Skocz do zawartości
IGNORED

Scalone stabilizatory - dobór, parametry

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, terminus napisał:

Taki selenowy z zasilacza kolejki PIKO mam na wierzchu też.

W niektórych zastosowaniach audio senelenowy mostek robi dobra robotę 

Acccuphase 

1 minutę temu, krzysieks_2007 napisał:

W niektórych zastosowaniach audio senelenowy mostek robi dobra robotę 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

A kto mi wytłumaczy, dlaczego w tunerze Grundig ST 6500 jeden mostek jest krzemowy, a drugi selenowy?

Ten drugi często się uszkadza przy obecnym napięciu sieci (tuner jest na 220 V).

A zasila on m.in. wyświetlacz VFD.

Krzemowy zasila resztę tunera.

W miejsce selenowego na pcb idealnie pasują współczesne mostki scalone.

Czemu to miało służyć?

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

9 godzin temu, terminus napisał:

Pora wrócić do germanowych DZG-2 🙂 A kto bogatemu zabroni.

Taki selenowy z zasilacza kolejki PIKO mam na wierzchu też.

O co Tobie chodzi?

To takie żarty były.

Edytowane przez terminus

• 1 miesiąc później...

O czym świadczy przebieg jak na zdjęciu ? Przebieg za wyjściem scalonego stabilizatora 5V bez obciążenia.

Coś jest spieprzone, pojemności kondów, filtry ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

45 minutes ago, oxygen said:

czym świadczy przebieg jak na zdjęciu ? Przebieg za wyjściem scalonego stabilizatora 5V bez obciążenia.

Totalnie bez obciążenia? Wyjście wisi w powietrzu? Jak tak to albo błąd pomiaru albo brak min obciążenia regulatora, daj jakiś rezystor i puść z 50ma i wtedy badaj. Na jaką podstawę czasu patrzymy? 

pod obciążeniem jeszcze gorzej- SN7404 + 74125

Ukryta Zawartość

powiekszony wykres u góry, "normalny" na dole

5V obcx2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma takich ładnych trójkącików.

To słaba rozdzielczość tego softu, którym mierzysz...

Prawdopodobnie są to wąskie szpilki. Wygląda to jeszcze gorzej na szybkim oscyloskopie...

Wykluczając podwzbudzenia stabilizatora, choć są możliwe...

Najczęściej są to zakłócenia z sieci. Tak. Przedostają się za stabilizator...

Jakby rozciągnąć podstawą czasu taki pojedynczy impulsik być może byłoby widać oscylacje gasnące i wówczas byłoby łatwiej coś wyrokować...

1 hour ago, oxygen said:

powiekszony wykres u góry, "normalny" na dole

Dlaczego mierzysz w takim dużym zakresie pionowym? Szum to sonda 1x, limit na 20M, sprężynka no i z 2-5mv na podziałkę. 

Co to za stabilizator, jak zaaplikowany, czy nie podróbka?

Przy samych nogach są jakieś pojemności zalecane przez producenta?

"Oscyloskop" sprawny? Zmierz jakąś bateryjkę dla testu.

Edytowane przez terminus

oscyloskop który mam to trochę zabawka, to co mogę osiągnąć to rozdzielczość pionowa max 12 bit, a załączone zdjęcia przy podstawie czasu 100ms i 1s.  Jeżeli to zakłócenia z sieci to trudno, myślałem, że coś spieprzyłem...

Podłączyłem pod UPS-online w trybie "on line" czyli generowania sinusoidy przez UPS, separacja galwaniczna i dalej to samo

Ukryta Zawartość

Bez tytułu2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale odnieś się jeszcze do tego, o co pytałem powyżej, to sporo rozjaśni.

Coś jest tu dziwne, wpis z przed 5 minut, a ostatnia wizyta Oxygen 54 min temu.

Też tak macie?

Edytowane przez terminus

7 minutes ago, oxygen said:

Podłączyłem pod UPS-online w trybie "on line" czyli generowania sinusoidy przez UPS, separacja galwaniczna i dalej to samo

Też bym stawiał jak Terminus na gówniany element wykonawczy - dawno temu wydałem całe pudełko chińskiej myśli technicznej z Al... jak sobie porównałem oryginalnego lm317 TI do takiego z chin za 2pln.

12 minutes ago, oxygen said:

oscyloskop który mam to trochę zabawka

Zobacz na baterii to raz, dwa zobacz sobie poziom odniesienia czyli jak odepniesz sondę jaki masz poziom rms i pkpk, nawet stare analogowe tektronixy z podziałką 5mv spokojnie nadają się do badania zasilacza na potrzeby audio.

a bo to pisałem i robiłem pomiary, troche to trwało, może dlatego

stabilizator L7804A do dac, kupiony w TME ale podobno to nic nie znaczy. Tak dla próby jutro przelutuję na inny np MC

5 minutes ago, oxygen said:

stabilizator L7804A do dac, kupiony w TME ale podobno to nic nie znaczy. Tak dla próby jutro przelutuję na inny np MC

ST? Muzg kiedyś się tu wypowiadał, że nawet ori to słabe krzemy są - też kiedyś w żarzeniu miałem 317 od st która brumiła [czort wie czy ori bo płytka z chin była]

35 minut temu, terminus napisał:

Coś jest tu dziwne, wpis z przed 5 minut, a ostatnia wizyta Oxygen 54 min temu.

Też tak macie?

ech detektywi... 😉

STMicroelectronics... a miało być tak pięknie 🙂

Nadal nie odpowiedziałeś na resztę pytań. I chyba nie 04 🙂

ST powinien mieć na wejściu 330 nF i 100 nF na wyjściu (przy nogach, nie na ścieżkach gdzieś tam).

Edytowane przez terminus

17 minutes ago, oxygen said:

no tak 5V, już mam dosyć, wolny dzien a ja nad durnym zasilaczem siedzę

Było nie zażywać tej pigułki i jak 95proc ogółu skupić się na kablach i kondach 😉 no i na co ten oscyloskop...

A tak widzisz wiedza i doświadczenie rośnie no i chińczyk dwa obiady miał za co ogarnąć - ja tam zawsze patrzę na jasną stronę orki :]

No i dodam że na początku tego wątku mówiłem że parametry w spec to jedno...a to co umiemy z takiej części zrobić to zupełnie osobny temat 😉

Edytowane przez Daniel_68412
1 godzinę temu, oxygen napisał:

oscyloskop który mam to trochę zabawka, to co mogę osiągnąć to rozdzielczość pionowa max 12 bit

Mój ma 8 bitów...

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

ST?

ST swego czasu wypuściło jakieś paprochy. Głośno o tym na światowych forach. Sam się na nie naciąłem kiedyś. Z tym, że u mnie jaja zaczynały się jak je obciążałem... 

Godzinę temu, oxygen napisał:

🙂

Ja z rok temu jakiś prototyp dla kogoś opracowałem. Miał ze 20 wzmacniaczy operacyjnych, mnóstwo tranzystorów, klucze MOSFET, jakieś komparatory. Wszystkie moduły kolejno ruszały od razu. Tylko jakieś oczywiste drobne regulacje. Po godzinie zaczęły się jaja ze wspomnianym stabilizatorem. Nawet w pewnym momencie zwątpiłem... 

Najczęściej najoczywistsze elementy potrafią rozrabiać...

Ale te igiełki to jeszcze żaden problem.

Edytowane przez Grzegorz7

Dopóki nie poznamy pewnych odpowiedzi, to nic nie wiadomo.

Edytowane przez terminus

45 minut temu, oxygen napisał:

Cytat

Pozbyliśmy się tam kondensatora i rezystora, stosując tanią czerwoną lub zieloną diodę LED o napięciu około 2,8-3v w reg2, co absolutnie minimalizuje szumy z pierwszego rega, ponieważ dioda przy 5-10ma ma impedancję dynamiczną poniżej 30ohm. Dodatkowy rezystor nadal krytycznie tłumi wejście do drugiego rega, zatrzymując wszelkie niepożądane oscylacje spowodowane dużym wzmocnieniem pętli / rozciągnięciem układu. I oczywiście można bawić się zenerkami, dodawać kondensatory itp. w miejscu R4 na drugim reg, jak opisano wcześniej.

Tak więc - złożony regulator z około 100dB tłumienia linii, oddzielny reg, który w zasadzie zajmuje się tylko tłumieniem obciążenia, 1.5A wydajności wyjściowej, wbudowane zabezpieczenie przeciwzwarciowe, i to tylko kosztuje grosze i wymaga około 5V 'headroom'. Jeśli chcesz szybkiej i brudnej implementacji i możesz oszczędzić więcej napięcia, możesz użyć zwykłych 3-pinowych regsów jak 7805 dla pierwszego rega, i po prostu pominąć R1 i R2 całkowicie. Układ warty zabawy za bardzo niski koszt wejścia!

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

Problemem jest miejsce na PCB - jego brak Jeśli masz miejsce, to składasz dwa regulatory z diodą Led i masz niskoszumową stabilizację:

Ukryta Zawartość

o ile pomiary tego autora artykułu są ok. Na zachodnim DIY ktoś to złożył, działało. Ja też się pobawię, by sprawdzić.
Ukraiński producent audiofilskich klocków przed wojną początkowo stosował układ z tranzystorami, zwany stabilizatorami Nazara, i ładnie obniżał poziom szumów.

NAZAR-FILTER.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szanowni akcja odwołana, otóż za radą @terminus podłączyłem sobie baterię i takie samo g....

Zastanawiam się co może być spieprzone bo np. przebiegi z generatora pokazuje prawidłowo i to w całym paśmie ?

8 minutes ago, oxygen said:

podłączyłem sobie baterię i takie samo g....

A sprawdzałeś jaki masz poziom szumów bazowych? Zobacz jakie masz pkpk i rms (lub stddev) bez sondy, jakie z sonda gdzie spinasz sygnał do masy.

Jak cię to pocieszy to też chwilę zajęło zanim poznałem swoje narzędzia i uzmysłowiłem sobie ile nie wiem.. Podejrzewam że to naturalny proces. Człowiek myśli że jak już oscyloskop to jest pro - a to tylko jakby dać samochód rajdowy człowiekowi z ulicy. 

2 godziny temu, Muzg napisał:

Regulatory typu 78XX potrzebują najlepiej ok. 3V zapasu napięcia aby działać prawidłowo. Czy zapas jest zachowany?

Tak ok 4V

W załączniku zrobiłem zestawienie kilku pomiarów, wszędzie są te nieszczęsne niby tętnienia.

Pomiary pokazują kolejno od góry: zwarta sonda 0V, L7805 ten z którym walczę, MC7809+MC7805, MC7809+LM1117

Szczerze to nie wiem co o tym sądzić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi