Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, BlueDot napisał:

Miejsce takich plyt jest na smieciowisku.

Nie, w garażu.

15 godzin temu, tsa napisał:

jakieś 80% płyt z muzyką rockową

No a ja słucham właśnie takich nieogarniętych, kompletnie niedoskonałych, bo przester brzmi dumnie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

16 godzin temu, BlueDot napisał:

Miejsce takich plyt jest na smieciowisku.

Czyli nie słuchasz muzyki, a jakości dźwięku?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

O, czyli chodzi o SŁUCHANIE?

A w takim razie co z problemem w tej kwestii? Chodzi o charakterystykę właśnie SŁUCHU, czyli nieliniową czułość ludzkiego słuchu. To loudness jest w końcu potrzebny, czy nie? Bo jeśli by nie był, trzeba też wyrzucić regulację głośności, żeby ustawić raz, a poprawnie. 

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Czyli nie słuchasz muzyki, a jakości dźwięku?

Slucham muzyki dobrze nagranej. Nie mecze ucha badziewiem, nie ma sensu, szkoda czasu.

4 godziny temu, xetras napisał:

Nie, w garażu.

Moze byc.

27 minut temu, porlick napisał:

A w takim razie co z problemem w tej kwestii? Chodzi o charakterystykę właśnie SŁUCHU, czyli nieliniową czułość ludzkiego słuchu. To loudness jest w końcu potrzebny, czy nie? Bo jeśli by nie był, trzeba też wyrzucić regulację głośności, żeby ustawić raz, a poprawnie. 

Trzeba tak dobrac sprzet zeby  przy poziomach glosnosci na ktorych najczesciej sluchamy bylo najfajniej. 

Mozna tez uzywac pokretel, ale trzeba sie liczyc z konsekwencjami.

39 minut temu, BlueDot napisał:

Mozna tez uzywac pokretel, ale trzeba sie liczyc z konsekwencjami.

Konsekwencją używania pokręteł jest, że fajniej się słucha muzyki 🙂

57 minut temu, porlick napisał:

Jakże Wy potraficie pięknie wszystko komplikować. Nieliniowa czułość ludzkiego słuchu to nie problem ... każdy kto ma mózg i u kogo ten organ poprawnie pracuje poradzi sobie z tym "problemem". 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, szpakowski napisał:

Jakże Wy potraficie pięknie wszystko komplikować. Nieliniowa czułość ludzkiego słuchu to nie problem ... każdy kto ma mózg i u kogo ten organ poprawnie pracuje poradzi sobie z tym "problemem". 

Gdyby była liniowa to by nie było krzywych izofonicznych.

Edytowane przez paww

Moj mozg radzi sobie nawet z odtwarzaniem przez smartfon

Wiec po co ten caly cyrk z tym audio
Godzinę temu, BlueDot napisał:

Trzeba tak dobrac sprzet zeby  przy poziomach glosnosci na ktorych najczesciej sluchamy bylo najfajniej. 

Mozna tez uzywac pokretel

Brawo!

Godzinę temu, BlueDot napisał:

ale trzeba sie liczyc z konsekwencjami.

Nie przedstawiłeś żadnych, więc chyba ich nie ma.

-----

40 minut temu, szpakowski napisał:

Dokładnie tak, i jak muzyka fajna a brakuje basu, to sobie po prostu go doda. Nie będzie udawać audiofila, dziwacznymi poczynaniami, wg równie dziwacznych teorii.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

46 minut temu, szymon1977 napisał:
2 godziny temu, BlueDot napisał:

ale trzeba sie liczyc z konsekwencjami.

Może przyjść audiofilska policja i wystawić ci mandat za rozjechaną fazę i za mało średnicy

😊

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

26 minut temu, tsa napisał:

Może przyjść audiofilska policja i wystawić ci mandat za rozjechaną fazę i za mało średnicy

😊

O VIN Polizei na forum Mercedes-a już słyszałem, tutaj mandat też już mam za cytowanie kogoś, kto nie lubi mnie czytać... ten dowcip nie jest aż tak dowcipny, jak mogłoby się wydawać. Niektórzy argumentują siłą.

BTW zanim ktoś się zacznie czepiać mojej rozjecahanej fazy i mojego niedoboru średnicy, to niech najpierw swoje i wklei tutaj.

2 godziny temu, paww napisał:

Konsekwencją używania pokręteł jest, że fajniej się słucha muzyki 🙂

To zalezy czy ktos woli fajniej, czy lepiej.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Przedstawione byly i to nie tylko ja je przedstawialem, jednak poziom Twojej ignorancji, lub skleroza pozwolily Ci szybko o nich zapomniec.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie będzie udawać audiofila

Myslalem ze rozmowa toczy sie w srodowisku audiofilskim a nie wsrod osob ktore adiofila udaja.

40 minut temu, tsa napisał:

😊

🤣 mi nie moze, bo ja nie krece.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Niektórzy argumentują siłą.

Taki trend.

Godzinę temu, xajas napisał:

Moj mozg radzi sobie nawet z odtwarzaniem przez smartfon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc działa poprawnie ... 🤭

Godzinę temu, xajas napisał:

Wiec po co ten caly cyrk z tym audioemoji848.png

Brak wzajemnego zrozumienia w tym temacie.

Jedni piszą o dodawaniu czy odejmowaniu  np wysokich. Drudzy o tym, że regulacje jako dodatkowy element w torze wzmacniacza negatywnie wpływają na ogólną jakość dźwięku. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, szpakowski napisał:

Drudzy o tym, że regulacje jako dodatkowy element w torze wzmacniacza negatywnie wpływają na ogólną jakość dźwięku.

Bez urazy, ale zaczynam się tu czuć , jak w UE

"My wiemy co jest dla ciebie lepsze, a ty jesteś za głupi żeby to zrozumieć"

Tak , wiemy i wiecie co ?  Mamy to gdzieś. Serio

😊

No słucham sobie właśnie płyty tak słabo nagranej, że musiałem sobie bas podkręcić... mam nadzieję, że mi gałka nie uschnie 😉

10 minut temu, Rafaello_666 napisał:

... mam nadzieję, że mi gałka nie uschnie 😉

Uschnie

I jeszcze przyjedzie do ciebie policja audiofilska i dostaniesz nakaz słuchania przez 2 lata bez żadnych regulacji

😜

19 minut temu, tsa napisał:

"My wiemy co jest dla ciebie lepsze, a ty jesteś za głupi żeby to zrozumieć"

Bez urazy ... nie mam pojęcia co jest dla Ciebie lepsze (nie interesuje mnie to) ale wiem co jest lepsze pod względem technicznym dla jakości dźwięku. 

Masz gałki i ochotę to sobie kręć, nic mi do tego. Tylko to powinno działać również w drugą stronę. Uszanuj to, że mam tylko jedną gałkę we wzmacniaczu (sterowanie głośnością) i nie jest to potencjometr. Każdy stosuje co uważa za słuszne.

39 minut temu, tsa napisał:

Uschnie

I jeszcze przyjedzie do ciebie policja audiofilska i dostaniesz nakaz słuchania przez 2 lata bez żadnych regulacji

😜

Tak, a gałka zostanie zaplombowana, albo co gorsza... zlikwidowana.

50 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Tak, a gałka zostanie zaplombowana, albo co gorsza... zlikwidowana.

Ale się uśmiałem 🙂

5 minut temu, paww napisał:

Ale się uśmiałem 🙂

Temat jest "śmiertelnie" poważny, więc warto go trochę poluzować 😉

Przedstawione byly

Argumenty po wykazaniu braku sensu odchodzą w niebyt.

poziom Twojej ignorancji, lub skleroza

Zastępowanie argumentów obelgami nie jest mile widziane.

Myslalem ze rozmowa toczy sie w srodowisku audiofilskim

Uszanuj zdanie innych uczestników dyskusji, przeczytaj, i przyjmij do wiadomości istnienie. Popierać ani tym bardziej rozumieć nie musisz.

-----

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Masz gałki i ochotę to sobie kręć, nic mi do tego. Tylko to powinno działać również w drugą stronę. Uszanuj to, że mam tylko jedną gałkę we wzmacniaczu (sterowanie głośnością) i nie jest to potencjometr. Każdy stosuje co uważa za słuszne

Tak, ale tylko Wy wmawiacie nam, że to co czynimy jest niesłuszne, choć to Wasze słuchanie na zero nie ma racjonalnego uzasadnienia.

wiem co jest lepsze pod względem technicznym dla jakości dźwięku

Jeśli uważasz, ze dźwięk systemu bez korekty, jest technicznie leszy niż z dobrze zrobioną korektą, to grubo się mylisz.

Bez urazy ... nie mam pojęcia co jest dla Ciebie lepsze (nie interesuje mnie to) ale wiem co jest lepsze pod względem technicznym dla jakości dźwięku. 

Masz gałki i ochotę to sobie kręć, nic mi do tego. Tylko to powinno działać również w drugą stronę. Uszanuj to, że mam tylko jedną gałkę we wzmacniaczu (sterowanie głośnością) i nie jest to potencjometr. Każdy stosuje co uważa za słuszne.

Bardzo dobrze powiedziane i bylo juz o tym pisane wczesniej. Lepsze nie znaczy technicznie prawidlowo i tyle.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Uszanuj zdanie innych uczestników dyskusji, przeczytaj, i przyjmij do wiadomości istnienie. Popierać ani tym bardziej rozumieć nie musisz

A w ktorym miejscu ja wykazalem sie brakiem szacunku do kogos kto kreci barwa dzwieku?

Niech kreci az go uszy od tego rozbola, ale niech nie pisze ze to negatywnego wplywu na brzmienie nie ma.

Panowie nadal walczycie? Niech każdy słucha jak chce. Ja potrafię sam na swoje ucho stwierdzić czy bardziej odpowiada mi słuchanie z korekcja czy bez. Obecnie używam i bardzo dobrze mi z tym.  Troszkę sekciarska ta dyskusja jest. 

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jeśli uważasz, ze dźwięk systemu bez korekty, jest technicznie leszy niż z dobrze zrobioną korektą, to grubo się mylisz.

Czysto  "technicznie"  to może i jest lepszy

Ale czysto technicznie , to  i  "lepsza"  jest zupa bez przypraw

Tylko, Po co  ?  (Perfect)

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak, ale tylko Wy wmawiacie nam, że to co czynimy jest niesłuszne, choć to Wasze słuchanie na zero nie ma racjonalnego uzasadnienia.

Nikt niczego nikomu nie wmawia. Musisz pogodzic sie z tym ze jest grupa ludzi, ktora z kilku powodow jest sceptycznie nastawiona do krecenia barwa dzwieku i tyle. 

Ty od kazdego i na wszystko wymagasz twardych dowodow a powiedz prosze co sam do tej pory udowodniles w tym temacie.

Temat watku to pytanie ogolne, wiec moga sie wypowiadac obie strony.

14 minut temu, waldi1965 napisał:

Panowie nadal walczycie?

A jak...

😊

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

I to jest przyklad w ktorym starasz sie cos komus wmowic, nie podpierajac swojej wypowiedzi zadnymi dowodami. Kompletnie nic. 

16 minut temu, BlueDot napisał:

Byl wykazany sens, jak i dowody na to ze znajduja sie w wzmacniaczach uklady korekcji, ktore niczego dobrego nie wnosza a raczej degraduja dzwiek. To ze Ty tego nie slyszysz, nie znaczy ze wszyscy nie slysza.

A ktoś to udowodnił, że tak jest?

5 minut temu, BlueDot napisał:

Nikt niczego nikomu nie wmawia. Musisz pogodzic sie z tym ze jest grupa ludzi, ktora z kilku powodow jest sceptycznie nastawiona do krecenia barwa dzwieku i tyle. 

Ty od kazdego i na wszystko wymagasz twardych dowodow a powiedz prosze co sam do tej pory udowodniles w tym temacie.

Temat watku to pytanie ogolne, wiec moga sie wypowiadac obie strony.

Pogodzić z istnieniem drugiej grupy to powinni się w pierwszej kolejności zwolennicy grania bez korekcji tak uczciwie mówiąc. Bo to oni starają się narzucić swój tok rozumowania tej drugiej grupie i udowodnić, że granie na 0 jest lepsze. Ja nie mam problemu ani z graniem na 0, ani z użyciem korekcji. Jedyne co ma tu znaczenie to nasze ucho i co nam bardziej prywatnie odpowiada przy konkretnym sprzęcie. Zupełnie nic więcej. Skoro obecnie bardziej odpowiada mi dodanie korekcji to z jakiego powodu mam grać na 0? Wybacz ale to sprzęt jest dla mnie i ma służyć mi a nie na odwrót. To nie jest ołtarzyk. 

16 minut temu, waldi1965 napisał:

Niech każdy słucha jak chce.

Oczywiscie. 

Jednak to ze kazdy slucha jak chce nie eliminuje problemow jakie wprowadzaja korektory i pokretla od barwy.

Nie sadze rowniez, ze ktos kto zdaje sobie sprawe z tych problemow pisze tutaj po to zeby zabronic komus uzywania korekcji, raczej tlumaczy dlaczego sam nie uzywa.

4 minuty temu, paww napisał:

A ktoś to udowodnił, że tak jest?

Bylo juz o tym kilja stron wczesniej.

• Pokaż nowe odpowiedzi