu i do tej pory go mam.

To był, jest podstawowy model a nadal czasem w niektórych systemach lubię go podłączyć bo po prostu lubię jego brzmienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A to jest manipulacja. Jeśli kiedykolwiek bawiłeś się Crossfeed-dem. Dobrze wiesz, że nie uzyskasz sceny jak na ZG. Pomijam "egzotyczne" techniki i rozwiązania którymi się tu podpierasz.

No i co z tego ze manipulacja. Osiagam dokladnie ten efekt, o ktorym pisales ze jest niemozliwy.

A to ze scena jest inna niz przy ZG, wynika z wielu innych dodatkowych akustycznych efektow, nie tylko z tej 100%-towej separacji kanalow 

Tak, dobrze wiem, ze nie uzyskam sceny jak na ZG.

I dokladnie na opak: na ZG nie uzyskam sceny jak na sluchawkach. 

Zalezy, ktory aspekt "sceny" sie rozpatruje.

Kazdy z tych systemow ma swoje pros & cons

Edytowane przez xajas
  • Pokaż nowe odpowiedzi