Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Czym różnią się ZG konsumenckie od tych używanych do tworzenia miksów w studiach nagraniowych? 

W tych do studia dazy sie do mozliwie plaskiego pasma przenoszenia a w zestawach konsumenckich producenci daza do ubarwienia brzmienia tak zeby sie podobalo i stad roznice w brzmieniu zestawow od roznych producentow.

1 minutę temu, BlueDot napisał:

W tych do studia dazy sie do mozliwie plaskiego pasma przenoszenia a w zestawach konsumenckich producenci daza do ubarwienia brzmienia tak zeby sie podobalo i stad roznice w brzmieniu zestawow od roznych producentow.

To rozumiem, ale od ubarwiania brzmienia są chyba inne środki niż robienie tego przez dobór odpowiednio spreparowanych ZG. W studiu też mają do dyspozycji całą masę różnych EQ i innych poprawiaczy dźwięku, ale korzystanie z nich jest raczej umiarkowane. Poza tym np. takie NS10M mają dosyć silną górkę górkę w rejonie 2kHz co może w mikście zaowocować reakcją realizatora odwrotną do tej górki a w rezultacie w domu na ZG konsumenckich może wyjść nagranie przypominające ten już legendarny "uśmiech dyskoteki" czyli podkręcony dół i góra a to może nie wszystkim się podobać, choć pewnie większość to przyjmie z zadowoleniem. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, Lech36 napisał:

To rozumiem, ale od ubarwiania brzmienia są chyba inne środki niż robienie tego przez dobór odpowiednio spreparowanych ZG.

Ja o tym wiem, jednak wielu uzytkownikow to purysci ktorzy nie chca w swoich systemach ukladow korekcji.

Ja uzywam Dirac i uwazam, ze korekty nim to nic zlego. Sa tez tacy, ktorzy wybiora ZG pod swoj gust tak zeby krecic nie musieli.

17 minut temu, Lech36 napisał:

Poza tym np. takie NS10M mają dosyć silną górkę górkę w rejonie 2kHz co może w mikście zaowocować reakcją realizatora odwrotną do tej górki a w rezultacie w domu na ZG konsumenckich może wyjść nagranie przypominające ten już legendarny "uśmiech dyskoteki" czyli podkręcony dół i góra a to może nie wszystkim się podobać, choć pewnie większość to przyjmie z zadowoleniem. 

Dokladnie. Dlatego kazdy powinien znac swoj sprzet i przewidziec jakie beda rezultaty na sprzecie konsumenckim a najlepiej po zakonczeniu pracy odsluchac swoje dzielo poza studiem lub w nim, ale na innych glosnikach. 

Godzinę temu, Lech36 napisał:

To rozumiem, ale od ubarwiania brzmienia są chyba inne środki niż robienie tego przez dobór odpowiednio spreparowanych ZG.

Wprost przeciwnie, norma hi-fi +/-3dB sprawia, że możesz wybrać takie brzmienie, jakie tylko chcesz. Dążenie do płaskiej charakterystyki kolumn jest mitem - spójrz na B&W:.wszystkie modele mają górki i dołki w tym samym.miejscu - przypadek?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

spójrz na B&W:.wszystkie modele mają górki i dołki w tym samym.miejscu - przypadek?

To chyba efekt stosowania filtra pierwszego rzedu.

W dniu 2.03.2025 o 18:24, Audroc napisał:

firmy które nagrywają swoje płyty często niezgodne z wytycznymi CD stąd brak oznaczeń Compact Disc

G.prawda.

Brak oznaczenia CD na płytach CD wynika z zastosowania algorytmów przeciwko kopiowaniu, bo w normach zapisu dla CD takowe nie są uwzględnione. Nie ma natomiast niczego na temat zasad miksowania, bo to dla sposobu kodowania sygnału analogowego do cyfry i zapisu go na płycie CD nie ma absolutnie żadnego znaczenia.

Nie wymyślaj niestworzonych historii i nie rozsiewaj ich na forum.

19 minut temu, Sweetepete napisał:

To chyba efekt stosowania filtra pierwszego rzedu.

Alw efekt jak najbardziej zamierzony. No bo skoro Ty wiesz dlaczego nie jest płasko, to inżynierowie B&W chyba też wiedzą?

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Alw efekt jak najbardziej zamierzony. No bo skoro Ty wiesz dlaczego nie jest płasko, to inżynierowie B&W chyba też wiedzą?

Chyba wiedza. Jak by nie bylo, troche tych kolumn juz naklepali.

13 godzin temu, Sweetepete napisał:

Chyba wiedza. Jak by nie bylo, troche tych kolumn juz naklepali.

Dokładnie tak.

18 godzin temu, Lech36 napisał:

od ubarwiania brzmienia są chyba inne środki

Kadzidełka wudu.

To akurat skrajne uprawianie audio masochizmu.

Wtedy brzmienie zestawu jest brzmieniem instrumentu słynnych lutników z Cremony 🙂

Oczywiście istnieje też skuteczniejsza chemia do tych złudzeń.

Zwykle - niepowtarzalnych.

|

A tak na serio - podbarwienia na tych ZG, co je mam:

Skawiński ma katar. 🙂

(syntetyczny)

Za to dęciaki są szczegółowe (poza tym wszystko brzmi "rockowo").

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, xetras napisał:

Za to dęciaki są szczegółowe (poza tym wszystko brzmi "rockowo").

No to dobrze że chociaż "dęciaki" nie mają kataru 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy
2 godziny temu, xetras napisał:

Skawiński ma katar. 🙂

(syntetyczny)

On śpiewa "stronger" - fonetycznie "sztronger" na solowej płycie "Me & My Guitar". 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

No to dobrze że chociaż "dęciaki" nie mają kataru 😉.

Leszku bo ja źle śpię. Proszę odpowiedź na pytania 🙂

Mam rme z peq
Czasem kręcę
czasem nie kręcę.

Dobranoc.
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Ini mini, ece pece

Barwa tonow dzisiaj 

Sobie nie pokrece

Nie pokrece sobie

Bo nie lubie tego

Jak mi regulacja barwy

Piekne brzmienie psuje

😎

Masz lajka za starania, ale duszy poety to w Tobie chyba mniej, niż wiedzy na temat audio.

Moja kolej:

Gałki

Ładnie wyglądają

Czasem się przydają

Lecz nimi nie kręcę

Ruszyć d..y mi się nie chce 

Edytowane przez szymon1977

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Moja kolej:

Gałki

Ładnie wyglądają

Czasem się przydają

Lecz nimi nie kręcę

Ruszyć d..y mi się nie chce 

🤣

W amplitunerze AV masz chyba z pilota.

59 minut temu, BlueDot napisał:

🤣

W amplitunerze AV masz chyba z pilota.

W sypialni mam tradycyjny wzmacniacz.

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, BlueDot napisał:

No to faktycznie masz problem.

Bez przesady. Brzmienie systemu dobieram zawsze wg własnego kaprysu, a nie jakichś wydumanych krzywych czy prostych, więc chęć kręcenia gałkami pojawia się sporadycznie i nie jest jakaś silna.

Panowie ...a Wy dalej drążycie temat gałek ??? 😁🤦. Jest piątek weekendu początek 😁🥃

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Tu nie ma żadnej litości!
Tu jest forum Audiostereo! 

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 7.03.2025 o 12:12, Ma_cieQ napisał:

Panowie ...a Wy dalej drążycie temat gałek ??? 😁🤦. Jest piątek weekendu początek 😁🥃

Czy ja dobrze widzę, czy w "sygnaturze" brakuje literki c, względnie * zamiast niej?

• Pokaż nowe odpowiedzi