Skocz do zawartości
IGNORED

Zwyczaje na FORUM. Dealerzy audio i inne

MaciekP

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Jestem w malym szoku aktywnoscia promocyjna dealerow na tym forum. Kilka lat czytuje Audio Asylum czy diyaudio i niegdy sie z czym takim niespotkalem jak zaproszenia firmy CMC na odsluchy nowego produktu. Jezeli jakis dealer chce sie oglaszac to wykupuje sobie wlasnie forum i zostaje sponsorem. I tak oprocz STEREO, DIY, BOCZNICa itp powstaje forum ABC, gdzie fima ABC dyskutuje sobie ze swoim istniejacymi lub potencjalnymi klientami o produkuktach, problemach, czy zaprasza klientow na promocje czy osluchy. Tutaj dealerzy promuja sie do woli. Jezeli Pan XX z firmy ABC chce cos napisac na temat audio na publicznym forum, oczywiscie moze, ale jako Pan XX a nie firma ABC!

Nie wiem co Wy o tym sadzicie, ale "czystosc" forum jest chyba warta rozwazenia.

Mysle, ze wazne jest takze, aby zdawac sobie sprawe, ze kluby audioilskie budowane przy firmach, sluza w duzej mierze promocji danej marki, nawet przy najszczerszych deklaracjach pomyslodawcow. Polecam pogrzebanie w internecie i poczytanie statutu niektorych z nich, tych bardziej okrzeplych z tradycjami. Czesto jedna z funckcji klubu jest wywieranie presji rabatowej na dealerow i budowanie kultury sprzedarzy i postepowania z klientami. Jak to robic, kiedy klub miesci sie w kanciapie producenta czy dealera? Czy inny dealer bedzie uwazal taka grupe za niezalezna organizacje pasjonatow czy przybudowke do firmy ABC?

Maciek

Wolę żeby przedstawiciel ewentualnej firmy ABC wpisywał się tu na forum jawnie jako ABC, a nie anonimowo jako pan xxx o którego związkach z ABC forumowicze mają prawo bladego pojęcia nie mieć. W ten sposób będzie przynajmniej klarowna sytuacja bez ukrytych dążeń (hihi, wszelkie dążenia będą jawne, i tak jest lepiej).

Moze masz racje. Nie sie ujawniaja, ale niech odpuszcza sobie akcje na "grupie docelowej". Nigdzie sobie nie znajda lepszego darmowego sposobu dotarcia do kientow jak na takim forum. W krajach o troche wiekszej tradycji audio niz nasza udaje sie to jednak rozwiazac. Wszyscy wiedza gdzie jest granica i jej nie przekraczaja. Jak to sie staje to za szybko usuwani. Czysta sprawa.

Śmiała opinia nt. docierania do klientów.

Ja tak sobie myślę trochę o Wiśle, trochę o przemyśle ... i, że jest to forum hobbystów, którzy lubią pogadać, posłuchać, poprzerzucać a niekoniecznie kupić :)

A i sami co nieco zbudują - oby nie ze szkodą dla zdrowia własnego i rodziny :)

MaciekP ma racje, niestety tak jest.

McGyver pisze o jeszcze gorszej praktyce, udawania postronnego uczestnika forum przez osoby finansowo i zawodowa zainteresowane promowaniem swoich interesów.

Miałem na forum do czynienia z osobę, która promowała jednego sprzedawcę i jego

towar za wszelką cenę, praktycznie po trupach.

tak wiec temat wrocil bo problem nie zniknal...

Jezeli FORUM utrzymuje sie samo i nie wymaga sponsorow, nie chwiec powstana fora producentow lub jedno forum wspolne dla "profesjonalistow...nikomu nie ublizajac. Moga sie tam oglaszac, organizowac spotkania itp.

Pytanie tylko, czy okaza tyle klasy i sie tam przeniosa. Polska to dziwny kraj....

Branża Hi-Fi może jeszcze za biedna (w Polsce) na to, ale różne firmy z innych branż zatrudniają w swoich działach PRu ludzi odpowiedzialnych za włączanie się w dyskusje i przedstawianie (oczywiście anonimowo) wyższości swoich firm / produktów. Moim zdaniem morał z tego taki, że przy anonimowości, którą daje internet nie ma co tworzyć regulacji, których nikt i tak nie jest w stanie upilnować tylko zdać się na zdrowy osąd czytelników i ich zmysł wykrywania "tekstu sponsorowanego". Pozdrawiam

>MaciekP

Warto sie zastanowić, co naprawde przeszkadza. Czy to, że sa oni na forum w ogóle, czy to, że mówią o swoich produktach? Że jest to dla nich reklama? To, jak na razie nic złego. Czy to wpływa obniżająco na poziom forum? Tez chyba nie. Więc w czym problem? Skąd u nas taka postawa, aby nikt nie mógł zaczerpnąć odrobinę dla siebie? Przeciez kazdy na tym forum czerpie za darmo ile wlezie.

Moim zdaniem sama obecnośc na forum producentów niczemu nie przeszkadza, raczej je wzbogaca. Powinna być tylko przestrzegana zasada jawności, i to nie tylko producentów ale i płatnych 'usługodawców'.

Maćku,

jeszcze wracając do Twojego stwierdzenia "Mysle, ze wazne jest takze, aby zdawac sobie sprawe, ze kluby audioilskie budowane przy firmach, sluza w duzej mierze promocji danej marki, nawet przy najszczerszych deklaracjach pomyslodawcow." - co w tym złego? Jeśli masz Apple, i jest to dla Ciebie nie tylko komputer ale cały styl życia i dasz się posiekać za jego wyższość nad Dellem czy innym Compaq-iem i znajdziesz paru podobnych postrzeleńców i chcecie się mniej czy bardziej formalnie zrzeszyć - to dlaczego tego nie zrobić?

A jeśli Apple zobaczy, że jesteście miłe chłopaki, robicie im dobry PR, kupujecie wszelkie nowości, nawet jeszcze pełne błędów to dlaczego ma Wam nie pomóc? Myślę, że korzyść jest obopólna...

Nie wiem jak Wam, ale mnie by było bardzo miło, gdyby NAD za to, że od lat kupuję jego klocki dał mi 30% rabatu....

A tak na serio Panowie - to proponuje odpłynąć z tym wątkiem na bocznicę...

Jar,

Transparetnosc forum buduje jego wiarygodnosc, dlatego wydziela sie fora producentow. Masz wtedy klarowne zasady. Jestes producentem, dzialasz w tym co mnie interesuje, WSPANIALE, ale twoje opinie nie sa do konca bezstronne o bo zyjesz z tego co robisz, byc moze utrzymujesz z tego swoja rodzine i twoim zasadniczym priorytetem jest ZAROBIENIE pieniedzy. Na wlasnym forum mozesz sobie promowac ile chcesz i wymyslac dowolne metody sciagniecia do siebie klientow: rabaty, kluby, karty stalego klienta czy inne pomysly lojalnosciowe. Doskonale wiadomo, ze w audio zdobywa sie klientow podobnie jak dealerzy narkotykow. Na odsluchach kluby przyklejonego do producenta kabli, do przecietnego sprzetu podlaczasz super-duper kabelek za ca 5 tys zl. Sprzet przezywa metarmofoze. Sluchacz pozycza kabelek do domu, podlacza do sprzetu i z przerazeniem po kilku dniach zauwaza, ze jego dotyczasowy kabelek nie da sie sluchac i zapozycza sie, zeby kupic nowy drut od producenta. Oczywiscie dostaje rabat i obydwoje sa zadowleni, tylko, ze audiofil nie wydalby tych pieniedzy, gdyby sie na spotkaniu klubu producenta kabli sie nie pojawil.

Metoda jest prosta i powszechna, ale niech nie mysli sie oczu ludziom, ze klub to jakas bezinteresowna idea.

A mi odpowiada forma w jakiej reklamuja sie oficjalni producenci. Mam na mysli to, ze organizujac jakies spotkania robia to w zalozonych przez siebie watkach o wiadomej tresci, wiec jesli ktos jest zainteresowany wchodzi, jesli nie ma do wyboru pare innnych tematow do przegladniecia.

Oczywiscie sa tacy, ktorzy w wielu watkach probuja wcisnac cos ludziom i z tym trzeba walczyc. Jednak dziwi mnie, ze znalazl sie ktos, kto pije do tego co zrobil np. ostatno Delta Studio, tzn. co ma zaplacic MackowiP, ze zorganizowal jakies spotkanie przy okazji reklamujac swoje wyroby? Przynajmniej tak to zrozumialem. Czy zle?

"Polska to dziwny kraj..."

Po wpisie MacikaP mysle, ze polacy to zawistny narod... ;)

>MaciekP

Ale nie przeszkadzi Ci to, że wypowiadasz sie jakbys to Ty był włascicielem tego forum?

Moim zdaniem wszystko zalezy zawsze od kultury poszczególnych ludzi, jak są odbierani. Poza tym nie starajmy sie byc bardziej czyści od czystego.

• Redaktorzy

MaciekP - wyluzuj. Jak lubisz bawić się lutownicą i uważasz, że z efekty takiej dłubaniny są nie najgorsze to nie widzę problemu, żebyś pojawił się ze swoimi zabawkami podczas któregoś z forumowych odsłuchów. Wystarczy pogadać z gospodarzem takiej imprezy i po sprawie. Jeśli śledzisz forum to wiesz o czym mówię a jeśli nie to zapoznaj się z wątkiem dot. odsłuchów u Pal'a. Nie było problemu, żeby zarówno Andrea (no tutaj Andrea był jedynie właścisielem DYI a nie twórcą, ale jednak można to uznać za promocję twórczości jednego z forumowiczów) jak i Kaszio wpięli swoje wzmaki. Więc zamiast tupać nóżką i organizować kolejną nagonkę proponuję zmienić postawę z roszczenowej na bardziej "przyjazną dla otoczenia".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

SLAV,

Zycze szczescia polskim producentom audio. Na szczescie mam z czego zyc i starcza mi na finansowanie swojego hobby, wiec zawisc chyba nie jest motywem zaczecia tego watku. Nie jestem frustratem pokroju Pana Floriana tutaj juz kiedys przywolywanego. Moze za jakis czas temat znowu powroci, kiedy rynek stanie sie bardziej konkurencyjny i forum stanie sie polem przeciagania liny producentow. Ja po prostu bardzo nie lubie reklam a wiele dzialam tutaj jest nia, choc oczywiscie nie wprost. Jezeli przed oczamia masz caly czas napis :"Delta cos tam" to czy nie jest to budowaniem swiadomosci klienta?

Kiedy na AA pojawio sie jakis komentarz do sprzetu Audio Note, czesto wlacza sie do rozmowy Peter Qvortrup, szef AN. Nie podpisuje sie jednak Audio Note tylko Peter Qvortrup. Ludzie chetnie podejmuja z nim rozmowy. Kiedy sa dyskusje o transformatorach, czesto kapitalne posty pisze szef Magnequesta. Podpisuje sie MQracing i nie ma sie przed oczami caly czas MAGNEQEST. Nie ma tez niczego w tekstach sugerujacego ze namawia cie do korzystania z traf MQ. MQ ma swoje forum na AA i tam pisze o konkretnych modelach. Przykladow sa dziesiatki. Uklad jest czysty. Moze po prostu to forum jest jeszcze za mlode.

Mimo, ze jestem Polakiem, zawisc jest mi obca, choc to podobno nasza cecha narodowa. Jak sie okazuje dosc latwo przywolywana jako argument:-)

• Redaktorzy

To forum nie jest za młode. To forum jest już stare, a problem przerobiliśmy znacznie wcześniej. Przeważyła opinia, że wskazane jest przyciągnięcie na forum możliwie dużej liczby krajowych producentów, bowiem tylko w ten sposób możliwe jest uzyskiwanie aktualnej informacji o ich działalności. Proszono również, aby producenci nie ukrywali się pod enigmatycznymi nickami, tylko od razu ujawniali swą przynależność. Jeśli nick Delta Studio nadmiernie atakuje twoją podświadomość, to spróbuj utrzymywać go na poziomie świadomej percepcji. Przy odrobinie wysiłku być może uda ci się nawet nabrać tą metodą lekkiej niechęci do firmy, kto wie?

MaciekP

Masz rację w 100% ale wydaje mi się, że kwestie związane z etyką niekoniecznie są zrozumiałe dla wszystkich. Do tego trzeba niestety dojrzeć.

Popieram twoje zdanie w całej rozciągłości, bo też denerwują mnie różne cwaniaczki z bańką w nosie. A że mają swoich admiratorów, no cóż...

Pozdrawiam

Maciekw

>MaciekP

Z jednym napewno sie zgodzę, forum nie powinno być śmietniskiem dla reklam. A co do czystości zagranicznych for, to nie jest znowu tak idealnie. Maja takie same problemy.:-)

To co postuluje MaciekP nic nie ma wspolnego z zawiscia ani z byciem czy nie byciem Polakiem. Zgadzam sie w 100%, ze przejzystosc intencji jest kluczowa dla wiarygodnosci wyglaszanych opinii. Nic nie ma zlego by producent sprzetu byl aktywnym czlonkiem naszego forum, ale zasada powinno byc by tego nie ukrywal. Prosta sprawa moze to zaznaczyc w rubryce "o sobie"

lub w tekscie. Wiem, ze wielu producentow to zrobilo, no i dobrze, jest jasnosc i tak powinno byc. Nie rozumiem dlaczego, gdybym byl producentem np. glosnikow PHY w OB mialbym to ukryc. Po co? Czy bym wiecej sprzedal udajac, ze jestem kim innym ? Czy bym stracil wiarygodnosc? Nie. Ale na pewno ja strace jezeli pisze jedno, mysle drugie a jestem trzecie.

Dlatego ostrzegam wszystkich, nie jestem ani dealerem ani producentem PHY w OB. Jestem hodowca kotow.

A moja umisja to: Szary Rosyjski Kotek w kazdym Polskim domu.

hmm...Panie Arku(?).

"możliwe jest uzyskiwanie aktualnej informacji o ich działalności..."

Do tego wlasnie sluza reklamy, strony WWW czy specjalizowane FORA!

Kiedy rynek dojrzeje i bedzia Pan mial 50 producentow i 100 dealerow czym bedzie to forum?

Dzieki reklamie zyja Pana czasopisma, wiec po co odbierac Panu chleb?:-)

Tutaj pokusa jest ogromna, bo reklama jest bezplatna.

Dzisiaj zakladam firme Pearl Audio, zmieniam nicka na nazwe firmy, wynajmuje w starej kotlowni salke i zapraszam wszyskich na osluchy. Przyniescie swoje zabawki. Na miesiac firma PA bedzie juz znana. Marketing przy minimalnych kosztach. Podtrzymam kilka watkow, codziennie przed oczami wszyscy maja PA. Takich jak ja bedzie wielu. Czy takie forum jest niezalezne i wiarygodne?

Ok. wiem, ze sie czepiam i chyba juz pora wspoczyc na Bocznice, ale tu sie problem narodzil, stad tu sie ten watek pojawil.

Sam ostatnio sie zastanawialem czy nie zabrac sie za komercjalizacje swojej pasji. Pewnie jednak nie odnioslbym sukcesu, bo mam dylematy moralne i potrzebe czystych regul gry.

dobranoc

chociaz denerwuje mnie np. takie Maxaudio na forum to szanuje go za uczciwość i za to że nie próbuje wciskać swoich produktów cichaczem. A co do DIY a także małych lokalnych nazwijmy to manufaktur to uważam że wręcz powinni się promować na forum bo w jaki inny sposób ludzie mogliby ich znaleźć ?

Uważam nawet że nie głupie byłoby stworzenie oddzielnej zakładki specjalnie na ofertę DIY i małych producentów gdzie mogliby zamieszczać oferty: co robią (ze zdjęciami) skąd są itp. a nawet przykładowe ceny jeśliby oczywiście chcieli.

-> MaciekP: i to, co Ci się nie podoba, odróżnia to forum od innych. Tu chyba nikt nie ma na nic wpływu oprócz Lukara (no może ma doradców ?;) i ew. jak dość jednoznaczne przejdzie głosowanie nad czymś.

Niektórzy taką formę istnienia forum sobie chwalą, inni wręcz uwielbiają. To taki trochę Hyde Park lub - po mojemu - śmietnik, w którym coraz trudniej mi się poruszać (duża strata czasu).

Ja bym chcial je widzieć w innej formie lecz łatwiej założyć inne niż zmienić to. (Ile głów, tyle oczekiwań i wszystkim nie da się dogodzić).

Demokracja nie jest dobra, bo to też skrajność.

A poza tym różni ludzie próbują tu zaistnieć w różny sposób i z sobie wiadomych powodów.

Zauważyłem dziś, że np. w zakładce DIY (napis w białym polu), jest tylko kilka opisów.., za to w wątkach aż się roi... ;))

Widać każdy chce występować tu i teraz (na żywo ;).

Nasza namiastka przejrzystosci polega na tym, ze producenci pisza pod nazwami firm - wszystko jest jasne, kto jest kto (no moze z malym wyjatkiem). Zwroce takze uwage, ze wiekszosc z nich, w tym ciagle przywolywana tu Delta Studio, zabiera glos niemal wylacznie we wlasnych watkach, ktore zazwyczaj nie sa prezentacja konkretnego produktu, tylko informacja o odsluchach (roznica jest subtelna ale jednak istnieje). Jezeli taki dealer podejmuje trud zorganizowania spotkania dla forumowiczow, sciaga producentow na prezentacje, udostepnia bezplatnie lokal, etc etc to dlaczego nie mialby o tym napisac na forum? Po takim spotkaniu to forumowicze opisuja swoje wrazenia - wcale niekoniecznie dobre, wiec korzysc organizatora nie zawsze jest tak oczywista.

No i jest jeszcze aspekt powiedzmy "patriotyczny". Slaboscia polskich firm jest brak kapitalu - jesli dzieki takim spotkaniom, oglaszanym na forum zyskuja nieco rozglosu (nie placac za taka reklame), ktory odrobine powieksza ich szanse w walce z Cambridgami, NADami czy innymi Avancami to mimo wszystko jestem za.

Apropos Klubu - prowadzilismy dyskusje by stworzyc cos zupelnie niezaleznego - na dzis nie ma takiej mozliwosci, bo na to potrzeba pieniedzy i czasu by wszystko zorganizowac i prowadzic - nie ma jakos chetnych ani na wykladanie duzej gotowki ani na poswiecenie duzej ilosci czasu. Oczywiscie firma, przy ktorej Klub powstaje zyska nieco rozglosu na tym, ale jest to forma "zaplaty" za pomoc w organizacji tego przedsiewziecia - forma, jak mi sie wydaje. na dzis do zaakceptowania, z braku chociazby innych opcji.

Kto broni wynająć te kotłownie i zrobic odsłuch,o czym powiadomic na Forum,i być zapamietany z nazwą firmy? Prosze wziaść pod uwage także taką sprawe że nie każdego stać na co miesięczne zakupy fachowych magazynów po kilkanaście zł ,w którym można przeczytać reklame .Nie każdy mieszka w dużym mieście i ma mozliwość bezpośredniego obejrzenia i posłuchania sprzętu firmy która niby się reklamuje na Forum.I co najważniejsze ,nie każdy czytający Forum jest tym zaineresowany.Mnie np nie interesuja produkty tych firm,ale moim zdaniem jest to ukłon w strone klijenta i pożyteczna "robota".Był bym za to bardzo wdzięczny gdyby wpisy na tym forum robili właściciele największych światowych firm branży audio.A tak na marginesie każdy wpis w którym jest użyta nazwa sprzetu ,nawet własnego jest reklamą tego produktu tym bardziej jeśli jest pozytywny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.