Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

To mamy dokładnie takie samo rozumowanie jak vintageaudiofil też wolę mieć najniższy model z najnowszej serii laserów (2100)na grzyba mi trochę większy kontrast i filtr kinowy jak i tak tego nie docenię, anizeli wysoki model ze starej serii.

Zresztą gość który montuje kina domowego na filmiku porównał właśnie RS540-tkę z RS1000/N5 i powiedział wprost RS1000 ma ogromnego asa w rękawie w postaci ostrości którą generuje, RS540-tka tego nie potrafi i ten filmik powinien uciąć wszystkie spekulację który projektor jest lepszy(wiadomo RS1000) nad x7900/rs540.

A zapomniałem jeszcze jest coś takiego jak wygląd i ekskluzywność danego produktu jak cie widzą tak piszą, porównując wygląd RS540 i RS1000/N5 jak się patrzy na tego pierwszego to widzi się jak ubogi krewny, jakaś taka niemrawa zabawka dla dzieci które nie wiedzą czego chcą i co robią, wiem że niektórzy z was mają x7900/rs540-tki i wydaję wam się że to wielki ciężki projektor zrobiony z wysokiej jakości materiałów ale niestety tak nie jest.

N5 jest totalnym gigantem podobnie jak N7 i mój RS2100 jest dużo większy i cięższy od waszych kochanych 540-tek i wygląda jak rasowy produkt do potężnych kin, jest wykonany z największą dbałością o detale nie jest wykończony w fortepianie jak 540-tka na której odciski palców to norma tylko jest w czarnym macie RS lub białym N5 i wygląda to naprawdę kozacko a co najważniejsze nie zostawia kurzu i palców na obudowie. Zaś najłatwiej porównać mi do samochodów 540-tka wygląda jak BMW serii 1, a RS1000 czy N5 jak BMW serii 7.

Jak bym pokazał obcym osobą te 2 projektory i powiedział że mają wskazać ten który jest droższy to bez wątpienia wskazali by na N5. Tam gdzie przejdzie uchwyt sufitowy do 540-tki tam już do RS1000 się nie nadaje bo to kilka kg więcej wagi masy urządzenia.

Designerzy z JVC projektując najnowszą serię pomyśleli o wszystkim o wyglądzie aby był większy i cięższy od poprzedników coś na wzór Z1-ki.

Na pewno bezwzględnie wyglądem i jakością wykonania wygrywa 1000 nad 540-tką.

4 godziny temu, Vintageaudiofil napisał:

Kolego ty nadal nie rozumiesz! Mnie specyfikacjie nie interesowały!!! RS1000 mógł mieć nawet Kontrast gorszy od RS540! Mnie interesowały dwie rzeczy:

1. 4K ale nie jakiś denny E-Shift

2. Najnowszy model ale najniższy z najwyższej serii

Nie chciałem mieć dziadka = trupa jak większość! Wolałbym wziąć kredyt na 30 tys zł tylko dlatego by mieć najnowszy model niż kupić za gotówkę stary projektor z przed 5-8 lat w cenie 10 tys zł

Wybacz nie zauważyłem tego by tak pisali lub twierdzili, za pewne też nie widzieli przynajmniej najniższego modelu z nowej serii i stąd mają takie a nie inne zdanie

Właśnie dlatego mnie rozumiesz też uważam że ten cały E-Shift to dziadostwo, mam to co prawda w 2100 ale w 8K e-shift, ale natywne dalej 4K.

3 godziny temu, Vintageaudiofil napisał:

Tutaj już nic nie pomoże…

Jasne jestem otwarty na propozycje porównania☺️

Jeżeli ktoś też jest ciekaw porównania RS1000 ze swoim PJ niech pisze, wybiorę 4-5 użytkowników do których przyjadę, i myślę że fajnie w tedy spędzimy czas na porównaniach. Dajcie znać na PW do odważnych świat należy😉

Ja też się zgłaszam na te testy mój 2100 łatwo zdemontować bo nie ma uchwytu tylko na nóżkach stoi na szafce RTV, tylko któryś z forumowiczów by mi musiał pomóc go dźwigać bo to prawdziwy kolos. Wkładam do auta i piszcie adres gdzie mam 2100 zawieźć.

Edytowane przez JVC 4K
4 godziny temu, Vintageaudiofil napisał:

Źle to rozumujesz i do tego podchodzisz! Każdy ma tam jakiś budżet na który sobie może pozwolić nie biorąc kredytu. Mają też inne zainteresowania, rodziny itd. i dla nich kino czy projektor to dodatek do życia codziennego. Ci ludzie wolą wziąć kredyt na urlop niż na projektor. I szczerze mówiąc gdybym miał rodzine to też bym tak patrzył. Wziąć 20 tys zł by pojechać/polecieć do luksusowych krajów i spędzić urlop nie żałując sobie niczego! Hotel 5 gwiazdkowy, jedzenie itd na najwyższym poziomie. I na taki luksus warto raz na jakiś czas wziąć kredyt jeżeli mnie nie stać by odłożyć, a nie na projektor czy najnowszy wzmacniacz AV po to by pokazać sąsiadom że ja mam…

Tylko problem albo i nie zależy jak na to patrzeć to że moja żona nigdzie nie chcę po świecie jeździć to mam spokój przynajmniej kasa nie jest wydawana na głupoty typu jakieś voyage tylko mogę w pokój kinowy walić kasę i nowy JVC za każdym razem.

Edytowane przez JVC 4K
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
11 godzin temu, JVC 4K napisał:

tylko któryś z forumowiczów by mi musiał pomóc go dźwigać bo to prawdziwy kolos.

Co ty nie dasz rady? To tylko 30 kg😆 

Jeden odważny, chętny na test się zgłosił na PW. Czyli będzie dwóch jeżeli kolega Brewka zainteresowany

7 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

Co ty nie dasz rady? To tylko 30 kg😆 

Jeden odważny, chętny na test się zgłosił na PW. Czyli będzie dwóch jeżeli kolega Brewka zainteresowany

Ale gdzie miało by być spotkanie, rozumiem że adres na priv. 2100 jest jednak deczko cięższy od 1000.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
23 minuty temu, JVC 4K napisał:

Ale gdzie miało by być spotkanie

Ja przyjeżdżam do zainteresowanych by sprawdzili sobie w swoich warunkach. 

24 minuty temu, JVC 4K napisał:

jednak deczko cięższy

2-5kgto nie dużo😉

12 godzin temu, JVC 4K napisał:

porównując wygląd RS540 i RS1000/N5 jak się patrzy na tego pierwszego to widzi się jak ubogi krewny, jakaś taka niemrawa zabawka dla dzieci które nie wiedzą czego chcą i co robią

Człowieku, wstydu oszczędź, bo jesteś żenujący w swoich infantylnych dywagacjach. Kompleksy leczysz w ten sposób?
Z mojej strony EOT.

6 godzin temu, burz napisał:

Człowieku, wstydu oszczędź, bo jesteś żenujący w swoich infantylnych dywagacjach. Kompleksy leczysz w ten sposób?
Z mojej strony EOT.

No przyznaj się bez "bicia" że pozbył byś się swojej RS440-tki i zamienił na zdecydowanie lepszy projektor czyli na RS1000. Tylko nie ma się tej odwagi do zmiany i do przekraczania strefy komfortu dlatego konstrukcyjnie tkwisz w 2010roku bo wtedy debiutowała seria X, a N modele to stosunkowo świeży temat z 2019r. Jakby na to nie patrzeć to 9 lat to szmat czasu.

Edytowane przez JVC 4K

Projektor wisi u mnie w "normalnym" pokoju i RS440 jest już wielki - nie wyobrażam sobie (WAF) powieszenia takiej krowy jak "tysięcznik" RS.

@JVC 4K Ty chyba na siłę ciągniesz ten temat szukając poklasku, ze masz taki zajefajny, nowoczesny projektor. Juz tyle razy wspomniałeś o imponowaniu projektorem przed znajomymi, sąsiadami itp. Zapozyczyłes się tylko po to, zeby miec powód do tego abys mógł uwazac się za lepszego od tych biedaków co mają gorsze projektory albo o zgrozo, nie mają ich w ogole 😂 A gdybys tak jednak spróbował zaimponowac czymś innym, na przykład zdrowym podejsciem do otaczającego swiata.. ☺ Twoj projektor za kilka lat będzie tak stary jak teraz rs540, a Ty nadal będziesz spłacac raty 😆 wezmiesz wtedy kolejny kredyt na nowy PJ? 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kupiłem RS4100 i niestety ma gorszy kontrast od RS540. Panie RS  - możesz pomóc?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Godzinę temu, burz napisał:

Projektor wisi u mnie w "normalnym" pokoju i RS440 jest już wielki - nie wyobrażam sobie (WAF) powieszenia takiej krowy jak "tysięcznik" RS.

Nie ma problemu widziałem sporo instalacji kin domowych w Niemczech co zrobiła firma grobitv, i w zwykłych salonach/pokojach dziennym częściej montowali N5/RS1000 od X7900/RS540.

50 minut temu, brewka87 napisał:

@JVC 4K Ty chyba na siłę ciągniesz ten temat szukając poklasku, ze masz taki zajefajny, nowoczesny projektor. Juz tyle razy wspomniałeś o imponowaniu projektorem przed znajomymi, sąsiadami itp. Zapozyczyłes się tylko po to, zeby miec powód do tego abys mógł uwazac się za lepszego od tych biedaków co mają gorsze projektory albo o zgrozo, nie mają ich w ogole 😂 A gdybys tak jednak spróbował zaimponowac czymś innym, na przykład zdrowym podejsciem do otaczającego swiata.. ☺ Twoj projektor za kilka lat będzie tak stary jak teraz rs540, a Ty nadal będziesz spłacac raty 😆 wezmiesz wtedy kolejny kredyt na nowy PJ? 

Ale mam projektor z tzw. aktualnej budy designerskiej dopiero jak wymyślą inny design to mój proj będzie przestarzały, a popatrz na tych co kupili X7900 on jest z 2017r. a wygląda jak X3 z 2010r. chyba coś w tym jednak jest.

19 minut temu, kivlov napisał:

Kupiłem RS4100 i niestety ma gorszy kontrast od RS540. Panie RS  - możesz pomóc?

Po pierwsze co mnie to interesuje co ty kupiłeś. A po drugie w czym mam ci pomóc? Jak jakieś problemy ze wzrokiem to do okulisty nie do mnie.

4 minutes ago, JVC 4K said:

Ale mam projektor z tzw. aktualnej budy designerskiej dopiero jak wymyślą inny design to mój proj będzie przestarzały, a popatrz na tych co kupili X7900 on jest z 2017r. a wygląda jak X3 z 2010r. chyba coś w tym jednak jest.

I naprawdę dla Ciebie to wygląd projektora jest tak istotny? X7900 wygląda tak samo jak mój X90, a to juz dziadek 😄 obudowa się nie zmieniała, zmieniały się wnętrznosci. Moze to było celowe zamierzenie producenta, by upgrade do nowszych modeli był łatwiejszy, bez zmian uchwytów mocujących, designu. Mozna bylo wymienic projektor na nowszy w sposób praktycznie niezauwazalny. Mało kto jara się wyglądem samego projektora. Ludzie kupują JVC dla obrazu jaki generuje, a nie dla obudowy 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jak to nie interesuje? Przecież cały czas namawiasz mnie i innych na RS2100. Nawet dziwną zaczepkę PW mi pisałeś, że po co kupiłem RS540, to chyba bardzo Cię to interesuje. Faktycznie jestem już starszą osobą  i mogę mieć pewne problemy ze wzrokiem. Myślałem, że mnie poratujesz co zrobiłem źle, że jest gorsza czerń niż w RS540.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

17 minut temu, brewka87 napisał:

I naprawdę dla Ciebie to wygląd projektora jest tak istotny? X7900 wygląda tak samo jak mój X90, a to juz dziadek 😄 obudowa się nie zmieniała, zmieniały się wnętrznosci. Moze to było celowe zamierzenie producenta, by upgrade do nowszych modeli był łatwiejszy, bez zmian uchwytów mocujących, designu. Mozna bylo wymienic projektor na nowszy w sposób praktycznie niezauwazalny. Mało kto jara się wyglądem samego projektora. Ludzie kupują JVC dla obrazu jaki generuje, a nie dla obudowy 😉

Tak masz zdecydowanie rację, łatwość upgrade urządzenia ma ogromne znaczenie dla użytkowników którzy wiedzą ile mają miejsca pod sufitem przy ścianie i mają ten sam uchwyt, a zaczynając od 2010r. z premierą X7 później X70, X75,X700,X7000, X7500 oraz ostatni w tej budzie X7900 i ich Referencyjne odpowiedniki RS nie znam wszystkich nazw, wyglądały tak samo miały takie same rozmiary i wagę, i można było bez problemu co roku kupować nowe JVC nie martwiąc się o miejsce i uchwyt montażowy.

Wraz z końcem 2018r. wchodziły N i niestety to wszystko uległo zmianie konstruktorzy JVC opracowali nowy wygląd urządzenia przez to te coroczne łatwe upgrade się skończyły by zainstalować projektor z serii N to trzeba było się trochę natrudzić i spocić, na tę serie już trzeba było bardzo dużo miejsca przy suficie lub ścianie i ten uchwyt który pasował do X się do N nie nadaje powód waga i inny rozstaw śrub montażowych wymiary.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

JVC staczasz się na same dno…😬tymi swoimi wypocinami. Zaczynam podejrzewać że JVC Polska płaci za to wszystko co piszesz by robić im reklamę! Proszę skończ pier**lić bo tego już się nie da czytać i słuchać. 

W 2010 roku to dopiero w zerówce byłem, a zobacz już mam RS4100, jak ktoś może kupić RS2100? Przecież tego nie da się oglądać. Trzeba mieć zawsze najnowszy i najlepszy model. Kurczę wczoraj wyszedł nowy Mercedes S63 E  performance AMG, cennik zaczyna się od 1.066.000 zł - także już zamówiłem, aby mieć najnowszy model, bo mój już mam prawie 2 lata.

Jak to nie interesuje? Przecież cały czas namawiasz mnie i innych na RS2100. Nawet dziwną zaczepkę PW mi pisałeś, że po co kupiłem RS540, to chyba bardzo Cię to interesuje. Faktycznie jestem już starszą osobą  i mogę mieć pewne problemy ze wzrokiem. Myślałem, że mnie poratujesz co zrobiłem źle, że jest gorsza czerń niż w RS540.
Ale masz najnowszą "budę designerska", cokolwiek to jest
Tak masz zdecydowanie rację, łatwość upgrade urządzenia ma ogromne znaczenie dla użytkowników którzy wiedzą ile mają miejsca pod sufitem przy ścianie i mają ten sam uchwyt, a zaczynając od 2010r. z premierą X7 później X70, X75,X700,X7000, X7500 oraz ostatni w tej budzie X7900 i ich Referencyjne odpowiedniki RS nie znam wszystkich nazw, wyglądały tak samo miały takie same rozmiary i wagę, i można było bez problemu co roku kupować nowe JVC nie martwiąc się o miejsce i uchwyt montażowy.
Wraz z końcem 2018r. wchodziły N i niestety to wszystko uległo zmianie konstruktorzy JVC opracowali nowy wygląd urządzenia przez to te coroczne łatwe upgrade się skończyły by zainstalować projektor z serii N to trzeba było się trochę natrudzić i spocić, na tę serie już trzeba było bardzo dużo miejsca przy suficie lub ścianie i ten uchwyt który pasował do X się do N nie nadaje powód waga i inny rozstaw śrub montażowych wymiary.

Projektory nie wychodzą "co roku", znafco desingu

Przymierzam się pomału do zakupu projektora, w tym roku chciałbym jakiś kupić,

może być używany, piszecie co jest "lepsze" a co jest "gorsze", przeczytałem kilka wątków

i nigdzie nie widzę porównania rs1000 do rs1100 - który byłby lepszy? (te dwa mnie najbardziej interesują)

albo może trochę dołożyć i wziąć pod uwagę rs2000 -  "lepszy" od obydwu wymienionych powyżej?

Na rs2100 mnie nie stać

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Pany na pilocie jest przycisk Hide do czego on sluży? Bo obraz się wyłącza tz lampa ale projektor pracuje dalej i po ponownym naciśnięciu mamy od razu obraz…

49 minutes ago, Vintageaudiofil said:

Pany na pilocie jest przycisk Hide do czego on sluży? Bo obraz się wyłącza tz lampa ale projektor pracuje dalej i po ponownym naciśnięciu mamy od razu obraz…

I własnie taka jest jego funkcja. Słuzy do tego aby szybko wygasic ekran, np jakbys przypadkowo włączył "niewłasciwy" film podczas rodzinnego seansu w niedziele 😆

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
12 minut temu, brewka87 napisał:

I własnie taka jest jego funkcja. Słuzy do tego aby szybko wygasic ekran, np jakbys przypadkowo włączył "niewłasciwy" film podczas rodzinnego seansu w niedziele 😆

Czyli można tego śmiało używać? Pytam bo nie wyłączę proja po 5 min bo szkoda mi lampy a tak by se chodził ze 2 godziny. Bo lepiej tak czy jak wyświetla okładkę w taki sposób? 9817F130-0E1A-4A06-942C-5D977F253B47.thumb.jpeg.3999d9e613f1e9be382b89d9457872ce.jpeg

6 minutes ago, Vintageaudiofil said:

Czyli można tego śmiało używać? Pytam bo nie wyłączę proja po 5 min bo szkoda mi lampy a tak by se chodził ze 2 godziny. Bo lepiej tak czy jak wyświetla okładkę w taki sposób? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego zeby go wygasic np sluchania muzy to raczej bym nie uzywał. Zwróc uwagę, ze projektor w którym swieci lampa, a "wyswietla" czerń, musi całe swiatło z lampy zatrzymac. Na dłuzszą metę lepiej chyba jednak jakby wyswietlał np jakies wizualizacje niz statyczne obrazy. Napewno funkcją "hide" nie zmniejszysz zuzycia energii, a potencjalnie moze się nawet zwiększyc, bo skoro cały strumien swiatła z lampy wytraca się w projektorze, tzn ze pewnie podnosi to jego temperaturę i mozliwe ze obroty wentylatorow są wyzsze aby to wydmuchac z urządzenia.

Poszukaj w instrukcji. Moze jest jakas wzmianka o tym ile mozna uzywac projektora w trybie "hide" niemniej jednak ja osobiscie odradzam.

1 minute ago, RAF77 said:

Ja używam, jak wychodzę z pokoju na kilka,. kilkanaście minut.

Ta funkcja słuzy raczej aby ukryc obraz na krótki czas. Np mamy projektor podłączony do laptopa i z niego rzucamy obraz. Mozemy wygasic projektor podczas poruszania się po katalogach windowsa, zanim odpalimy to, co chcemy pokazac "widowni" 😉

Np w przerwie meczu transmitowanego w tv mozna wygasic obraz na czas durnych reklam 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
5 minut temu, brewka87 napisał:

nie zmniejszysz zuzycia energii

Na tym mi nie zależy, może pobierać nawet 1Kw/h😝 zależy mi na lampie i na proju… czyli lepiej włączyć wygaszacz Apple. Podziękował za info☺️

2 minutes ago, Vintageaudiofil said:

zależy mi na lampie i na proju…

Lampa swieci cały czas nawet jak ukryjesz obraz. Wspomniałem wczesniej o tym, ze przy czarnym obrazie, całe swiatło absorbowane jest przez panele lcos. Nie wiem czy dluzsze pozostawienie proja na hide mogłoby wpłynąc na degradację paneli w jakis zauwazalny sposób ale po co ryzykowac 😉 niby jest to podobna sytuacja jakby zatrzymac film na jakiejs ciemnej scenie ale nawet w takim przypadku nie trzyma się pauzy kilka godzin 😉

Jeśli lampa świeci cały czas, to średni jest sens używania tego, chyba że tak jak piszecie do ukrycia jakichś treści. W laserowych ta funkcja wyłącza całkowicie laser.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• Pokaż nowe odpowiedzi