Skocz do zawartości
IGNORED

SPEC AUDIO KLUB

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, greg! napisał:

Wyjąłem całego czarnego RSA V 11 z kartonu i ustawiłem w miejscu dla niego przeznaczonym. Jakiś postęp jest. Ogólnie to chyba jednak mało posiadaczy tego sprzętu w naszym kraju.

Ja kupilem mojego Speca RSA V10 w zeszlym roku po przypadkowym przeczytaniu recenzji Redaktora Paculy, wczesniej nie znalem tej marki, kupilem w ciemno... I jestem bardzo, bardzo zadowolony, jest magia

37 minut temu, stanislas60 napisał:

Ja kupilem mojego Speca RSA V10 w zeszlym roku po przypadkowym przeczytaniu recenzji Redaktora Paculy, wczesniej nie znalem tej marki, kupilem w ciemno... I jestem bardzo, bardzo zadowolony, jest magia

Ja też kupiłem w ciemno na początku zeszłego roku i do tej pory nie wiem , czy będzie dobrze grał. Markę znałem wcześniej.

On 5/29/2023 at 3:08 PM, arek67 said:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To mogę polecić bo mam, działa jak w opisie.

Owszem. Miałem wszystkie modele po kolei. Najnowszy gra najlepiej. Z F33EX postęp w jakości jest znaczący. W przypadku monobloków już pomijalny z moimi kolumnami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Spec prezentuje bardzo ciekawe, dojrzałe brzmienie. Nie efekciarskie. Dla słuchacza, który wie czego naprawdę należy oczekiwać od brzmienia. Poza rankingami , ale wielokrotnie przewyższający jakością brzmienia nagradzane modele.

• 5 miesięcy później...
W dniu 21.04.2023 o 11:47, Q21 napisał:

Kojarzę, nie słuchałem, ale wyglądają świetnie 🙂 

Nooo, to najważniejsza opinia branży ... "wygląda świetnie". Brawo.

Muszę przewietrzyć mój system…

6 godzin temu, greg! napisał:

Witam , Grono posiadaczy się chyba nie powiększyło 🙂 Cisza kompletna tutaj.

Od kilku miesięcy dużo przyjemności z użytkowania RSA-99

• 6 miesięcy później...

Witam w klubie.

W środę przypadkiem zainteresowałem się tą marka a w piątek już grał u mnie 🙂

RSA v11.

Mało siedzę w temacie, to coś co dają na głośnikowe, to magnesy ferrytowe?

Piszą niby żeby pętelkę zrobić, lecz na moich się nie da.  Moze jak oplot by zerwał...

Edytowane przez obcymars
24 minuty temu, obcymars napisał:

Witam w klubie.

RSA v11.

Piszą niby żeby pętelkę zrobić, lecz na moich się nie da.  Moze jak oplot by zerwał...

Witam , u mnie od 1,5 roku gra Spec RSA V10(srebrny) z Fyneaudio F702 I CD Rega Saturn , z czym gra twoj Spec ?

Pozdrawiam 

Stanislaw 

Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile , LAB12 DAC1 Reference, Vincent CD 400 jako transport.

10 od 11 różni się tylko kolorem?

Edytowane przez obcymars
28 minut temu, obcymars napisał:

Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile , LAB12 DAC1 Reference, Vincent CD 400 jako transport.

10 od 11 różni się tylko kolorem?

Znam te kolumny , slyszalem je jak pracowalem w Tuluzie ,salon byl 50m od mojego klienta ,bardzo zacne I cenione wsrod francuskich melomanow kolumny , tak ,10 jest srebrny ,czarny ma podobno troche wiecej basu , RSA to jest we Francji nazwa socialu ,jak kupilem Speca to moja francuska kolezanka powiedziala , ze skoncze na zasilku po za kupie tego wzmacniacza , a jakiej jestes czesci Polski ,mozna by je porownac ,ja we wrzesniu bede w Polsce , a listopadzie juz na stale ,jakiej sluchasz muzyki ?

Pozdrawiam 

39 minut temu, E-mail napisał:

A u mnie gra z Raidho x1 i audiobyte hydra Vox (Specv11)

Czy te male Raidho schodza nisko na basie ? Czy sluchales na nich ,przez przypadek ,muzyki organowej ?

39 minut temu, stanislas60 napisał:

Czy te male Raidho schodza nisko na basie ? Czy sluchales na nich ,przez przypadek ,muzyki organowej ?

Pewnie gdyby próbowały w swym litrażu i wielkości przetwornika tej sztuczki, efekt byłby karykaturalny 

• 1 miesiąc później...
W dniu 23.06.2024 o 19:41, obcymars napisał:

Gratuluję wszystkim  🙂 odpowie mi ktoś na temat tych zacisków na przewody głośnikowe?

Ja ich jednak nie lubię 

W dniu 23.06.2024 o 19:05, obcymars napisał:

Witam w klubie.

RSA v11.

A gdzie Ty tak szybko go dostałeś? Ja na swojego czekałem bardzo długo.

Spec RSA V 11 u mnie w komplecie z odtwarzaczem cd Accuphase DP-450 i głośnikami Spendor Classic 2/3.

• 2 miesiące później...

Witam serdecznie. Zastanawiam się nad następującym wzmacniaczem SPEC RSA-M3 EX. Nigdy nie miałem styczności ze wzmacniaczami SPECa. Szukam w dźwięku grania dociążonego, lekko ocieplonego z dobrą podstawą basową. Ogólnie lubię granie lekko przesunięte w dół i lekko ocieplone. Mój salon, w którym grałby zestaw ma ok. 30 m.kw. Aktualnie posiadam kolumny Studio 16 Hz Arcada 2.5 Signature. Czy ten wzmacniacz wysteruje prawidłowo te kolumny ( być może w przyszłości będą kolumny Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile lub Jean Marie Reynaud Abcisse ) i czy te JMR także da radę wysterować...choć chyba mają lepszą skuteczność to nie powinno być problemu. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez kaziu106
Godzinę temu, kaziu106 napisał:

Witam serdecznie. Zastanawiam się nad następującym wzmacniaczem SPEC RSA-M3 EX. Nigdy nie miałem styczności ze wzmacniaczami SPECa. Szukam w dźwięku grania dociążonego, lekko ocieplonego z dobrą podstawą basową. Ogólnie lubię granie lekko przesunięte w dół i lekko ocieplone. Mój salon, w którym grałby zestaw ma ok. 30 m.kw. Aktualnie posiadam kolumny Studio 16 Hz Arcada 2.5 Signature. Czy ten wzmacniacz wysteruje prawidłowo te kolumny ( być może w przyszłości będą kolumny Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile lub Jean Marie Reynaud Abcisse ) i czy te JMR także da radę wysterować...choć chyba mają lepszą skuteczność to nie powinno być problemu. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Jak najbardziej Spec i  francuskie kolumny JMR , te kolumny mają tu we Francji wsrod audiofili ,znakomitą opinię , polecam testy tych kolumn na audiophile.fr

Mam Speca RSA V10 , obecnie gra z Fyneaudio F702 , jeśli będę zmieniał kolumny , to tez na JMR

4 godziny temu, stanislas60 napisał:

Jak najbardziej Spec i  francuskie kolumny JMR , te kolumny mają tu we Francji wsrod audiofili ,znakomitą opinię , polecam testy tych kolumn na audiophile.fr

Mam Speca RSA V10 , obecnie gra z Fyneaudio F702 , jeśli będę zmieniał kolumny , to tez na JMR

Miałem już JMR Bliss Jubile i JMR Euterpe Jubile. Bliss grał z Lectorem ZOE I Z100. Euterpe z Gato Audio DIA 250 NPM. Gato grało dość neutralnie i z Euterpe, które są dość szybkie i także neutralne było dla mnie ciut za chłodno. Choć bas z linii transmisyjnej był naprawdę świetny. Bliss z Lectorem z kolei zagrał naprawdę fajnie. Minusem były warunki gdzie to grało czyli mój salon o wielkości ok. 30 m. Trochę za duża kubatura choć nic w brzmieniu nie irytowało to brakowało potęgi brzmienia ale to myślę, że z uwagi na wielkość salonu. I teraz jestem na rozdrożu czy kupić znów Lectora ZOE ale z wyższym modelem końcówki mocy czyli VM200 i do tego kupić Cantabile lub Abcisse czy spróbować ze Specem i zostawić moje Studio 16 Hz Arcada Signature 2.5..🤔🤔🤔

Edytowane przez kaziu106
10 minut temu, kaziu106 napisał:

Miałem już JMR Bliss Jubile i JMR Euterpe Jubile. Bliss grał z Lectorem ZOE I Z100. Euterpe z Gato Audio DIA 250 NPM. Gato grało dość neutralnie i z Euterpe, które są dość szybkie i także neutralne było dla mnie ciut za chłodno. Choć bas z linii transmisyjnej był naprawdę świetny. Bliss z Lectorem z kolei zagrał naprawdę fajnie. Minusem były warunki gdzie to grało czyli mój salon o wielkości ok. 30 m. Trochę za duża kubatura choć nic w brzmieniu nie irytowało to brakowało potęgi brzmienia ale to myślę, że z uwagi na wielkość salonu. I teraz jestem na rozdrożu czy kupić znów Lectora ZOE ale z wyższym modelem końcówki mocy czyli VM200 i do tego kupić Cantabile lub Abcisse czy spróbować ze Specem i zostawić moje Studio 16 Hz Arcada Signature 2.5..🤔🤔🤔

Będę w grudniu w Polsce , możesz podjechać z kolumnami i zobaczysz czy to brzmienie będzie ci odpowiadało , ja mieszkam w Opolskiem , jeśli masz niedaleko , nie ma problemu 

U mnie Spec V11 gra z Dynaudio F260. Według mnie średnica i bas bardzo ładne. Scena ładnie poukładana i szeroka. Jestem z Krakowa możemy zorganizować odsłuch z Twoimi kolumnmi.

W dniu 13.08.2024 o 13:54, greg! napisał:

A gdzie Ty tak szybko go dostałeś? Ja na swojego czekałem bardzo długo.

Spec RSA V 11 u mnie w komplecie z odtwarzaczem cd Accuphase DP-450 i głośnikami Spendor Classic 2/3.

Kupiłem Ex demo w stanie idealnym. Ponoć bardzo mały przebieg miał mieć...

25 minut temu, ps39 napisał:

U mnie Spec V11 gra z Dynaudio F260. Według mnie średnica i bas bardzo ładne. Scena ładnie poukładana i szeroka. Jestem z Krakowa możemy zorganizować odsłuch z Twoimi kolumnmi.

Jak dobrze pamiętam miałeś Octave? Już doczytałem powód sprzedaży...

Edytowane przez obcymars
  • 1 miesiąc później...
W dniu 8.11.2024 o 15:07, stanislas60 napisał:

No to kupione. Teraz oficjalnie mogę się przywitać w klubie Speca. Aktualny system Spec RSA M3 EX, kolumny JMR Abcisse Jubile, źródło Gustard r26, przewody głośnikowe M-Way 4DW Magnum, zasilające Strauss. W drodze rca M-Way 4DW ( aktualnie wpięte no name kupione jakieś 15 lat temu:) . Na chwilę obecną nie miałem jeszcze czasu dobrze posłuchać i wiem, że do kompletu brakuję jeszcze rca...ale już na tą chwilę tak w hałasie dnia codziennego mogę powiedzieć, że jest... przyjemnie. Bardzo fajną nasycona barwa taka, której można słuchać godzinami.... Myślę, że w weekend lub krótko po będę już mógł coś więcej napisać gdyż mam nadzieję, że posłucham troszkę więcej w " dobrych:) " warunkach. Dam znać 😇

Godzinę temu, obcymars napisał:

Miałeś może możliwość porównania Abcisse Jubile do Cantabile Jubile?

Cantabile nie słuchałem. W przeszłości miałem Euterpe i Blissy. Euterpe grały ciut jaśniej niż Bliss ale moze było to spowodowane , że łączyłem je z Gato Audio DIA 250NPM i sam Gato był po lekko jaśniejszej stronie. Blissy grały u mnie z dzielonką Lector ZOE i Z100 i tu było już takie naturalne granie bez odchyleń w żadną stronę. Abcissów jeszcze nie miałem okazji w komfortowych warunkach posłuchać ale w porównaniu do Blissów i Euterpe to Abcissy tak na szybko co zauważyłem mają lepszą jakby to określić....realność grania. Wokal jest taki bardziej namacalny z lepszą holografią. Bas jest akuratny i dzięki linii transmisyjnej jest świetnie kontrolowany. Góra dzięki wstędze jest trochę inna niż z kolumn ze zwykłą kopułką. Może to przez to iż mam wrażenie, że Spec gra takim spokojniejszym dźwiękiem do długich odsłuchów to wydaje się, że tej góry jest mniej ale po jakimś czasie zauważa się, że jest ona po prostu bardziej precyzyjna i nie wychyla się przed szereg. Dam znać jak przyjdzie rca M-Waya bo przewody głośnikowe mnie bardzo pozytywnie zaskoczyły. Co do samego Speca na początku wydaje się, że gra ciemno ale po jakimś czasie zauważa się, że gra naturalnie ale wprowadza bardzo dużo spokoju w odtwarzanie muzyki. Ale nie jest to spokój, który zamula i gubi szczegóły...pierwsze co mi się nasunęło jak usłyszałem u siebie Speca to gra tak bardzo intymnie ( takie pierwsze słowo mi się skojarzyło ), słuchając muzyki ma się wrażenie bycia jakby po całym tygodniu w kameralnym pubie lub klubie ze szkalneczką dobrego whiskey, a artysta siedzi w lekko zadymionym pomieszczeniu i gra tylko dla nas lub dla nie wielkiej liczby osób w sposób spokojny, a zarazem wyrafinowany. To nie jest koncertowe granie ale za to jest to granie przy którym można się zrelaksować nie tracąc przy tym smaczków poszczególnych dźwięków...to takie moje subiektywne wrażenia na tą chwilę 🙂 Co do Cantabile to mam znajomego, który słyszał zarówno Abcissy, Cantabile jak i Blissy więc postaram się go podpytać i dam Ci znać co do jego opinii 🙂 

Edytowane przez kaziu106

Z powodów osobistych muszę jednak sprzedać mój wzmacniacz.. gdyby ktoś szukał w idealnym stanie ( można powiedzieć, że sklepowym) to sprzedam mojego Speca RSA M3 EX - kupiony w Polsce, z pilotem, kartony itp. ogłoszenia w linku poniżej. Pozdrawiam serdecznie. ( Ps. Kolumny JMR niestety także do sprzedania.. gdyby ktoś chciał kupić w komplecie to oczywiście taniej...) 

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie do użytkowników Speca. Gdzieś wyczytałem, że warto podłączyć źródło pod wejście XLR w wzmacniaczu gdyż jest to ponoć obiektywnie w przypadku Speca lepsze połączenie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że odbiór dźwięku jest sprawą bardzo subiektywną ale czy miał ktoś okazję porównać brzmienie ( najlepiej M3 ) po wejściach rca vs xlr i opisać różnicę?

• Pokaż nowe odpowiedzi