Skocz do zawartości
IGNORED

Dat Aiwa xd-s1100 pomoc przy regulacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam od niedawna taki magnetofon dat Aiwa zds1100 który już jest po wymianie wszystkich elektrolitów w płytce mechanizmu i ogólnie mechanicznie jest on sprawny przewija odtwarza ,alee.. niestety odtwarza z artefaktami,

Co dziwne po kreceniu rolkami napinającymi taśmę udało mi się doprowadzić magnetofon do tego stanu że po nagraniu analogowo magnetofon przez kila minut gra bardzo ładnie, czasem przerwie ,ale cyfrowo nagrywa z przerwami, postanowiłem jeszcze trochę podregulować i znowu nagrywanie się włącza znaczniki tworzy ale nie che potem tego odtwarzać, nie mogę na wyczucie i na ucho tego wyregulować poprawnie, czy ktoś z was może mi podpowiedzieć jakich potrzebuje narzędzi jak wygląda taki proces regulacji, jaką kaseta testowa do tego jest potrzebna i oscyloskop jakiś najtańszy,

Chce to zrobić sam w celu nauczenia się gdyż magnetofon daje znaki życia i jest prawie sprawny bo już byłem blisko niestety te 2naciagi muszą być bardzo precyzyjnie ustawione a na ucho to sobie tak mogę kręcić do usranej śmierci.

10 minutes ago, nikifor said:

Chce to zrobić sam w celu nauczenia się gdyż magnetofon daje znaki życia i jest prawie sprawny bo już byłem blisko niestety te 2naciagi muszą być bardzo precyzyjnie ustawione a na ucho to sobie tak mogę kręcić do usranej śmierci.

Zacznij od zlokalizowania takiego majstra na YT - zdaje się w okolicach Wrocka był facet od magnetofonów (też można podpytać) . Jeśli nie znasz się na elektronice i nie masz warsztatu to droga może być całkiem długa bo magnetofony to dość wysoka specjalizacja jak nie najwyższa. Mechanika precyzyjna, elektronika i dość archaiczne narzędzia jak taśma testowa właśnie która potrafi kosztować krocie. U p. Jacka Kawy na kanale trochę magnetofonów było. 

Tak się składa że trochę na elektronice się znam , niestety nie potrafię znaleźć w sieci pomocnych materiałów odnośnie ustawienia precyzyjnego naciągów taśmy za pomocą tych 2szt napozaczy które wyciągają taśmę,chętnie bym sam poeksperymentował bo gorzej już nie popsuje ,i tak jest rozregulowane niczym innym nie kręcę jedynie tymi dwiema rolkami,

Mam taśmę nagraną kiedyś na sprawnym magnetofonie dat dtc z700 sony jakieś nagrania audio i za pomocą tej taśmy uswiłem na ucho na tyle że magnetofon pokazuje licznik,ustawia znaczniki i odtwarza dzwiek niestety czasem poprawnie czasem z artefaktami,po analogu nagrywa lepiej

Temat ciężki.

Sam naprawiałem w zamierzchłych czasach magnetofony analogowe. Z rok temu jedynie jakiś kaseciak hobbystycznie...

Kiedyś miałem dynamometr małych sił. Trochę inny niż na tej aukcji. Pierwszy lepszy podaję, który się nie nadaje bo ma za małą czułość (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ale wskazuję kierunek. Kiedyś było na aukcjach wiele precyzyjnych (kilka-kilkanaście gramów) dynamometrów. Trzeba szukać.

Wiadomo, że strona ciągnąca ma mieć mniejszy naciąg niż strona odwijana. O ile, to musisz dociec eksperymentalnie albo znaleźć gdzieś parametry taśmy (dopuszczalny naciąg czy coś takiego, broń Boże siła zrywania ale to oczywiste).

Druga sprawa jak takim czujnikiem jesteś w stanie "podpiąć" się do elementów regulacyjnych. Zapewne trzeba by dorobić jakieś cięgna a wówczas trzeba to przeliczyć przez ramie... itd. Da się to zrobić jak jest się do czego podpiąć.

A jakie w ogóle siły wchodzą w rachubę? Kawałek nitki, jakiś krążek od mechanizmu strojenia czy Jakiegoś CNC (pełno tego na aukcjach) i znane małe odważniki. Da się stwierdzić jaki zakres sił wchodzi w rachubę. Potem raczej już czułym dynamometrem aby ustawić różnicę sił tworzących naciąg. 

Niezła zabawa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
36 minutes ago, nikifor said:

niestety nie potrafię znaleźć w sieci pomocnych materiałów

faktycznie:  service manual ma schemat i instrukcję rozbierania i tyle w temacie

tu jest jakieś forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trochę na YT pod hasłem "dat aiwa rapair" jest ale to raczej przypadkowe naprawy a nie dedykowane kanały

kurcze miałem kiedyś maila do tego faceta bo chciałem wieże kardona naprawiać ale nie mogę już namierzyć - jak znajdę podam na prv

Ukryta Zawartość

Przed chwilą sprawdziłem czy czegoś z dawnych czasu nie mam. Niestety nie. 

Pokaż chociaż fotkę tych mechanizmów naprężaczy. 

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Przed chwilą sprawdziłem czy czegoś z dawnych czasu nie mam. Niestety nie. 

Pokaż chociaż fotkę tych mechanizmów naprężaczy. 

Mam spore pliki z fotek wnętrza a forum toleruje do 1mb muszę czymś przyciąć inaczej nie chce mi wstawic

8 minut temu, nikifor napisał:

Mam spore pliki z fotek wnętrza a forum toleruje do 1mb muszę czymś przyciąć inaczej nie chce mi wstawic

Ukryta Zawartość

Screenshot_20230410-144855_Gallery.jpg

Tak wygląda mechanizmu tego data a tam zaznaczyłem ze brakuje mi sprężynki do hamulca ale to w niczym nie przeszkadza po zastępczo wstawiłem tam taki drucik i hamuje dowija taśmę i przewija,kwestią jest czemu raz gra poprawnie słychać dzwięk bardzo dobrze jak sam nagram a po chwili dWięk znika i po regulacji tymi rolkami jest lepiej ale nie za wiele

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radzę obejrzeć odcinek Reduktora Szumu o naprawie magnetofonu DAT. Tam sugerowano że elektrolity SMD w odbiorniku RF sygnału z głowicy wirującej po takim czasie są już podsuszone (to częste zjawisko w tym podzespole) a może nawet wyschnięte i mogą być przyczyną takiego zachowania się całości. To był DAT firmy Sony, ale Aiwa to bliźniacze sprzęty wykorzystujące główne elementy produkowane w tamtym czasie przez Sony. Należałoby zacząć od ich wymiany i oczywiście sprawdzić stan głowicy wirującej. Zużycie głowic w bębnie to praktycznie wyrok kasacyjny dla tego sprzętu a głowice te miały podobną żywotność jak głowice wideo rekorderów taśmowych czyli nie za dużą. Również stan taśmy może mieć wpływ na takie zachowanie magnetofonu   

W dniu 16.04.2023 o 12:34, Grzegorz7 napisał:

Sam naprawiałem w zamierzchłych czasach magnetofony analogowe.

W przypadku DAT-a bardziej przydatne będzie doświadczenie z napraw wideo rekorderów taśmowych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 17.04.2023 o 17:57, Lech36 napisał:

Radzę obejrzeć odcinek Reduktora Szumu o naprawie magnetofonu DAT. Tam sugerowano że elektrolity SMD w odbiorniku RF sygnału z głowicy wirującej po takim czasie są już podsuszone (to częste zjawisko w tym podzespole) a może nawet wyschnięte i mogą być przyczyną takiego zachowania się całości. To był DAT firmy Sony, ale Aiwa to bliźniacze sprzęty wykorzystujące główne elementy produkowane w tamtym czasie przez Sony. Należałoby zacząć od ich wymiany i oczywiście sprawdzić stan głowicy wirującej. Zużycie głowic w bębnie to praktycznie wyrok kasacyjny dla tego sprzętu a głowice te miały podobną żywotność jak głowice wideo rekorderów taśmowych czyli nie za dużą. Również stan taśmy może mieć wpływ na takie zachowanie magnetofonu   

W przypadku DAT-a bardziej przydatne będzie doświadczenie z napraw wideo rekorderów taśmowych.

Właśnie nie wiem jak sprawdzić stan głowicy wirującej czy jest sprawna,ale tak sobie myślę gdyby była uszkodzona to pewnie nie było by opcji grania prawidłowo od czasu do czasu ,tylko cały czas artefakty,mój trop prowadzi jeszcze do nieprawidłowego naciągu taśmy,ale faktycznie elektrolity w torze głowicy są nie ruszane i orginalne

Naciąg taśmy może robić figle. Jak jest za słaby i również ruszone rolki ustalające to taśma nawija się nierówno. Sprawdź to poprzez kilkukrotne przegranie taśmy na różnych długościach.

Niemniej @Lech36 ma dużo racji. Trzeba to sprawdzić.