Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka organowa. Trzeba siedzieć przodem , czy tyłem do głośników?

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, bonaventura napisał:

Nikt nie zwrócił uwagi na to,że organy buduje się w dwóch wersjach. Są te , których słucha się siedząc do nich tyłem oraz te, których słucha się siedząc przodem...

Było. Pora zauważyć, że nie mamy do czynienia z organami w kościciele, a hifi w salonie. Organów słucha się tak jak je wybudowano, a hifi z kolumnami z przodu.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Było. Pora zauważyć, że nie mamy do czynienia z organami właściciele, a hifi w salonie. Organów słucha się tak jak je wybudowano, a hifi z kolumnami z przodu.

Gratuluję poczucia humoru! Właściwie to wspólczuję...

1 godzinę temu, bonaventura napisał:

Gratuluję poczucia humoru! Właściwie to wspólczuję...

Kolejny argumentuje własnym brakiem zrozumienia tematu i zaczepkami z podstawówki.

• Redaktorzy

Dla załagodzenia atmosfery zapodaję ciekawy materiał.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Świetny facet. 

Ostateczna forma prawdziwego audiofila musi mieć w domu takie organy 😁

• Redaktorzy
W dniu 10.04.2023 o 23:53, TomekB166 napisał:

"Niebieski orszak niech Twą duszę przyjmie" Zdecydowanie odsłuchy na leżąco!

Przepraszam, musiałem to napisać 😂

TomekB166, to wykonanie spodobało mi się. Przesłuchałem kilkanaście "wykonów" na YT i to jest moim faworytem. Organista czarodziej.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 13.04.2023 o 11:46, xajas napisał:

Podarujcie sobie te "strony". Idzcie na koncert 🙂

Ale zasadniczo - gdzie?

Narodowe Forum Muzyki  wybudowało sobie organy za 11,5 miliona złotych.

Podkreślam SOBIE !!!

Ostatnio miały być dwa koncerty organowe (dwa!!! przez 5 miesięcy) , które zostały odwołane!

Kościoły liczą tylko na kasę od władz, by zapełnić w lecie skarbonki darowiznami od turystów na opłaconych przez władze koncertach na różnych "festiwalach".

Tylko w lecie.

Jeżdżę na koncerty do Niemiec, Czech - bo z mojej strony Polski jest bliżej, niż do Warszawy.

Tak! Ze Szczecina jest bliżej do 5 stolic europejskich , niż do Warszawy.

Tu naprawdę można się czuć po europejsku, zwłaszcza z nową S3

Źródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Aby umożliwić wymianę informacji o koncertach utworzyłem nowy temat w stosownym do tego celu  dziale "Muzyka":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Faktycznie jest tego bardzo mało. Czy przez zainteresowanie czy przez chęć zarobku czy przez trudy organizacyjne wokół tego instrumentu. 

Ja ostatnio na takim koncercie byłem w krakowskim sanktuarium Jana Pawła II. W akompaniamencie trąbki. 

Bardzo ładnie brzmią ten te organy. 

A wiele lat temu zupełnie przypadkowo trafiłem po prostu na próby organisty. Ale grał wówczas utwory niezwiązane z tematyką sakralną. Zostałem chwilę. Nie był to koncert ale przyciągnął z 6 osób łącznie ze mną. Które po prostu tamtędy przechodziły przypadkowo. 

W dniu 13.04.2023 o 12:13, Ajothe napisał:

W kościele organy grają z tyłu głowy, a w domu z przodu 😁

Jak komuś nie pasuje z tyłu to nic prostszego, trza skończyć seminarium, będzie z przodu, i w robocie i w domu. 

Prościej zostać kościelnym. Ja wprawdzie ani księdzem nie jestem ani kościelnym ale jak już jestem w kościele to organy słyszę przodem.

21 godzin temu, przmor napisał:

Prościej zostać kościelnym. Ja wprawdzie ani księdzem nie jestem ani kościelnym ale jak już jestem w kościele to organy słyszę przodem.

W sensie taki jest układ ich w kościele? 

Widziałem kiedyś ale to w jednym ze były z boku.

Nie. W sensie takim, że filmując parę młodą stoję do nich przodem a więc i organy mam z przodu :)

3 godziny temu, przmor napisał:

Nie. W sensie takim, że filmując parę młodą stoję do nich przodem a więc i organy mam z przodu 🙂

...ale księdza z tyłu. A teraz przestaw tak kolumny, żeby ksiądz przeszedł do tyłu a organy pozostały z przodu, to dyskusja nabierze sensu.

4 godziny temu, przmor napisał:

Nie. W sensie takim, że filmując parę młodą stoję do nich przodem a więc i organy mam z przodu 🙂

Nice!

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

...ale księdza z tyłu. A teraz przestaw tak kolumny, żeby ksiądz przeszedł do tyłu a organy pozostały z przodu, to dyskusja nabierze sensu.

Najważniejsze jest ich "tak" i bit z organów. 🙂

20 godzin temu, przmor napisał:

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

...ale księdza z tyłu.

Moim zdaniem jest to bardzo niebezpieczna praca!

8 godzin temu, Edson napisał:

Więc trzeba tak przestawić kolumny, żeby organy przeszły do tyłu a ksiądz został z przodu.

W dniu 10.04.2023 o 20:30, kangie napisał:

Ja muzyki organowej słucham leżąc. Jakoś wtedy mi dobrze.

A trzeba słuchać klęcząc , a jak już leżeć to krzyżem.

A czy ta sama zasada odnosi się do muzyki nagranej w Australii? Powinno się jej słuchać stojąc na głowie?

4 godziny temu, bolo_senor napisał:

A trzeba słuchać klęcząc , a jak już leżeć to krzyżem.

a prawdziwych ałdiofanów to organomuzyka unosi i słuchają jej  lewitując

W dniu 21.04.2023 o 09:05, Edson napisał:

W dniu 20.04.2023 o 15:29, szymon1977 napisał:

...ale księdza z tyłu.

Obecny Rząd  wpisał na swoje sztandary obronę Wiary i obronę Jej akolitów i jej polityków zwanych purpuratami. Te dwuznaczności mogą się skończyć  wizytą ABW. Nie idźcie tą drogą! 

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

A czy ta sama zasada odnosi się do muzyki nagranej w Australii? Powinno się jej słuchać stojąc na głowie?

Kur.a mać, właśnie miałem puścić najnowsze Ne Obliviscaris - to zespół z Australii.

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Kur.a mać, właśnie miałem puścić najnowsze Ne Obliviscaris - to zespół z Australii.

słuchając Flash and the Pan, po prostu robię pompki w staniu na rękach (przy ścianie, żeby nie było...😌)

W dniu 22.04.2023 o 11:57, bolo_senor napisał:

A trzeba słuchać klęcząc

Cenne spostrzeżenie. Organy w kościołach usytuowane są wysoko, najczęściej gdzieś nad kruchtą, klęcząc z dupskiem na poziomie podłogi odwzorowujemy trochę oryginalne położenie uszu względem instrumentu, dobre, wysokie standy to dodatkowy atut.

W dniu 20.04.2023 o 17:04, Piotr Sonido napisał:

Najważniejsze jest ich "tak" i bit z organów. 🙂

Na każdy temat o każdej porze ,z całkowitym przeświadczeniem o własnej nieomylności.Tyś mój Miszcz i Góró.

W dniu 22.04.2023 o 15:51, Ajothe napisał:

A tam mają w kościołach organy zainstalowane do góry nogami? 🤣

Nie wszyscy wiedzą że istnieje przyciąganie ziemskie. 

8 godzin temu, bonaventura napisał:

Na każdy temat o każdej porze ,z całkowitym przeświadczeniem o własnej nieomylności.Tyś mój Miszcz i Góró.

Rejczel 😎

W nocy 30.04/1.05 w Berlinie odbędzie się koncert organowy z okazji Nocy Walpurgii. Bilety 25 euro.

Ukryta Zawartość

Zwracam uwagę , że jest to tradycyjna noc zamieszek między prawicowcami i lewakami w Berlinie.

Można wrócić z koncertu nie wiedząc gdzie masz lewą , a gdzie prawą stronę ( jak oberwiesz). 

Nawiązując do tematu tego wątku.

Ale...

Kobiety muszą dać wyraz swej miłości do mężczyzn, by pokazać, że nie są wiedźmami, co ma związek z germańskim Świętem Walpurgii, Nocą Czarownic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

• 2 tygodnie później...
W dniu 10.04.2023 o 19:27, kangie napisał:

Właśnie, gdzie podział się @Radmruś ??? 😉

No już jestem. Zajęty remontami w domku, obecnie salonem który ma być bardziej przyjazny do odsłuchów muzycznych. Ledwie się wyrobiłem przed nadchodzącymi kryzysami i drożyzną. Pozdrawiam 

• Pokaż nowe odpowiedzi