Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle że Gmow1977 wie że najlepsze projektory na świecie to JVC oczywiście nie licząc Barco i Christie. On zastanawia się tylko czy brać tańszy oparty na lampie NP5/RS1100 czy pójść w nowe źródło światła laserowe i kupić NZ7/RS2100.

I niczego nie trzeba testować ani porównywać że to jest jedyna i właściwa marka w tym przedziale cenowym czyli 30-50 tys zł, żadne Sony czy Epson.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
W dniu 8.05.2023 o 22:30, JVC 4K napisał:

Tyle że Gmow1977 wie że najlepsze projektory na świecie to JVC oczywiście nie licząc Barco i Christie. On zastanawia się tylko czy brać tańszy oparty na lampie NP5/RS1100 czy pójść w nowe źródło światła laserowe i kupić NZ7/RS2100.

I niczego nie trzeba testować ani porównywać że to jest jedyna i właściwa marka w tym przedziale cenowym czyli 30-50 tys zł, żadne Sony czy Epson.

Będzie chciał to się odezwie, nie rozumiem po co te pierdolenie o szopenie!

Po drugie ja od dwóch tygodni słucham Winylu i nie zapowiada się bym szybko uruchomił PJ

21 godzin temu, Vintageaudiofil napisał:

Będzie chciał to się odezwie, nie rozumiem po co te pierdolenie o szopenie!

Po drugie ja od dwóch tygodni słucham Winylu i nie zapowiada się bym szybko uruchomił PJ

Mam nadzieję że do lata to go kupię....ale dzięki za propozycję👍

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
5 minut temu, Gmow1977 napisał:

Mam nadzieję że do lata to go kupię....ale dzięki za propozycję👍

Nie ma za co, jak coś to wal śmiało😉

• 3 miesiące później...
W dniu 21.08.2023 o 22:05, Jager napisał:

Cześć.

804 h na projektorze.

Dziś właśnie przed chwilą spojrzałem.

Nadal wszystko ok. 

Jak nowa.

przypomnisz co to za lampa ? 

21 hours ago, Pewex1988PL said:

Dzięki. a masz link do niej ?

To ten sam sprzedawca od ktorego ja kupilem swoją lampę, a przygody z nią tez dosc obszernie opisałem w tym wątku.

Jako ze ostatnio mam duzo pracy, a wolny czas spędzam poza domem to na razie kino poszło w odstawkę 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

48 minutes ago, JVC 4K said:

już bym musiał prosić się żony o 4 tysiące zł

Straszna ta zona, twardo Cie trzyma 😂

49 minutes ago, JVC 4K said:

A frajerom z lampowymi projektorami współczuję

49 minutes ago, JVC 4K said:

To wy macie problem nie ja.

Myslę, ze chyba jednak Ty masz problem ale w tym przypadku nie z projektorem, czy lampą, a z samym sobą 😂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 24.08.2023 o 21:31, JVC 4K napisał:

Mój JVC ma teraz 1650 godzin, to nawet nie jest 10% z całego cyklu życia źródła laserowego ok 25 000 godzin. Gdybym miał lampowego JVC i taką liczbę godzin to już bym musiał prosić się żony o 4 tysiące zł na żarówkę a tak to mam spokój.

Jak dobrze że mam laser zamiast lampy.

A frajerom z lampowymi projektorami współczuję i nie zazdroszczę i nie wracam do tego źródła światła.

To wy macie problem nie ja.

Jedna rzecz mnie zastanawia, jak musisz być ubogim intelektualnie i sfrustrowanym człowiekiem, by w tak marny sposób wyrównywać swoje deficyty.

Edytowane przez farti
  • 4 tygodnie później...

Hej, gdzie byście polecili kupić samą lampę (bez modułu) oczywiście markową, nie podrabianą, o najwyższej jakości?

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

3 godziny temu, Nurek napisał:

Hej, gdzie byście polecili kupić samą lampę (bez modułu) oczywiście markową, nie podrabianą, o najwyższej jakości?

A co kupiłeś proja za kilkanaście tys zł klasy rs540 i nie stać Cię na oryginalną lampę z modułem? To coś kiepsko, nie ma czegoś takiego jak markowa lampa bez modułu to jest nic innego jak zwykła regeneracja która oznacza że wsadzasz do starego modułu, nową żarówkę ale nie jest ona taka sama jak ta sprzedawana z modułem od producenta, JVC by se strzeliło w kolano i nikt ich by nie kupował tych modułów za kilka tys zł.

Nigdzie nie dostaniesz takiej samej bańki jaka siedzi w oryginalnym koszyku od JVC oni by sobie na to nie pozwolili, jak coś takiego znajdziesz to będzie tylko i wyłącznie zwykły zamiennik i wymiana żarówki w starym koszyku to się nazywa regeneracja tego całego układu modułowego.

2 godziny temu, JVC 4K napisał:

A co kupiłeś proja za kilkanaście tys zł klasy rs540 i nie stać Cię na oryginalną lampę z modułem? To coś kiepsko, nie ma czegoś takiego jak markowa lampa bez modułu to jest nic innego jak zwykła regeneracja która oznacza że wsadzasz do starego modułu, nową żarówkę ale nie jest ona taka sama jak ta sprzedawana z modułem od producenta, JVC by se strzeliło w kolano i nikt ich by nie kupował tych modułów za kilka tys zł.

Nigdzie nie dostaniesz takiej samej bańki jaka siedzi w oryginalnym koszyku od JVC oni by sobie na to nie pozwolili, jak coś takiego znajdziesz to będzie tylko i wyłącznie zwykły zamiennik i wymiana żarówki w starym koszyku to się nazywa regeneracja tego całego układu modułowego.

to nie jest sprawa kosztów, tylko nie lubię zakupu niepotrzebnego plastiku. Czyli masz pewność, że jakakolwiek sama żarówkę (lampę) bym nie kupił to jakość będzie niższa? A w przypadku żarówki (lampy) w plastikowej obudowie zapewni mi jakość taką jak ma nowy projektor? Czy Koledzy na forum też macie takie zdanie?

27 minut temu, burz napisał:

Jesteś w wątku o wymianie lampy i z tego skorzystaj 😉
Gdy moja lampa padnie, na pewno nie kupię całego modułu.

Tylko gdzie kupić pewniaka? Tak aby mieć jakość i czas życia oryginału........

2 godziny temu, Nurek napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem juz tam kilka lamp.Polecam.Wszystko w porządku.W razie wątpliwości podesla Ci fote zarówki przed zamowieniem.Ja prosilem typowo o Usio i taka dostalem gdzie rowniez mozna bylo wybrac inne marki.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, JVC 4K napisał:

Pracujesz w fabryce żarowek JVC ze masz takie informacje ??

Wytykanie koledze ze szuka zarowki w nizszej cenie a takiej samej jakosci jak u dystrybutora to troche nie na miejscu,tym bardziej ze na raty nie bedzie kupował;)

Nie dogaduj komuś ze go nie stać.Moze ktoś kupuje to na co go stac,a nie idzie od razu do providenta  żeby sąsiadowi zaimponowac.

Pozro

Edytowane przez hank
2 hours ago, Nurek said:

Teoretycznie u dystrybutora

10 godzin temu, hank napisał:

Ukryta Zawartość

Kupiłem juz tam kilka lamp.Polecam.Wszystko w porządku.W razie wątpliwości podesla Ci fote zarówki przed zamowieniem.Ja prosilem typowo o Usio i taka dostalem gdzie rowniez mozna bylo wybrac inne marki.

@hank może opisz szerzej doświadczenia z lampami z tego sklepu....

Jak długo wytrrzymują te lampy?Jaki przebieg od wymiany do wymiany ?

Czy jest różnica w jakości /jasności ? Jak szybko następuje degradacja ?

Czy coś "gwizda " w czasie projekcji?

Opisz trochę.Myślę ,że warto ...bo różnica w cenie jest spora...😉

Ukryta Zawartość

13 minut temu, Gmow1977 napisał:

@hank może opisz szerzej doświadczenia z lampami z tego sklepu....

Jak długo wytrrzymują te lampy?Jaki przebieg od wymiany do wymiany ?

Czy jest różnica w jakości /jasności ? Jak szybko następuje degradacja ?

Czy coś "gwizda " w czasie projekcji?

Opisz trochę.Myślę ,że warto ...bo różnica w cenie jest spora...😉

Dzięki za odpowiedź.

Niedawno wymieniłem w swoim Epson EH TW 6700 lampę na USHIO taki sam typ jak oryginalnie i co do jakości nie mam zastrzeżeń ale podczas projekcji słyszalny jest cichy dźwięk- takie "pikanie" długości 3 sek. potem cisza 3 sek. i znowu dźwięk. Żadne ostrzeżenia nie są wyświetlane. Co to może być?

Edytowane przez Nurek

41 minut temu, Nurek napisał:

Dzięki za odpowiedź.

Niedawno wymieniłem w swoim Epson EH TW 6700 lampę na USHIO taki sam typ jak oryginalnie i co do jakości nie mam zastrzeżeń ale podczas projekcji słyszalny jest cichy dźwięk- takie "pikanie" długości 3 sek. potem cisza 3 sek. i znowu dźwięk. Żadne ostrzeżenia nie są wyświetlane. Co to może być?

Niestety... nie mam żółtego pojęcia 😉 co to może być.Ja jeszcze ciągnę na orginalnej...Ale kolega @brewka87  kupił zamiennik  do JVC w innym sklepie i ma/miał podobny problem .Może on się wypowie ? 

Edytowane przez Gmow1977

U mnie po wymianie lampy pojawił się cichy, jednostajny pisk. Najprawdopodobniej jest to dzwięk z ballastu (przetwornicy zasilającej lampę). U mnie pomogło przełączenie mocy lampy z normal na high aczkolwiek jest to bardziej obejscie problemu niż jego rozwiązanie.

2 godziny temu, brewka87 napisał:

U mnie po wymianie lampy pojawił się cichy, jednostajny pisk. Najprawdopodobniej jest to dzwięk z ballastu (przetwornicy zasilającej lampę). U mnie pomogło przełączenie mocy lampy z normal na high aczkolwiek jest to bardziej obejscie problemu niż jego rozwiązanie.

a jak lampa się spisuje na dziś i ile ma godzin ?

• Pokaż nowe odpowiedzi