Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, fandali napisał:

i tu przesadziłeś.... 😆

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

9 minut temu, freepio napisał:

W niczym nie zmieni to faktycznych różnic w charakterystyce. Cieszę się, że odchodzicie od mitu "nie ma żadnych różnic", a zaczynacie domagać się zmiany skali na taką, którą te różnice zamaskuje

Poza stwierdzeniem, że na rozszerzonej skali, pofalowania widać BARDZO, nic innego nie miałem na myśli, ale oczywiście, zawsze warto "czegoś" się czepić ...by wykazać nieistotne🙂

24 minuty temu, TUX napisał:

szkoda czasu na uganianie się za high endem 😞

TUX

Uhhh, mocne... i odprawiające na out tak z 70% tutejszych wyczynowych hajendowców. 🤣

24 minuty temu, TUX napisał:

No chyba, że jesteś w wieku 50+ ,  wtedy już raczej szkoda czasu na uganianie się za high endem 😞

TUX

Edytowane przez iro III
3 minuty temu, iro III napisał:

Poza stwierdzeniem, że na rozszerzonej skali, pofalowania widać BARDZO, nic innego nie miałem na myśli, ale oczywiście, zawsze warto "czegoś" się czepić ...by wykazać nieistotne🙂

Uhhh, mocne... i odprawiające na out tak z 70% tutejszych wyczynowych hajendowców. 🤣

Bardzo ciekawe...

Edytowane przez Yankes

8 minut temu, Yankes napisał:

Ukryta Zawartość

@TUX przesadziłeś.

50+ ale czujni jak żbiki, zmysły wyostrzone jak skalpele, nigdy Ci tego nie wybaczą 🤣

Ukryta Zawartość

9 minut temu, iro III napisał:

@TUX przesadziłeś.

50+ ale czujni jak żbiki, zmysły wyostrzone jak skalpele, nigdy Ci tego nie wybaczą 🤣

Uszy już nie te same, ale inne zmysły jeszcze działają...🤪

Godzinę temu, freepio napisał:

Nowe jest to, że tym razem "wy" o to zapytaliście 😊

Przeskalowanie miałoby jak rozumiem ukryć nierówności rzędu 0,3dB w szerokich fragmentach pasma. Sprytne, ale nie widzę innego powodu dla takiego przeskalowania, jak tylko chęć "udowodnienia", że "jest płasko jak stół". 🤷

W niczym nie zmieni to faktycznych różnic w charakterystyce. Cieszę się, że odchodzicie od mitu "nie ma żadnych różnic", a zaczynacie domagać się zmiany skali na taką, którą te różnice zamaskuje 😊

Van den Hul ma 3 metry. Pech! 😁

Ukryta Zawartość

czy Ty wogóle masz pojęcie co to dBu na tym wykresie i jak działa rezystancja i impedancja? długość kabla sama w sobie nie ma znaczenia, tylko jego rezystancja, a ta im dłuższy kabel tym większa. Ale 3m jednego kabla mogą mieć większą niż 4m innego. Zobacz sobie na wykresy samej rezystancji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10-krotna różnica, stąd te 0,3dB

BTW: 1. rezystancja zmieniająca się z częstotliwością, kuriozum 2. Coś raczej z pomiarami nie tak bo różnice nie powinny być tak duże, to jest 10 vs 12 AWG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez haile
Godzinę temu, TUX napisał:

Nie trać czasu na teoretyzowanie. Zadaj sobie trud posłuchania bardzo wysokiej klasy sprzętu z drogimi kablami. Posłuchasz i zrozumiesz o co chodzi w tej całej zabawie. Na początek kable głośnikowe i interkonekty, bo tu efekty brzmieniowe są największe.

No chyba, że jesteś w wieku 50+ ,  wtedy już raczej szkoda czasu na uganianie się za high endem 😞

TUX

Tak się składa, że chyba większość audiofili "słyszących" kable Abrahama mają za sobą 😉 .

Kiedyś byłem u wyczynowca z kumplem. Między innymi pokazał kabel AC który to niby poszerza scenę/bazę stereo. Kabel wpinany do CD. Zademonstrował. Nie usłyszałem żadnych zmian, kumpel słyszał różnicę. Jak raczej techniczny, kumpel brak wiedzy jak to się dzieje, że sprzęt gra po podłączeniu do prądu. 

Ci co słyszą zawsze domniemają, że niesłyszący nigdy nawet nie spróbowali. 

Ale fakt to musi być bardzo wysokiej klasy sprzęt z DROGIMI KABLAMI.  Bo te tanie to nie. 

😎🥱

22 minuty temu, haile napisał:

czy Ty wogóle masz pojęcie co to dBu na tym wykresie i jak działa rezystancja i impedancja? ...

BTW: 1. rezystancja zmieniająca się z częstotliwością, kuriozum  ...

Skomentowanie oczywistej zależności rezystancji od częstotliwości słowem "kuriozum", w zasadzie wszystko tłumaczy 🤷

34 minuty temu, freepio napisał:

Skomentowanie oczywistej zależności rezystancji od częstotliwości słowem "kuriozum", w zasadzie wszystko tłumaczy 🤷

no i wszystko jasne w kwestii pojęcia :)

21 godzin temu, rafa napisał:

Sceptyków to tu prawie nie ma. Sceptyk ma wątpliwości ale i otwarty umysł i chęć doświadczania.

Tutaj to Beton jest.

Przy dłuższym zastanowieniu muszę przyznać że jest w tym racja:)

21 godzin temu, iro III napisał:

Jeśli zmierzona różnica osiągała w porywach 0,05 dB do 0,1 dB to jest to realna i zmierzona, ale nieistotna dla człowieczego ucha różnica.

Przy pomiarach warto zwrócić uwagę na skalę zjawiska i czy to zjawisko może przełożyć się na realne jego usłyszenie.

Moim celem nie jest krucjata tutaj oraz walka w imię producentów kabli. 

Ja słyszę bo się o tym przekonałem robiłem także ślepe odsłuchy. Nie wszystkie to też prawda ale te co słuchałem wybrałem świadomie 🙂

dziękuję i tyle 🙂

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przy dłuższym zastanowieniu muszę przyznać że jest w tym racja:)

Moim celem nie jest krucjata tutaj oraz walka w imię producentów kabli. 

Ja słyszę bo się o tym przekonałem robiłem także ślepe odsłuchy. Nie wszystkie to też prawda ale te co słuchałem wybrałem świadomie 🙂

dziękuję i tyle 🙂

No tak, bo ci którzy oprócz uszu używają też mózgu nie wybrali świadomie 😉 oraz nigdy nic nie porównywali, nie słyszeli i nie mają hi-endowych systemów 🙂

Pewnie są też starzy, brzydcy i słuchają muzyki z tartaku. A myślenie, zwłaszcza logiczne powinno być karalne. To zupełnie jak w 1984 Orwella.

Powiedz mi jakiej metody użyłeś przy „ślepym odsłuchu” kabli głośnikowych.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

34 minuty temu, haile napisał:
1 godzinę temu, haile napisał:

BTW: 1. rezystancja zmieniająca się z częstotliwością, kuriozum 

Uprzejmie proszę o wyjaśnienie co takiego jest kuriozum.

.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Rozpalić ognisko, upiec pianki i w blasku księżyc pogadać o przewodach 🤭

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 godziny temu, TUX napisał:

Nie trać czasu na teoretyzowanie. Zadaj sobie trud posłuchania bardzo wysokiej klasy sprzętu z drogimi kablami. Posłuchasz i zrozumiesz o co chodzi w tej całej zabawie. Na początek kable głośnikowe i interkonekty, bo tu efekty brzmieniowe są największe.

Zamiast teoretyzować (czyt. używać mózgu) najlepiej wydać od razu 10-15 tys. na kable i poczuć samemu jak to jest być robionym w ch… i jeszcze odczuwać z tego tytułu przyjemność.

Słuchanie w sklepie ani u kolegi nic nie da, bo wiele zmian słychać dopiero po wielu tygodniach/miesiącach wygrzewania kabli. Każdy poważny audiofil „wie” przecież, że kable się muszą ułożyć w systemie i nie grają od strzała. A na tyle to nikt kabli nie pożyczy.

Zatem tylko wstępna selekcja na forum i po uzyskaniu sprzecznych i wzajemnie wykluczających się odpowiedzi co z czym gra a z czym nie i co rozjaśnia, a co zamula, od razu wycieczka do sklepu i gruby zakup. Oczywiście po wcześniejszym uzyskaniu ostatecznej teorii od sprzedawcy, który wyśmieje forumowe opowieści i olśni „prawdziwą” wiedzą. A potem to już zostaje tylko powrót na forum i perorowanie na temat kabli, aby przekonać innych i samego siebie, że nie jestem wcale taki głupi i „wybrałem świadomie” 😉

Edytowane przez Drizzt

18 minut temu, Drizzt napisał:

Powiedz mi jakiej metody użyłeś przy „ślepym odsłuchu” kabli głośnikowych.

To samo miejsce odsłuchowe

Ten sam sprzęt.

Zamknięte oczy. Zawinięte husta, możesz się śmiać i do not care

Inna osoba podłączała mi dwa kable.

Ten sam kawałek. 

16 minut temu, Tajitsu napisał:

Rozpalić ognisko, upiec pianki i w blasku księżyc pogadać o przewodach 🤭

No dlatego mówię na kiego grzyba jest ta rozmowa?

Założę nowy temat z ankieta. Zaraz podeślę linka

No to lecimy.

I niech to będą wnioski 🙂

bo na inne się chyba nie doczekamy. 

pozdr 

44 minuty temu, Drizzt napisał:

Zamiast teoretyzować (czyt. używać mózgu) najlepiej wydać od razu 10-15 tys. na kable i poczuć samemu jak to jest być robionym w ch… i jeszcze odczuwać z tego tytułu przyjemność.

Słuchanie w sklepie ani u kolegi nic nie da, bo wiele zmian słychać dopiero po wielu tygodniach/miesiącach wygrzewania kabli. Każdy poważny audiofil „wie” przecież, że kable się muszą ułożyć w systemie i nie grają od strzała. A na tyle to nikt kabli nie pożyczy.

Zatem tylko wstępna selekcja na forum i po uzyskaniu sprzecznych i wzajemnie wykluczających się odpowiedzi co z czym gra a z czym nie i co rozjaśnia, a co zamula, od razu wycieczka do sklepu i gruby zakup. Oczywiście po wcześniejszym uzyskaniu ostatecznej teorii od sprzedawcy, który wyśmieje forumowe opowieści i olśni „prawdziwą” wiedzą. A potem to już zostaje tylko powrót na forum i perorowanie na temat kabli, aby przekonać innych i samego siebie, że nie jestem wcale taki głupi i „wybrałem świadomie” 😉

Zabawna historyjka, do której można by podstawić dowolny element systemu 😁

Tylko po co tak komplikować prosty temat? Po co wydawać tak wiele na pierwsze kable, jeśli nawet powyższa ankieta pokazuje, że nie zawsze muszą one wnieść do systemu więcej niż 10%? No chyba, że kupujemy kable do systemu wartego setki tysięcy PLN.

Salony chętnie wypożyczają przewody na dłuższy okres, bo nie jest to sprzęt, który łatwo zepsuć. A jeśli ktoś woli od razu kupić, to nie ma problemu z dostępnością używanych, które można odsprzedać bez straty. Cała operacja z pozyskaniem i samodzielną oceną wpływu przewodów jest dużo prostsza niż przy wzmacniaczach lub kolumnach. Wyniki ankiety pokazują że warto. 🙂

Edytowane przez freepio
2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ale fakt to musi być bardzo wysokiej klasy sprzęt z DROGIMI KABLAMI.  Bo te tanie to nie. 

Ciagle powielany stek bzdur

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jedną parę kolumn w często spotykanym rozwiązaniu z A i B speakers

podłącza się różnymi parami kabli i można sobie przełączać samemu, albo też

z opaską na oczach prosić kogoś o przełączanie. To nawet dla członków

pewnej znanej dziś partii nie powinno być zbyt trudne ...A co do salonów,

to spotkałem się z sytuacja, że nie chcieli mu sprzedać kabli, na których

klient słuchał i już ... 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie usłyszałem żadnych zmian

Najpierw trzeba sie odblokowac w glowie a potem nauczyc sluchac.

17 minut temu, rafa napisał:

Ciagle powielany stek bzdur

Przecież TUX za każdym razem podkreśla, że kable muszą być drogie. Czyżby pisał bzdury? 🤔

19 minut temu, freepio napisał:

bo nie jest to sprzęt, który łatwo zepsuć.

Oj, zdziwiłbyś się. Chyba nie doceniasz producentów audiofilskich przewodów. Oni potrafią zepsuć nawet coś tak prostego jak kabel. Ale wiem, że nie jest to łatwe, dlatego niektórzy używają puszek jeśli wszystkie inne sposoby na popsucie nie zadziałają 🤷🏻‍♂️

Edytowane przez Drizzt

23 minuty temu, freepio napisał:

Zabawna historyjka

Może i zabawna, ale nie historyjka tylko szczera prawda. Sam kiedyś byłem audiofilem, inaczej też bym nie uwierzył, że tak to się zwykle odbywa. Ewentualnie autorem ostatecznej teorii na temat kabli może być inny doświadczony audiofil, jeśli sprzedawca nie stanie na wysokości zadania 😉

Edytowane przez Drizzt

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ten sam sprzęt.

Ten sam kawałek. 

No dlatego mówię na kiego grzyba jest ta rozmowa?

Założę nowy temat z ankieta. Zaraz podeślę linka

No to lecimy.

I niech to będą wnioski 🙂

bo na inne się chyba nie doczekamy. 

pozdr 

ludzie rozumieją ślepy test dosłownie - zawiązać oczy jak ktoś inny przełącza sprzęt. To nie jest ani konieczne ani wystarczające. Co z tego, że delikwent nie będzie dosłownie widział momentu przełączania jeśli jego mózg nieświadomie jest nadal w stanie rozpoznać co zostało podpięte. Kable można rozróżnić np. po odgłosie wsuwanych bananów. Czas przepinania też może być wystarczającą wskazówką. Jeśli jeden kabel ma banany a drugi widełki to już banał się domyślić

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ten sam sprzęt.

Ten sam kawałek. 

Jestes pewien, że test był na 100% ślepy? Tak to działa:

Ukryta Zawartość

Możliwości zaistnienia skrajnego przypdku nie wykluczam, mam natomiast świadomość, że jeśl kabel faktycznie zagra to dlatego, że bardziej zniekształcił sygnał niż inne. Poprawa syganału przez kabel jest logicznie wykluczona. Wiec jeśli faktycznie usłyszałeś, to Twój system ma problem techniczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 minut temu, Drizzt napisał:

Przecież TUX za każdym razem podkreśla, że kable muszą być drogie. Czyżby pisał bzdury? 🤔

Nie muszą być drogie, tylko wysokiej jakości, co wiąże się pewnikiem z wysoką ceną. Nikt Ci jednak nie odpowie czym jest wysoka jakość kabla. Ta geometria, nad którą pracowali kilka lat? To jak praca nad geometrią optyki do teleskopów kosmicznych. Każdy chyba słyszał o problemach z głównym zwierciadłem teleskopu Hubble’a i jego złym profilu. Obraz okazał się zamazany. Wystarczyła krzywizna rzędu jednego mikrometra. 
Podobnie z audiofilskim kablem pewnie. Geometria czego dokładnie, tajemnica. Niewłaściwa struktura przewodnika podczas obróbki cieplnej. Walcowanie? Odpowiednie ułożenie atomów itp. Jeden mały błąd i rozmyty dźwięk jak pierwsze zdjęcia z Hubbla. 
Nie drąż, nie dopytuj. Ja jako nie słuchający kabli, obiektywnie do tego podchodziłem. Nawet chciałem coś wypożyczyć i przetestować. Już mi się odechciało. Gdzie ja takie kable dostana 🙂

Nie, wróć. Drąż. Może w końcu dowiesz się coś na temat tej technologii wysokiej jakości kabla audio. 👍🏻

21 minut temu, haile napisał:

ludzie rozumieją ślepy test dosłownie - zawiązać oczy jak ktoś inny przełącza sprzęt. To nie jest ani konieczne ani wystarczające. Co z tego, że delikwent nie będzie dosłownie widział momentu przełączania jeśli jego mózg nieświadomie jest nadal w stanie rozpoznać co zostało podpięte. Kable można rozróżnić np. po odgłosie wsuwanych bananów. Czas przepinania też może być wystarczającą wskazówką. Jeśli jeden kabel ma banany a drugi widełki to już banał się domyślić

Mój test polegał na tym czy będę wiedział w którym momencie zagra droższy kabel na przykład sieciowy. 

Kolejny tego typu test polegał na wskazaniu kabli analogowych na zasadzie A i B. 

Czy na dwóch lub trzech utworach będę w stanie wskazać ten sam kabel jako na przykład oznaczony jako A. Tu nie wiedząc który jest droższy. 

Serio bawiłem się tym . Kiedyś mi się chciało. 

Weźcie też pod uwagę i może potwierdzić to kilka osób z tego forum kogo obsługiwałem w s4home nikomu nie wciskałem kabli. Oczywiście te podstawowe tak do podłączenia. Zawsze zachęcałem do wypożyczenia lepszych kabli do domu.

Nie zwrot.

Tak zostają. 

Zerowa ingerencja moja w tym

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Jestes pewien, że test był na 100% ślepy? Tak to działa:

Ukryta Zawartość

Możliwości zaistnienia skrajnego przypdku nie wykluczam, mam natomiast świadomość, że jeśl kabel faktycznie zagra to dlatego, że bardziej zniekształcił sygnał niż inne. Poprawa syganału przez kabel jest logicznie wykluczona. Wiec jeśli faktycznie usłyszałeś, to Twój system ma problem techniczny.

W sensie pytasz mnie czy na 100% miałem zasłonięte oczy?

Robiłem te testy w swoim domowym zaciszu dla kabli które wybierałem dla siebie.

Uwierz mam na co wydać 1000 zł +.

Jeśli nie słyszał bym różnicy lub wydana kwota nie odzwierciedlałaby efektu nigdy bym się nie zdecydował. 

Jestem audio świrem ale z zasadami 🙂

Piotrek 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr Sonido
43 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie pytasz mnie czy na 100% miałem zasłonięte oczy?

Zapoznaj sie z linkiem to może zrozumiesz o co pytam, wszak jestes znacznie mądrzejszy od konia. Zasadniczo to kontakt wzrokowy z osobą, która wiedziała co gra wystarczy aby testu nie uznać za ślepy.

46 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli nie słyszał bym różnicy lub wydana kwota nie odzwierciedlałaby efektu nigdy bym się nie zdecydował. 

Znam te teksty z innej dziedziny, która jest mi znacznie bliższa niż audio.

48 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Uwierz mam na co wydać 1000 zł +

Wierzę. To dla mnie wysyarczający powód by na poprawy na granicy percepcji nie wydać kasy, dlatego od osądzania grają czy nie jestem wolny, po prostu mnie to nie dotyczy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zapoznaj sie z linkiem to może zrozumiesz o co pytam, wszak jestes znacznie mądrzejszy od konia. Zasadniczo to kontakt wzrokowy z osobą, która wiedziała co gra wystarczy aby testu nie uznać za ślepy.

Nie wiem czy próbujesz mnie obrazić świadomie czy nie. Ale nie rusza mnie to.

Moim celem nie jest obrona firm kablowych ani zabieranie Ci odbiorców tematu jeśli o to się boisz 

Jeśli przeczytał byś w pełni moją metodologię której użyłem to wiedziałbyś że miałem zasłonięte oczy.

Jak mogłem zatem mieć z osobą kontakt wzrokowy ?

Szymek, serio święta idą. Odpocznij.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Znam te teksty z innej dziedziny, która jest mi znacznie bliższa niż audio.

"Znam te teksty"?

No nie wiem co Ci mam odpowiedzieć.

W gimnazjum jesteś?

W sensie lepiej wiesz o moich wyborach niż ja?

Powiem Ci że Ty chyba masz już niezdrowe skrzywienie o tych kablach. 

16 minut temu, szymon1977 napisał:

by na poprawy na granicy percepcji

To kolejne świadectwo że nie masz pojęcia o czym mówisz..za to dużo sie udzielasz

• Pokaż nowe odpowiedzi