Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana OPAMPów w DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. To pewnie będzie szybki temat - dla speców, którzy mają te tematy w małym palcu. Użytkuję DAC (mniejsza o model), do którego nie posiadam dokumentacji technicznej. Na wyjściu ma 4 opampy (po dwie kości na kanał), chciałem poeksperymentować z innymi, jest to moja pierwsza próba z tematem.

Wyjście z DAC niezbalansowane (2xRCA), dac TDA1541 (nie wiem czy istotne szczegóły). 

W oryginale są NE5534AN (Philips Thailand). Jeśli dobrze wygrzebałem w sieci, są to OPA pojedyncze (?).

image.png.6de7bbc7f3c227608086c147af0639b9.png

Z różnych opinii na forach polecane były Burr Brown OPA604AP - zamówiłem 4 sztuki, włożyłem, niczego nie usmażyłem ale -  nie grają. Na wyjściu cisza. 

image.png.55a297e864b9d1db52e613fd7af68f6e.png

Jeśli dobrze czytam w dokumentacjach te również są pojedyncze - co może być przyczyną, ze nie działają w DAC?

Napięcia zasilania?

W schematach datasheetowych różnią się nieco wyprowadzeniami 1, 5, 8 - czy to może być powodem niezgodności?:

OPA604:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NE5534:

image.png.935ee76f8ac8da1e82d377bf1c2eb2ff.png

Datasheety:

NE5534:

Ukryta Zawartość

OPA604:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/162770-wymiana-opamp%C3%B3w-w-dac/
3 minutes ago, yacool1975 said:

zamówiłem 4 sztuki, włożyłem, niczego nie usmażyłem ale -  nie grają. Na wyjściu cisza

A są sprawne? Jak z Ali lub ebaj może być że nie.

49 minutes ago, yacool1975 said:

Jak to najłatwiej sprawdzić?

Spróbuj w jednym kanale włożyć 5534 bliżej kości a ten z eBay bliżej wyjścia i jak nie pyknie to na odwrót. Wszystkie 4 pokolei. Może coś więcej to powie.

Zasilania jakie są?

Najprościej to zbudować układ testowy i masz sto procent pewności.Jest jeszcze sprawa kondensatora kompensującego.Jakbyś "zdradził" jakie to urządzenie może łatwiej byłoby Ci pomóc.

Spróbuj w jednym kanale włożyć 5534 bliżej kości a ten z eBay bliżej wyjścia i jak nie pyknie to na odwrót. Wszystkie 4 pokolei. Może coś więcej to powie.
Zasilania jakie są?

Z dwoma tak zrobiłem, na zmiane działał tylko kanał gdzie byly "stare" OPy. Ale w rakim razie zrobie to bardziej systematycznie. Zasilania nie mierzylem. Wieczorem zadziałam i dam znac
Najprościej to zbudować układ testowy i masz sto procent pewności.Jest jeszcze sprawa kondensatora kompensującego.Jakbyś "zdradził" jakie to urządzenie może łatwiej byłoby Ci pomóc.

To takie urzadzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ale jak pisalem nie ma dokumentacji technicznej. Kondy miedzy opami jakies są 3fbbcde4108c55b8bc636d865abf53af.jpg
Na plytce są takie pady pomiarowe +/- 15v, tu mierzylem i napiecia sie zgadzają, to pewnie zasilanie OPampów, ale zmierze jeszcze na samej kości

Ukryta Zawartość

1 hour ago, yacool1975 said:

Na plytce są takie pady pomiarowe +/- 15v, tu mierzylem i napiecia sie zgadzają, to pewnie zasilanie OPampów, ale zmierze jeszcze na samej kości

pewno warto jeszcze sprawdzić rzeczywisty pinout na pcb - a nuż widelec te 5534 to jakieś nietypowe malowanki i pinout jest pod nie zmieniony? (choć imo znacznie bardziej prawdopodobne, że te 604ki są walnięte)

Czy są obowiązkowe dla NE5534 kondensatory kompensujące między nogami 5 i 8 ? Może od spodu?

W OPA604 noga 8 nie powinna być do niczego podłączana.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Czy są obowiązkowe dla NE5534 kondensatory kompensujące między nogami 5 i 8 ? Może od spodu?

Na razie wiem to co widac na fotce, musialbym caly dac wyjac z obudowy. Jesli nie bedzie wyjscia, tak zrobie
5 minut temu, terminus napisał:

Skoro nie ma wewnętrznego połączenia to chyba można ją podłączać do wszystkiego . 

...there is no spoon...

Tak, ale wypada sprawdzić, jakaś jest przyczyna nie działania.

Szczególnie, jeśli rzeczone OPA604 to może przemalowane coś innego.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Słabo widać co tam siedzi ale wygląda na to , że na wyjściu opampów są kondensatory ( te niebiskie z osiowymi wyprowadzeniami ) . Teoretycznie opampy ,,nie lubią " pojemności bezpośrednio na wyjściu i teoretycznie wyjścia opampów należy obciążać rezystorami ( szeregowo ) . Ja stosuję wartości od 47R do 1K . 

Ale szczerze powiedziawszy to wątpię , że to sprawne i oryginalne opampy . 

...there is no spoon...

W oznaczeniu daty produkcji w dolnym rzędzie masz 1811 2197, bez liter. 

Moje OPA604AP mają tam jeszcze litery, większość zdjęć w sieci ma litery.

1811 2197 widzę tylko u Niemca na eBay (a szukałem pobieżnie).

Co nie znaczy, że Niemiec nie może być Chińczykiem 🙂 .

Edytowane przez terminus

Szybkie pytanie o kody i odpowiedź ChatGPT 🙂 :

Ukryta Zawartość

Masz za dużo o jeden znak i brak literek, przykro mi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

12 minut temu, terminus napisał:

Szybkie pytanie o kody i odpowiedź ChatGPT 🙂 :

I to jest wartościowa informacja . Nie tylko dla autora wątku . Dzięki . 

...there is no spoon...

Dzis jeszcze kilka testow i pomiar napiecia. Jesli wyjdą negatywnie - bedę prosil o zwrot. Tylko gosc sprzedal ich na evay >300 sztuk i nie widzialem narzekania Znacie wiarygodne zrodla dla tego OPa?
Tu link do aukcji

Ukryta Zawartość

Szybkie pytanie o kody i odpowiedź ChatGPT  :

bb.thumb.PNG.d0e2d8d28f9fe188afc5d7b2b0d1cde4.PNG

Masz za dużo o jeden znak i brak literek, przykro mi.

Zapytam co by zrobił na moim miejscu
3 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

@yacool1975 oczywiście warto je jeszcze pomacać bo jak się robią gorące to już będzie wiadomo

Jeszcze raz sprawdzę, ale gdyby się zgrzały, poczułbym chyba przy wymianach. 

Podpowiecie jeszcze co można pomierzyć po włożeniu opów w obwód? Napięcia zasilania - rozumiem. 

Mam bardzo prosty chiński oscyloskop - sygnały na wejściach i wyjściu - ma jakiś sens?

Co by się stało gdyby wyłożyć podwójny opamp do układu gdzie miał być pojedynczy, albo na odwrót? Jest możliwość uszkodzenia układu, lub opa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minutes ago, yacool1975 said:

300 sztuk i nie widzialem narzekania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Znacie wiarygodne zrodla dla tego OPa?

może mu ktoś konto zawędził a może zwija interes... 

dlaczego nie jakiś normalny ogólno dostępny TI? np seria 164x? 1641 kosztuje niecałe 2$ no i fakt podstawke trzeba ogarnąć

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

może mu ktoś konto zawędził a może zwija interes... 

dlaczego nie jakiś normalny ogólno dostępny TI? np seria 164x? 1641 kosztuje niecałe 2$ no i fakt podstawke trzeba ogarnąć

Bez jakiegoś konkretnego powodu - chciałem poeksperymentować, nausznie zweryfikować czy słyszę różnicę. Z przeglądu forów wyszło że to jeden z bardziej polecanych "brzmieniowo" opampów. 

Docelowo pewnie i tak skończę na lampizacji  bo lubię 🙂

A te 604-ki są jeszcze wgl produkowane? Czy całość w obiegu jest z demontażu, NOSy i fejki?

16 minutes ago, yacool1975 said:

Mam bardzo prosty chiński oscyloskop - sygnały na wejściach i wyjściu - ma jakiś sens?

No jak zasilania na nóżkach opka będą ok i na pinie wejściowym zobaczysz sygnał (badaj to na tym opampie przy wyjściu a nie od strony dac bo tamten jest pewno i/v) a na wyjściu sygnału nie będzie no to jest uwalony.

3 minutes ago, yacool1975 said:

A te 604-ki są jeszcze wgl produkowane? Czy całość w obiegu jest z demontażu, NOSy i fejki?

mają status aktywny ale w magazynach ich nie ma

one maja pewno dobrą prasę bo to były jedne z ostatnich robionych jeszcze w obudowach DIP stąd dużo osób je przewalało - teraz w smd próg wejścia znacznie wyższy

33 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

No jak zasilania na nóżkach opka będą ok i na pinie wejściowym zobaczysz sygnał (badaj to na tym opampie przy wyjściu a nie od strony dac bo tamten jest pewno i/v) a na wyjściu sygnału nie będzie no to jest uwalony.

mają status aktywny ale w magazynach ich nie ma

one maja pewno dobrą prasę bo to były jedne z ostatnich robionych jeszcze w obudowach DIP stąd dużo osób je przewalało - teraz w smd próg wejścia znacznie wyższy

O - no i super! Dzięki - to najszybciej mogę sprawdzic, najpierw zrobię to samo na OPach działających, potem przełożę i też zweryfikuję

A czy może być tak że jakimś wyładowaniem elektrostatycznym je uszkodziłem? Tam są zdaje się FETy. 

Chociaż .... wszystkie na raz??

1 godzinę temu, yacool1975 napisał:

Tylko gosc sprzedal ich na evay >300 sztuk i nie widzialem narzekania

Ukryta Zawartość

Ale ma też taki komentarze:

FAKE JFET!! DON'T BUY THEM!

4- 5St. x BF245A/B/C N-Channel Feldefekttransistor (JFET) RoHS konform. TO-92 (#304157747953)

Chip LNK364GN not work and look like fake, top part is sanded and laser marked, bottom part is different from original chip package. Waste money and time.

LNK362-363-364GN Leistungswiderstand:33,39,47,100R und Drossel:470-1000µH (#304530761018)

Ukryta Zawartość

Ten sprzedawca jest ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Dzięki Panowie. Dziś jeszcze zrobię kilka testów, ale skłaniam się już na 90% do zwrotu i drugiego zakupu. 

51 minut temu, Daniel_68412 napisał:

W HFO nawet te jfety BF245B mają ale w wersji smd - sprawdzałem legitne.

Nie mogę znaleźć - pomożesz? A "stoliczki" na przejściówkę trzeba sobie wystrugać, czy da się kupić?

Godzinę temu, terminus napisał:

Ukryta Zawartość

Ten sprzedawca jest ok.

Zabawne: to też HFO, tylko przez Allegro. Ale mają tylko 2 sztuki, a w sklepie w ogóle nie widzę. 

Ukryta Zawartość

29 minutes ago, yacool1975 said:

Nie mogę znaleźć - pomożesz? A "stoliczki" na przejściówkę trzeba sobie wystrugać, czy da się kupić?

Ukryta Zawartość

Nie wiem na co chcesz przejść - to jest sot-23 i jak je testowałem po prostu przylutowałem na uniwersalną pcb ale bez lupy i dobrego grota to ciężko ale widze są adaptery na allegro

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ukryta Zawartość

Nie wiem na co chcesz przejść - to jest sot-23 i jak je testowałem po prostu przylutowałem na uniwersalną pcb ale bez lupy i dobrego grota to ciężko ale widze są adaptery na allegro

Aaaa, ok - to sam tranzystor. Myślałem że to jakiś opamp, tylko w wersji smd. Aż tak dobrze nie jest, żebym sam składał OPy z tranzystorów 🙂

Ukryta Zawartość

Wykonałem przekładaniec - wymieniałem OPy pojedynczo, parami, w komplecie. Badałem sygnał na wejściach i wyjściu opampów i generalnie - w każdym wypadku na wyjściu opa martwa cisza, albo (zdaje się, że to jakiś wynik połączenia szeregowego par opampów) w najlepszym razie bardzo cichy sygnał poprzedniego opampa (pod warunkiem że ten drugi jest ze sprawnej serii). Walczę o zwrot ze sprzedawcą. Dziękuję wszystkim za pomoc - tym razem niestety - klęska 😐

Udokumentuj zdjęciami, nawet jak typ się nie zgodzi na reklamację, to eBay mu zwinie forsę z PayPal.

Miałem tak z Turkiem, który wysłał mi styrofleksy, tylko, że niektóre od niego miały po 3 wyprowadzenia.

I szedł w zaparte, że są ok. Typ ma nadal 99,9% pozytywów.

Wkręcał, że źle używam miernika RLC. Miało być 180 pF.

Na wyświetlaczu leży to coś z 3 nogami, w paczce było ich 5 na 20 szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minutes ago, terminus said:

Wkręcał, że źle używam miernika RLC.

Uwaliłem ostatnio taki - na szczęście ktoś na elektrodzie wrzucił, że lecą 4 tranzystory na wejściu.

Dobrze wiedzieć, bo zapomnieć o rozładowaniu łatwo.

Mój Turek ma nick hiendparadise.

Edytowane przez terminus

• Pokaż nowe odpowiedzi