Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541 NOS był temat niejeden ale nigdy do końca, umarł a może nie.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

ten układ lampizatora to nie srpp (to tak dla potomnych

Nie srpp? To co to za układ? 

Odnośnie pasma przenoszenia.... policzyłem różnice pomiędzy wartością napięcia bez obciążenia i z obciążeniem 20kR. Nie wiem czy o to w tej "zabawie" chodzi. Jeśli tak to wynika z tego że spadek dB jest widoczny dopiero ok. 15khz (0.8db), a największy przy 20khz (1.3db). Przy 20khz jest też największy spadek napięcia bez obciążenia (1V), a przy obciążeniu 0.2V w stosunku do niższych częstotliwości. 

A i to wszystko przy 1khz

Teraz, dominikurbanski napisał:

A i to wszystko przy 1khz

Sorki już się pogubiłem przy 1khz mierzyłem impedancję wyjściową 😉

42 minuty temu, dominikurbanski napisał:

Odnośnie pasma przenoszenia.... policzyłem różnice pomiędzy wartością napięcia bez obciążenia i z obciążeniem 20kR.

Czy raczej powinienem liczyć napięcie pod obciażeniem w stosunku do wartości stałej/bazowej np. 1V dla każdej częstotliwości? 

2 hours ago, dominikurbanski said:

Czy raczej powinienem liczyć napięcie pod obciażeniem w stosunku do wartości stałej/bazowej np. 1V dla każdej częstotliwości? 

Pasmo przenoszenia mówi ci jak dac czy wzmak przenosi sygnał czyli np jak masz 1.5Vrms na wyjściu pod obciążeniem przy 1khz to w idealnym świecie będziesz miał też taką wartość dla 20khz jak i 20hz. Swoją drogą są wzmaki które mają taką wartość jeszcze do 250khz i wtedy mowi się (upraszczam) że wzmak ma pasmo przenoszenia 20hz do 250khz. Oczywiście badamy na tym samym poziomie sygnału wejściowego - zmienia się tylko częstotliwość.

Sensowność tego jest taka że jeśli pasmo nie jest płaskie to masz wbudowany equalizer, który modyfikuje dźwięk.

28 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Sensowność tego jest taka że jeśli pasmo nie jest płaskie to masz wbudowany equalizer, który modyfikuje dźwięk.

Ok. Czyli sprawa jest prosta, a ja zacząłem szukać "nowej matematyki" 😉. U mnie różnica występuje tylko przy 20khz o 0,2V w dół. Czyli zjazd jest o 1dB na 20khz - ujdzie 😋

Panowie poszukuję kogoś z Łodzi do wypróbowania nowej wersji układu NOS Bułgar w odtwarzaczu CD , interesuje mnie opinia po odsłuchu . Układ jest modyfikacją bułgara polegającą na zastąpieniu generatora opartego na 74hc04 i wykorzystującego oryginalny kwarc przez precyzyjny generator scalony 11,2896 MHz z własnym stabilizatorem napięcia. Generator w wersji oryginalnej daleko odbiega od rzeczywistej częstotliwości , z moich pomiarów wynika że przeciętnie jest to w przedziale 11,2843 do maksymalnie 11,2876 MHz. Proszę o info na priv w celu umówienia się na odbiór układu do testów. Pozdrawiam 🙋

• 1 miesiąc później...

Reclock gotowy , łatwy w montażu, bez konieczności usunięcia oryginalnego rezonatora kwarcowego, umożliwia to szybki powrót do pierwotnego układu , wymaga jedynie wstawienia podstawki 24 pin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20231128_133835.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam kolegów, oto opinia jednej z osób po próbie mojego urządzenia, gra lepiej niż poprzedni tyczy się oryginalnego Reclokera Bułgara z generatorem systemowym opartym na bramce NOT i oryginalnym rezonatorze kwarcowym. Pozdrawiam społeczność portalu 🙋.

,,Dzień dobry, gra lepiej niż poprzedni - więcej detali, bardziej wybrzmiewa, większa przestrzeń, obszerniejsza scena,
mankament: mniej "muzycznie" "

Edytowane przez DARSERWIS
W dniu 16.05.2023 o 11:05, arturp napisał:

A ty jesteś wszyscy inżynierowie? Piszę na temat twoich pomiarów i wniosków, które tutaj prezentujesz . Najzabawniejsze jest stwierdzenie, że to nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, ale nawet nie słuchałeś . Wygłosiłeś taką opinię na podstawie kilku najprostszych pomiarów zrobionych oscyloskopem . I nawet nie pokusiłeś się o interpretację wyników tych pomiarów. Czyli usłyszałeś na podstawie pomiaru . To ciekawe , oryginalne a nawet zabawne ale chyba już nikogo nie przekonuje . Wyszedł ci prawidłowy pomiar czegoś . Nie do końca wiesz czego i nie do końca wiesz co z tego wynika. Oczywiście można też udawać, że na świecie nie ma milionów takich urządzeń bez filtrów cyfrowych i nie zdobywają one uznania użytkowników. Kilka pomiarów oscyloskopem przy różnych częstotliwościach i już nie gra.😉

Ja słuchałem i cały świat słuchał. Tak się składa że 16 bitów, o czym już pisałem umarło już przed pojawieniem się na rynku pierwszego odtwarzacza CD. Wszystkie firmy z tamtego okresu czy tu MSSH Technicsa czy AKAI czy SONY czy Philips czy ktokolwiek, wszystkie firmy zrezygnowały z 16 bitów i tyle.

A to że coś ładnie gra bo "syczy" to nie znaczy że taka barwa super czy nasycenie tylko syczy bo zniekształcenia.

Ot i cała filozofia.

W dniu 21.10.2023 o 22:07, Daniel_68412 napisał:

Pasmo przenoszenia mówi ci jak dac czy wzmak przenosi sygnał czyli np jak masz 1.5Vrms na wyjściu pod obciążeniem przy 1khz to w idealnym świecie będziesz miał też taką wartość dla 20khz jak i 20hz. Swoją drogą są wzmaki które mają taką wartość jeszcze do 250khz i wtedy mowi się (upraszczam) że wzmak ma pasmo przenoszenia 20hz do 250khz. Oczywiście badamy na tym samym poziomie sygnału wejściowego - zmienia się tylko częstotliwość.

Ale przecież tak się buduje większość odtwarzaczy czy wzmacniaczy tzw. Audiofilskich. Ma grać modnie np. Okropnym brytyjskim brzmieniem z podbity środkiem albo v-ką zależnie od targetu patrz słynny Pioneer A400.

Dopiero w hiendzie pojawiają się tzw. Przezroczyste klocki.

9 minut temu, Audroc napisał:

Ja słuchałem i cały świat słuchał. Tak się składa że 16 bitów, o czym już pisałem umarło już przed pojawieniem się na rynku pierwszego odtwarzacza CD. Wszystkie firmy z tamtego okresu czy tu MSSH Technicsa czy AKAI czy SONY czy Philips czy ktokolwiek, wszystkie firmy zrezygnowały z 16 bitów i tyle.

A to że coś ładnie gra bo "syczy" to nie znaczy że taka barwa super czy nasycenie tylko syczy bo zniekształcenia.

Ot i cała filozofia.

Coś tam ,,syczy" , coś ,,umarło" , ,,cały świat słuchał" , jakieś ,,zniekształcenia" i na koniec ,,cała filozofia" ... 

Dzięki , że to napisałeś .Bez tych prawd ludzkość była zagubiona . 

...there is no spoon...

Hej, Panowie jeżeli się wczytaliście w tekst to jest to opinia osoby która testowała mój reclokera , nie moja , jest też kilka opinii osób które po kilku miesiącach odsłuchów wracają do wersji podstawowej z filtrem cyfrowym .Powiem tak zdań jest tyle ilu słuchających , moje zdanie jest niezmienne , owszem są modele bez filtra ale w związku z tym ich parametry nie zmieniają się tak radykalnie jak tych z układem NOS i tyle w temacie , a ponieważ są wielbiciele wersji NOS to staram się zaspokoić ich potrzeby . 

Miłego dnia życzę i wielu pozytywnych wrażeń odsłuchowych 🙋 💃🕺

25 minut temu, DARSERWIS napisał:

Hej, Panowie

Mój wpis nie był adresowany do Ciebie . Żadnych obiekcji nie mam , robię dac-ki z filtrami cyfrowymi i nos . Gra to często zupełnie inaczej niż mogłoby wynikać z teoretycznych założeń . W kompletnym dac-u wszystko ,,gra" i wszystko jest ważne .  

...there is no spoon...

17 godzin temu, Audroc napisał:

to że coś ładnie gra bo "syczy" to nie znaczy że taka barwa super czy nasycenie tylko syczy bo zniekształcenia.

Cały dźwięk wystepujcy w naturze jest zniekształcony wzgledem nowoczesnych pomiarów. Nowoczesne sterylne DACi nie mają nic wspólnego z naturalnym dźwiękiem to tylko wykreowany równy zimny dźwięk . Ot taka fanaberia.

17 godzin temu, Audroc napisał:

Okropnym brytyjskim brzmieniem z podbity środkiem

Dobra średnica z ciepłym brzmieniem,  z harmonicznymi na górnej i dolnej średnicy to esencja dźwięku. Bez tego dźwięk jest "martwy".

Dlaczego stradivarius jest taki drogi ? Właśnie dla tych harmonicznych wydobywajacego się z podła i cieplego brzmienia . Reszta to tylko lepsze lub gorsze skrzypce rodem Janko muzykant. 

1 godzinę temu, arturp napisał:

Może ktoś podrzuci jakiś schemacik ciekawego dac-a na TDA1541A ? 

No przecież wiesz , która aplikacja TDA1541 jest najlepsza 😉

22 minuty temu, Scott L.F. napisał:

No przecież wiesz , która aplikacja TDA1541 jest najlepsza 😉

Wiem , wiem ... Jest tak dobra , że boję się zmierzyć z tym ideałem . 

...there is no spoon...

Sony das r1.Bardzo poprawny,oba kanały stereo prawie doskonale identyczne.

Acccuphase 

49 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Sony das r1

Trudny temat . Odbiornik spdif nietypowy ( trzeba by zaprojektować coś nowego/innego ) , filtr cyfrowy raczej niedostępny ( chyba , że zastąpić CXD1244S ) no i dwa TDA1541A . Pomysł ciekawy , nawet zrobiłem płytki pod DIR9001 i CXD1244S , które można przystosować do współpracy z TDA1541A ale ten filtr (1244S ) mi nie zagrał - brzmi ostro , dużo ziarnistości na średnicy , mocno techniczne brzmienie  . Może to wina taniego generatora . Zamówiłem inną wersję płytek , może będzie lepiej . Tyle , że to nie jest działanie przemyślane tylko klejenie różnych pomysłów na zasadzie - jak się uda to fajnie a jak nie to trudno , do szuflady i zapomnieć . Wolał bym coś zaplanowanego jako całość pod 1541A . Odbiornik , filtr, może zegar systemowy , wybór trybu pracy TDA ( głównie wejście ), rodzaj konwersji I/U i rozbudowane zasilanie dopasowane do wymagań poszczególnych elementów tej układanki . 

...there is no spoon...

I to jest dobry pomysł, tak ma zrobiony DAC Pedja z analogiem diamentowym I/V. Duzo potrafi. Choć marzy mi się anlog lampowy na 6sn7. 

Edytowane przez Mariusz03
Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

I to jest dobry pomysł, tak ma zrobiony DAC Pedja z analogiem diamentowym I/V

Możesz podesłać schemat na mój komunikator ? Nie mogę znaleźć , zmienił stronę .

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Choć marzy mi się anlog lampowy na 6sn7. 

To zawsze można zaprojektować i niedrogo zrobić . Chociaż ta lampa słabo się nadaje do wzmocnienia mikrych sygnałów po konwersji pasywnej . Właśnie składam hybrydowego mu-followera na ecc82/12AU7 ( dokładnie na jej odpowiedniku z niższym napięciem żarzenia 7V - czyli 7AU7 ) , która została zaprojektowana jako następca 6sn7 . Wcześniej zrobiłem SRPP z z tymi lampami i kompletnie nie zagrało - brzmienie zamglone , powolne , nudne , marna dynamika . Za małe wzmocnienie , zbyt pochyła charakterystyka . Do analogu potrzebna lampa podatna na najmniejsze zmiany napięcia/sygnału ( o wysokiej transkonduktancji ) i o dużym wzmocnieniu ( 70-100 ) . Docisnę ją tranzystorem to może zaśpiewa .😆

...there is no spoon...

Ok podeślę jak będę w domu.

Podłączyłem do tda mu-followera Muzga,  ale grało to średnio. Nie byłem z tego zadowolony. Ja szukam magi, która dorowna a najlepiej przegoni analog diamentowy Pedji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

I to jest dobry pomysł, tak ma zrobiony DAC Pedja z analogiem diamentowym I/V. Duzo potrafi. Choć marzy mi się anlog lampowy na 6sn7. 

@Mariusz03 czy mógłbyś podesłać też mnie na pw.

12 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Ja szukam magi, która dorowna a najlepiej przegoni analog diamentowy Pedji.

A próbowałeś analogu Fikusa do TDA1541A czyli SRPP na 6N2P ( najlepiej ,,militarne" z oznaczeniem EW , cyrylicą będzie EB ) ? Mój pierwszy dac na TDA1541A to była płytka z AVT projektu Traxmana . NOS z wejściem na WM8804 . Najpierw uruchomiłem z analogiem na AD797 bo tak zaprojektował . Grało niewiele lepiej od dziesiątków odtwarzaczy Philipsa, Marantza , Grundiga a nawet Cambridge Audio CD3 ( 4xTDA1541A ),  które modyfikowałem na przeróżne sposoby i zawsze grało ,, tak sobie" . A potem zrobiłem do tego dac-a SRPP według Fikusa i to był mały szok . To już było magiczne . Od tamtej pory ( z 10 lat minęło ) ta lampa jest moją ulubioną w układzie SRPP i doskonale spisuje się w roli wzmacniacza sygnału po konwersji pasywnej . Oczywiście dobrej jakości rezystory katodowe i kondensatory na wyjściach .

...there is no spoon...

Nie nie próbowałem i może warto to zrobić. 

A masz może takiego gotowca SRPP według Fikusa. 

Od Łukasza zapożyczyłem już kilka fajnych pomysłów może jak tak chwalisz lampę 6N2P do tda to warto spróbować. 

1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

A masz może takiego gotowca SRPP według Fikusa. 

Gotowca nie mam . Ale w wątku o SRPP , na samym początku jest projekt płytki i plik Gerber aby można było sobie zamówić i złożyć . Komplet minimalnej ilości czyli 5 płytek z wysyłką do Polski kosztuje około 50 zł . Tanio bo Chińczycy w JLCPCB mają jeszcze promocję na płytki kompaktowe , dopiero powyżej 10x10 cm robi się drogo . W razie wątpliwości przy składaniu możesz zapytać w tamtym wątku albo przez komunikator . Koszt z transformatorami i parowanymi 6N2P-EW nie powinien przekroczyć 500 zł pod warunkiem , że masz lub niedrogo kupisz dobre kondensatory wyjściowe . Rezystory Vishay grają przyzwoicie ( u mnie nie gorzej niż Caddocki ) ale warto wstawić coś lepszego w katodach ( w SRPP to 4 sztuki na obydwa kanały ) . Niedługo będę robił hybrydowego mu-followera na tej lampie ale jeszcze nie testowałem w tym układzie więc nie wiem czy zagra . Teoretycznie powinno brzmieć wspaniale i wycisnąć z lampy maksymalne wzmocnienie więc można stosować mniejsze rezystory konwersji a co za tym idzie osiągnąć niższe zniekształcenia już na wejściu sygnału na siatkę triody . 

...there is no spoon...

Jakiś czas temu popełniłem taki układzik od kolegi Holgin - tzn TDa1541 z osobnymi zasilaczami na osobnej PCB. Złożyłem to z malinką i Volumio. Co prawda transport był słaby bo to było jakieś marne spdif i konwerter - ale po założeniu SRPP na lampkach 6N2PEW zagrało to fenomenalnie. To nie tylko moja opinia. Słuchało tego kilka osób. Naprawdę brzmienie tego prostego układu plasuje się na bardzo wysokim poziomie. Co prawda z powodów rodzinnych ten układ dalej na pająku leży mi w szafie i się kurzy - ale ten wątek zmotywował mnie do tego aby go skończyć i poskładać. Jeśli tylko macie panowie wątpliwości polecam serdecznie. Lampy 6N2P można kupić za grosze. Wersje tda można wybrać wg gustu jest trochę opcji - ale to na jakim poziomie to zagra. Naprawdę jest w tym zajebisty potencjał. Szczerze polecam. Warto. Miałem już różne przetworniki na stole - ale TDA to jest pewien klasyk i pewna jakość brzmienia której nic innego nie przyćmi. Poniżej zdjęcia pająka tego tworu 😉. Przy okazji jakby mi ktoś polecił jakiegoś HATa dobrej jakości który pozwoli mi sprzęgnąć malinę i Volumio z królem TDA 🙂

Ukryta Zawartość

IMG_6331.jpeg

Warto dodać że do zasilania tego srpp włożyłem zasilacz na lampie 🙂. Zagrało ciekawie. Lekki przydźwięk byl ale myślę że to wina „pająka” i zero logiki ułożenia kabli mas itd. Konstrukcja tymczasowa. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.01.2025 o 17:21, arturp napisał:

Może ktoś podrzuci jakiś schemacik ciekawego dac-a na TDA1541A ? 

Najciekawszy jaki widziałem:

Ukryta Zawartość

- niskoimpendacyjne regulatory typu shunt spotykane juz wczesniej w bardziej ambitnych projektach z TDA1541A

- dobrane pojemności kondensatorow odsprzegajacych wokół TDA, zalecane foliowe SMD

- TDA w trybie symultanicznym

- reclok i ciekawy ukad tłumików sygnałow wejsciowych

- synchronizacja DEM stosowana m.in. w odtwarzaczach CD Grundiga.

Projekt jest w fazie rozwijowej, polecam kolejny raz watek 

Ukryta Zawartość

Wrzuce jeszcze schemat lampowego stopnia wyjsciowego stosowanego w AMR-CD77:

1729067055805(1).thumb.png.9db418c8afedb24ed338e4de008c0509.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sts

Czy ktoś może mi tak łopatologicznie wyjaśnić różnicę miedzy trybem zwykłym a symultanicznym ( tak to się chyba nazywało )?

W protokole I2S dane lewego i prawego kanalu sa multipleksowane i przesylane pojedyncza linią (SDATA). 

W trybie symultanicznym dane lewego i prawego kanalu sa przesylane oddzielnymi liniami (DATA L oraz DATA R). Z tego powodu przy tej samej czestotliwosci próbkowania, np 192kHz, predkosc transmisji danych na kazdej z linii jest o polowe nizsza niz w I2S. Dzieki temu zmniejsza sie ilość artefaktów zwiazanych z jitterem i zwieksza maksymalna obsługiwana predkosc probkowania do 384Khz (dla I2S max to 192kHz).

Edytowane przez sts
  • Pokaż nowe odpowiedzi