Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz liniowy vs impulsowy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, il Dottore napisał:

A oczywiście! Przy czym zniekształcenia zniekształceniom nierówne. I nie wszystkie zniekształcenia nie są niepożądane. To dopiero kij w mrowisko! 😄 

Dom to nie studio. Ma grać dobrze a pomiary zostawmy mierniczym. 🙂 

Tak, ale...jednak wszystko potwierdzam.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Jesteśmy przyzwyczajeni do płaskiego brzmienia delta-sigma.

Nieszczęśliwa część populacji jest przyzwyczajona. 🙂 Wtajemniczeni zaś znają prawdę od dawna. 

I bardzo się cieszę, że dzięki Chińczykom ta oczywista prawda o przewadze technologii R2R rozprzestrzenia się dziś tak szeroko. Dziś w okolicach 1000€ można mieć  DAC z takim graniem, że kapcie spadają.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Prawdziwy audiofil ma w wygódce Protokół z Kioto do podcierania się! 😄 

Nie, nie ja nie czytałem tego protokołu, widocznie uznali moje oszczędzanie...

8 minut temu, porlick napisał:

czemu ma służyć taka audiofilska nagonka na stosujących regulatory w audio?

Bo ma grać fajnie SAMO Z SIEBIE a nie na 2823743 filtrze z przetwornika ADI. 🙂 

A na poważnie: ja tej nagonki nie popieram. Sam nie mam żadnej regulacji typu lałdnes itp, jedyna moja gałka to potencjometr głośności. Ale jeśli ktoś sobie kupuje Luxmana czy Accuphase z regulacją bass/treble czy laudnesem, to kto bogatemu zabroni? Sam takiego Luxmana kiedyś miałem.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

31 minut temu, Genezyp napisał:

Wygląda mi to na zakup w ciemno😉

Były kupione do mojego studio, więc nie w ciemno. tylko do konkretnych zadań, a że były najtańsze, raczej tu bym szukał przyczyny.

W każdym razie różnica pomiędzy domowymi kolosalna. scena, głębia, przestrzeń, barwa itd..

5 minut temu, J.Jerry napisał:

Nie, nie ja nie czytałem tego protokołu, widocznie uznali moje oszczędzanie...

Opłaty na fakturze:

Sprzedaż, dystrybucja, energia czynna, handlowa, przesyłowa, abonentowa, jakościowa, przejściowa, mocowa, kogeneracyjna, OZE.

Warto w ogóle oszczędzać, odczuje się..?😉

5 minut temu, Genezyp napisał:

Opłaty na fakturze:

Sprzedaż, dystrybucja, energia czynna, handlowa, przesyłowa, abonentowa, jakościowa, przejściowa, mocowa, kogeneracyjna, OZE.

Warto w ogóle oszczędzać, odczuje się..?😉

Warto oszczędzać w sensie "nie strzelać z armaty do komara".

3 godziny temu, il Dottore napisał:

ASR to klatka z małpami. Wystarczy dobrze przeciągnąć kijem po prętach i zaraz wyją ! 😄 

I znowu pajacuje.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Jesteśmy przyzwyczajeni do płaskiego brzmienia delta-sigma. R2R pokazuje jak naprawdę powinna brzmieć muzyka - głęboko i przestrzennie.

Jeszcze chwilę temu nie rozróżniałes jednego od drugiego.

Muzyka ma brzmieć tak, jak została zrealizowana.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

33 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jeszcze chwilę temu nie rozróżniałes jednego od drugiego.

Gorliwośc neofity

3 godziny temu, il Dottore napisał:

jedyna moja gałka to potencjometr głośności

współczuję.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Jeszcze chwilę temu nie rozróżniałes jednego od drugiego

W przypadku dwóch konkretnych DAC. Teraz mam Denafrips Enyo 15th. Tutaj jest już przepaść 😜

36 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Gorliwośc neofity

Głupotą jest oceniać bez znajomości faktów.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

W przypadku dwóch konkretnych DAC. Teraz mam Denafrips Enyo 15th. Tutaj jest już przepaść 😜

Cytat

Kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą.

Joseph Goebbels

Ej,no proszę ,litości...
Zaprzęgasz własne sugestie i przekonania,bez znajomości faktów--które mnie dotyczą-li tylko na podstawie ludowego porzekadła,które przywołałem-i powtarzasz to wielokrotnie?
Posądzając mnie o "głupotę"
Ejże-😉

W dniu 12.03.2023 o 15:13, forami napisał:

Transformatorowym:

- większa scena

- gra spokojniej

- mocniejszy bas

- więcej szegółów w tle

W dniu 12.03.2023 o 15:13, forami napisał:

mpulsowy:

- lepsza barwa, muzykalność

- instrumenty jakby bardziej analogowe

- lepsza kontrola basu

- mniejsza scena niż z trafo

A skąd te spostrzeżenia/doświadczenia?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

A skąd te spostrzeżenia/doświadczenia?

Mnie pytasz ?

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Muzyka ma brzmieć tak, jak została zrealizowana.

Dokładnie. Chipy delta-sigma zniekształcają przekaz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Piopio napisał:

Chipy delta-sigma zniekształcają przekaz. 

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Gorliwośc neofity

Parę lat temu jak posłuchałem Pontusa, to zmieniłem Toppinga na Rme, a trzeba było od razu iść w jakiś R2R... przemieliłem pod drodze kilka DS i Qutesta a i tak się skończyło na R2R i dopiero mi się podoba granie

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, Piopio napisał:

W przypadku dwóch konkretnych DAC.

Nie przeszkadzało ci to w wypisywaniu, że nie ma różnicy i już. Teraz doszedł trzeci i się rozplywasz o roznicach, choć nawet nie wiesz, czy to tu efekt różnicy architektury.

Jak zawsze sobie bajasz.

6 godzin temu, Piopio napisał:

Chipy delta-sigma zniekształcają przekaz. 

A gdzie tam.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Nie przeszkadzało ci to w wypisywaniu, że nie ma różnicy i już. Teraz doszedł trzeci i się rozplywasz o roznicach, choć nawet nie wiesz, czy to tu efekt różnicy architektury.

Jak zawsze sobie bajasz.

Pisałem powołując się na konkretne modele na pewnym poziomie cenowym. Uzupełniłem doświadczenia 😉 

A czego innego to może być efekt jak nie różnicy architektury ? 

16 minut temu, Piopio napisał:

Uzupełniłem doświadczenia

Doceniam entuzjastyczny rozwoj pogladow i doswiadczen 😛

18 minut temu, Piopio napisał:

Tej, no, implementacji? Albo nowego spraya do uszu 🙂

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Tej, no, implementacji?

Słuchałem w życiu wielu DAC delta-sigma. Żaden nie zagrał tak jak te nowe R2R. Polecam sprawdzić. Doświadczenie bezcenne. 

18 minut temu, ProjectPi napisał:

Doceniam entuzjastyczny rozwoj pogladow i doswiadczen 😛

to dobrze jak słuchaniu muzyki towarzyszy entuzjazm... 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Parę lat temu jak posłuchałem Pontusa, to zmieniłem Toppinga na Rme, a trzeba było od razu iść w jakiś R2R... przemieliłem pod drodze kilka DS i Qutesta a i tak się skończyło na R2R i dopiero mi się podoba granie

To muszę kiedys spróbowac r2r.

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To muszę kiedys spróbowac r2r.

Ale koniecznie od Denafrips Enyo 15th w górę. 

10 godzin temu, Piopio napisał:

Brawo! Co powiesz na oceny wbrew faktom?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

9 godzin temu, Piopio napisał:

Mnie pytasz ?

Nie,pytałem autora wątku,skąd takie założenia.

29 minut temu, Piopio napisał:

Ale koniecznie od Denafrips Enyo 15th w górę. 

A tam, @il Dottore mówił,ze na każdym r2r słychac róznicę w porównaniu do delta costam.
😉

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

A tam, @il Dottore mówił,ze na każdym r2r słychac róznicę w porównaniu do delta costam.
😉

Przesadza. Nie za każdym razem ...

23 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Wciskasz wszędzie swoją pomiarową wizję audio

Wolę wizję pomiarową od wizji słuchowej, zwłaszcza wspartej barwnymi opowieściami czego to sprzęt nie może 😉.

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

W pomiarach widać tą "różnicę", ale wątpię by ktoś ją usłyszał i na pewno nie będzie ona na korzyść r2r (pomiary mówią co innego), chyba że w audiofilskich opowieściach fantastycznych 😉.

5 godzin temu, Piopio napisał:

Wzmacniacze np. do MM w lampowym wykonaniu mają najczęściej najprostszą dwustopniową, klasyczną architekturę a wzbudzają bardzo silne emocje wśród hobbystów, taka sama architektura w wykonaniu półprzewodnikowym dwustopniowa już nie wzbudza takich emocji, musi być wielostopniowa z dużą ilością półprzewodników w wykonaniu dyskretnym żeby wzbudziła zainteresowanie. Ciekawe dlaczego tak się dzieje?   

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

48 minut temu, Piopio napisał:

Przesadza. Nie za każdym razem ...

Zgadza się ostatnio zauważyłem że przetworniki r2r osiągają precyzję porównywalną z Delta Sigma, przewaga pomiarowa tych drugich jest niwelowana dzięki chińskiej precyzji 😉.

20 godzin temu, il Dottore napisał:

Tylko Klasa A pozwala uniknąć zniekształceń przy przejściu przez zero.

Zniekształcenia przejścia przez zero likwiduje już prąd spoczynkowy tranzystorów wyjściowych rzędu 30-60mA, film prezentujący jak prąd spoczynkowy wpływa na te zniekształcenia był prezentowany na forum, nie potrzeba klasy A. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 godzin temu, Piopio napisał:

Słuchałem w życiu wielu DAC delta-sigma. Żaden nie zagrał tak jak te nowe R2R. Polecam sprawdzić. Doświadczenie bezcenne. 

Teraz z pozycji eksperta do żółtodzioba? 😄 Zmartwie, swoje R2R już trochę czasu mam. Jakoś nie sprawiło ono, że wyrzuciłem wszystko z delta sigma na pokładzie.

38 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się ostatnio zauważyłem że przetworniki r2r osiągają precyzję porównywalną z Delta Sigma, przewaga pomiarowa tych drugich jest niwelowana dzięki chińskiej precyzji 😉.

Zniekształcenia przejścia przez zero likwiduje już prąd spoczynkowy tranzystorów wyjściowych rzędu 30-60mA, film prezentujący jak prąd spoczynkowy wpływa na te zniekształcenia był prezentowany na forum, nie potrzeba klasy A. 

Jak wynika z moich pomiarów thd jest, jest i w pewnym punkcie regulacji bias osiąga minimum i spektrum harm. opadające. Powyżej tego punktu spektrum się zmienia, czyli prąd spoczynkowy powinien być prawie stały. 

10 godzin temu, Piopio napisał:
10 godzin temu, ProjectPi napisał:

Tej, no, implementacji?

Za mało słuchałeś... Nawet pierwsze fascynacje Nagrą CDC ( brak wtedy odniesienia) spowodowały że w końcu trafiłem na dopieszczony Sigma Delta u Esoterica To jest inne granie niż większości reszty S/D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

Zmartwie, swoje R2R już trochę czasu mam.

Co masz ?

2 godziny temu, ASURA napisał:

Za mało słuchałeś...

Możliwe. High-End w cenie samochodu mnie nie interesuje 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi