Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Kostucha napisał:

Czy już taki transformator nie jest wystarczającym filtrem dla tych niby bardzo szkodliwych dla jakości dźwięku śmieci z gniazdka elektrycznego? 

Pewnie, że JUŻ.

Dodatkowo, dalej są kondensatory filtrujące.

No tak to prawda. Dodatko są różne układy filtrujące czyszczące w różnych wzmacniaczach. 

Natomiast pozostaje droga od wzmacniacza do kolumn i tu powrócę z pytaniem czy według Was nie ma szans na jakiekolwiek różnice między kablem ekranowanym, a nieekranowanym? 

U mnie za szafka jest dżungla urządzeń u kabli przez które biegną również głośnikowe. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Natomiast pozostaje droga od wzmacniacza do kolumn i tu powrócę z pytaniem czy według Was nie ma szans na jakiekolwiek różnice między kablem ekranowanym, a nieekranowanym? 

Ta "droga' ma 2-3 m, nie 200-300m.

Nie mieszkasz nad fabryką pracującą 24/7, gdzie spawają, zgrzewają, betonują, odwirowują itp.?

W normalnych warunkach DOMOWYCH, te wszystkie strachy przed zakłóceniami są Nadmiarowe i grubo przesadzone. 

Przestraszeni mają kupować, instalować gadżety, ekrany, uziemienia itp.

Strach ma Wielkie oczy...i Uszy. 🙃

Edytowane przez iro III

To skąd ta slyszalna różnica między clearway, a purple rain? 

Nie wmówisz mi, że mam omamy, albo jestem przygłupem i sobie wmawiam. 

Sam byłem sceptykiem i twierdziłem, że to niemożliwe, ale po sprawdzeniu nie będę udawał głupa, że nie ma żadnej różnicy...

Godzinę temu, Ajothe napisał:

U mnie za szafka jest dżungla urządzeń u kabli przez które biegną również głośnikowe. 

U mnie również. Połapać nie mogę się który kapel od czego. Wzmacniacz, DAC, dwa routery, dwa komputery, trzy monitory, telewizor, zegarek, dekoder z kablami od anteny satelitarnej i naziemnej, ładowarki telefonów, laptopów. Jeśli kabel za krótki, zwykły przedłużacz ze sklepu elektrycznego. Żadnych kondycjonerów, listew audio, podstawek, maści i amuletów i żadnych zakłóceń w odbiorze dźwięku. Nie mam pojęcia jak słyszący wychwytują pogorszenie jakości dźwięku, kiedy sąsiad toster włączy.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wmówisz mi, że mam omamy, albo jestem przygłupem i sobie wmawiam. 

Sam byłem sceptykiem i twierdziłem, że to niemożliwe, ale po sprawdzeniu nie będę udawał głupa, że nie ma żadnej różnicy...

Właśnie to jest największa ciekawostką. Bez żartów. Co odróżnia audio od innych odbiorników zmysłów. Dlaczego kabel nie ma wpływu na lepszy obraz w TV. Wydajność komputera. Lepszy smak potraw z piekarnika, czy zapach z elektrycznego odświeżacza powietrza? 

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Dlaczego kabel nie ma wpływu na lepszy obraz w TV

Bo ludziska mają za mało transparentne telewizory. 

Godzinę temu, Kostucha napisał:

U mnie również. Połapać nie mogę się który kapel od czego. Wzmacniacz, DAC, dwa routery, dwa komputery, trzy monitory, telewizor, zegarek, dekoder z kablami od anteny satelitarnej i naziemnej, ładowarki telefonów, laptopów. Jeśli kabel za krótki, zwykły przedłużacz ze sklepu elektrycznego. Żadnych kondycjonerów, listew audio, podstawek, maści i amuletów i żadnych zakłóceń w odbiorze dźwięku. Nie mam pojęcia jak słyszący wychwytują pogorszenie jakości dźwięku, kiedy sąsiad toster włączy.

Właśnie to jest największa ciekawostką. Bez żartów. Co odróżnia audio od innych odbiorników zmysłów. Dlaczego kabel nie ma wpływu na lepszy obraz w TV. Wydajność komputera. Lepszy smak potraw z piekarnika, czy zapach z elektrycznego odświeżacza powietrza? 

Nie mam pojęcia, ale z czystej przyzwoitości napisałem, że roznica jest słyszalna.....I nie tylko ja to słyszę. 

Trudno, najwyżej możecie uważać, że zwariowałem 😁

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

W ślepym teście też? 😉

33 minuty temu, Ajothe napisał:

No bez przesady, od sugestii, autosugestii, zwykłej pomyłki, daleko jeszcze do wariactwa.

23 godziny temu, haile napisał:

jakby zrobić ankietę "czy ziemia jest płaska" to też niejedna osoba będzie na tak i warto się tematem zainteresować.

Być może. Fakt jest taki, że wyniki TEJ ankiety zachęcają do samodzielnych prób - i bardzo dobrze 😎

23 godziny temu, haile napisał:

"transparentność" systemu i lepszy słuch audiofilów to bzdury, racjonalizacja u osób "słyszących", bo "granie" kabli jest jedynie wrażeniem. Możliwości faktycznego słyszenia kabli są nieudowodnione w żadnym rzetelnym teście

Jeśli ""transparentność" systemu to bzdury"", to w zasadzie można zamknąć większość wątków dot. sprzętu audio.

Co do pozostałej części wpisu - "skoro ja nie słyszałem, to innym się zdawało" 😁

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No czyli temat do zamknięcia?

Już dawno byłby do zamknięcia, ale wciąż brak obiecanego podsumowania 🤷

Tu nie chodzi o jakieś podsumowania, ale o próbę zaspokojenia swędzących

i nie dających się inaczej wyleczyć różnych egzem opuszków 😉 

Moim zdaniem wątek będzie trwać, jak różne "mity" i inne wymyślone ...

Wiadomo i tak, że będą oszustwa w głosowaniu, bo liczba 22 userów którzy

nie uznają udziału kabli ( plus "niewiedzący" ) powinna się przynajmniej

powtarzać w kolejnych odpowiedziach, a tak wcale nie jest ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Nie mam pojęcia, ale z czystej przyzwoitości napisałem, że roznica jest słyszalna.....I nie tylko ja to słyszę. 

I bardzo dobrze, że napisałeś. Napisałeś również „Sam byłem sceptykiem i twierdziłem, że to niemożliwe, ale po sprawdzeniu nie będę udawał głupa, że nie ma żadnej różnicy...”. Nie sprzeczasz się, nie próbujesz przekonywać innych do słyszenia, nie bzdyczysz się, trzymasz żart, dystans, rozsądek. Nie zwariowałeś. Symptomy mogą pojawić się, kiedy zaczniesz odpromienniki przeciw ziemskiemu polu magnetycznemu pod te kable podstawiać 🙃

Podsumowaniem, jest brak podsumowania.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, audioburak napisał:

liczba 22 userów którzy

nie uznają udziału kabli ( plus "niewiedzący" ) powinna się przynajmniej

powtarzać w kolejnych odpowiedziach

Niezbyt uważnie przeczytałeś pytania i odpowiedzi.

2 godziny temu, audioburak napisał:

oszustwa w głosowaniu

Ja pierd.lę - szkoda słów.

-----

3 godziny temu, freepio napisał:

wyniki TEJ ankiety zachęcają do samodzielnych prób

Raczej nie.

-----

24 minuty temu, Tajitsu napisał:

Podsumowaniem, jest brak podsumowania.

Wybaczcie, ale nie mam czasu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

-----

Wybaczcie, ale nie mam czasu.

Zrobiony jesteś. Pewnie testujesz nowe przewody 😉🤭

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Głośniki aktywne i bezprzewodowa transmisja uleczą wszelkie bóle audiofilów.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

10 godzin temu, Drizzt napisał:

Głośniki aktywne i bezprzewodowa transmisja uleczą wszelkie bóle audiofilów.

Wifi ...tak, ale...wyłącznie hajend firmy produkujące nadajniki i odbiorniki wifi za cenę min. 50% reszty systemu. 😁

Czy w waszej opinii zmiana kabli cinch (mam takie łączące dac, przedwzmacniacz i wzmacniacz) Cross Tech R5 na np. Chord C-Line mogłaby coś wnieść pozytywnego do brzmienia?

11 minut temu, Fajfoll napisał:

Czy w waszej opinii zmiana kabli cinch (mam takie łączące dac, przedwzmacniacz i wzmacniacz) Cross Tech R5 na np. Chord C-Line mogłaby coś wnieść pozytywnego do brzmienia?

Do brzmienia to nie.

Bardzo być może, do Twojego samopopoczucia, tak.

@Fajfoll  Tu lepiej byłoby opisać co chciałbyś poprawić, żeby można było

podać jakiś kierunek poszukiwań, tym bardziej, że nie wiadomo jaka jest

struktura Chorda. Jeśli zbliżona, to szkoda pieniędzy. 

Większe zmiany dają kable tego rodzaju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale podobne otwarte i szczegółowe brzmienie możesz sobie wyrzeźbić za ułamek ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, iro III napisał:

Wifi ...tak, ale...wyłącznie hajend firmy produkujące nadajniki i odbiorniki wifi za cenę min. 50% reszty systemu. 😁

Wifi musi się jeszcze wygrzać przez kilkadziesiąt godzin minimum 😀

Godzinę temu, Fajfoll napisał:

Jaka może być różnica między dwoma neutralnymi kablami? Brak różnic to sytuacja, do której powinno się dążyć, ponieważ oznacza, że oba porównywane kable nic nie wnoszą, czyli tak jak powinno być i tak też prawie zawsze jest, poza jakimiś prawdziwymi wynaturzeniami kablowymi  dla audiofilów, które potrafią zepsuć sygnał. Nie jest to łatwe ale niektórzy audiofilscy producenci potrafią zepsuć nawet tak prostą rzecz jak kabel.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

24 minuty temu, Drizzt napisał:

Brak różnic to sytuacja, do której powinno się dążyć

Ale się nie dąży. Kiedy bas się ciągnie, wpinasz kabel, który go punktuje. Kiedy soprany piłują uszy, wpinasz łagodzący. Kiedy masz ścianę dźwięku, wpinasz sceniczny. Takie czary-mary ratujące niedoskonałości brzmienia systemu audio 😉

10 minut temu, Kostucha napisał:

Ale się nie dąży. Kiedy bas się ciągnie, wpinasz kabel, który go punktuje. Kiedy soprany piłują uszy, wpinasz łagodzący. Kiedy masz ścianę dźwięku, wpinasz sceniczny. Takie czary-mary ratujące niedoskonałości brzmienia systemu audio 😉

Sądziłem, że do tego służy equalizer, a nie kabel, ale audiofilskim światem rządzą zupełnie inne zasady, trudno zrozumiałe dla postronnych, zwłaszcza że jest ich wiele i wzajemnie sprzecznych i wykluczających się.

Edytowane przez Drizzt

5 minut temu, fandali napisał:

to może zróbmy ankietę: ile powinien kosztować zestaw, żeby nie było niedoskonałości brzmienia systemu? 😁

Każdy zestaw ma niedoskonałości brzmienia, ale nie da się ich naprawić kablami tylko w pierwszym rzędzie pracą nad akustyką pomieszczenia. Ale to już wymaga znacznie więcej zachodu i rozeznania niż kupno kabla w sklepie z kablami.

3 minuty temu, fandali napisał:

to może zróbmy ankietę: ile powinien kosztować zestaw, żeby nie było niedoskonałości brzmienia systemu? 😁

Nie zadziała. Nie ma i nie będzie na świecie takiego zestawu, którego brzmienia nie da się poprawić przy pomocy kabelka 😉

Szymon1977

Tajitsu spamuje ten temat i dodawanie potocznych głupot o "przewodach i ich głosach i muzyce nimi płynącej"   to wodolejstwo, do ciągnięcia bez końca i poczatku, ale niech tam.

I tak to dość cienkie spamowanie. Kiedyś na nk.pl było forum: "metal i wolność". Tam dopiero odchodziły zbiorowe akcje spamerskie pod dyrygenturą Kaśki Doś. Też się przykładałem...

Aż strona padła 🙂

Nie nasza, ale ich.

Stare dzieje (ponad dekadę temu) - gówniarzerka.

W dniu 2.04.2023 o 12:00, Kostucha napisał:

Pytanie jak to się ma do kabla, który na odległość 1,5 m ma przewodzić prąd o napięciu 230V/50Hz.  

Pojęcia: przewodzenie i przewodnik to model teoretyczny.

Stąd wynikają kwestie:

1. Co przewodzi?

2. Jak?

3. Od czego to zależy?

4. Jak wzajemnie wpływa na sprzęt?

(Sam niedostatecznie mam uświadomione odpowiedzi na te pytania).

Ale - mam wadę/zaletę, że wyzbywam się nawyków i stagnacji.

w zasadzie żyję nieschematami  i na skos.

/I tyle/

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

19 minut temu, xetras napisał:

Szymon1977

Tajitsu spamuje ten temat i dodawanie potocznych głupot o "przewodach i ich głosach i muzyce nimi płynącej"   to wodolejstwo, do ciągnięcia bez końca i poczatku, ale niech tam.

I tak to dość cienkie spamowanie. Kiedyś na nk.pl było forum: "metal i wolność". Tam dopiero odchodziły zbiorowe akcje spamerskie pod dyrygenturą Kaśki Doś. Też się przykładałem...

Aż strona padła 🙂

Nie nasza, ale ich.

Stare dzieje (ponad dekadę temu) - gówniarzerka.

Pojęcia: przewodzenie i przewodnik to model teoretyczny.

Stąd wynikają kwestie:

1. Co przewodzi?

2. Jak?

3. Od czego to zależy?

4. Jak wzajemnie wpływa na sprzęt?

(Sam niedostatecznie mam uświadomione odpowiedzi na te pytania).

Ale - mam wadę/zaletę, że wyzbywam się nawyków i stagnacji.

w zasadzie żyję nieschematami  i na skos.

/I tyle/

no no no.... Edison i Tesla mieliby do myślenia... 😁

1 godzinę temu, Drizzt napisał:

poza jakimiś prawdziwymi wynaturzeniami kablowymi  dla audiofilów, które potrafią zepsuć sygnał. Nie jest to łatwe ale niektórzy audiofilscy producenci potrafią zepsuć nawet tak prostą rzecz jak kabel.

W tym przoduje firma Transparent (cóż za beszczelna nazwa!).

Ostatnio nasz forumowy wyczynowy Sly, opisuje nowy drutek tej firmy (w cenie mieszkania w W-wie).

Otóż wg opisu, drutek ten posiada włączoną w szereg (no tak...) kolejną w historii tej firmy puszkę, ba PUCHĘ, która "na oko" waży ok. 20kg!!! ( tak napisał tester Sly) w full metal jackett obudowie...ani chybi, musi tam być w środku jakaś duuupna cewka lub cewki, może jakies olejowe kondensatory o pojemności 2litrow każdy?

Po cóż to? Zapewne by "dopasowywać" hajendowe parametry L,C drutka...🤭

Edytowane przez iro III
  • Pokaż nowe odpowiedzi