Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

Ta funkcja słuzy raczej aby ukryc obraz na krótki czas. Np mamy projektor podłączony do laptopa i z niego rzucamy obraz. Mozemy wygasic projektor podczas poruszania się po katalogach windowsa, zanim odpalimy to, co chcemy pokazac "widowni"
Np w przerwie meczu transmitowanego w tv mozna wygasic obraz na czas durnych reklam
Czyli, to nie wygasza lampy i źle tego używam....

Zawsze człowiek się uczy.
4 minutes ago, RAF77 said:

Czyli, to nie wygasza lampy i źle tego używam....

Zawsze człowiek się uczy.

Oczywiscie ze nie wygasza 😉 lampy projekcyjnej nie mozna zapalac i gasic co chwilę, bo wplywa to negatywnie na jej zywotnosc. Myslales, ze lampa gasnie a tu po prostu projektor jest zdolny do takiego wygaszenia obrazu, ze wydaje się jakby lampa gasła 😉 

@qbakos wspomniał, ze w laserowych modelach funkcja "hide" gasi laser i w sumie ma to sens, bo laserowi takie włączanie i wyłączanie nie jest straszne.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tak tylko informacyjnie - dla osób, które mają projektor z lampą.

Od piątku 7.04.2023 nie uruchamiałem JVC. Ale miałem wrzucić info do tematu, dla zainteresowanych.

Na czwartek wieczór miałem 211h przebieg lampy wg. licznika JVC. Jak mnie pamięć dziś nie myli. A to chyba wypada miesiąc, bez jednego dnia, odkąd wymieniłem lampę.

Zdjęcie wrzucę po świętach jak włączę projektor.

Nadal wszystko tak jak na początku.

Cisza, barwy bez zmian, żadnego migotania itd.

1 minute ago, Jager said:

Od piątku 7.04.2023 nie uruchamiałem JVC. Ale miałem wrzucić info do tematu, dla zainteresowanych.

Na czwartek wieczór miałem 211h przebieg lampy wg. licznika JVC. Jak mnie pamięć dziś nie myli. A to chyba wypada miesiąc, bez jednego dnia, odkąd wymieniłem lampę.

Oby tak dalej ☺ moj projektor niestety piszczy w trybie NORMAL i korzystam cały czas w trybie HIGH do czego w sumie jestem przyzwyczajony bo na poprzedniej lampie ostatnio cały czas tak uzywałem, bo było ciemno.

Moja lampa ma około 50h i tez swieci prawidłowo.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 8.04.2023 o 10:10, Jager napisał:

211 godz w niecały miesiąc toż to rekord świata w oglądaniu TV, ja robię coś koło 100 godz miesięcznie na JVC i wydaje mi się że oglądam dużo a to w cale nie jest tak dużo patrząc na ten post.

Tym bardziej przy takim przebiegu poszedł bym w laserowe źródło światła, ja osobiście bym nie przełknął co rok lub 1,5 roku nowa lampa za 1200 euro tyle kosztuje oryginał do N7 mojego poprzedniego proja, musiałbym się co 1,5 roku prosić żony aby mi dała małą fortunę na żarówkę do projektora już to widzę jak mi daje.

A tak to przekonałem że lepiej wydać sporo na projektor z laserem aby nie było co 1,5 roku takich sytuacji.

Wolałbym raz wydać dużo na projektor laserowy aby w późniejszym czasie nie mieć kosztów eksploatacyjnych poza prądem z gniazdka, co też nie jest bez znaczenia taki projektor żre prądu więcej niż większość dużych TV na rynku tym bardziej nie widzę sensu włączania projektora tak często na tak długo.

Inni wolą jednak kupić dużo taniej proja, ale później płacz bo co roku nowa lampa rujnuje budżet rodzinny. Cóż każdy robi według swojego uznania.

Może niech autor tego wątku nie pisze już więcej i nie zdaje tych durnych raportów z przebiegu licznika swojego projektora. Aby nie drażnić i nie denerwować innych forumowiczów takich jak ja tymi wielkimi godzinami, bo to na pewno nie jest normalne że ktoś tak katuje swój projektor jak większość normalnych użytkowników ogląda w przedziale 20-80godz miesiecznie to jak padnie takie 200 godz. u takiego rodzynka to jest to trochę dziwne.

2 godziny temu, JVC 4K napisał:

211 godz w niecały miesiąc toż to rekord świata w oglądaniu TV, ja robię coś koło 100 godz miesięcznie na JVC i wydaje mi się że oglądam dużo a to w cale nie jest tak dużo patrząc na ten post.

Tym bardziej przy takim przebiegu poszedł bym w laserowe źródło światła, ja osobiście bym nie przełknął co rok lub 1,5 roku nowa lampa za 1200 euro tyle kosztuje oryginał do N7 mojego poprzedniego proja, musiałbym się co 1,5 roku prosić żony aby mi dała małą fortunę na żarówkę do projektora już to widzę jak mi daje.

A tak to przekonałem że lepiej wydać sporo na projektor z laserem aby nie było co 1,5 roku takich sytuacji.

Wolałbym raz wydać dużo na projektor laserowy aby w późniejszym czasie nie mieć kosztów eksploatacyjnych poza prądem z gniazdka, co też nie jest bez znaczenia taki projektor żre prądu więcej niż większość dużych TV na rynku tym bardziej nie widzę sensu włączania projektora tak często na tak długo.

Inni wolą jednak kupić dużo taniej proja, ale później płacz bo co roku nowa lampa rujnuje budżet rodzinny. Cóż każdy robi według swojego uznania.

Może niech autor tego wątku nie pisze już więcej i nie zdaje tych durnych raportów z przebiegu licznika swojego projektora. Aby nie drażnić i nie denerwować innych forumowiczów takich jak ja tymi wielkimi godzinami, bo to na pewno nie jest normalne że ktoś tak katuje swój projektor jak większość normalnych użytkowników ogląda w przedziale 20-80godz miesiecznie to jak padnie takie 200 godz. u takiego rodzynka to jest to trochę dziwne.

Zabierzcie mu klawiaturę....

21 minut temu, Gmow1977 napisał:

Zabierzcie mu klawiaturę....

Nikogo nie obraziłem tym postem, wyraziłem tylko swoje zdanie na to co jest lepsze laser czy lampa.

Autor wątku niech nie zapomina i co jakiś czas zdaje sprawozdanie jak się lampa sprawuje, to będzie cenna dokumentacja (w przeciwieństwie do niektórych innych piszących w tym temacie).

2 hours ago, burz said:

Autor wątku niech nie zapomina i co jakiś czas zdaje sprawozdanie jak się lampa sprawuje

Bo o tym, jak swietnie sprawuje się laser to juz chyba wszyscy na forum doskonale wiedzą. Mozna o tym poczytac w prawie kazdym wątku dotyczącym projektora.. 😂

To co mam zrobić jak mam was przekonać do tego lasera. Przecież wyraźnie piszę że wydawanie małej fortuny na lampę co 1,5 roku w porywach 2 lata może skończyć sie katastrofą finansową lub nawet dojdzie do kłótni i awantur.

Nie lepiej raz a porządnie kupić laser nie mówię NZ7/RS2100 bo to jednak jest finansowe harakiri, ale np. Epsona LS12000 lub Sony XW5000 za te dwadzieścia parę i mieć właściwie spokój i wyj.. na najbliższe 15 lat katowania projektora od rana do wieczora dzień w dzień.

I nie ma szans aby na lampowym tak robić ponieważ jednak z tyłu głowy zawsze będzie to siedziało aby co jakiś czas krótszy lub dłuższy kupować tą lampę.

CO mam zrobić abyście mi uwierzyli że tak jest lepiej przynajmniej dla mnie, i moich wiecznych awantur z żoną o kasę.

2 minutes ago, JVC 4K said:

moich wiecznych awantur z żoną o kasę.

Najlepszy tekst 😉

Zona to chyba w sypialni o laserze słyszy codziennie przed snem 😄

9 minut temu, brewka87 napisał:

Najlepszy tekst 😉

widziałem w piątek LS12000 vs RS2100 i szczerze ,, 
LS1200 podobał mi się bardziej, Oczywiście jak scena była ciemna, np niebo z kilkoma gwiazdami JVC dało lepszą czerń,, 
Ale ogólnie kontrast ANSI był lepszy na Epsonie.. 
Ostrość na planszach testowych była lepsza na JVC.. Ostrość w filmach i w ruchu na Epsonie 
LS12000 jest świetny. A jakby staniał poniżej 20K.. to mega projo 

12 minut temu, brewka87 napisał:

Najlepszy tekst 😉

Ja chyba założę osobny temat na forum "Laser jako idealne źródło światła dla projektora" i będę zdawał tam co miesięczny raport z przebiegu licznika i opisywał czy zauważam jakieś artefakty na obrazie i spadek jasności wraz z upływem czasu. Tak chyba będzie najlepiej.

2 minuty temu, Pewex1988PL napisał:

widziałem w piątek LS12000 vs RS2100 i szczerze ,, 
LS1200 podobał mi się bardziej, Oczywiście jak scena była ciemna, np niebo z kilkoma gwiazdami JVC dało lepszą czerń,, 
Ale ogólnie kontrast ANSI był lepszy na Epsonie.. 
Ostrość na planszach testowych była lepsza na JVC.. Ostrość w filmach i w ruchu na Epsonie 
LS12000 jest świetny. A jakby staniał poniżej 20K.. to mega projo 

A porównywałeś też Sony XW5000 podobno też super.

1 minutę temu, JVC 4K napisał:

Ja chyba założę osobny temat na forum "Laser jako idealne źródło światła dla projektora" i będę zdawał tam co miesięczny raport z przebiegu licznika i opisywał czy zauważam jakieś artefakty na obrazie i spadek jasności wraz z upływem czasu. Tak chyba będzie najlepiej.

A porównywałeś też Sony XW5000 podobno też super.

Nie. był tylko RS2100. Epson LS12000, Epson TW7100 (też całkiem spoko) i BenQ W2700 

2 minuty temu, Pewex1988PL napisał:

Nie. był tylko RS2100. Epson LS12000, Epson TW7100 (też całkiem spoko) i BenQ W2700 

W HCX na Ostrobramskiej

4 minutes ago, JVC 4K said:

Ja chyba założę osobny temat

Bardzo dobry pomysł.

3 minutes ago, Pewex1988PL said:

Laser jako idealne źródło światła dla projektora

Z tym stwierdzeniem się nie zgodzę. Laser takze ma swoje wady. Widziałem film z porównaniem laserowego JVC z jakims lampowym Epsonem. JVC miał nieidealną biel jeszcze długo po uruchomieniu. Dopiero po około 15 minutach od włączenia się to poprawialo ale Epson i tak wygrywał w tej kwestii. Jak znajdę to wkleję link w Twoim temacie.

12 minut temu, brewka87 napisał:

Bardzo dobry pomysł.

Z tym stwierdzeniem się nie zgodzę. Laser takze ma swoje wady. Widziałem film z porównaniem laserowego JVC z jakims lampowym Epsonem. JVC miał nieidealną biel jeszcze długo po uruchomieniu. Dopiero po około 15 minutach od włączenia się to poprawialo ale Epson i tak wygrywał w tej kwestii. Jak znajdę to wkleję link w Twoim temacie.

Czyli uważasz że wszyscy Ci którzy jak dotąd kupili JVC 2100,3100 oraz 4100 to króliki doświadczalne i na nich i ich grubych portfelach lub kredytach na granicy zdolności finansowej JA się eksperymentuje, a firma taka wielka i taka renomowana na JVC pozwoli sobie na wypuszczenie nie projektora tylko bubla do sprzedaży.

Daj ten link jestem ciekaw.

Edytowane przez JVC 4K
16 minut temu, JVC 4K napisał:

Czyli uważasz że wszyscy Ci którzy jak dotąd kupili JVC 2100,3100 oraz 4100 to króliki doświadczalne i na nich i ich grubych portfelach lub kredytach na granicy zdolności finansowej JA się eksperymentuje, a firma taka wielka i taka renomowana na JVC pozwoli sobie na wypuszczenie nie projektora tylko bubla do sprzedaży.

Daj ten link jestem ciekaw.

JVC jest za drogie.. rozumiem jakość. .Ale NP5 powinno kosztować mniej niż 20tys.  Gdzie Sony 50000ES i Epson LS12000 ma ten magiczny laser i kosztują 20tys . to NP5 za 33tys jest trochę bez sensu 

No tak ale pod względem jakości obrazu a nie źródła światła to takie NP5/RS1100 rozłoży na łopatki Epsona LS czy Sony XW5000, jednak RS2100 może okazać się gorszym pod względem obrazu od RS1100 bo jednak lampa to dopracowana technologia od lat a na laserze ciągle eksperymentują. U mnie zdecydowały koszty utrzymania/eksploatacji .

Ale nie twierdzę że RS2100 czy RS3100 świecą lepiej od RS1100 ze względu na nową technologię mogą wyświetlać nawet gorszy obraz, ale dla mnie było co inne ważne.

16 minut temu, JVC 4K napisał:

No tak ale pod względem jakości obrazu a nie źródła światła to takie NP5/RS1100 rozłoży na łopatki Epsona LS czy Sony XW5000, jednak RS2100 może okazać się gorszym pod względem obrazu od RS1100 bo jednak lampa to dopracowana technologia od lat a na laserze ciągle eksperymentują. U mnie zdecydowały koszty utrzymania/eksploatacji .

Ale nie twierdzę że RS2100 czy RS3100 świecą lepiej od RS1100 ze względu na nową technologię mogą wyświetlać nawet gorszy obraz, ale dla mnie było co inne ważne.

Tak jak mówię jeśli Epson LS12000 przegrał z RS2100 tylko w scenie gdzie jest głęboka czerń jak Niebo 
A w kontraście ANSI i a zwłaszcza ruchu i ostrości ruch to Epson wygrał z dwukrotnie droższym JVC 
Więc Czy NP5 rozłożył na łopatki LS12000? 
Po tym co widziałem,, śmiem głęboko wątpić 

6 minut temu, Pewex1988PL napisał:

Tak jak mówię jeśli Epson LS12000 przegrał z RS2100 tylko w scenie gdzie jest głęboka czerń jak Niebo 
A w kontraście ANSI i a zwłaszcza ruchu i ostrości ruch to Epson wygrał z dwukrotnie droższym JVC 
Więc Czy NP5 rozłożył na łopatki LS12000? 
Po tym co widziałem,, śmiem głęboko wątpić 

Tylko że NP5 jest oparty na lampie i tak jak brewka87 napisał w pewnych momentach na ekranie może być zauważalna przewaga lampy nad laserem i nie wątpię że tak jest, laser trzeba bezapelacyjnie skalibrować a lampy nie trzeba kalibrować, po za tym w Epsonie mógł być włączony jakiś upłynniacz ruchu a w JVC mógł on zostać wyłączony CMD itp jest masa czynników które mogły zdecydować że akurat ten model Epsona wyraźnie lepiej świecił od JVC.

Pewnie jest to kwestia tak jak mówię ustawień obrazu i powyłączaniu/włączeniu jakiś dodatkowych funkcji w danej jednostce.

14 godzin temu, JVC 4K napisał:

Tylko że NP5 jest oparty na lampie i tak jak brewka87 napisał w pewnych momentach na ekranie może być zauważalna przewaga lampy nad laserem i nie wątpię że tak jest, laser trzeba bezapelacyjnie skalibrować a lampy nie trzeba kalibrować, po za tym w Epsonie mógł być włączony jakiś upłynniacz ruchu a w JVC mógł on zostać wyłączony CMD itp jest masa czynników które mogły zdecydować że akurat ten model Epsona wyraźnie lepiej świecił od JVC.

Pewnie jest to kwestia tak jak mówię ustawień obrazu i powyłączaniu/włączeniu jakiś dodatkowych funkcji w danej jednostce.

Interpolacja klatek w LS12000 była wyłączona.. tak samo w JVC.. CMD ustawione na niskie zbliżyło JVC trochę do Epsona.  Ale nadal Epson był płynniejszy i ostrzejszy. Po prostu oczy same wędrowały na obraz Epsona. Włączenie interpelacji w ls12000 powoduje już efekt opery mydlanej.. nawet w trybie niskim. Pop scen HDR był lepszy na LS12000 

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Szczerze to nie ważne jaki proj ważne by właściciel/posiadacz projektora był zadowolony. 

A żeby na forum się nim onanizować to już trzeba mieć dość dobrze pod kopułą. 

Oglądałem najnowszego Avatara z Apple TV4K w wersji 1080P w białym salonie na białej ścianie i brakowało mi trochę czerni którą miałem w pokoju kinowym po którym dziś zostało to😞

9C14830D-BA1B-4EA5-A16A-DCDF15F6805D.jpeg

• Pokaż nowe odpowiedzi