Skocz do zawartości
IGNORED

Czerń z projektora.

Rekomendowane odpowiedzi

"Tata, a JVC powiedział....."

Ceny nowych projektorów naprawdę nie zachęcają do zakupów względem tego co prezentują, ale taki jest dziś świat.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

9 minutes ago, kivlov said:

Ceny nowych projektorów naprawdę nie zachęcają do zakupów względem tego co prezentują, ale taki jest dziś świat.

Dlatego warto isc w uzywane starsze modele które prezentują bardzo wysoki poziom. W tych nowszych cos tam dodadzą (tone mapping, natywne 4k), cos zabiorą (kontrast natywny, elektryczną klapkę na obiektyw) i interes się kręci.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

42 minuty temu, brewka87 napisał:

Dlatego warto isc w uzywane starsze modele które prezentują bardzo wysoki poziom. W tych nowszych cos tam dodadzą (tone mapping, natywne 4k), cos zabiorą (kontrast natywny, elektryczną klapkę na obiektyw) i interes się kręci.

dlatego ciągle podtrzymuje że 7900 to bardzo dobry kompromis, mamy jakiś tam HDR i 4k a po za gównianą obsługą HDMI ciężko się do czegoś przyczepić. Ja rozumiem że natywne 4k robi lepszą robotę ale tutaj i tak jest bardzo dobrze, większym problemem jest źródło niż proj.

A widział ktos w akcji x9900? To najwyzszy model z tej serii.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 1 rok później...

Witam.Znalazłem temat przez google. Mam proste pytanie.Potrzebuje projektor do wyswietlenia czarnego zdjecia 99% to czern i moze to byc wyswietlane po zmroku.. tzn zdjecie nieba w nocy tak jak widac go w gorach-czyli same gwiazdki i tylko te mocniejsze plus może tysiac drobniejszych.

Obraz powinein miec ok 3x2m wielkosci. A szerokosc pokoju jednego 2,5 drugiego 3m.  Jaki projektor sie do tego nadaje i czy mam szukać tych krotkoogniskowych?Może jeszcze jakies sugestie?-obkleic ścianę welurem ? Prawdopodobnie ostrosc obrazu bedzie miec male znaczenie. Mile widziane wyswietlanie z kart SD lub gniazdo HDMI gdybym mial podpiac do komputera.Nie bede tego laczyl z telefonem czy siecia wifi.Bylbym wdzieczny za informacje.

Edytowane przez p121
brak zdania

Model o najlepszej czerni chyba nie pobity do tej pory masz w poprzednim poście.
JVC x9900.
Chyba akurat ktoś sprzedaje używany za 16tys zł.
To bardzo niska cena za ten projektor.
Ewentualnie używane JVC x7900, powinno być tak zan10tys.
Jeszcze niżej ale nadal dobrze, to
Epson tw 9400, lub starszy tw 9300.

Ściany i sufit, czarny welur, jak
najbardziej na tak.

3 godziny temu, p121 napisał:

Witam.Znalazłem temat przez google. Mam proste pytanie.Potrzebuje projektor do wyswietlenia czarnego zdjecia 99% to czern i moze to byc wyswietlane po zmroku.. tzn zdjecie nieba w nocy tak jak widac go w gorach-czyli same gwiazdki i tylko te mocniejsze plus może tysiac drobniejszych.

Obraz powinein miec ok 3x2m wielkosci. A szerokosc pokoju jednego 2,5 drugiego 3m.  Jaki projektor sie do tego nadaje i czy mam szukać tych krotkoogniskowych?Może jeszcze jakies sugestie?-obkleic ścianę welurem ? Prawdopodobnie ostrosc obrazu bedzie miec male znaczenie. Mile widziane wyswietlanie z kart SD lub gniazdo HDMI gdybym mial podpiac do komputera.Nie bede tego laczyl z telefonem czy siecia wifi.Bylbym wdzieczny za informacje.

Może tak...

Kolega się nie określił budżetowo.

Wydaje mi się ,że jednak celuje trochę niżej cenowo...

Jak to ma być do statycznych obrazów i tylko jako tło ...to chyba  wystarczy jakaś Optoma albo Benqu i ekran Alr albo o zwiększonym kontraście....jakaś szara  folia  np ,Opera od Gierits.

No tak...  Nie okreslilemale nie zdziwila mnie proponoiwana cena..Na peirwszy teleskop astronomiczny wydalem 1000zł a po 2 miesiach przekroczylem 10 jak wyszlo ile to kosztuje...  Potrzebuje go do testów,eksperymentów i na razie kupiłem jak byscie to pewnie nazwali zabawkę z allegro. Odebrałem dzisiaj z paczkomatu .za 350zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiem tak...Jako zupelny laik w tym temacie.  Przy zaslonietych zaluzjach w calkowicie jasnym pokoju na bialej scianie cos tam widac ale nie dalo by sie ogladać.Problem ze pokoj sie konczy a ekran ledwie z 80 cali.... Wydaje dzwieki z siebie jak Video wciagajace tasmę ...regulacja ostrosci -nigdy nie jest ostry obraz calkowicie,gdzies na dole cos jest mniej ostre... oprogramowanie fatalne..zdjecia uruchamiaja sie same jak pokaz slajdów..filmy niestety tez tak ida z karty SD...b trudno ustawic by wyswietlalo sie jedno zdjecie ciagle.. W ciemnej lazeince cos tam widac, pewnie dla dzieci do bajek by sie nadało dla kogoś pytanie ile to wytrzyma zanim sie zepsuje...

Ale ogolnie jakby to byl krótkoogniskowy i wyswietlal te 150cali z 2m max  , byla silneijsza ta lampa (tak z 10X) normalny dzwięk ,i normalne oprogramowanie to dla mnie to wystarczy. Z innych miejsc wyczytalem ze celowac w stare projektory do szkół, na wyklady, o wadze z 6kg...czesto nie maja HDMI ale mozna kupic przejsciowkę. I ze to juz wystarcza z 1280x800 kontrastem minimum 2000/1 ... Ze kupi sie to za grosze...tzn jak przegladalem allegro to nawet od 270zl ,czesto za 600-800 juz wyzsze parametry....

Tylko ja nie mam porownania..Na razie nie chce wydawac dużo,jak bedzie trzeba to kilka tys dam nie ma problemu,zaczynam od najtanszych. Ten już spakowany do odeslania ale może wyjme i jeszcze raz zrobie test jak bedzie zupelnie ciemno...

Malo jest krótkoogniskowych.Moge ewentualnie odesłac znowu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

taki sie własnie sprzedał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja potrzebuje tylko wyswietlic pare zdjec..na calej scianie .Jak sie chce zjesc tort nie kupuje sie cukierni. Na razie nie celuje w urzadzenia za pare tysiecy. Kupie taki projektor jaki po prostu spelni moje oczekiwania.Tylko ta rozdzielczosc, kontrast w liczbach nic mi nie mowi...musze wyprobowac kilka i porownac sobie.

12 minut temu, p121 napisał:

Ja potrzebuje tylko wyswietlic pare zdjec..na calej scianie .Jak sie chce zjesc tort nie kupuje sie cukierni. Na razie nie celuje w urzadzenia za pare tysiecy. Kupie taki projektor jaki po prostu spelni moje oczekiwania.Tylko ta rozdzielczosc, kontrast w liczbach nic mi nie mowi...musze wyprobowac kilka i porownac sobie.

No właśnie o to chodzi ,że z góry postawiłeś poprzeczkę tak  wysoko, a którą te twoje bzyki za kilka stów nie przeskoczą...

To tak jak byś chciał przejechać się maluchem a oczekiwania masz jak z jazdy Maybachem...

No  tak się nie da...Nie za te pieniądze...

Niestety w projektorach, nie ma drogi na skróty. Przysłowie się to nie sprawdza w tym przypadku.
Nie ma projektorów do "paru zdjęć" , za parę groszy.
16 godzin temu, p121 napisał:

Z innych miejsc wyczytalem ze celowac w stare projektory do szkół, na wyklady, o wadze z 6kg...czesto nie maja HDMI ale mozna kupic przejsciowkę. I ze to juz wystarcza z 1280x800 kontrastem minimum 2000/1 ... Ze kupi sie to za grosze...

Jak chcesz wyświetlić gwieździste niebo w tak niskiej rozdzielczości? Zrobi ci interpolację zdjęcia i wszystko się zleje, widać coś będzie, ale chyba nie o to ci chodzi. FullHD to jest minimum i nie wierz w głupoty.

Przejściówki HDMI-analog to też jest loteria. Niektóre są bardzo kapryśne i potrafią co jakiś czas rozłączać obraz bez powodu.

Z takimi wymaganiami to szukałbym wśród tanich projektorów krótkoogniskowych. Są wygodne, łatwo je ustawić i podłączyć i parametry mają już na jakimś normalnym poziomie, a nie to o czym piszesz.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Nie chodzi mi o zabawke planetarium to bardziej kreskówkowa grafika.

Chodzi mi o zdjecie nocnego nieba jak najbardziej realne.Rozumiem ze do tego proponujecie mi używki za 16 tys tylko tyle nie chce dac za coś na chwilę. Kupie cokolwiek innego, tym razem z krótkoogniskowych i zobacze o o ile lepszy mam obraz...No i potem pewnie znowu zwieksze budzet jak zobacze z eto idzie w dobrym kieruku. Np kontrast w takim co podlinkowalem to 2000:1 a patrzylem na uzywkę za 2000 i kontrast byl 35000:1  . Czego moge sie spodziewac patrzac na to samo zdjecie wyswietlane przez jeden i drugi projektor? A polecany przez was ma 160 000:1 Gdzie jest róznica? A to tylko jeden parametr....

7 hours ago, RAF77 said:

Najważniejszy parametr.

35000 natywny kontrast?
Co to za sprzęt?

Tu potrzeba jakiegos jvc 😉

Przmor.
To możne być jakieś rozwiązanie.
Jesli ma być tylko czarne niebo, to wystarczy czarny ekran i projektor dość mocny, ażeby wyświetlić gwiazdy.

20 godzin temu, przmor napisał:

A może należy spróbować projekcji na czarnym tle?

To może być dobry kierunek. Czarne tło, mocna lampa w projektorze i nie patrzeć w ogóle na kontrast.

22 godziny temu, p121 napisał:

A polecany przez was ma 160 000:1 Gdzie jest róznica? A to tylko jeden parametr....

Nie patrze na te specyfikacje. Jak wejdziesz bardziej w temat i zobaczysz ile jest sposobów pomiaru kontrastu to wyjdzie ci, że producenci robią tu wolną amerykankę. Jeśli już to kieruj się kontrastem natywnym, ale policzonym w niezależnym teście, a nie przez producenta.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dziekuję za informacje. Nie moge znalesć już tego ogloszenia .

Nie jest łatwo kupic welur

Na  aukcjach wielu nie podaje czy jest matowy,czy błyszczący. Wiadomo ze najlepiej gruby jak na zaslony ale faktura ,splot są bardzo rozne od meszku czy czegos jak polar do prawie gladkiej tkaniny.Kupilem cos  260g 3x1,5m za 59zl,.(nie kupowalem profesjonalnego ekranu ,cche zrobic samemu mniejszym kosztem)

Powiesze to na żabkach w miejscu zaslon bo mam od jakiegos czasu rolety wiec karnisz jest wolny.Może to byc dobry pomysł i do sciany wtedy mam az 5m. Kupilem zatem normalny, nie krotkoogniskowy. Tym razem taka staroć ,nie nazwiecie tego projektorem nawet....ale przynajmiej nie jest to chinska zabawka jak poprzedni.xD YABER Y30 1920-x1080

I ktos mi wyslal taka b praktyczna stronkę z odlegloscia projekcji kazdego modelu na rynku :dziekuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, p121 said:

przynajmiej nie jest to chinska zabawka jak poprzedni.xD

Niestety ale jest...

Jest to projektor lcd w archaicznej technologii z jedną matrycą. Tak są konstruowane te zabawki z aliexpress, bo wymagają prostej, taniej optyki. 

Do takich zastosowań jak Ty chcesz go uzywac, to chyba projektor DLP byłby najlepszy. Tylko jakiejs normalnej firmy... 

Edytowane przez brewka87

Kierowalem sie rozdzielczością....

Czyli powinienlem wybrac jeden z tych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piszesz, ze kierowałes się rozdzielczością i wklejasz linki do projektora xga 1024x768 😉

Musi byc koniecznie krotki rzut? 

Tu masz cos mocniejszego fullhd od acera w tych samych pieniądzach

Ukryta Zawartość

Tylko musialbys zapytac jak z lampą, bo w opisie oferty nic nie ma o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez brewka87

Teraz juz majac ok 4m do ekranu nie bede potrzebowal krótkoogniskowego,ale gdybym taki kupił nie wiem jak to wyglada gdy stoi tak blisko ekranu czy w czyms to nie przeszkadza.

Projektorow long throw masz zdecydowanie więcej do wyboru, tak więc szukaj. Wiesz juz mniej więcej na co zwracać uwagę.

Sprawdziłem ten YABER Y30 . Ciekawostka- na velurze jaki kupilem obraz z 10x gorszy niz na bialej scianie...to wina innej matrycy? Velur trafil mi sie niestety blyszczacy ale na tym czarnym tle obraz fatalny.

Nie jestem zadowolony, slaba jakosc obrazu(ogladałem przy wielkosci ekranu ok 50 cali.) i bardzo widac fakture sciany....a mam taka tapetę pikowana biała. 

50 minut temu, p121 napisał:

na velurze jaki kupilem obraz z 10x gorszy niz na bialej scianie

Przecież velur przez swoją strukturę pochłania światło to jak chciałeś uzyskać lepszy obraz....?🤔.Ten materiał się do tego nie nadaje.

Projekcja wiąże się z jakimiś zasadami...Niedość ,że  chcesz po taniości to jeszcze warunki zapewniasz jakieś gów...ne. 

56 minut temu, p121 napisał:

Nie jestem zadowolony, slaba jakosc obrazu(ogladałem przy wielkosci ekranu ok 50 cali.) i bardzo widac fakture sciany....a mam taka tapetę pikowana biała.

Pikowana tapeta do projekcji??🙄 Trolujesz? Czy naprawdę pojęcia o tym nie masz?

57 minutes ago, p121 said:

Ciekawostka- na velurze jaki kupilem obraz z 10x gorszy niz na bialej scianie...

Bo przy projekcji na czarnym tle powinienes miec projektor bardzo jasny, a ten Yaber to taka chinska zabawka led...

To, ze na białej scianie jest jasniej to oczywiste. Projekcja na czarnym tle była polecana dlatego, zeby wykorzystac JASNY projektor o przeciętnym kontrascie. Ty kupiłes CIEMNY projektor o byle jakim kontrascie...

Wlasciwie to niebardzo wiadomo co chcesz uzyskac za pomocą tego projektora, a myslę ze to jest kluczowe pytanie.

Pisałeś, ze jako tło... tylko nie wiadomo, czy to ma być tło do zdjęć, czy do czegos innego. Jesli do zdjęć, to tez wiadomo ze to nie wypali, bo przy błysku lampy wszystko zniknie. Oj cięzki temat ale wydasz jeszcze sporo kasy jesli nie okreslisz co to dokładnie ma być..

12 godzin temu, p121 napisał:

Ciekawostka- na velurze jaki kupilem obraz z 10x gorszy niz na bialej scianie...to wina innej matrycy? Velur trafil mi sie niestety blyszczacy ale na tym czarnym tle obraz fatalny.

Welur się nie nadaje do projekcji, kto ci tak doradził? Tym się wykłada ściany, żeby maksymalnie wytłumić odbicia. Przydałby ci się ekran z czarna powierzchnią, ewentualnie można użyć czarnej błyszczącej farby i wymalować coś ala ekran na ścianie.

Ale podstawa to projektor z mocną lampą. Zobacz np. takiego Epsona EB-FH52, który ma 4000 lm... o takich sprzętach mówimy.

• Pokaż nowe odpowiedzi