Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, Wuelem napisał:

Nie wysiadaj, tylko poprawiaj.  A przecież chcesz nawet poprawić, co ostatnio nabyłeś sobie... 🙂

nie tyle poprawić w sensie plastyki brzmienia w ujęciu całościowym, co dostosować tweeter do punktu siedzenia, względem jego odległości i dyspersji Saby.

Inna sprawa, ze z uwagi na finanse czy i głownie pokój, traktuję te wersję OB jako bazę rozwojową. 

Umówmy, się.., to wersja za niewiele i nie oczekujmy cudów. Tu akcent postawiono na umowną muzykalność, innymi słowy, max wypoczynek przy muzyce. Szkoda mi dewastować/ przerabiać ten projekt, bo może on utracić muzyczne dobrodziejstwo. Prędzej ustawię się w kolejce, aby na bazie tego, zrobić coś podobnego z uwzględnieniem w/w. 

ale to odrębny temat. 

Nawiasem, o czym już pisałem. U mnie problemem jest pokój, nie zg. Słyszałem te OB gdzie indziej i sumarycznie pod wieloma względami lepiej to grało. Ale co się dziwić, jak mi 35 i 60 Hz puszcza brzydkie bąki. Pokój, taki twór. 

3 godziny temu, piano napisał:

Tu akcent postawiono na umowną muzykalność

No nie ściemniaj - zamówieniem do projektu nie było: ZRÓB MAKSYMALNĄ MUZYKALNOŚĆ 🙂

Takie "efekty" wychodzą przy okazji - jako jakościowy kompromis 🙂 🙂

Jak bym miał coś dalej odsprzedawać, to jasne że bym nie pakował w to kasy 🙂 🙂 🙂

5 godzin temu, piano napisał:

stawiam, że dla wielu w tym i dla mnie, nie ma to żadnego znaczenia co jest po bokach z tej przyczyny, że jest po bokach, a nie na twarz

To zależy od czestotliwości podziału. Dla 40Hz to bez znaczenia czy z boku czy z przodu o ile harmoniczne wybrzmiewają z driverów ustawionych do nas przodem.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

47 minut temu, piano napisał:

sznyt, plastykę dźwięku

Tak jak i "muzykalność" nie jest to kryterium jakościowe.

Pojedyncza nuta nie może być muzykalna.
A muzyka to zbiór nut.

Rozumiem co masz na myśli, ale trudno operować na kategoriach myślowych. To mam na myśli...

3 godziny temu, rafa napisał:

To zależy od czestotliwości podziału. Dla 40Hz to bez znaczenia czy z boku czy z przodu o ile harmoniczne wybrzmiewają z driverów ustawionych do nas przodem.

Chyba coś przespałem, bo dostrzegam jakieś nowe trendy. Nagle basowe po bokach grają, duże basowe nie grają, ale małe dają radę, za to TV i kulki robią furorę. 

Jednak wysiądę 😉

Czy moge prosic o przestanie pitolenia nt. basu i wielkosci niskotonowych przetwornikow?

Dziekuję.

PS. kazdy, jak zwykle, musi przekonac sie sam na wlasne uszka, co niniejszym wszystkim proponuję.

PS2. osobiscie mam u siebie kolumny od 15”, przez 12”, 10” do … 5” w brytyjskich pudelkach po butach 🙂 .  A pewnie 8” tez w jakiś tam znajde 😉 .

PS3. a kolumny dziela sie na wybitne i … takie do doopy. Na te drugie szkoda życia. Podobnie jak ludzie, jak mawiał Pawlak, na mądrych i glupich. Podobnie jak jedni lubia blndynki, drudzy rude a trzeci … chlopców 😉 .

Nie dogodzisz. To nie jest wzorzec metra.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

9 godzin temu, piano napisał:

W konsekwencji, stawiam na układ 3 way z głośnikami na front/ twarz, z możliwie najlepszą zwrotką, a next zszyciem tego ze środowiskiem pracy. 

To teoria, bo w praktyce tak dobrze nie jest, zazwyczaj rozbija się o zszycie z tym ostatnim, więc leży i kwiczy

W zasadzie wszystko się zgadza ale zatrzymajmy się na tym ostatnim. Akustyka pomieszczenia bywa nieubłagana i nawet absolutnie najlepsze głośniki, duże basowce będą na na nic, jeśli na przeszkodzie stanie pomieszczenie. 

Większa ilość mniejszych głośników pozwala na zaprojektowanie układu głośników, których źródła niskich częstotliwości mogą być w znacznej odległości od siebie, co bez wątpienia przyczyni się do skuteczniejszej walki z akustyka pomieszczenia. 

Przykładowo duże, modułowe kolumny z basami przy podłodze i bliżej sufitu.  Taki układ źródeł dźwięku może dawać znacznie lepsze efekty niż klasyczny dipol na jednym, dużym głośniku. Trochę taka koncepcja DBA.

31 minut temu, piano napisał:

Chyba coś przespałem, bo dostrzegam jakieś nowe trendy. Nagle basowe po bokach grają, duże basowe nie grają, ale małe dają radę, za to TV i kulki robią furorę. 

Jednak wysiądę 😉

TV robi furorę dzięki tobie, u mnie jedynie nie przeszkadza

Oceniasz po wielkości przetworników, gdzie są umieszczone, co się pomiędzy znajduje ....., Masz problem ze sobą.

Słyszałem zestawy w przedziale cenowym 30k€ gdzie jeden wyróżniał się i grało dla mnie magicznie, inne droższe nawet jeden na monitorach mnie urzekł, słyszałem tez takie po kilkaset k€ i tylko garstka zagrała dobrze,
jakie tam przetworniki byly i gdzie umieszczone to mam to w ..... byly i wielkie inne male, liczy się cala prezentacja, gdzie wszystko pasuje do siebie i człowiek nie myśli o "penetracji" systemu i charakterystyki

I dodam ze ja pisze o konkretnych i znanych markach które słyszałem, tekst jak wielki może więcej to sobie mozna .....
przykłady modeli proszę podać i wtedy możemy pogadać

Edytowane przez .:Gerard:.
8 minut temu, meloV8 napisał:

W zasadzie wszystko się zgadza ale zatrzymajmy się na tym ostatnim. Akustyka pomieszczenia bywa nieubłagana i nawet absolutnie najlepsze głośniki, duże basowce będą na na nic, jeśli na przeszkodzie stanie pomieszczenie. 

Większa ilość mniejszych głośników pozwala na zaprojektowanie układu głośników, których źródła niskich częstotliwości mogą być w znacznej odległości od siebie, co bez wątpienia przyczyni się do skuteczniejszej walki z akustyka pomieszczenia. 

Przykładowo duże, modułowe kolumny z basami przy podłodze i bliżej sufitu.  Taki układ źródeł dźwięku może dawać znacznie lepsze efekty niż klasyczny dipol na jednym, dużym głośniku. Trochę taka koncepcja DBA.

tak, zgoda, nawet już już wcześniej rozważałem takie rozwiązania, tylko jak je pogodzić z tym co się lubi 😉

Będę mądrzejszy po pomiarach i wtedy jeszcze raz przeanalizuje temat.

14 minut temu, meloV8 napisał:

On tego nie rozumie, jakby posłuchał u mnie to by wiedział kto ma wielkie źródła pozorne a kto mniejsze 

35 minut temu, meloV8 napisał:

Akustyka pomieszczenia bywa nieubłagana i nawet absolutnie najlepsze głośniki, duże basowce będą na na nic, jeśli na przeszkodzie stanie pomieszczenie. 

dobrze, ze to napisałeś, bo cały czas o tym trąbię, że problemem nie jest zg/ OB, a środowisko ich pracy. 

Ktoś kiedyś powiedział mi, abym nie szukał problemu tam, gdzie go nie ma. 

Nawet wiem kto 😉

36 minut temu, .:Gerard:. napisał:

On tego nie rozumie, jakby posłuchał u mnie to by wiedział kto ma wielkie źródła pozorne a kto mniejsze 

A skad wiesz jakie sa prawdziwe !!!.???

Przekonasz sie jedynie wtedy gdy usiadziesz w sali koncertowej, a potem SPROBUJESZ to samo wykonanie, tej samej orkiestry, w tym samym skladzie, w tej samej sali odsluchac u siebie w domciu na swoim super sprzecie. 

I tak goowno z tego wyjdzie bo … jak zmienisz rzad i miejsce na sali na zywo to ci sie wszystko „na scenie” zmieni i pokaze inaczej.

Odsluch w domu na naszym sprzecie to jedynie WYOBRAŻENIE albo … WIELKA ILUZJA.

I kazdemu podoba sie co innego. Budowania sceny absolutnie nie mozna do niczego porownac bo … nie ma punktu odniesienia. Szczegolnie w nagraniach studyjnych miksowanych z wielosladow. Jeszcze zeby bylo nagranie na setke z dwoch mikrofonow z epoki muzycznych dinozaurów.

Jedyne co mozemy porownac to … „barwa” instrumentu. Ew. jeszcze PRAT.

Howgh.

PS. czy WY nie rozumiecie, ze to wszystko to jest jedynie wyobrazenie naszego mózgu ???

Gerard, czy tam inni, … jak duzym(i) chlopcem(ami) jestes(cie), ze tego nie rozumiesz(cie)???

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

A skad wiesz jakie sa prawdziwe !!!.???

Przekonasz sie jedynie wtedy gdy usiadziesz w sali koncertowej, a potem SPROBUJESZ to samo wykonanie, tej samej orkiestry, w tym samym skladzie, w tej samej sali odsluchac u siebie w domciu na swoim super sprzecie. 

I tak goowno z tego wyjdzie bo … jak zmienisz rzad i miejsce na sali na zywoto  ci sie wszystko „na scenie” zmieni i pokaze inaczej.

Odsluch w domu na naszym sprzecie to jedynie WYOBRAŻENIE albo … WIELKA ILUZJA.

Howgh.

PS. czy WY nie rozumiecie, ze to wszystko to jest jedynie wyobrazenie naszego mózgu ???

To ze najczęściej nagrywane z bliska i czy ktoś mierzył metrówką to nie wnikam
Pisałem ze mając wielki przetwornik wcale nie musisz mieć większych źródeł ...

5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

To ze najczęściej nagrywane z bliska i czy ktoś mierzył metrówką to nie wnikam

Większych? 

Pytam, A JAKIE BYŁY PRAWDZIWE?

Wiekszego to mozna miec i zmierzyć … malego. I chyba o to w tym audio chodzi … kto ma wiekszego 🤔. A to akurat bardzo latwo sprawdzić.

BTW o ma wiekszy przetwornik do wiekszych zrodel pozornych ???

Daj juz Waćherr pokój bo … czytac hadko.

Testujesz, testujesz, testujesz …i nic z tego nie wynika … poza tym, ze tobie mniej lub bardzie sie podoba (nie podoba).

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

nie pogrążaj się

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Większych? 

Wiekszego to mozna miec i zmierzyć … malego. I chyba o to w tym audio chodzi … kto ma wiekszego 🤔.

Jakie były to interesuje tylko ciebie, mnie nie .... , to nie ja próbuje udowodnić ze wielki może więcej bo się myli i tłumacze jak Lejzor krowie ze to zależy ....

8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Jakie były to interesuje tylko ciebie, mnie nie .... 

Znaczy wierność odtworzenia muzyki dla ciebie nie istnieje … szkoda wiecej mojego czasu na ciebie. 

Wlasnie slucham tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cyfra z CD zeby nie bylo watpliwosci.

Posluchaj sobie, lata 40-e, mono, wszystko zrobione z szelaka. Jedynie moze jakies odszumienie. Tak brzmial oryyginal. Mam wiele rekreacji stereo orkiestry Billy’ego May’a tej muzyki w … super-duper stereo i analogowej jakosci z lat 70-ych ale … to tylko lepsze lub gorsze kopie … a nie oryginaly.

Widocznie ty lubisz upiekszane kopie. Kup sobie kilka kopii norweskich obrazkow, jak wiesz o czym piszę. W co watpie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, piano napisał:

nie pogrążaj się

No tak ......

Teraz, pmcomp napisał:

Znaczy wierność odtworzenia muzyki dla ciebie nie istnieje … szkoda wiecej mojego czasu na ciebie. 

Ja pie....

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Wlasnie zaprzeczyłeś siebie z postu #583

6 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ja pie....

No wcale nie jestem pewien czy … potrafisz …

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Wlasnie zaprzeczyłeś siebie z postu #583

???

Jakies wyjasnienienie bo nie nadazam za toba … sorry, jakis slaby wlasnie jestem.

Teraz, pmcomp napisał:

No wcale nie jestem pewien czy … potrafisz …

Ty jesteś tutaj mistrzem, szczególnie w motaniu i przeskakiwaniu z tematu na inny temat

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Ty jesteś tutaj mistrzem, szczególnie w motaniu i przeskakiwaniu z tematu na inny temat

Nie unikaj odpowiedzi … pokaz siebie, bardziej sie postaraj, wyjasnij prosze.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, pmcomp napisał:

Widocznie ty lubisz upiekszane kopie. Kup sobie kilka kopii norweskich obrazkow, jak wiesz o czym piszę. W co watpie.

Wiem od dawna ze jesteś teoretyk z tego co widzisz na obrazkach

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie unikaj odpowiedzi … pokaz siebie

A teraz to jakiś film opowiadasz ?

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Wlasnie slucham tego:

Ukryta Zawartość

Cyfra z CD zeby nie bylo watpliwosci.

Posluchaj sobie, lata 40-e, mono, wszystko zrobione z szelaka. Jedynie moze jakies odszumienie. Tak brzmial oryyginal. Mam wiele rekreacji stereo orkiestry Billy’ego May’a tej muzyki w … super-duper stereo i analogowej jakosci z lat 70-ych ale … to tylko lepsze lub gorsze kopie … a nie oryginaly.

Gerard… to jakie tu masz wielkosci zrodel pozornych? Przypominam … realizacja mono.

29 minut temu, pmcomp napisał:

Większych? 

BTW co ma wiekszy przetwornik do wiekszych zrodel pozornych ???

TEN FILM:

Przypomne ci pytanie bo …metoda Sly’a zrecznie unikasz odpowiedzi 🙂 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Gerard… to jakie tu masz wielkosci zrodel pozornych? Przypominam … realizacja mono.

Z mojej strony, to zależny od monitora, przy tej rozdzielczości to parę cm

...... daj juz spokój, ja pisałem o wielkości przetworników i możliwości prezentacji, nie chce mi się w twoje zabawy bawić

14 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Z mojej strony, to zależny od monitora, przy tej rozdzielczości to parę cm

...... daj juz spokój, ja pisałem o wielkości przetworników i możliwości prezentacji, nie chce mi się w twoje zabawy bawić

He, he, he …

Nic wiecej nie osiagniesz niz to co dal ci rezyser dzwieku robiac mix i master nagrania. Czystą iluzję i jedynie jego wyobrazenie dzwieku ze studia.

Nie rozumiesz tego?

A poza tym to samo nagranie odtwarzane w tym samym pomieszczeniu i na tym samym sprzecie moj mozg i twoj mozg oraz nasze przetworniki-uszy zapewne zinterpretują zupelnie inaczej. Takie zycie … pogódź sie z tym. A prawda? Prawdziwy „dźwiek”?  Jak u Laskowika … nie ma. Nie ma prawdziwego.

Raz mialem przyjemnosc uczestniczyć w „prawdziwym” dzwieku w studio u Wojcka Czerna w Rogalowie. Na sali gdzie muzyk brządkał na swoich instrumentach, potem w rezyserce, a potem w moim systemie z plyty. Wszystkie trzy byly zupelnie inne. To gdzie jest prawda ???

Zrozumiales wreszcie ???

Jak nie to… wroc do audioprzedszkola i ponownie zacznij sluchac radia mojej babci.

Paradoksalnie stare nagrania w mono będą dla nas obu (i dla wszystkich audiofili) brzmieć najbardziej podobnie. Ale ciagle pozostaną barwa i PRAT gdzie bedą różnice

Rozumiesz ???

Edytowane przez pmcomp

50 minut temu, pmcomp napisał:

Wlasnie slucham tego:

Ukryta Zawartość

Wiesz Gerard …ja wole sie podniecac nie wysokoscia czy wielkoscia sceny ale … tym czy w nagraniu Harry’ego Jamesa z tej plyty na nagraniu I’m Beginning To See The Light jest wokal Helen Forrest czy Kitty Kallen i .. jak on brzmi. O to chodzi w muzyce, w nagraniu, w realizacji. A nie w o to jaki sprzet masz w domu. Czasem radio mojej babci albo sprzet w samochodzie wystarczy.

Co nie znaczy, ze sprzęt i pomieszczenie  nie mają znaczenia. Mają … ogromne. System dzieli sie na … wybitny i … taki do doopy 😉 . I taki podzial mi osobiscie w zupelnosci wystarczy. 

😉 🙂 .

Posluchaj nagrania pt. Candy w wykonaniu Jo Stafford i The Pied Pipers z rzeczonej plyty …pogadamy wtedy 🙂 .

Ukryta Zawartość

Te cale dywagacje na temat szerokosci, glebokosci sceny i o tych zrodlach pozornych sa po czesci absurdalne.

Konia z rzedem temu, kto siedzac w filharmoni w srednich rzedach jest w stanie bez patrzenia na orkiestre, tylko na bazie odsluchu, zlokalizowac, czy pierwsze skrzypce siedza przed drugimi, oboje za fletami, pierwszy basista na prawo czy na lewo od drugiego a solista gral na siedzaco czy na stojaco

A dokladnie taka separacje „zrodel pozornych“ oczekuje kazdy szanujacy sie audiofil po nagraniach i oczywiscie zrealizowal ja w swoim systemie audio

Sorry, to jest niepowazne.

• Pokaż nowe odpowiedzi